Velika kula Barice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zli_hordas

#1 Velika kula Barice

Post by zli_hordas »

Da li neko zna nesto vise o ovoj kuli kad je pravljena,koji su joj namjene bile i zasto stoji ovako zapustena,trazio sam po netu ali nema gotovo nikakvih podataka.

Image
Image
Image
karanana

#2 Re: Velika kula Barice

Post by karanana »

Gdje je ovo? Jel na spicastoj stijeni gdje je sada muzej ili je ovo neka druga kula? Otkad su ove slike jer ona na spicastoj stijeni je sredjena? Jel ova iz remakea?
oldtajmer

#3 Re: Velika kula Barice

Post by oldtajmer »

ova kula je kada se ide baricama cestom prema mrkovicima(onaj ravni dio),pa u sumi sa desne strane
a pravili je austrougari valjda :D
Logovan

#4 Re: Velika kula Barice

Post by Logovan »

Mislim da nisam nikad bio kod ove kule.

Još jedan objekat zapušten. :-)
zli_hordas

#5 Re: Velika kula Barice

Post by zli_hordas »

karanana wrote:Gdje je ovo? Jel na spicastoj stijeni gdje je sada muzej ili je ovo neka druga kula? Otkad su ove slike jer ona na spicastoj stijeni je sredjena? Jel ova iz remakea?
Gdje je skretanje lijevo za Mrkovice i malu kulu ima skretanje na desnu stranu zemljani put odatle jedno 200 metara.
jao_situacije

#6 Re: Velika kula Barice

Post by jao_situacije »

ni ja nisam ovdje nikad bio
a dobro se drži ako su je austrijanci pravili :-?
PM72

#7 Re: Velika kula Barice

Post by PM72 »

Ovo je velika kula na Baricama.Kad se izađe na plato iznad Sedrenika.Velika kula dođe sa desne strane a lijevo od nje,na Grdonju je mala kula i muzej koji je napravljen.U njoj su snimani kadrovi iz fila Rimejk.

Između male kule na Grdonju i velike na baricama je po zlu čuvena špicasta stijena.U ratu su četnici držali sva tri objekta i iz njih rokali po gradu.Mala kula je zauzimana dva puta od srane Armije BiH i MUP-a dok velika kula nije nikad.

Obje kule je pravila Austrougarska monarhija,krajem 19 vijeka.To je bio njihov vojni objekat za kontrolu prilaza gradu. Slična kula postoji i na Trebeviću,iznad pansiona Osmice,na onom brdašcetu.
Koshpa

#8 Re: Velika kula Barice

Post by Koshpa »

Sjecam se da sam ko mali, isao pjeske gore s Vratnika a tu kulu smo zvali dvorac :D hvala sto mi probudi uspomene i sjecanja. Koliko se sjecam a to je bilo nekad 90-te 91. Da je gore isto bila vojska ili su je samo cuvali a sta je u njoj bilo ne znam jer nam nisu dali da udjemo.
breuer

#9 Re: Velika kula Barice

Post by breuer »

Tačniji naziv bi bio "bastion".
Post Reply