Hajd od mene evo još jednomzemo_online wrote:kad je bila prva faza i sta one znace u stvari?madner wrote:Tada smo bili u drugoj fazi i sasvim logicno da je bilo tako.
Pretpostavlja se da svako društvo mora proći kroz četiri faze demografske tranzicije:
Prvu fazu karakterišu i visok natalitet i visok mortalitet. Naime, u ovoj fazi se rađa mnogo djece, ali prosječni životni vijek je prilično kratak (ispod 30 godina), tako da gotovo da i nema porasta broja stanovnika... Evropa je u srednjem vijeku bila u prvom fazi tranzicije... Danas se u njoj možda nalaze tek nek izolovana plemena u ekvatorijanim oblastima...
Druga faza se ogleda u smanjivanju stope mortaliteta zbog poboljšanja životnih uslova, a obzirom da je natalitet i dalje visok, dešava se nagli porast broja stanovnika... Evropa je to iskusila sa industrijskom revolucijom (istina mi na Balkanu nešto kasnije)... Danas se u drugoj fazi nalaze mnoge afričke države, koje kako sam prije rekao, danas bilježe najbrži prirodni rast stanovništva...
Treća faza predstavlja opadanje i stope natalieta, pri čemu broj stanovnika i dalje raste (jer je natalitet i dalje veći od mortaliteta), ali po sve manjim stopama, tj. rast usporava... U Evropi je ovo bilo karakteristično za veći dio XX stoljeća, a danas se u ovoj fazi nalazi recimo većina azijskih i latinoameričkih država, ali su i mnoge afričke države zakoračile u ovu fazu...
Četvrta faza je ovo što mi danas imamo, niske stope i nataliteta i mortaliteta, pri čemu je prirodni priraštaj ili negativan ili vrlo nizak... Ova faza karakteriše razvijenije države svijeta (Evropa, Anglo-amerika, Japan, Australija...)
Dakle, to je neki generalni obrazac demografskih trendova koji se može primjeniti na globalni nivo, iako postoje i neke anomalije, nastale pod uticajem različitih faktora... Tako npr. u konzervativnijim društvima prolazak kroz demografsku tranziciju je usporeniji u odnosu na ekonomski razvoj... Zatim mnoge afričke države više od očekivanog zaostaju u ovom procesu zbog visokih procenata oboljelih od side... Kažu da je Rusija uspjela da obrne negativan trend, te da se njihove negativne stope zadnjig godina smanjuju... Na prirodni priraštaj nekih država veliki uticaj imaju migracije itd.