Veliki Covjek i nebitni mali ljudi...
-
edu
#1 Veliki Covjek i nebitni mali ljudi...
Juce sam cuo informaciju da ce se 08.12. tekuce godine u Aqui odrzati dodjela tog nekakvog bh. oskara. Nagrada, tj. taj oskar, bit ce dodijeljena "pevacima, pevaljkama" i sl. "umjetnicima"... Tog osmog decembra Aqvu ce pohoditi, izmedju ostalih, Severina (pjevacica i glumica), Tanja Savic ("pevacica" ali za ocekivati je da i ona uskoro zarad slave postane glumica), Selma Bajrami (to je ona sto misli da abecedu cini 26 slova), Amel Curic ("komponentni" music talent), Ado Gegaj (havetinja koja invalide naziva "ljudi bez ekstrema")... Najavljuje se dolazak Halida Beslica, Harisa Dzinovica, Cole... Organizator ovog cirkusa je komicar Nazif Gljiva (Gljiva je inace tekstopisac, ali s obzirom na njegove javno izrecene stavove "o bilo cemu", on je za mene prvenstveno komicar). Sta ce se desiti tog dana u Aqvi znam, iako me se ne tice. Sto bi Djole rekao "parada pijanstva i kica". Svako ko je nominovan za bilo sta dobit ce i nagradu, bilo kakvu. Znaci, ti mediokritetski umjetnici bit ce (pre)sretni. Masa jadnika koja tu noc u Aqvi bude publika, takodjer ce imati razloga za srecu. Prije svega, napit ce se, a zatim bit ce u prilici da uslikaju Selminu sisu ili Tanjine tangice (ako iste "ne zaboravi" navuci), tako da ce sutrasnji dan dok budu mahmurali moci evocirati uspomene sa sinocnjeg "spektakla". I vremenska prognoza im ide na ruku. Prognoziraju veoma hladno vrijeme, znaci njihov styling (omiljena rijec Gljive i "gljivica") ce biti upotpunjen koznim jaknama, koje, svakako, nece skidati cijelu vecer (valjda misle da tako izgledaju opasnije?!). Ipak, toga najvise imamo - praznih glava, zlatnih lanaca, onih body majica (jebo majicu ako se biceps ne vidi) i koznih jakni - to je prototip "izvrsnog stylinga" za Gljivu. Bit ce tu noc u Aqvi i zena - trebica! Pa kako ne bi i one dosle kad ce tu noc zapjevusiti "veliki" Al'dino, onda onaj "komponentni" ficfiric Curic ili pak Fudo Marijanovo... Taj dan ce te zene, pretpostavljam, bit u frci. Valja kupiti neke nove sjajne, lakane, bijele cizme (naravno sa stiklom od 10-15 cm..), poslije kupovine ici ce se na kvarcanje (jer, ipak, sad je "na cijeni" ona vjestacka, odvratna ni crna ni crvena boja, ona kao da se prasina nakupila po kozi, ne znam ni sam koja je to boja, nije ni bitno - vazno je da je reš!), nakon kvarcanja ici ce se "na frizuru" (valja napraviti silne šopove) i na kraju skok na sminkanje. Poslije ce brzinski do kuce i uskakanje u neku sinteticko-svjetlucavu odjecu i pravac Aqua. Ako bude kakve srece mozda ce se sta i potkaciti tu noc (parking je blizu!). Na kraju svi ce biti vise no sretni. Ali najvise ce trljati ruke vlasnik hotela Bahrija Kacapor i organizator manifestacije "prodajem maglu polusvjesnoj neizivljenoj omladini", komicar Nazif Gljiva. Aqua ce, siguran sam, biti puna. Ma sta puna, bit ce krcata.
Ja taj dan, ne da necu biti u Aqui, nego mi taj cirkus nece tog osmog decembra pasti na pamet. To jutro cu otici na Bare. Stat cu ispred mjesta gdje lezi veliki Covjek. Covjek po kome su ovi prostori, ova drzava, ovaj grad, postali puno poznatiji. Taj dan necu biti raspolozen. Taj dan nece mi biti vazan ni styling ni bilo kakva "zena-sirena". Zavrsit cu s poslom i otici kuci. Kako biti raspolozen kada je na taj dan tacno prije cetiri godine otisao On? U 19:10 tog osmog decembra 2001. godine, prestalo je da kuca srce Mirze Delibasica, Covjeka kojeg niko nije mrzio (osim onih dusevnih jadova koji su bili na brdima oko Sarajeva u periodu '92.-'96.) Kindze nam je ostavio na cuvanje "kosarkasku poeziju". Kindze (zajedno sa ostalim saigracima) nam je te '79. donio titulu klupskog prvaka Europe u Sarajevo. Mlad sam, ali ne toliko da ne znam kakav je to Covjek bio. Citajuci knjigu Slobodana Djurasovica "Svjetla za daljine", koju je Djuras posvetio Mirzi, Vahidinu i Sarajevu, tesko je reci da li je Mirza volio vise parket ili zivot. Svaki dan je zivio kao da mu je posljednji. Cak i za vrijeme agresije na nasu drzavu, za vrijeme bombardovanja Sarajeva, od strane bradatih "junaka", nije zelio napustiti Njegovo Sarajevo (kao sto su to uradili mnogi njegovi sugradjani). Kada je u ratu izasao sa reprezentacijom otisao je u Trst da bi posjetio sina i suprugu. Suvisno je govoriti kakav je osjecaj kada se rastanes od najdrazih pa ih opet vidis (posebno rastanak u ratnim okolnostima). Medjutim, Kindze je i u tom momentu mislio samo o jednoj stvari - o povratku u Sarajevo!. Slagao je supruzi da ide za Ljubljanu a vratio se u Sarajevo. Nije mogao dopustiti da neki papak kaze "eno i Kindze zbris'o". Vratio se! Pravo u Fis, gdje drugo! Iako bolestan i dalje je zivio nezdravo. Puno je pusio, posebno nakon zavrsetka rata. Kazu da je znao po 4-5 kutija crvenog Marlbora ispusiti za jedan dan. Da, puno je i pio. Zato zlobnici (a u stvari to su jadovi) znaju za njega reci da je bio "pijanica, kockar, dobar kafanski drug...). Valjda misle time sto ce Njega vise nagrditi da ce oni biti bolji?! Ipak, nece oni pricati o Mirzi. Ma necu ni ja... O Njemu ce pricati svijet. O Njemu ce pricati Njegovi rolinzi koje su mnogi pokusali kopirati. O Njemu prica Angelo, oruzar Reala, koji je bio zaljubljen u motore (Angelu je Mirza polonio kovertu sa novcem za novi motor jer se Angelo stalno mucio popravljajuci kvarove na starom motoru). O Njemu prica Njegov izbor da ode u malu Bosnu a ne u veliki Partizan. O Njemu prica Wayne Brabender koji ga je molio da izadje iz opkoljenog Sarajeva i da dodje sa porodicom kod njega u Madrid. Kindze mu se na tu ponudu samo nasmijao a Wayne je dobro znao sta to znaci i nije ga ponovo pitao. Komentator zagrebackog Jutarnjeg lista, Orlando Rivetti, napisao je: "Zahvalni smo mu svi koji smo imali prilike hraniti oci i dusu njegovim majstorijama". Zahvalan sam mu i ja, iako nisam imao priliku nahraniti oci njegovim majstorijama ali kada znam da je bio tako veliki igrac i veliki Covjek barem mi dusa nije gladna...
I za kraj, stoko seljacka, zar ste morali bas na taj dan organizovati tu smotru praznih glava, sisa i alkohola?!
Ja taj dan, ne da necu biti u Aqui, nego mi taj cirkus nece tog osmog decembra pasti na pamet. To jutro cu otici na Bare. Stat cu ispred mjesta gdje lezi veliki Covjek. Covjek po kome su ovi prostori, ova drzava, ovaj grad, postali puno poznatiji. Taj dan necu biti raspolozen. Taj dan nece mi biti vazan ni styling ni bilo kakva "zena-sirena". Zavrsit cu s poslom i otici kuci. Kako biti raspolozen kada je na taj dan tacno prije cetiri godine otisao On? U 19:10 tog osmog decembra 2001. godine, prestalo je da kuca srce Mirze Delibasica, Covjeka kojeg niko nije mrzio (osim onih dusevnih jadova koji su bili na brdima oko Sarajeva u periodu '92.-'96.) Kindze nam je ostavio na cuvanje "kosarkasku poeziju". Kindze (zajedno sa ostalim saigracima) nam je te '79. donio titulu klupskog prvaka Europe u Sarajevo. Mlad sam, ali ne toliko da ne znam kakav je to Covjek bio. Citajuci knjigu Slobodana Djurasovica "Svjetla za daljine", koju je Djuras posvetio Mirzi, Vahidinu i Sarajevu, tesko je reci da li je Mirza volio vise parket ili zivot. Svaki dan je zivio kao da mu je posljednji. Cak i za vrijeme agresije na nasu drzavu, za vrijeme bombardovanja Sarajeva, od strane bradatih "junaka", nije zelio napustiti Njegovo Sarajevo (kao sto su to uradili mnogi njegovi sugradjani). Kada je u ratu izasao sa reprezentacijom otisao je u Trst da bi posjetio sina i suprugu. Suvisno je govoriti kakav je osjecaj kada se rastanes od najdrazih pa ih opet vidis (posebno rastanak u ratnim okolnostima). Medjutim, Kindze je i u tom momentu mislio samo o jednoj stvari - o povratku u Sarajevo!. Slagao je supruzi da ide za Ljubljanu a vratio se u Sarajevo. Nije mogao dopustiti da neki papak kaze "eno i Kindze zbris'o". Vratio se! Pravo u Fis, gdje drugo! Iako bolestan i dalje je zivio nezdravo. Puno je pusio, posebno nakon zavrsetka rata. Kazu da je znao po 4-5 kutija crvenog Marlbora ispusiti za jedan dan. Da, puno je i pio. Zato zlobnici (a u stvari to su jadovi) znaju za njega reci da je bio "pijanica, kockar, dobar kafanski drug...). Valjda misle time sto ce Njega vise nagrditi da ce oni biti bolji?! Ipak, nece oni pricati o Mirzi. Ma necu ni ja... O Njemu ce pricati svijet. O Njemu ce pricati Njegovi rolinzi koje su mnogi pokusali kopirati. O Njemu prica Angelo, oruzar Reala, koji je bio zaljubljen u motore (Angelu je Mirza polonio kovertu sa novcem za novi motor jer se Angelo stalno mucio popravljajuci kvarove na starom motoru). O Njemu prica Njegov izbor da ode u malu Bosnu a ne u veliki Partizan. O Njemu prica Wayne Brabender koji ga je molio da izadje iz opkoljenog Sarajeva i da dodje sa porodicom kod njega u Madrid. Kindze mu se na tu ponudu samo nasmijao a Wayne je dobro znao sta to znaci i nije ga ponovo pitao. Komentator zagrebackog Jutarnjeg lista, Orlando Rivetti, napisao je: "Zahvalni smo mu svi koji smo imali prilike hraniti oci i dusu njegovim majstorijama". Zahvalan sam mu i ja, iako nisam imao priliku nahraniti oci njegovim majstorijama ali kada znam da je bio tako veliki igrac i veliki Covjek barem mi dusa nije gladna...
I za kraj, stoko seljacka, zar ste morali bas na taj dan organizovati tu smotru praznih glava, sisa i alkohola?!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Veliki Covjek i nebitni mali ljudi...
edu, zar od stoke mozes ocekivati nesto bolje? Mislis da je njima stalo do Kindzeta, Pimpeka, Dace???edu wrote:I za kraj, stoko seljacka, zar ste morali bas na taj dan organizovati tu smotru praznih glava, sisa i alkohola?!
dobro meni rece wanderer, ja zivim u iluziji...a cini mi se i ti ...
-
mostarac
bolje da jesu, da se ne kupe gdje ne treba.
Kindze je bio i ostalo legenda ove zemlje, ali to ne znaci da vrijeme treba stati. Ne, ni ja ne slusam ni selme, ni ostale mice trofrtaljke i jahacice, ali vrijeme ne moze stati, a Kindze ne treba da padne u zaborav i to je njemu najveca nagrada i poostovanje.
Kindze je bio i ostalo legenda ove zemlje, ali to ne znaci da vrijeme treba stati. Ne, ni ja ne slusam ni selme, ni ostale mice trofrtaljke i jahacice, ali vrijeme ne moze stati, a Kindze ne treba da padne u zaborav i to je njemu najveca nagrada i poostovanje.
-
vodolija_33
Niko nije bolje opisao stanje svijesti naših ljudi...
- pitt
Eko nece.......mislis da te jednocelijske organizme boli neka stvar za svim onim za sta je Mirza stajao? Bolan sta ocekujes od onih koji na dan sehida organizuju spektakularne koncerte retardiranih pjevaca sa sirih prostora? Samo ih pustiti da se iskupe i ubaciti im jedan Ciklon B.......malo dimnih efekata 
-
vodolija_33
Ma kakav Ciklon Bpitt wrote:Eko nece.......mislis da te jednocelijske organizme boli neka stvar za svim onim za sta je Mirza stajao? Bolan sta ocekujes od onih koji na dan sehida organizuju spektakularne koncerte retardiranih pjevaca sa sirih prostora? Samo ih pustiti da se iskupe i ubaciti im jedan Ciklon B.......malo dimnih efekata
-
edu
nek' se oni vesele..valjda je zato taj objekat i napravljen.."tamo daleko"..zmijaIzmaj wrote:halo, kakva bomba, ljudi hoce da se provesele, svako ima svoj nacin...sad ako je neko drugaciji, bombu mu treba baciti...
- pitt
jok bombu.....nek ostane objekat citav....moze se za bolje nesto iskoristiti. Pogusiti ih gasom kakvimzmijaIzmaj wrote:halo, kakva bomba, ljudi hoce da se provesele, svako ima svoj nacin...sad ako je neko drugaciji, bombu mu treba baciti...
-
King Kikapu
edu, to o cemu pises je krajnja posljedica problema o cijim korijenima rijetko ko pise, iako su ocigledni. i kad neko nesto napise ili kaze niko se na to ne obazire. tvoj je post tvoj stav, zdrav i jasan, ali ne vrijedi trositi bas toliko rijeci na ocigledne stvari. ako poslovica kaze da zmiju treba udarat u glavu, ti si je upravo osino po repu.
-
edu
ti predlazes...King Kikapu wrote:edu, to o cemu pises je krajnja posljedica problema o cijim korijenima rijetko ko pise, iako su ocigledni. i kad neko nesto napise ili kaze niko se na to ne obazire. tvoj je post tvoj stav, zdrav i jasan, ali ne vrijedi trositi bas toliko rijeci na ocigledne stvari. ako poslovica kaze da zmiju treba udarat u glavu, ti si je upravo osino po repu.
-
vodolija_33
Kako King veli, haman da će zmija dobiti po lubanji
:D:D
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
joj edu...tema ti se ubila za prosirivanje...edu wrote:nek' se oni vesele..valjda je zato taj objekat i napravljen.."tamo daleko"..zmijaIzmaj wrote:halo, kakva bomba, ljudi hoce da se provesele, svako ima svoj nacin...sad ako je neko drugaciji, bombu mu treba baciti...![]()
..ono baska mi baska kerovi..
![]()
![]()
..problem je datum odrzavanja...
ima mnogo datuma koje su mnogi zaboravili...i u pravu je mostarac, treba nastaviti dalje, ali ovo fakat vise nema smisla...
ili se u ovoj zemlji bukvalno shvata ono NOVI DAN NOVA NAFAKA.....
meni je takodjer tuzno kad se povodom godisnjice nekog masakra organizuje "prigodna manifestacija" pa dodje Hanka, pod hidzabom haman, otpjeva ono sto je BOSANSKI ORFER Gljiva (
edu, pomiri se sa cinjenicom da ova zemlja i ovaj grad vise nemaju dostojanstva....i ono malo jada sto je bilo, nestalo je...
-
King Kikapu
da na izbore izadju svi oni koji do sad nisu. valjda ce mi jos nesto pasti na pamet. ali eno, stavio sam jos neki dan u diskusije txt o fatmiru alispahicu i filmu go west, jer turbofolk novinari su po meni veci problem od turbofolk, turborok i turbodisko i ostalih turbo muzikanata. za pocetak mozes dati komentar na njega kao na moje vidjenje identicnog problema.edu wrote:ti predlazes...King Kikapu wrote:edu, to o cemu pises je krajnja posljedica problema o cijim korijenima rijetko ko pise, iako su ocigledni. i kad neko nesto napise ili kaze niko se na to ne obazire. tvoj je post tvoj stav, zdrav i jasan, ali ne vrijedi trositi bas toliko rijeci na ocigledne stvari. ako poslovica kaze da zmiju treba udarat u glavu, ti si je upravo osino po repu.
-
edu
problem je u glavama!!! ja mogu glasati na izborima..i mogu napisati tekst na ovom forumu..ili negdje drugo..nisam ja paddy ashdown pa da mogu nesto braniti ili aminovati..bolje je i napisati tekst..nego sutjeti i odobravati!
ps. u zadnjoj slobodnoj bosni..pise avdic..kako je neki univerzitet u USA proglasio adnana terzica za pocasnog doktora nauka..kurca palca..i sl..kaze senad em sto terzic nije skontao da ga neko zajebava..em sto je u dva poteza misom mogao saznati da taj univerzitet ne postoji..ali..kaze avdic..nije problem ako su neke 2-3 budale i proglasile terzica za pocasnog "nesto"..problem je sto je nekoliko stotina hiljada gradjana tom istom terzicu omogucilo da bude predsjedavajuci vijeca ministara...
ps. u zadnjoj slobodnoj bosni..pise avdic..kako je neki univerzitet u USA proglasio adnana terzica za pocasnog doktora nauka..kurca palca..i sl..kaze senad em sto terzic nije skontao da ga neko zajebava..em sto je u dva poteza misom mogao saznati da taj univerzitet ne postoji..ali..kaze avdic..nije problem ako su neke 2-3 budale i proglasile terzica za pocasnog "nesto"..problem je sto je nekoliko stotina hiljada gradjana tom istom terzicu omogucilo da bude predsjedavajuci vijeca ministara...
-
edu
nesto si krace na ovom forumu od mene..tako da vjerovatno nisi upratio diskusiju koja je bila povodom emisije na hayatu koju je vodila arduana..na jednoj strani fatmir i arduana..(sic!) a na drugoj enver puska..tema je bila homosexualizam..i naravno film go west..film koji u to vrijeme nisu gledali ni arduana ni fatmir..o fatmirovim stavovima i tendecioznom arduaninom vodjenju emisije je vec sve receno..(uvijek se rado sjetim senadovog teksta koji je izasao u slobodnoj bosni nekad poslije te emisije..remek-djelo!)..nisu turbofolk novinari veci problem od turbofolk "umetnika"..jer da ovi drugi ne postoje onda ovi prvi ne bi ni pisali o njima..problem je polusvjesna neizivljena masa!King Kikapu wrote:da na izbore izadju svi oni koji do sad nisu. valjda ce mi jos nesto pasti na pamet. ali eno, stavio sam jos neki dan u diskusije txt o fatmiru alispahicu i filmu go west, jer turbofolk novinari su po meni veci problem od turbofolk, turborok i turbodisko i ostalih turbo muzikanata. za pocetak mozes dati komentar na njega kao na moje vidjenje identicnog problema.edu wrote:ti predlazes...King Kikapu wrote:edu, to o cemu pises je krajnja posljedica problema o cijim korijenima rijetko ko pise, iako su ocigledni. i kad neko nesto napise ili kaze niko se na to ne obazire. tvoj je post tvoj stav, zdrav i jasan, ali ne vrijedi trositi bas toliko rijeci na ocigledne stvari. ako poslovica kaze da zmiju treba udarat u glavu, ti si je upravo osino po repu.
-
King Kikapu
pa to i ja pricam. ali uzalud kukati i pricati stalno istu pricu i dobivati uvijek iste reakcije. kad pricas o narodnjacima pomiri se s tim da u svakom gradjanu suverene bih cuci papak, kad pricas o politici racunaj da ces u svakom probudit sovinistu, kad pricas o legendama jasno ti je da je svaka od njih konstruisana. pola djecurlije koja ce ti na glas reci da su mirza i davor legende nije se ni rodila kad su oni zavrsili karijere, iako to ni mirzu ni davora ne cini manjim ljudima i simbolima. pola likova koja se dans busa ljudima koji su u ratu ginuli za bosnu i hercegovinu bili su u njemackoj (i vikali kako ce im sin hamza biti general). u najboljem slucaju sve sto kazes bice ili hvaljeno ili pljuvano bez analize. hajmo kriticki razmisljati, ono mozgom ne mudima i hajd da kad vec trosimo energiju da je trosimo tako sto cemo reci nesto novo. aj da nesto izanaliziramo o cemu se ne govori, a ne samo okrecemo istu plocu. nadam se da mi neces zamjeriti na iskrenosti, ali ja stvarno mislim ovo sto govorim i to u zivotu i na internetu pokusavam i raditi.
-
edu
nemam ti sta zamjeriti..sve dok se postuje kultura dijaloga...
slusaj..to sto se ja nisam rodio dok je mirza igrao..ne znaci da ja za njega ne mogu reci da je on legenda..to ne znaci da ja ne mogu shvatiti kakav je to igrac bio..osim nekoliko inserata iz starih bosninih tekmi i one iz grenobla ja mirzu nikad vise nisam gledao..ali imam njegove statistike..imam ljude koji o njemu pricaju sa jednim cudnim respektom..cini mi se da tako ne bi pricali o svome starom..znas..kada su se na jednoj tekmi izmedju bosne i partizana..nakon sudijske odluke potukli igraci..mirza je samo stajao sa strane..kada su ga nakon utakmice pitali o toj situaciji on je rekao:"sudija je sastavni dio igre, i on moze pogrijesiti"..mirza je jednostavno bio Covjek..a to je danas najteze biti!
sto se tice ostalog..ne treba nista generalizirati..ne cuci u svakom gradjanu papak..niti u svakom politicaru cuci nacionalista..iako smo vecinski papansko drustvo i vecinski nacionalisticko..ali to ne znaci da normalan narod treba prestati pricati..oglasavati se..mi ne mozemo reci nista novo..mi mozemo samo ukazivati na vec recen stvari..u toj istoj aqvi su trebali gostovati ana nikolic i knez za drugi dan bajrama..i tada je bila frka..ne znam kako se to zavrsilo..slicna stvar se i sada desava..meni se licno ne svidja to sto ce se tog dana desiti taj koncert u aqvi..ja ne mogu..(mislim mogu ali kakve koristi..) otici gljivi i reci..haj nemoj u cetvrtak odrzati koncert..nego probaj u petak..reci ce..ko si..sa vrata mi se nosi..postoji nesto sto se zove javno mnijenje..i ono je treba da se oglasi o nekoj situaciji..ja kao pojedinac sto sam mogao uraditi..(mogu ja otici pred aqvu pa sam skakati..ali to ne pije vode..mogu samo batina dobiti od obezbjedjenja..)..uradio sam..barem mi je savijest malo mirnija...
slusaj..to sto se ja nisam rodio dok je mirza igrao..ne znaci da ja za njega ne mogu reci da je on legenda..to ne znaci da ja ne mogu shvatiti kakav je to igrac bio..osim nekoliko inserata iz starih bosninih tekmi i one iz grenobla ja mirzu nikad vise nisam gledao..ali imam njegove statistike..imam ljude koji o njemu pricaju sa jednim cudnim respektom..cini mi se da tako ne bi pricali o svome starom..znas..kada su se na jednoj tekmi izmedju bosne i partizana..nakon sudijske odluke potukli igraci..mirza je samo stajao sa strane..kada su ga nakon utakmice pitali o toj situaciji on je rekao:"sudija je sastavni dio igre, i on moze pogrijesiti"..mirza je jednostavno bio Covjek..a to je danas najteze biti!
sto se tice ostalog..ne treba nista generalizirati..ne cuci u svakom gradjanu papak..niti u svakom politicaru cuci nacionalista..iako smo vecinski papansko drustvo i vecinski nacionalisticko..ali to ne znaci da normalan narod treba prestati pricati..oglasavati se..mi ne mozemo reci nista novo..mi mozemo samo ukazivati na vec recen stvari..u toj istoj aqvi su trebali gostovati ana nikolic i knez za drugi dan bajrama..i tada je bila frka..ne znam kako se to zavrsilo..slicna stvar se i sada desava..meni se licno ne svidja to sto ce se tog dana desiti taj koncert u aqvi..ja ne mogu..(mislim mogu ali kakve koristi..) otici gljivi i reci..haj nemoj u cetvrtak odrzati koncert..nego probaj u petak..reci ce..ko si..sa vrata mi se nosi..postoji nesto sto se zove javno mnijenje..i ono je treba da se oglasi o nekoj situaciji..ja kao pojedinac sto sam mogao uraditi..(mogu ja otici pred aqvu pa sam skakati..ali to ne pije vode..mogu samo batina dobiti od obezbjedjenja..)..uradio sam..barem mi je savijest malo mirnija...
-
wanderer
Upravo tako. I ova demokratija nas nije toliko unakazila koliko nam je jednostavno pokazala ko smo i sta smo, bez filtriranja socijalistickog doba. Sada svaki papak moze otvoriti TV stanicu ili stampati novine (sto evo cesto i cine) a onda toga nije bilo.King Kikapu wrote:pa to i ja pricam. ali uzalud kukati i pricati stalno istu pricu i dobivati uvijek iste reakcije. kad pricas o narodnjacima pomiri se s tim da u svakom gradjanu suverene bih cuci papak, kad pricas o politici racunaj da ces u svakom probudit sovinistu, kad pricas o legendama jasno ti je da je svaka od njih konstruisana. pola djecurlije koja ce ti na glas reci da su mirza i davor legende nije se ni rodila kad su oni zavrsili karijere, iako to ni mirzu ni davora ne cini manjim ljudima i simbolima. pola likova koja se dans busa ljudima koji su u ratu ginuli za bosnu i hercegovinu bili su u njemackoj (i vikali kako ce im sin hamza biti general). u najboljem slucaju sve sto kazes bice ili hvaljeno ili pljuvano bez analize. hajmo kriticki razmisljati, ono mozgom ne mudima i hajd da kad vec trosimo energiju da je trosimo tako sto cemo reci nesto novo. aj da nesto izanaliziramo o cemu se ne govori, a ne samo okrecemo istu plocu. nadam se da mi neces zamjeriti na iskrenosti, ali ja stvarno mislim ovo sto govorim i to u zivotu i na internetu pokusavam i raditi.
Sto je vjerovatno gore od ovog turbo folk fundamentalizma je onaj suprotnog predznaka (a koji prije nije bio toliko jak, sto se ne moza reci za ovaj prvi). Ispade da na kraju dobijamo dvije alternative, a nijedna nije realna ni promisljena. Ovi drndaju o ovcama i izbacuju sise, a ovi drugi prave karikaturu od ono malo predratne gradske alternative poprimajuci metode onih protiv kojih se lafo bore.