Pokupimo se danas supruga i ja sa djecom i odemo u Travnik, da djeca vide tvrđavu i nešto, jel', nauče. Međutim, toliko smo se razočarali da sam morao podijeliti sa vama.
Prilazeći tvrđavi vidjeli smo skele na jednom vanjskom zidu. Kontam, super nek se zaštiti barem jedan spomenik bogate nam historije. I to je bilo sve za šta mogu reći da je dobro. Na ulazu u tvrđavu nas dočeka djevojka koja se jedva snašla i sa vraćanjem kusura i neki ćelavi tipovi kojima je historija počela kad su popili prvu pivu. Djevojka nam je, zaista ljubazno, objasnila da se večeras tu održava party i da su ti tipovi dio organizacije. Uskoro je bilo jasno i kakav "party" je u pitanju, klasična pijanka. Oko i unutar tvrđave su tragovi našeg mentaliteta. Da ne duljim slike će reći više od riječi.
Bure u kome su veziri kiselili kupus. Jedne zime kuhar je nešto zabrlj'o pa su ga zajedno sa buretom bacili sa zidina.

Ovo su tragovi koji pokazuju kako su se stražari odnosili prema zatvorenicima, bacali su im fantu i kolu.

Pripreme za party u čast velikog vezira ........... Hajnekena.

A ovo me je dotuklo, za ovo stvarno nemam komentar. Mislim, munara,...... Hajneken,...... piva ....... ne kontam

Dokle ovako........