VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

edvin

#1 VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Post by edvin »

Eto,
poslije godina mukotrpnog rada, (postenog prije svega zelim reci) ulaganja u svoje obrazovanje, zaposlio sam se u stranoj firmi uz moglo bi se reci dosta siguran posao i uz pristojna primanja nasao sam se pred dilemom koji auto da kupim? Odluka stoji naime izmedju BMW coupe modela 325 ci ili BMW X3-ojke i to je to u sustini, ostali auti me ne zanimaju.
Valja napomenuti da uz to ide i cetverogodisnji kredit s kojim valja zivjeti pa me zanima vase misljenje ili eventuelna iskustva u vezi gore navedenih auta.
Molim samo ozbiljne komentare.
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Ja bih vođen svojim razmisljanjem i ukusom uzeo 325 Ci...X3 mi djeluje prejeftino...nema nikakve terenske sposobnosti...apsolutno nista me ne privlaci kod njega...nisam pristalica SUV-ova i monovolumena pa mozda zato...jedini razlog kontra coupea je možda što stiže generacija E90 a ubrzo nakon nje i coupe verzija iste..tako da ce ubrzo to biti "stari" model..ako ti to ne smeta..meni licno ne...ne bi se trebao vise dvoumiti..
VR6

Post by VR6 »

Prije bi BMW X3 od te dvojice, veca visina od tla, 4x4, ima to svoje prednosti pogotovo u nasim uslovima. Predpostavljam da bi uzimao osnovni model 2.0D, sa 10-ak s do 100 km/h i preko 190 km/h to je fin autic. Jedino kazu da bas osjecaj luksuza nije BMW-ovski, BMW i ne izradjuje taj automobil nego Puh u austriji, samo je znak BMW-ov. Jos sto sam cuo da automobil nema povisenu vozacku poziciju, sto je po meni onda minus veliki, jel ne vidim svrhu SUV-a. Udobnost isto nije na visokom nivou. 325CI posto ne volim Coupe-e, ja nebi ni gledao. Bolje potraziti kakav 330XD, imas 4x4, malo je visi od obicnih trica...
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Slažem se sa zgembom, X3 djeluje prejeftino. Isto tako mi nije jasno kako da ti se javi dilema izmedju ova dva auta. :) dilema se obično javlja izmedju dva auta sličnih karakteristika i iste/slične karoserijske tipe. A SUV i coupe ko nebo i zemlja :D .

Coupe trica na novoj E90 liniji stiže tek 2007. što i nije tako brzo, a sadašnji coupe na liniji E46 nakon redizajna je jedan od naljepših BMW-a ikad 8)
nineac

Post by nineac »

eh, neznam kako da se neko misli između SUV-a i coupea, niđe veze, al eto!
Prvo, coupe je dokazano vrijedan, IZUZETNO SPOSOBAN auto, sa izuzetno sposobnim motorom!
Ono što tebi kao vjerovatno mladom obrazovanom čovjeku pristaje je COUPE! Nema tu puno priče, SUV ostavi kada budeš imo djecu, jebo SUV, pa zar dugonoge plavuše idu prije na đip nego na extra jebozovan coupe???
Sada sa tehničke strane:
U svemu je bolji coupe osim u terenskim sposobnostima (nema ih ni X3, al nek mu bude)!
Ja bi prije tu sad diskutovo o motoru kod Coupea, jer mislim da ti je jedini izbor coupe (pretežno zbog plavuša, i sposobnosti auta)!
Uzmi 330 Ci, tu prelaziš dobro granicu od 200 ks, dobijaš dodatnih 55nm, a razlika u cijeni nije velika! Takođe, to je dragulj među motorima, a taj coupe je limitiran na 250 Km/h (time se hvališ kada pucaš šupljak curama)! Potrošnja nije ništa veća zbog boljeg odnosa sa težinom!
Uzmi u obzir i ovo, šta misliš o 3.0d sa 204 ks 460 nm? Nemoj potcjenit to, jer je jači od 325, jedino nema onako svilenkast zvuk BMW šestaka (mislim benzinca) i toliko obrtaja, ali i on svira finu simfoniju, a ipak troši manje!
Na tebi je izbor, ali znaj ako kupiš Coupe dobivaš strašno izbalansirano auta, sa kčnicama bolida, i kojem ruku na srce nema konkurencije (onaj CLK može ako smrša jedno 200-300 kg ili mercedes kupi tehnologiju od BMW-a :lol: )
LeKo

Post by LeKo »

...Ja sam prije Fabie imao BMW 328 ci 96.g., komentari od nineac-a 100% argumentovani, auto jeste kao bolid al mom godine dodjose, a ne volim auta kad im se pocnu raditi ucestali servisi (stara auta), prema tome odgovor znas, coupe, crni metalik, felge 18, unutra bez koza i 3.0 motor, pa zar ima dalje?????? :?
edvin

Post by edvin »

Zahvaljujem na odgovorima, izgleda mi da su forumasi koji su odgovorili na moje pitanje dosada zaista kompetentni i razumiju se u automobile.
Samo da jos pojasnim zasto dilema izmedju X3-ice i coupea:
X3 je 4x4 izmedju ostalog, a ja sam prije imao auto koji je quattro pa sam primijetio da je to zaista jedna prednost. S druge strane BMW ima takodje verziju 330XI ali ne u coupe verziji vec sa cetvora vrata a tu mislim licno da je razlika u liniji markantna izmedju modela sa cetvoro vrata i dvoja vrata (coupea) i mislim licno da je u tom slucaju BMW
X3 ljepsi pa zato dvojba.
nineac

Post by nineac »

Stoji ti ta konstatacija za 4x4! Ali de se zapitaj zar ti je stvarno to potrebno (troši više, a sporij je)? Takođe zadnja vuča je dosta upravljivija, i obično penzineri koji se boje svega i svačega tvrde kako eto BMW nemože da se vozi zimi! To je glupost, ja sam sa prijatečljem cijelu prošlu zimu išao na Vlašić u njegovom 520, ali naravno sa novim i dobrim zimskim gumama (niti jedna vuča sa slabim gumama po ledu i snijegu nevalja)!
Takođe, ako voliš da juriš i da izvodiš razne vratolomije sa autom opet je zadnja bolja, takođe subjektivo bolje udara u leđa kada stisneš gas!
Stoga, ako neideš svaki dan na vrh bjelašnice, šta će ti 4x4? Takođe, X3 je novo auto, još se nazna kakve mane ima, imal serijskih grešaka itd, dok je coupe skroz sazreo, i u najboljim je godinama gdje su sve dječije bolesti otklonjene!
Isto tako mislim da Coupe izgleda dosta markantnije i od X3 i od serije 3 limuzine jer je niži.
Opet na tebi je izbor, ali eto ja pretpostavljam da si dobro finansijski potkovan, tako da sam na tvom mjestu kupio bi Coupe i pandu 4x4 pride, da se nađe ako snijeg bude preko metar, jer i da imaš X3 valja ga voziti po našoj zimi kada svaki 10 vozač ima dobre gume, a svaki 100 zna da nevozi Ferrari nego Golfa! Stoga veća je vjerovatnoća da će te neko opaliti u toku zime nego da ćeš zapast u prtinu zbog zadnje vuče!
Larci

#9 Re: VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Post by Larci »

edvin wrote:Eto,
poslije godina mukotrpnog rada, (postenog prije svega zelim reci) ulaganja u svoje obrazovanje, zaposlio sam se u stranoj firmi uz moglo bi se reci dosta siguran posao i uz pristojna primanja nasao sam se pred dilemom koji auto da kupim? Odluka stoji naime izmedju BMW coupe modela 325 ci ili BMW X3-ojke i to je to u sustini, ostali auti me ne zanimaju.
Valja napomenuti da uz to ide i cetverogodisnji kredit s kojim valja zivjeti pa me zanima vase misljenje ili eventuelna iskustva u vezi gore navedenih auta.
Najozbiljniji komentar i savjet ti je da se okanis 4-godisnjeg kredita...cuvaj lovu...auto dodje i prodje....za cetri godine ces izgubiti 40% na vrijednosti auta, plus kamate...a zasto...zbog vozanja...sa posla na posao...wekendom malo do grada..i eto to je to,
A to isto si mogao uraditi sa nekim drugim autom kojeg si kupio za kesh lovu...iste funkcije sva auta imaju...zato vidi koje su tvoje potrebe...zasta ces to auto koristiti?!
nineac

Post by nineac »

Ma ja dobro ti je čovjek rekao! Nisi valjda završio fakultet da bi vozao novog BMW-a??? Zato na pijacu i kupi sebi Golfa II Turbo Diesel, a da bi bar donekle imao ugođaj Coupea kupi sa dvoja vrata!
Jeff

#11 Re: VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Post by Jeff »

edvin wrote:Eto,
X3-ojke koje? 3.0 D ili 1.9 D? Mislim razlika je ogromna ne samo u cijeni od nekih 20 000 Eura nego u snazi, brzini, ubrzanju.

Ako ces uzeti X3 3.0 D onda ces pljunuti cca. 52. 000 Eura sto je cca. 104 000 KM.

Ako ces uzeti 1,9 D onda ces imati lijep autic medjutim trom i lijen. Ipak 1.9 masina i to diesel bez obzira sto je common rail je rinaka za tu karoseriju. Ali on je "samo" 35 000 Eura.

BMW 325i je autic poredeci ga sa X3.

Opet ako si navalio na X3 nije velika razlika izmedju njega i Porsche Chayena i VW Tourega. Oba imaju 4l masine i trebalo bi da su brzi od X3 ali nisam siguran.

X5 meni licno je nazad ruzan i djeluje mi kao prikolica. Audi izbacuje uskoro svoj SUV tako da moze vrlo lako izbaciti sa trona sve tri i X3 i Chayena i Tourega. Cijena ce mu biti slicna kao i u ostalih.

Mercedes SUV je spor i ako po designu nije los.
TheGame

Post by TheGame »

Decko ja vozim isto seriju 3, samo je kod mene M3, i mogu reci da je najbolje auto sto sam ikada vozio...mislim da ti je 325ci bolji izbor..
Jeff

Post by Jeff »

TheGame wrote:Decko ja vozim isto seriju 3, samo je kod mene M3, i mogu reci da je najbolje auto sto sam ikada vozio...mislim da ti je 325ci bolji izbor..
Ja vozim X3 3d i ako je Edwin toliko navalio na njega, vrlo rado cu mu ga ulivati za 50 iljadarki.
TheGame

Post by TheGame »

ja cu svog na ljeto prodat...uzecu si maseratija 3000 gt...nadam se da cu za bmw-a uzet jedno 45 000 eura :roll:
Qler

Post by Qler »

325ci ili jo sbolje 330ci!
Mnogo bolji od x3!
U potpunosti se slazem sa nineacom, zna covjek sta valja :D
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

nineac wrote:Ma ja dobro ti je čovjek rekao! Nisi valjda završio fakultet da bi vozao novog BMW-a??? Zato na pijacu i kupi sebi Golfa II Turbo Diesel, a da bi bar donekle imao ugođaj Coupea kupi sa dvoja vrata!
:D:D:D:D:D
NeKi_LiK

#17 Re: VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Post by NeKi_LiK »

Jeff wrote:
Opet ako si navalio na X3 nije velika razlika izmedju njega i Porsche Chayena i VW Tourega. Oba imaju 4l masine i trebalo bi da su brzi od X3 ali nisam siguran.
:shock:

Zajebancija ili si na drogama ?
nineac

Post by nineac »

Jeff ti si meni pun nekih kontradikcija! Prvo X3 nije u klasi Porschea i Touarega nego Toyote RAV 4, Honde C-RV itd! X5 je u klasi Touarega & Co i po mišljenju većine stručnjaka, novinara ubjedljivo najbolje SUV auto današnjice!
X3 sa 2.0 d motorom nije trom jer ima 150 ks i 330 nm !
Iako 3.0 d jeste dosta jači, 330 nmje sasvim dovoljno za jednog malo SUV vozilo (ne toliko mal, al eto)!
X3 sa 2.5 benzincem takođe je brz (8.9sec do 100, 208 Km/h top speed) ali i 1.2 ltr veću prosječnu potrošnju od 325 Ci i krajnja brzina manja za 32km/h (325 Ci 240 km/h)
Eh sada ono najzanimljivije, 330 Ci košta za 1000 km skuplje od X3 sa 2.5 motorom!!! Za mene tu nema dileme a evo što :
BMW 330 Ci
0-100 km/h 6.5 sec
Top Speed = 250 km/h elektronski ograničeno
Prosječna potrošnja (tvor.podatak) 9.1 ltr
100-0 km/h (kočnice) 36 m
Ako si BMW fan onda samo 325 ili 330 Ci, nema dileme, 4X4 ostavi vozačima audija ili Mercedesa!
Zna se koja auta imaju zadnju vuču i nedo bog da BMW napravi jednog dana prednju vuču.
ake

Post by ake »

kad ciganka masla ima ... :-)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

pa sve ti zavisi kakvo auto volis. terenc ili cupe. meni se licno svidja vise cupe vec suv i taj 325ci jes dobar ali ja bi ti preporucio 330ci. potrosnja goriva je ista za oba auta a dobit ces 40 konja vise i bolju vrijednost auta kad ga odlucis prodati.
Qler

#21 Re: VELIKA DILEMA: BMW X3 ili BMW 325 ci

Post by Qler »

NeKi_LiK wrote:
Jeff wrote:
:shock:

Zajebancija ili si na drogama ?
Fakat :? :shock: :shock:
nineac

Post by nineac »

Jeff stvarno otkud ti ideja da X3 im 4 l mašinu? X5 je imao 4.4l sa 286 a sad sa 320 ks i top verzija prije 4.6 a sad 4.8 iS
Nema 4 ltr motora u X3, i još se nezna da li će se ubacivati V8, ali je sigurno da postojeći 3.0 i će uskoro dolaziti sa 258 ks, a 3.0d sa 218 ks i 550nm, dok će 2.0d dolaziti sa 163 ks i 340 nm!
Inače, ako bi se naš mladi biznismen odlučio za X3 onda neka se odluči za diesela, jer to više pristaje karakteru SUV vozila, jer je potrošnja manja, a dieselski obrtni moment se ipak lakše nosi sa težinom SUV-a, dok svilenkasti šestak koji ima obrtni momant trkaćeg auta ipak više pristaje Coupeu!
Inače, opet kažem najbolja opcija 330 Ci, jednom se živi, a jaro poslije toga garant ćeš pucat na M3 :lol:
Jeff

Post by Jeff »

nineac wrote:Jeff stvarno otkud ti ideja da X3 im 4 l mašinu? X5 je imao 4.4l sa 286 a sad sa 320 ks i top verzija prije 4.6 a sad 4.8 iS
Nema 4 ltr motora u X3, i još se nezna da li će se ubacivati V8, ali je sigurno da postojeći 3.0 i će uskoro dolaziti sa 258 ks, a 3.0d sa 218 ks i 550nm, dok će 2.0d dolaziti sa 163 ks i 340 nm!
Inače, ako bi se naš mladi biznismen odlučio za X3 onda neka se odluči za diesela, jer to više pristaje karakteru SUV vozila, jer je potrošnja manja, a dieselski obrtni moment se ipak lakše nosi sa težinom SUV-a, dok svilenkasti šestak koji ima obrtni momant trkaćeg auta ipak više pristaje Coupeu!
Inače, opet kažem najbolja opcija 330 Ci, jednom se živi, a jaro poslije toga garant ćeš pucat na M3 :lol:
Niko nije rekao da je X3 3.0D u istoj klasi sa Touregom i Chayenom po velicini, medjutim po brzini i cijeni jeste u istoj klasi. Radi se o vrlo maloj razlici u cijeni.

Inace nadji mi gdje sam ja to tvrdio da X3 ima 4l masinu? Ja sam govorio za Tourega i Chayena, ne za X3. Cayene nema diesel verziju nego samo benzinsku verziju. Toureg cini mi se da ima 4.4 diesel verziju. Medjutim posto je X3 od obadvojice puno laksi i ako je po duzini skoro isti ipak je uzi i zbog toga i sa 3l masinom ima krajnju brzinu kao i Toureg sa diesel motorom ako nije i brzi.

Sto se tice mene, X5 moze imati Ferarijevu masinu ali sa onom ruznom guzicom i dalje ce izgledati kao prikolica.

Sto se tice BMW 3-ojke to je mali autic za dobrostojece samce koji vole brzinu. Ali opet nije li to i Audi A3.

Sto se tice brzine nema sumnje M5 je vladar.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Jeff wrote:
Niko nije rekao da je X3 3.0D u istoj klasi sa Touregom i Chayenom po velicini, medjutim po brzini i cijeni jeste u istoj klasi. Radi se o vrlo maloj razlici u cijeni.
Cayenne S 85000 eura X3 3.0 52000 eura, razlika 33 000 eura, sitnica :D

P.S. Cijene za Hr. tržište
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Jeff wrote:
Sto se tice BMW 3-ojke to je mali autic za dobrostojece samce koji vole brzinu. Ali opet nije li to i Audi A3.
A ovo je za auto-bisera :D :D :D
Post Reply