Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
nosara
Posts: 19543
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 16 times
Been thanked: 15 times

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by nosara » 31/12/2010 14:07

tbv wrote:Danasnji specijalitet Kosor alla Tudjman
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da se stranka vraća korijenima i nesljeđu Franje Tuđmana, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatske.

"Ovo je bila možda i najteža godina za HDZ. Ali, izvukli smo pouku. A, pouka glasi - povratak korijenima", rekla je Kosorova juče na prijemu koji je organizovala vladajuća stranka.

Kosorova tvrdi da se HDZ okreće nasljeđu Tuđmana i njegovim davno postavljenim ciljevima.


Pazi Kosor, duvaj, duvaj da se ne bi oprzila o svoju supicu.


Neka ga iskopaju i prepariraju... I takav bice sposobniji od ovih danasnjih adezeovaca...

A, jel' to sa ciljevima znaci da ce opet ispusit u BiH...


User avatar
tbv
Posts: 882
Joined: 19/12/2010 14:46
Location: _______________
Contact:

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tbv » 31/12/2010 14:20

nosara wrote:
tbv wrote:Danasnji specijalitet Kosor alla Tudjman
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da se stranka vraća korijenima i nesljeđu Franje Tuđmana, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatske.

"Ovo je bila možda i najteža godina za HDZ. Ali, izvukli smo pouku. A, pouka glasi - povratak korijenima", rekla je Kosorova juče na prijemu koji je organizovala vladajuća stranka.

Kosorova tvrdi da se HDZ okreće nasljeđu Tuđmana i njegovim davno postavljenim ciljevima.


Pazi Kosor, duvaj, duvaj da se ne bi oprzila o svoju supicu.


Neka ga iskopaju i prepariraju... I takav bice sposobniji od ovih danasnjih adezeovaca...

A, jel' to sa ciljevima znaci da ce opet ispusit u BiH...

Pa mislim da je htjela da kaze da se otvoreno vracaju na komadanje Bosne, mislim da je to jedini cilj koji Tudjman nije pretvorio u djelo.

Hipatija
Posts: 934
Joined: 10/12/2010 11:47
Contact:

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hipatija » 31/12/2010 14:56

Nije zlato sve što sija. Da li je većina Hrvata za nova "humana preseljavanja" i nove podjele?
Božo Ljubić je izdao svoje glasače ( glasali za jednu politiku, a on se priključio drugoj i drugačijoj - Čovićevoj i Dodinoj).
Nova Herceg-Bosna za Bosnu bez Hrvata
Piše: dr. fra Drago BOJIC
NATRAG U JEDNO


Zahtjev za uspostavljanje hrvatske teritorijalne jedinice samo je nastavak hercegbosanske politike, čije su zlo mnogi bosanski Hrvati iskusili u ratnim vremenima, kada su izdani, prodani i prognani iz svojih zavičaja. Zazivanjem nove Herceg-Bosne taj se monstruozni projekt želi provesti do kraja.

U povijesti hrvatskog naroda, prepunoj nesretnih i tragičnih epizoda kao posljedice vlastite gluposti, zabluda i krivnje, dvije su najmračnije i one će kako u općoj povijesti tako i u kolektivnom sjećanju ovoga naroda ostati zapamćene po zlu koji su pripadnici ovoga naroda učinili drugima, ali i samima sebi. Prva se dogodila u vrijeme Drugog svjetskog rata u ustaškoj Endehaziji, a druga, po svojim posljedicama i količini učinjenog zla iako manje strašna u devedesetim godinama u okviru paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

I dok se danas Endehaziju i ustaški režim među Hrvatima priznaje kao zločinački režim, s čime se doduše ne slažu neki politički i klerikalni desničarski i proustaški orijentirani krugovi, Herceg-Bosnu se još uvijek doživljava kao nepravedno dokinutu hrvatsku teritorijalnu jedinica koja je nastala da bi obranila Bosnu i Hercegovinu i štitila interese hrvatskog naroda u ovoj zemlji. Iako je o Herceg-Bosni, hrvatskom projektu zla devedesetih godina, za koje je u međuvremenu optuženo cjelokupno ondašnje rukovodstvo čemu je smrću izmakao njezin glavni ideolog, gotovo sve rečeno, čini se kako uvijek iznova valja podsjećati na njezin zločinački karakter. Valja to činiti pogotovo zato što se u kontekstu sadašnjeg zahtjeva hrvatskih političara za federalnom jedinicom, ponovno pokušavati oživjeti ta ideja, ako ne baš posve ista, a ono u tom istom duhu. Ideja o ponovnom oživljavanju Herceg-Bosne kreće kao i onda iz Hercegovine i ondje je najsrdačnije pozdravljena, a na nju kao i onda opet nasjedaju politički neprosvijećeni i zapušteni bosanski Hrvati. Pri tome, Herceg-Bosna nije mrska ni predstavnicima Crkve, hercegovačkog i bosanskog dijela, za koju se neki od njih čude „zašto je Hrvatska toliko inzistirala da mora odumrijeti.“

Stoga treba još jedanput podsjetiti, za one koji brzo zaboravljaju i fabriciraju povijest, bez želje za suočavanjem s vlastitim zlom i bez imalo pijeteta prema žrtvama zločina koji su se u sklopu te nakaradne paradržavice dogodili, da je Herceg-Bosna nastala u okviru srpsko-hrvatskog dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine, s ciljem humanog preseljenja nehrvata s hercegbosanskog teritorija i potpunog iskorjenjivanja bosanskih Hrvata s njihovih stoljetnih ognjišta, u čemu je i u jednom i drugom slučaju velikim dijelom i uspjela. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kasnije preimenovana u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu rezultat je dogovora između Tuđmana i Miloševića, što je predsjednik svih Hrvata najbolje formulirao još na Silvestrovo devedesetprve u intervju hrvatskim medijima: „To [prekid hrvatsko-srpskih sukoba] se može ostvariti tako da se nacionalni ciljevi Srbije ostvare i da ona više nema razloga za ekspanziju, a ujedno bi se Hrvatskoj priključilo njezine krajeve, jer je sadašnji hrvatski perec neprirodan. (…) U hrvatskom je interesu da se taj problem riješi na naravan način, na način kako je bila riješena Banovina. Pri tome bi mogao ostati dio 'zemljice Bosne' gdje bi Muslimani imali većinu i ta bi država Bosna mogla biti tampon zona između Hrvatske i Srbije. Time bi ujedno nestala i kolonijalna tvorevina Bosna i Hercegovina.“ Riječi prvog hrvatskog predsjednika od kojih ga još i danas mnogi pokušavaju ekskulpirati, i političke i vjerske elite, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, treba uvijek iznova ponavljati, jer one predstavljaju s najviše instance izrečenu najavu isplaniranoga zla nad bosanskim Hrvatima i nehrvatskim stanovništvom u većinskim hrvatskim mjestima u Hercegovini. Opseg počinjenog zla u okviru te ideje i zacrtanog teritorija Herceg-Bosne, u nekim slučajevima, kao što su hercegovački logori za muslimane, sliči čak i nekim republičkosrpskim zločinima.

Kada današnji hrvatski političari u Bosni i Hercegovini, s rijetkim izuzecima, glamurozno i u punoj odanosti stožerniku Čoviću, slave 19. obljetnicu od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, diveći se svojim zlima i odašiljući tople pozdrave haškim optuženicima, a pritom nitko ni od političkih predstavnika Hrvata u BiH, ali niti iz Katoličke crkve s ovih prostora ne reagira, samo je dodatna potvrda da hrvatski narod u BiH živi u kolektivnoj zaslijepljenosti, suspendiranog razuma i bez ikakve moralne i političke odgovornosti.

Na tom skupu, na kojem su se okupili najveći štovatelji hercegbosanske ideje, uljuljan u ulogu sadašnjeg svehrvatskog vođe, kojemu su se do nogu poklonili još donedavno najljući unutarhercegovački politički neprijatelji, prednjačio je neprispodobivo ohol i nadmen stožernik Čović, i pritom između ostalog izjavio za medije, cinički i s prezirom, da se on nema nikome ni za što ispričavati. Zna Čović dobro i za hercegbosanske logore, maltretiranje, protjerivanje i ubijanje nehrvatskog stanovništva i za mnoge druge zločine počinjene u ime Herceg-Bosne i preko Herceg-Bosne, zna on i za zla u Posavini i srednjoj Bosni, ali ta njegova izjava se samo uklapa u njegovu i hadezeovsku politiku laži i manipulacije. U trenutku kad na ovim prostorima jača svijest da je minimum političke i etičke odgovornosti isprika za zločine koji je počinila vlastita strana, nositelj novog hercegobosanskog političkog projekta upakiranog u zahtjev za federalnom jedinicom – tobože da zaštiti interese Hrvata u BiH, a ustvari samo da do kraja sprovede zamisli Herceg-Bosne – na taj način možda i ponajbolje oslikava stanje u hrvatskom narodu, koji je nesposoban da se suoči s vlastitim zabludama, lutanjima i zlima.

Tragedija je tim veća što i vjerojatno najveće žrtve hercegbosanskog zla – bosanski Hrvati, njihovi politički a dijelom i vjerski predstavnici, franjevačkog i dijecezanskog dijela, ne uviđaju kakav se poguban scenarij krije iza čovićeve entitetske politike, koja konstantno prezire bosanske Hrvate, diveći se partnerima u Republici Srpskoj, koja u Čovićevim entitetskim planovima ostaje neupitna i teritorijalno nedodirljiva. Oni ne uviđaju, ili se samo prave da ne uviđaju, kako je to nastavak hercegbosanske politike, doduše s nešto profinjenijim metodama ali s jednako katastrofalnim posljedicama, koja je, naravno, i ovaj put kao i onda, svesrdno potpomognuta od srpske strane, jer se savršeno uklapa u velikosrpski projekt razbijanja Bosne i Hercegovine i progona Hrvata iz Bosne. Ako ne jedini, a onda svakako najpogubniji „historijski cilj“ koji se želi postići uspostavom „trećeg entiteta“ jest: definitivno ostaviti na cjedilu bosanske Hrvate, prepustiti ih njihovom daljnjem i konačnom nestajanju te tako dovršiti projekt izdaje toga dijela vlastitog naroda. I u tome će hercegbosanska politika, dugoročno gledano, po svemu sudeći i uspjeti, pogotovo ako bosanski Hrvati, koji su već jedanput žrtvovani za Herceg-Bosnu, konačno ne uvide perfidne namjere priče o federalnoj jedinici s hrvatskom većinom.

Odgovornost za prvu Herceg-Bosnu i njezina zla snose dijelom i njezini simpatizeri iz Crkve, prije svega u Hercegovini, koja nikad nije ni osudila te zločine niti se usprotivila takvoj politici. Ako u planiranju stare Herceg-Bosne nisu mogli puno utjecati, odgovornost za novu Herceg-Bosnu tiče se prije svega bosanskog dijela Katoličke crkve i franjevačke provincije Bosne Srebrene, jer je u Hercegovini sve palo na tu ideju – i Crkva, i fratri, i mediji, i intelektualci, a prešutno je podržana i u međugorskim porukama.

Nakon svega što se u proteklih dvadeset godina s bosanskim Hrvatima dogodilo – izdani od Hrvatske (koja je najodgovornija za Herceg-Bosnu!) i Hercegovine, prognani iz Republike Srpske, posvađani s Bošnjacima i sa samima sobom, nebitni i u očima međunarodne zajednice – jasno je da jedino sami sebi mogu pomoći. Prvi korak koji treba što prije učiniti, ako je preostalo imalo pameti i samopoštovanja, jest totalni prekid sa sadašnjom hrvatskom politikom u BiH, ponajprije s onim bosanskim političarima koji ju podržavaju, te stvaranje vlastite političke strategije i borba za prava u regijama, gradovima i mjestima u kojima žive. Sve drugo je nepovratni put u politički i biološki nestanak. A to im režiseri nove hercegbosanske politike tako podlo i zlurado spremaju.

Drago BOJIĆ, svjetlorijeci.ba
(Zahvaljujemo autoru i uredništvu na dopuštenju za prenošenje priloga)

Marija86
Posts: 35
Joined: 29/12/2010 19:55

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Marija86 » 01/01/2011 14:52

tbv wrote:[u][color=#800040]

Kriva je prije svega velikosrpska agresija koja je pokrenula točak zla na ovim područjima...


:-) Tako je. Srbi su zli, a ti si dobar. Samo nastavi sa sovinistickim bajkama. :-)

Jadan ti... :)

User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by -LIBERO- » 01/01/2011 15:02

nosara wrote:
tbv wrote:Danasnji specijalitet Kosor alla Tudjman
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da se stranka vraća korijenima i nesljeđu Franje Tuđmana, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatske.

"Ovo je bila možda i najteža godina za HDZ. Ali, izvukli smo pouku. A, pouka glasi - povratak korijenima", rekla je Kosorova juče na prijemu koji je organizovala vladajuća stranka.

Kosorova tvrdi da se HDZ okreće nasljeđu Tuđmana i njegovim davno postavljenim ciljevima.


Pazi Kosor, duvaj, duvaj da se ne bi oprzila o svoju supicu.


Neka ga iskopaju i prepariraju... I takav bice sposobniji od ovih danasnjih adezeovaca...

A, jel' to sa ciljevima znaci da ce opet ispusit u BiH...


Jaaaaddddrrraaannkkkaaaaaa :lol: :D :dance:


stari grad Visegrad
Posts: 2216
Joined: 23/03/2009 18:35

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by stari grad Visegrad » 01/01/2011 15:05

Marija86 wrote:
tbv wrote:[u][color=#800040]

Kriva je prije svega velikosrpska agresija koja je pokrenula točak zla na ovim područjima...


:-) Tako je. Srbi su zli, a ti si dobar. Samo nastavi sa sovinistickim bajkama. :-)

Jadan ti... :)Da nije bilo Srba na Balkanu ne bi bilo ni ratova.
Prvi svjetski rat izavano od pripadnika Crne ruke iz Beograda, a potom je Austro-Ugaraska objavila rat Srbiji, tako je poceo 1. svjestki rat. Kod srba je terorsta Gavrilo Princim junak...

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by osa » 01/01/2011 20:16

stari grad Visegrad wrote:
Marija86 wrote:
tbv wrote:[u][color=#800040]

Kriva je prije svega velikosrpska agresija koja je pokrenula točak zla na ovim područjima...


:-) Tako je. Srbi su zli, a ti si dobar. Samo nastavi sa sovinistickim bajkama. :-)

Jadan ti... :)Da nije bilo Srba na Balkanu ne bi bilo ni ratova.
Prvi svjetski rat izavano od pripadnika Crne ruke iz Beograda, a potom je Austro-Ugaraska objavila rat Srbiji, tako je poceo 1. svjestki rat. Kod srba je terorsta Gavrilo Princim junak...


a nije se radilo o pokušaju preraspodjele svjetske moći i kolonija, dakle da nije bilo gavrila ne bi bilo rata, koji je onda "crni gavrilo" krivac za drugi svjetski rat??? dečki hvatajte se škole...

User avatar
tbv
Posts: 882
Joined: 19/12/2010 14:46
Location: _______________
Contact:

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tbv » 02/01/2011 00:38

Marija86 wrote:
tbv wrote:[u][color=#800040]

Kriva je prije svega velikosrpska agresija koja je pokrenula točak zla na ovim područjima...:-) Tako je. Srbi su zli, a ti si dobar. Samo nastavi sa sovinistickim bajkama. :-)

Jadan ti... :)

Kao prvo zelim da ti skrenem paznju da kad nekog citiras pazis da li se radi o rijecima ili recenicama te osobe, ili je ta osoba citirala nekog drugog, ili je prenjela tekst iz nekih drugih izvora, sto znaci da ta osoba nije to napisala. U ovom slucaju recenica koju si citirala, a postavila kao da sam ja to napisao je greska. Ja tu recenicu nisam napisao, ali se ja slazem sa izjavom u toj recenici.

Kao drugo, tvoj komentar na tu recenicu je glup, i imbicilan. Sad cu ti reci zasto. Nakon sto si prvo stavila rijeci u moja usta nazivas me sovinistom i jadnikom iako za to nemas ama bas nikakvih razloga. I da, u toj recenici koja nije moja, ali sa kojom se ja slazem niko ne spominje da su Srbi zli, vec se govori o velikosrpskoj agresiji, koja je cinjenica i koja je donjela ogromno zlo Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu. Sto znaci da se radi o velikosrpskoj politici a ne o Srbima, ako ti sebe izjednacujes sa velikosrpskom politikom, i podupires tu ideologiju, onda "sestro draga" jadna si ti, a ne ja.

Marija86
Posts: 35
Joined: 29/12/2010 19:55

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Marija86 » 02/01/2011 14:11

tbv wrote:
Marija86 wrote:
tbv wrote:[u][color=#800040]

Kriva je prije svega velikosrpska agresija koja je pokrenula točak zla na ovim područjima...:-) Tako je. Srbi su zli, a ti si dobar. Samo nastavi sa sovinistickim bajkama. :-)

Jadan ti... :)

Kao prvo zelim da ti skrenem paznju da kad nekog citiras pazis da li se radi o rijecima ili recenicama te osobe, ili je ta osoba citirala nekog drugog, ili je prenjela tekst iz nekih drugih izvora, sto znaci da ta osoba nije to napisala. U ovom slucaju recenica koju si citirala, a postavila kao da sam ja to napisao je greska. Ja tu recenicu nisam napisao, ali se ja slazem sa izjavom u toj recenici.

Kao drugo, tvoj komentar na tu recenicu je glup, i imbicilan. Sad cu ti reci zasto. Nakon sto si prvo stavila rijeci u moja usta nazivas me sovinistom i jadnikom iako za to nemas ama bas nikakvih razloga. I da, u toj recenici koja nije moja, ali sa kojom se ja slazem niko ne spominje da su Srbi zli, vec se govori o velikosrpskoj agresiji, koja je cinjenica i koja je donjela ogromno zlo Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu. Sto znaci da se radi o velikosrpskoj politici a ne o Srbima, ako ti sebe izjednacujes sa velikosrpskom politikom, i podupires tu ideologiju, onda "sestro draga" jadna si ti, a ne ja.


Kao prvo, MSP je dokazao da nije bilo nikakve "velikosrpske agresije" na BiH ... ali razumem da je nekima jos tesko da prihvate tu cinjenicu kao i da nije dokazano da nije bilo agresije na Hrvatsku pa ti to i oprastam. Medjutim govoriti o nekoj "srpskoj agresiji na Kosovo" odnosno potpuno besmislenoj agresiji Srbije na jedan njen deo jasno govori da imas negativan emocionalan naboj prema mom narodu, da ne zelis da neke stvari sagledas iz realnog ugla i da ti u stvari zelis da poistovecujes sve Srbe sa velikosrpstvom. Drugim recima, od svih cinenica vezanih za protekla ratna zbivanja ti obracas paznju samo na one koje zadovoljavaju tvoju zelju da predstavis sebi spsku stranu kao zlu iako vrlo dobro znas da su i Srbi jako cesto bili zrtve ... izmedju ostalog i od pripadnika tvog naroda.

Izvinjavam ti se ako sam ti neopravdano stavila neke reci u usta, ali kao sto sii sam rekao slazes se s njima pa i nisam mnogo pogresila.

User avatar
spreca
Posts: 60466
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 5 times

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca » 02/01/2011 14:23

Marija86 wrote:Kao prvo, MSP je dokazao da nije bilo nikakve "velikosrpske agresije" na BiH ... ali razumem da je nekima jos tesko da prihvate tu cinjenicu kao i da nije dokazano da nije bilo agresije na Hrvatsku pa ti to i oprastam. Medjutim govoriti o nekoj "srpskoj agresiji na Kosovo" odnosno potpuno besmislenoj agresiji Srbije na jedan njen deo jasno govori da imas negativan emocionalan naboj prema mom narodu, da ne zelis da neke stvari sagledas iz realnog ugla i da ti u stvari zelis da poistovecujes sve Srbe sa velikosrpstvom. Drugim recima, od svih cinenica vezanih za protekla ratna zbivanja ti obracas paznju samo na one koje zadovoljavaju tvoju zelju da predstavis sebi spsku stranu kao zlu iako vrlo dobro znas da su i Srbi jako cesto bili zrtve ... izmedju ostalog i od pripadnika tvog naroda.

Izvinjavam ti se ako sam ti neopravdano stavila neke reci u usta, ali kao sto sii sam rekao slazes se s njima pa i nisam mnogo pogresila.MPS nije dokazivao da nije bilo Velsrpske agresije, nego je radio na tome da dokaze da je bila agresija ali zahvaljujuci nekim bosnjackim izdajicama sud nije mogao da dokaze ,ali neznaci da agresije nije bilo a ako ti tvrdis da nije bilo onda je sa tobom svaka debata suvisna.

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by klixober » 02/01/2011 14:25

Sud nije ni presudivao za agresiju,vec samo za genocid.Proglasio se nenadleznim za sudenje o agresiji jedne drzave na drugu.

User avatar
spreca
Posts: 60466
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 5 times

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca » 02/01/2011 14:27

komeba wrote:Sud nije ni presudivao za agresiju,vec samo za genocid.Proglasio se nenadleznim za sudenje o agresiji jedne drzave na drugu.


U pravu si

User avatar
tbv
Posts: 882
Joined: 19/12/2010 14:46
Location: _______________
Contact:

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tbv » 02/01/2011 17:57

Marija86 wrote:
tbv wrote:Kao prvo zelim da ti skrenem paznju da kad nekog citiras pazis da li se radi o rijecima ili recenicama te osobe, ili je ta osoba citirala nekog drugog, ili je prenjela tekst iz nekih drugih izvora, sto znaci da ta osoba nije to napisala. U ovom slucaju recenica koju si citirala, a postavila kao da sam ja to napisao je greska. Ja tu recenicu nisam napisao, ali se ja slazem sa izjavom u toj recenici.

Kao drugo, tvoj komentar na tu recenicu je glup, i imbicilan. Sad cu ti reci zasto. Nakon sto si prvo stavila rijeci u moja usta nazivas me sovinistom i jadnikom iako za to nemas ama bas nikakvih razloga. I da, u toj recenici koja nije moja, ali sa kojom se ja slazem niko ne spominje da su Srbi zli, vec se govori o velikosrpskoj agresiji, koja je cinjenica i koja je donjela ogromno zlo Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu. Sto znaci da se radi o velikosrpskoj politici a ne o Srbima, ako ti sebe izjednacujes sa velikosrpskom politikom, i podupires tu ideologiju, onda "sestro draga" jadna si ti, a ne ja.


Kao prvo, MSP je dokazao da nije bilo nikakve "velikosrpske agresije" na BiH ... ali razumem da je nekima jos tesko da prihvate tu cinjenicu kao i da nije dokazano da nije bilo agresije na Hrvatsku pa ti to i oprastam. Medjutim govoriti o nekoj "srpskoj agresiji na Kosovo" odnosno potpuno besmislenoj agresiji Srbije na jedan njen deo jasno govori da imas negativan emocionalan naboj prema mom narodu, da ne zelis da neke stvari sagledas iz realnog ugla i da ti u stvari zelis da poistovecujes sve Srbe sa velikosrpstvom. Drugim recima, od svih cinenica vezanih za protekla ratna zbivanja ti obracas paznju samo na one koje zadovoljavaju tvoju zelju da predstavis sebi spsku stranu kao zlu iako vrlo dobro znas da su i Srbi jako cesto bili zrtve ... izmedju ostalog i od pripadnika tvog naroda.

Izvinjavam ti se ako sam ti neopravdano stavila neke reci u usta, ali kao sto sii sam rekao slazes se s njima pa i nisam mnogo pogresila.

Ti si jos jedna doktorica koja zeli da mi daje dijagnozu i namece mi etiketu nekog ko mrzi Srbe, a uporno i fino pisem da sam samo protiv velikosrpske politike, isto kao sto sam i protiv velikohrvatske politike. Da li ti razumijes razliku izmedju srpske politike i velikosrpske politike? Sto se tice zrtava, zao mi je svake zrtve koja je nevino stradala, onih zrtava sa kokardom, puskom i kamom u ruci nije mi zao, da bog da da im se sjeme zatrlo. :x
Sto se tice agresije na BiH ona je cinjenica, sto su Srbi i sami priznali, ovo ti ispod link pa procitaj.
Srbija je priznala agresiju na BiH i neće moći pobjeći od toga
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100612062

User avatar
tbv
Posts: 882
Joined: 19/12/2010 14:46
Location: _______________
Contact:

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tbv » 02/01/2011 23:06

Samo razum i istina vode nas sve zajedno naprijed. Velikosrpska ideologija i/ili velikohrvatska ideologija samo nazad i u propast. Zahvaljujem se fra Petru Jelacu za sve njegove proslogodisnje izjave koje su mi oduzimale dah, i svaki put unosile trunak vise nade da ce Bosna i Hercegovina zajednickim dijalogom njenih gradjana naci izlaz iz stanja u kojem se trenutno nalazi. Ovom prilikom zelim da podijelim sa vama ovaj tekst sa tacno.net portala na kojem je fra Petar Jelac proglasen za licnost godine.
Petar Jeleč - ličnost godine
Datum i vrijeme: 2.1.2011. u 19:13h
By: tacno.net

Fra Petar Jeleč, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, teolog i povjesničar koji predaje na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, doktorirao je na papinskoj Gregorijani s disertacijom „Katolička crkva u BiH i NDH"

On nije nikad dosadan, niti glup, nikad umoran, pedantan ili teatralan. Njegov intelktualni opus toliko je bogat da se u jednom tekstu ne može svestrano prikazati i obrazložiti. Kritika fra Petra Jeleča nosi pečat našeg doba.

Jelečeva kritika nacionalizma i kriminalnih političkih elita nastavlja veliku tradiciju kritičkog promišljanja Bosne Srebrene.

To je postulat mišljenja franjevaca od kada su došli u BiH.

U BIH u kojoj ne postoji sociološka, antroploška, psihoanalitička ili bilo kakva druga kritika mišljenja, pojava fra Petra Jeleča je incident.

Jasan u kritici ostavštine Tuđmanove politike u BiH i Hrvatskoj, licemjestvu vjerskih institucija bilo da se radilo o kardilnalu Puljiću ili reisu Ceriću.

Ne ostaje imun na kriminal političkih elita. Ustaje protiv manipulacije trećim entitetom Dragana Čovića. Precizno ,hegelijanski objašnjava sve zablude domaće politike.

Način na koji su se domaći fašisti obračunavali sa fra Petrom Jelečom dosad je nezabilježen u BiH.

„Pederko, daidža, sultan fatih, balija, pas, izdajica ...“ što bi kolumniralo pozivom na lič „ubiti,zaklati, spaliti, zabetonirati i baciti u rijeku“ samo su neki od uvreda i prijetnji kojima su mediji i njihovi čitatelji pod kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića, častili fra Petra Jeleča. Ni jedna organizacija za zaštitu ljudskih prava nije reagovala, intelktualci su, uz par časnih izuzetaka, sramotno šutjeli. Nikome od organa reda nije palo na pamet da sprovodi zakon o zabrani govora koji podstiče na vjersku i nacionalnu mržnju.

Nikakve prijetnje nisu pokolebale fra Petra Jelača u hrabrom iznošenju istine, što su prijetnje bile intezivnije ,njegove dijagnoze društva bile su preciznije.

Čovjek nije čovjek, jednostavno, po tome što on djelimično pripada u klasu prirodnih bića, a djelimično se izdiže iznad njih. Iz reda prirodnih bića on može istupiti samo zato što je biće koje djeluje, a fra Jeleč kao da ispunjava misiju čovjeka.

Fra Petar Jeleč danas je i ujak, daidža, brat, sin svim opljačkanim, poniženim i gladnim građanima BIH u ime kojih govori i piše.

Nikada jedan, i filozof i teolog, nije bio obljubljen među običnim pukom kao što je danas Fra Petar Jeleč. Neke stvari se ne mogu kupiti novcem kao ni kreditnom karticom. Ako je Kant svojom „Kritikom čistog uma „pokušao spasiti Boga od racionalizma Rene Dekarta, a onda sa pravom možemo reći da Fra Petar Jeleč spašava Boga od pragmatizma vjerskih elita, koje su ga svojom djelovanjem kompromitovale, bez obzira kako ga ovdašnji ljudi zvali.

Zbilja, mogli bismo pomisliti da nas samo Bog može spasiti od „Babilona medija“ koji je, možda, posljednji mogući put emancipacije, da ne bismo bili u rukama jednog ili nekolicine prosvijećenih vladara, koji ih reduciraju na masku jedne jedinstvene ''istine'' i jednog jedinog umirujućeg, ali zagušljivog poretka.

Božidar Prosenjak jednom je rekao: „Lijepo je znati da postoje ljudi koji su zlatni rub naše staze“. Fra Petar Jeleč, svjetlo je na toj stazi.

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by heckler » 03/01/2011 05:47

bosaurin wrote:
tbv wrote:Samo razum i istina vode nas sve zajedno naprijed. Velikosrpska ideologija i/ili velikohrvatska ideologija samo nazad i u propast. Zahvaljujem se fra Petru Jelacu za sve njegove proslogodisnje izjave koje su mi oduzimale dah, i svaki put unosile trunak vise nade da ce Bosna i Hercegovina zajednickim dijalogom njenih gradjana naci izlaz iz stanja u kojem se trenutno nalazi. Ovom prilikom zelim da podijelim sa vama ovaj tekst sa tacno.net portala na kojem je fra Petar Jelac proglasen za licnost godine.
A sto je s Velikobošnjačkom i Velikobosnaskom ideologijom? Kuda nas te ideologije vode?Jel to ona ista koja je raketila Rijeku i drzala Beograd pod opsadom i klala po Karlovcu itd?

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by osa » 03/01/2011 09:06

bosaurin wrote:
tbv wrote:Samo razum i istina vode nas sve zajedno naprijed. Velikosrpska ideologija i/ili velikohrvatska ideologija samo nazad i u propast. Zahvaljujem se fra Petru Jelacu za sve njegove proslogodisnje izjave koje su mi oduzimale dah, i svaki put unosile trunak vise nade da ce Bosna i Hercegovina zajednickim dijalogom njenih gradjana naci izlaz iz stanja u kojem se trenutno nalazi. Ovom prilikom zelim da podijelim sa vama ovaj tekst sa tacno.net portala na kojem je fra Petar Jelac proglasen za licnost godine.
A sto je s Velikobošnjačkom i Velikobosnaskom ideologijom? Kuda nas te ideologije vode?


u svekoliki napredak, bar tako kaže zlajo...

feral.tribune
Posts: 864
Joined: 29/01/2008 17:23
Location: u uvali moga djetinjstva

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by feral.tribune » 03/01/2011 09:50

A sto je s Velikobošnjačkom i Velikobosnaskom ideologijom? Kuda nas te ideologije vode?
[/quote][/quote]

Ova prva je vas saveznik i koalicioni partner koja vodi u fildzan drzavu , BiH skrecenu i podijeljenu sa 3 pa se mirne duse moze zvati malobosnjacka a nikako velikobosnjacka politika , osim ako ako vam ga hodze i SDA minderasi ne zabibere na Sandzaku sa bosnjackom republikom ili autonomijom . Sto se tice velikobosanske politike takva ne postoji jer nikad nijedan bosanski prvak , politicar , covjek ...nije ni u sali , cak ni pijan u kafani izjavio da Bosna treba leci u svoje povijesne granice srenjovjekovne drzave u vrijeme kralja Tvrtka Kotromanica i tako obuhvatiti teritorij do Nisa na istoku i do Sibenika na zapadu . Istina , postoji bosanska politika zdravog razuma i pravde koja kaze da BiH ostane u svojim medjunarodno priznatim granicama gdje ce biti ponosteni entiteti i svi drugi oblici koji su nastali genocidom , protjerivanjem , klanjem , segregacijom , fasizmom ...

feral.tribune
Posts: 864
Joined: 29/01/2008 17:23
Location: u uvali moga djetinjstva

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by feral.tribune » 03/01/2011 09:52

A sto je s Velikobošnjačkom i Velikobosnaskom ideologijom? Kuda nas te ideologije vode?[/quote][/quote][/quote]

u svekoliki napredak, bar tako kaže zlajo...
[/quote]
A zlajo predstavlja ......Sta , sta od ovo dvoje

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by osa » 03/01/2011 12:12

feral.tribune wrote:A sto je s Velikobošnjačkom i Velikobosnaskom ideologijom? Kuda nas te ideologije vode?
[/quote][/quote]

u svekoliki napredak, bar tako kaže zlajo...
[/quote]
A zlajo predstavlja ......Sta , sta od ovo dvoje[/quote]


oboje u iskonskom obliku...

nosara
Posts: 19543
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 16 times
Been thanked: 15 times

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by nosara » 03/01/2011 12:22

Sve dok ustaska i cetnicka govna kmece, dobro je... :wink:

User avatar
1pajdo
Posts: 752
Joined: 05/05/2010 02:55
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 1pajdo » 03/01/2011 17:26

nosara wrote:Sve dok ustaska i cetnicka govna kmece, dobro je... :wink:

moderator :( ?

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by osa » 03/01/2011 17:42

1pajdo wrote:
nosara wrote:Sve dok ustaska i cetnicka govna kmece, dobro je... :wink:

moderator :( ?


zašto pozivati moderatora, pa dobro je znati s kakvi sve "ljudi" postoje....

User avatar
plain vanilla
Posts: 61261
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
Has thanked: 57 times
Been thanked: 52 times

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by plain vanilla » 03/01/2011 17:44

osa wrote:
1pajdo wrote:
nosara wrote:Sve dok ustaska i cetnicka govna kmece, dobro je... :wink:

moderator :( ?


zašto pozivati moderatora, pa dobro je znati s kakvi sve "ljudi" postoje....


kakvi to ljudi postoje?
oni koji ne vole ustase i cetnike?

pa dobro je znati da ima takvih

User avatar
1pajdo
Posts: 752
Joined: 05/05/2010 02:55
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 1pajdo » 03/01/2011 18:00

osa wrote:
1pajdo wrote:
nosara wrote:Sve dok ustaska i cetnicka govna kmece, dobro je... :wink:

moderator :( ?


zašto pozivati moderatora, pa dobro je znati s kakvi sve "ljudi" postoje....

ma lako je meni za njega, nek sam rješava svoje probleme...a ne na forumu zagadjivat zrak :roll:

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by osa » 03/01/2011 18:02

1pajdo wrote:
osa wrote:
zašto pozivati moderatora, pa dobro je znati s kakvi sve "ljudi" postoje....

ma lako je meni za njega, nek sam rješava svoje probleme...a ne na forumu zagadjivat zrak :roll:zabrane, nikad ništa dobro nisu donijele, svatko treba imati prostor izraziti ono što misli...

Post Reply