Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Škobo Habu

#25576 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:Nije u redu svoje frustracije prebacivati na druge.
Kako god da se izjašnjavaju zadnjih 200 godina, izjašnjavaju se spontano. Proces.
Nije im trebao nikakav Holiday, niti nekakav kongres da bi im netko pojasnio tko su, što su i kojim jezikom govore.
Jes' ba, kako nije - baš spontano.

Pročitaj putopis Charlesa Yriartea-a iz doba Hercegovačkog ustanka, pročitaj šta piše Matija Mažuranić sa sredine 19.stoljeća o bosanskim katolicima, na svom proputovanju po Bosni, Hercegovini i Srbiji, i koliko su nacionalno "osvješteni".

Upravo on za ondašnje katolike tvrdi kako o narodnom imenu nemaju veze, i izjašnjavaju se samo po vjeri.

Pročitaj šta mimo nebuloza o Hercegovini kao koljevki famoznog hrvatstva.
Kejn

#25577 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
Kejn wrote:[

Ne počinje vrijeme sa 1991... i to nije nikakva obrada ne vjerujem da se jedan narod može obraditi jednim kongresom
Nisam ni ja vjerovao dok se to nije desilo u praksi. Tek nakon kongresa počela je ta priča. Doduše, s nazivom jezika se malo zakompliciralo, tako da i ja ne kontam baš najbolje što je autor htio reći. Jednostavnije bi bilo da su se na kongresu autori odredili za naziv Bosanac
Ljiljani su politički ubačeni da bo se dobila spona s Kotromanićima,. mada baš ona i nije zaživjela na terenu. Činjenica je da je recimoi HVO imao brigade naszvane po svim bosanskim kraljevima, od Tvrka do Stjepana, dok onima koji su nosili njihovo znamenje na zastavi to nije palo ni na pamet.
Uostalom, dosadašnji trend u bošnjačkoj nacionalnoj politici je deklarativno pozivanje na predosmansko bošnjaštvo a u stvarnosi na njegovanje osmabskog kulturološkog i povijesnog naslijeđa.
Glupost jedino Bošnjaci rade na svijetskoj afirmaciji predosmanskog razdobolja.
Kip Tvrtka u Tuzlu podigli: Bošnjaci
Rodoslov dinastije Kotromanić: Autor Bošnjak E.Imamović
Knjiga Bosansko kraljevstvo: Autor E. Filipović

Kod Hrvata imaš onaj marš na Bobovac gdje doduše ne znaju kojoj domovini trebaju misu da održe...
goodbar

#25578 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by goodbar »

Komunisti poslije ww2 nisu ni htjeli organizovati BiH kao republiku,ravnopravnu sa ostalima.Cak na grbu FNRJ nije bilo 6.plamenova,vec 5.A onda,zahvaljujuci partizanskim komadantima iz BiH,i Srbima i Hrvatima i muslimanima,BiH je organizovana kao 6.-a republika i dodat je 6.-i plamen.Ali,muslimanima nije priznata nacija,sve do pocetka 70-ih i to kao Muslimani,sto je nonsens,da se vjerska grupa proglasi nacijom.A sta ako je neki musliman ateista(ili komunista,pa samim tim i ateista,a bilo je ihaaa)?Bosnjacki disidenti i politicka emigracija,u to vrijeme,nazivala se sebe-Bosnjacima.Sjecam se,u vojsci,na politickom predavanju,imali smo nekakve knjizice,pisalo je da je naziv Bosnjak protivan nasem samoupravnom socijalistickom sistemu,sto je jos jedna budalastina,i da taj naziv upotrebljavljavaju neprijatelji SFRJ koji su u emigraciji.Ne znam zasto su se komunisti plasili tog imena,pravog ,imena jedne nacije?I tada sam se pitao i nigdje nisam nasao odgovor.
Last edited by goodbar on 29/04/2018 17:46, edited 1 time in total.
Hafis

#25579 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:

Kod Hrvata imaš onaj marš na Bobovac gdje doduše ne znaju kojoj domovini trebaju misu da održe...
Vidiš da i sam potvrđuješ.
Od svega što se baštinilo to je kip Tvrka u Tuzli i dva autora (Usput, kupio sam Filipovićevu knjigu).

S druge strane bezbroj obljetnica, proslava vezanih za osmansko razdoblje, a da ne govorimo ulica, trgova, škola u čast raznoraznih turskih sultana i gazija.
Razlika je više nego uočljiva. Da se odmah razumijemo - nemam ništa protiv, samo nos'te šuplje priče.
Škobo Habu

#25580 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Kejn wrote:Taj ljiljan je klasificiran kao lilium Bosniacum ili ti Bošnjački ljijan, nije ni Lilium Bosniensis odnosno bosanski već tačno bošnjački

Jebiga kažem ja ko gubi ima pravo da se ljuti
Ta vrsta ljiljana nema veze sa srednjovjekovnom heraldikom.
Kejn

#25581 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
Kejn wrote:

Od svega što se baštinilo to je kip Tvrka u Tuzli i dva autora (Usput, kupio sam Filipovićevu knjigu).

S druge strane bezbroj obljetnica, proslava vezanih za osmansko razdoblje, a da ne govorimo ulica, trgova, škola u čast raznoraznih turskih sultana i gazija.
Razlika je više nego uočljiva. Da se odmah razumijemo - nemam ništa protiv, samo nos'te šuplje priče.
Pa naravno da si kupio knjigu o srednjovjekovnoj Bosni koju su muslimani Bošnjaci napravili.... :-)
Vidiš da sam u pravu...
Hafis

#25582 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:
Hafis wrote:
Kejn wrote:

Pa naravno da si kupio knjigu o srednjovjekovnoj Bosni koju su muslimani Bošnjaci napravili.... :-)
Vidiš da sam u pravu...
Kupio sam knjigu zato što sam kolekcionar i pasionirani ljubitelj knjiga. Otac mi je imao jednu od najvećih kolekcija u gradu, i ja sam naslijedio tu sklonost od njega.
Imam već odavno problem s prostorom.
BTW - ''Bosansko kraljevstvo'' sam među prvim u državi kaparisao. Jedna sam od jačih mušterija Mladinske knjige.
Škobo Habu

#25583 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:
I šta sad?

Sa'š ti biti dio parade u čast Krbavske bitke, al' ćeš i dalje razmišljati o bitki pod Banja Lukom, kada su se Bošnjaci, više-manje sami, uz nešto pomoći Arnauta, odnosno današnjih Albanaca, odbranili biološki opstanak na ovim prostorima oduprući se Ugarima, Mađarima i Hrvatima, kao dio "otomanske zaostavštine"!?

Kao takva je i Hasanaginica, dio takve zaostavštine, pa je Hrvati smatraju svojom...iako je zabilježena među Morlacima, odnosno Vlasima.

Opet, eno Kusturica dig'o spomenik Mehmed paši Sokoloviću, po njegovom tumačenju najvećem Srbinu nakon Obilića, Karađorđevića i Obrenovića, a čovjek bio revnosan musliman i podanik Osmanskog Carstava.
Opet, Ferhadiju, koju mu je podigao njegov prvi rođak u Banja Luci, sravnili do temelja. Kao i džamiju koju je Mehmed paša podigao, kao zadužbinu u okolinu Rudog.
Bloo
Globalna šefica

#25584 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bloo »

Doc. dr. Drago Zuparic, Josip Raos, prof. dr. Pejo Coskovic....sa svima njima je saradivao Filipovic na raznim okruglim stolovima koje organizira njegovo drustvo, te se isti u svojim naucnim radovima bave i Kulinom banom i Tvrtkom...a nisu Bosnjaci...
Coskovic:
Filozofski fakultet u Beogradu, povijest, 1978; Filozofski fakultet u Beogradu, magisterij Bosanska Kraljevina u prijelomnim godinama 1443-1446, 1986; Filozofski fakultet u Beogradu, doktorat Ustrojstvo, Crkve bosanske i njezina uloga u XV. stoljeću, 1988 (dr. sc.).

Ne vidim svrhu u potenciranju ko je napisao, o cemu, te pokusaj da se i navedeni periodi prisvoje od strane jedne etnije ili bilo koje u 21. stoljecu.
Last edited by Bloo on 29/04/2018 18:04, edited 1 time in total.
zrakomlat

#25585 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Zna li neko da li se u Hrvatskoj koriste imena recimo kralja Tvrtka, Kosače, Kulina i sl za nazive ulica, trgova i sl. Da li prosječan Hrvat iz Hrvatske zna za teferič na Bobovcu, da li ga doživljava kao nešto svoje?
Kejn

#25586 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Pohvalno je to što si naveo. Čuo sam od jednog dobrog prijatelja da je jedan primjerak otišao čak za Japan. Međutim fulaš poentu koju sam naveo. Također nisu to "dva autora" već dva djela koja su kapitalna za afirmaciju Srednjovjekovne Bosanske države. Rodoslov Kotromanića je nešto što Bošnjački član predsjedništva ima u pozadini kada daje intervjuje. Čak sam primjetio da pojedini Hrvatski političari također imaju Rodoslov na zidu.Također ova knjiga će još više afirmisati Bosansku historiju širom Svijeta. To je sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se
Hafis

#25587 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

zrakomlat wrote:Zna li neko da li se u Hrvatskoj koriste imena recimo kralja Tvrtka, Kosače, Kulina i sl za nazive ulica, trgova i sl. Da li prosječan Hrvat iz Hrvatske zna za teferič na Bobovcu, da li ga doživljava kao nešto svoje?
Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali znam da ovdje, (pored onog nesretnog Mile Budaka) većina ulica nosi imena tih likova.
Hafis

#25588 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:.Također ova knjiga će još više afirmisati Bosansku historiju širom Svijeta. To je sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se
Nije baš tako. to je sve zasluga franjevaca koji su sačuvali do dan danas svu povijesnu građu. Da je bilo, kako ti kažeš po Bošnjacima muslimanima i ulemi, danas bi o tome znali koliko i o uvjetima za život na Antaresu.
Last edited by Hafis on 29/04/2018 18:14, edited 1 time in total.
Kejn

#25589 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Bloo wrote:Doc. dr. Drago Zuparic, Josip Raos, prof. dr. Pejo Coskovic....sa svima njima je saradivao Filipovic na raznim okruglim stolovima koje organizira njegovo drustvo, te se isti u svojim naucnim radovima bave i Kulinom banom i Tvrtkom...a nisu Bosnjaci...
Coskovic:
Filozofski fakultet u Beogradu, povijest, 1978; Filozofski fakultet u Beogradu, magisterij Bosanska Kraljevina u prijelomnim godinama 1443-1446, 1986; Filozofski fakultet u Beogradu, doktorat Ustrojstvo, Crkve bosanske i njezina uloga u XV. stoljeću, 1988 (dr. sc.).

Ne vidim svrhu u potenciranju ko je napisao, o cemu, te pokusaj da se i navedeni periodi prisvoje od strane jedne etnije ili bilo koje u 21. stoljecu.
HAHAHA pa današnje tri etnije u Bosni manje više vuku porijeklo od stanovništva koje je nekada ovdje živjelo. Kako će neko prisvojiti svoje pretke :lol: . Ne govorimo o prilikama iz donjeg i gornjeg Egipta od prije 4000 godina već o događajima prije par stotina godina što je period neznatan za historijografiju. Bosanski muslimani imaju tu sreću da su kroz historiju uspjeli da zadrže taj etnonim Bošnjanin kroz naziv Bošnjak zahvaljujući miletskom sistemu te da ga danas afirmišu kao moderni nacionalni identitet. Što ne znači da npr. neki Hrvat iz Bosne nije ništa manje Bošnjak od svog komšije muslimana.
Kejn

#25590 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
Kejn wrote:.Također ova knjiga će još više afirmisati Bosansku historiju širom Svijeta. To je sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se
Nije baš tako. to je sve zasluga franjevaca koji su sačuvali do dan danas svu povijesnu građu. Da je bilo kako ti kažeš po Bošnjacima muslimanima i ulemi, danas bi o tome znali koliko i o uvjetima za život na Antaresu.
Znam ali Franjevci nisu narod već crkveni red koji je došao u ovu zemlju. Također govorimo o prilikama danas a ne od prije 200 godina. Također za rad na ovim knjigama i na rodoslovu Imamović je morao da putuju širom Evrope pa čak i do Turske. Bosna nema toliko sačuvano historijsku građu poput jedne Engleske npr. da bi sama mogla da sprovede onakva kapitalna djela.
Bloo
Globalna šefica

#25591 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bloo »

OT

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... covic-3363

Mogućoj i nužno potrebnoj pojavi drukčije politike, koja bi makar malo uzdrmala zgradu HDZ-ovog totalitarizma, sigurno ne idu na ruku poruke iz nacionalističkog dijela bošnjačke politike, od SDA-ovske do GS-ovske, kao ni iz dijela građanskih političkih opcija (čitaj: Komšić) nesposobnih da vide dalje od svog nosa.
Hafis

#25592 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:
Hafis wrote:
Nije baš tako. to je sve zasluga franjevaca koji su sačuvali do dan danas svu povijesnu građu. Da je bilo kako ti kažeš po Bošnjacima muslimanima i ulemi, danas bi o tome znali koliko i o uvjetima za život na Antaresu.
Znam ali Franjevci nisu narod već crkveni red koji je došao u ovu zemlju. Također govorimo o prilikama danas a ne od prije 200 godina.
Znam, ali franjevačke redove su popunjavali katolici, pa čak i oni iz Bosne, a ne Bošnjaci muslimani. Tako da se opet vraćamo na tvoju smiješnu tvrdnju ''sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se''.
A ja opet kažem da im je kojim nesretnim slučajem taj posao bio prepušten, danas ne bismo imali pojma što se dešavalo ovdje u predotomansko doba.
zrakomlat

#25593 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Hafis wrote:
zrakomlat wrote:Zna li neko da li se u Hrvatskoj koriste imena recimo kralja Tvrtka, Kosače, Kulina i sl za nazive ulica, trgova i sl. Da li prosječan Hrvat iz Hrvatske zna za teferič na Bobovcu, da li ga doživljava kao nešto svoje?
Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali znam da ovdje, (pored onog nesretnog Mile Budaka) većina ulica nosi imena tih likova.
Misliš, većina tih poznatijih likova ima svoju ulicu? :D Jer većina ulica je ipak malo više kroatizirana jbg.
Kralja Tvrtka ima, kraljice Katarine ima, i Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače. Kulina nema u Mostaru koliko znam.

Mislim da u HR nemaju ništa po njima nazvano, iz razloga jer ih niko ko svoje i ne doživljava. Prihvatam da nisam u pravu, jer stvarno ne znam kakvo je stanje, ali samo uz dokaz. Zamisli sad u Puli da se ulica nazove Obala Kulina bana. Sjebali bi se stanovnici, ono jeko linku.
Kejn

#25594 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
Znam, ali franjevačke redove su popunjavali katolici, pa čak i oni iz Bosne, a ne Bošnjaci muslimani. Tako da se opet vraćamo na tvoju smiješnu tvrdnju ''sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se''.
A ja opet kažem da im je kojim nesretnim slučajem taj posao bio prepušten, danas ne bismo imali pojma što se dešavalo ovdje u predotomansko doba.
Sve to stoji. Silom prilika su Franjevci koliko toliko sačuvali mali fragment bosanske srednjovjekovne historije. Al opet to nije zasluga bosanskih Hrvata već Franjevaca. Također ponavljam govorimo o prilikama danas. Danas su sva ova djela djela Bošnjaka muslimana a ne bosanskih Hrvata.
goodbar

#25595 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by goodbar »

Franjevci su veliki bosanski patrioti,koji otvoreno govore o totalitarizmu Dragana Covica i njegovih evetefendija.A onda,HDZ,kada im to odgovara,potezu za citatima,djelima itd. bosanskih franjevaca.Ogromna je,po meni,razlika izmedju bosanskih(namjerno naglasavam,jer su dokazali da su svim bicem za BiH)franjevaca i tudjmanovaca,na celu sa onim hercegovackim kenjcem.
Škobo Habu

#25596 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Znam, ali franjevačke redove su popunjavali katolici, pa čak i oni iz Bosne, a ne Bošnjaci muslimani. Tako da se opet vraćamo na tvoju smiješnu tvrdnju ''sve zasluga Bošnjaka muslimana bojim se''.
A koje su to pisane tragove ostavili franjevački redovnici iz doba Tvrtka, Herceg Stjepana itd?

Više su ostavli pisanih tragova franjevci iz doba Osmanlijske carevine, nego li u vrijeme Bosanskog kraljevstva.

Na kraju, izuzimajući Tomaševića, većinu njih je papa i Crkva smatrali patarenima.
Također, i narodno, odnosno ckveno predanje o kraljici Katarini, opstalo je zbog franjevaca,a ne pastve, pošto je odrasla u franjevačkom samostanu i štitila ih.
Hafis

#25597 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:
Hafis wrote:
Sve to stoji. Silom prilika su Franjevci koliko toliko sačuvali mali fragment bosanske srednjovjekovne historije. Al opet to nije zasluga bosanskih Hrvata već Franjevaca. Također ponavljam govorimo o prilikama danas. Danas su sva ova djela djela Bošnjaka muslimana a ne bosanskih Hrvata.
Da mi ovo zaključimo: činjenica je da nije bilo franjevaca danas ne bi ovdje bilo ni katolika, ili hrvata, kako hoćeš. I obratno.
Znači jedno bez drugog nije moglo ići.

Što se ovog drugog tiče: sva ova djela su političke naravi i jesu Bošnjaci muslimani autori. Međutim jedna lasta ne čini proljeće. Glavni autori koji su proučavali povijest Bosne i pisali o njoj su isključivi nebošnjaci muslimani.
Ovih par zadnjih knjiga o kojima pričamo su samo katalog davno prikupljenih izvora i nemaju baš neku znanstvenu vrijednost. Manje više radi se o prepisivačkim radovima, tehnički kvalitetno urađenim koji služe viđenijim SDA-ovcima za pokazivanje poatriotizma. U znanstvenom smislu su potpuno bezvrijedne.
Kejn

#25598 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

goodbar wrote:Franjevci su veliki bosanski patrioti,koji otvoreno govore o totalitarizmu Dragana Covica i njegovih evetefendija.A onda,HDZ,kada im to odgovara,potezu za citatima,djelima itd. bosanskih franjevaca.Ogromna je,po meni,razlika izmedju bosanskih(namjerno naglasavam,jer su dokazali da su svim bicem za BiH)franjevaca i tudjmanovaca,na celu sa onim hercegovackim kenjcem.
Franjevci ne mogu biti nikakve Bosanske patriote jer su Franjevci učestvovali u pohrvaćivanju bosanskih katolika pod palicom Štrosmajera.
Nisu svi Franjevci bili pobornici Bošnjaštva Fra. Jukića i njegovih učenika.
Škobo Habu

#25599 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

goodbar wrote:Franjevci su veliki bosanski patrioti,koji otvoreno govore o totalitarizmu Dragana Covica i njegovih evetefendija.A onda,HDZ,kada im to odgovara,potezu za citatima,djelima itd. bosanskih franjevaca.Ogromna je,po meni,razlika izmedju bosanskih(namjerno naglasavam,jer su dokazali da su svim bicem za BiH)franjevaca i tudjmanovaca,na celu sa onim hercegovackim kenjcem.
Nisu to oduvjek bili. Pročitaj što od fra Filipa Lastića, rodom od Vareša, odnosno iz Očevje, koji u svojim analima piše o iščekivanju Pape i njegove kršćanske vojske kako bi istrijebila nekrst iz Bosne.
Kejn

#25600 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
Kejn wrote:
Hafis wrote:
Da mi ovo zaključimo: činjenica je da nije bilo franjevaca danas ne bi ovdje bilo ni katolika, ili hrvata, kako hoćeš. I obratno.
Znači jedno bez drugog nije moglo ići.

Što se ovog drugog tiče: sva ova djela su političke naravi i jesu Bošnjaci muslimani autori. Međutim jedna lasta ne čini proljeće. Glavni autori koji su proučavali povijest Bosne i pisali o njoj su isključivi nebošnjaci muslimani.
Ovih par zadnjih knjiga o kojima pričamo su samo katalog davno prikupljenih izvora i nemaju baš neku znanstvenu vrijednost. Manje više radi se o prepisivačkim radovima, tehnički kvalitetno urađenim koji služe viđenijim SDA-ovcima za pokazivanje poatriotizma. U znanstvenom smislu su potpuno bezvrijedne.
Naravno da nemaju znanstvenu važnost kada nisu namjenjene kao znanstvene knjige. SDA-ovci ili ne promocija Srednjovjekovne Bosne je danas djelo i aktivnost Bošnjaka muslimana.
Post Reply