velika auta za malo para

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adisk

#1 velika auta za malo para

Post by adisk »

Zanimaju me vasa iskustva u vezi starih auta tipa Opel Omega, Ford Sierra, Scorpio i slicni, starih nekih 20 god, koji se danas za relativno male pare, do 2000, mogu dobiti, ocuvani, sa povecim brojem kilometara.

Koliko moze slusati i sluziti?
NEOPLAN

#2 Re: velika auta za malo para

Post by NEOPLAN »

Da se razumijemo, vecina auta starijih od 10 godina su za groblje. E sad, posto je finansijska situacija u nasoj zemlji zivi ocaj i prinudjeni smo ako zelimo da se vozimo, kupovati takva vozila, to je druga stvar.

Gledajuci iz nase (citaj "surove Bosanke realnosti")tacke gledista:

Ta velika auta su nekad u svoje vrijeme bila predsjednicka, direktorska auta. To podrazumjeva vise stvari:Jako dobru opremu, Jako velik broj kilometara u tockovima i jako veliku potrosnju.

Ta vozila su se pravila po pravilu sa jako velikim i mocnim motorima, bilo benzin ili dizel. Posto su to bila reprezentativna vozila, u njih je ubacivana najsavremenija tehnologija tog doba, znaci dosta dosta elektronskih sistema, bilo onih za komociju i udobnost, ali i onih koji kontrolisu rad motora i jos nekih vitalnih sistema vozila. A to u danasnje vrijeme podrazumijeva jako ceste glavobolje, zbog precestih problema na elektronici.

Problemi ne nastaju iz razloga nekvalitete tih elemenata, jer su to ipak premijum vozila, vec iz nestrucnosti nasih "majstora" koji nemaju opremu za popravke tih sistema, vec popravke vrse "sa briferom i sijalicom - piknem tu, piknem tamo pa đe ne svijetli tu je kvar". A u ovastene servise niko i ne ide jer su cijene popravke cesto vece od 50%, a ako ne i od 100% vrijednosti samog vozila. I tako dundjer-majstori ciji je max domet G2 dizel uvrte sebi u glavu da su hakeri i pocnu jedan po jedan dio premoscivati, izbacivati, nadogradjivati i sl. E onda kad predju granicu za*ebu auto totalno i onda takvo auto skrpe i prodaju za 2000 maraka, i uvijek naleti neiskusna budala koja kupuje prvo auto u zivotu (kakva sam i ja bio :-D ) i kupi to smece i uvali se u problem iz kojeg se jedva izvuce, a za to vrijeme auto vise stoji nego sto ide, i ima klimu i ABS i CD i naslon za ruke i kozu i xenon, ali STOJI. I rjesenje je onda samo kupovina drugog auta za vece pare (kao sto sam ja uradio i hvala Bogu vise nemam nikakvih problema).

Ne kazem da se ne mogu naci dobri i ocuvani primjerci ovih vozila, naprotiv ima ih JAKO DOBRIH za koje je tesko povjerovati da su tako stara, ali takvi primjerci kostaju mnogo vise od 2000KM.

E sad, konkretno za vozila za koja si pitao:

Ford Sierra - Jako udobna i jako nepouzdana (primjerci prije '88), poslije '88 dosta bolji kvalitet i pouzdanost. Benzinci su jako snazni i jako rastrosni, za nase uslove najidealniji je 1.8l benzinac. Dizeli, eh Sierrine dizele neko hvali, neko kudi. Kazu da je 2.4TD jako dobar, a ostali su na losem glasu. Pri kupovini obratiti paznju na tacke oslanjanja zanjeg vjesanja na sasiju jer znaju cesto biti toliko hrdjave da se ne mogu popraviti, odnosno mogu ali jako skupo. Ako je auto legao nazad bjezi od njega kao od kuge.

Ford Scorpio - Nisam bas previse upoznat sa njim, ali uglavnom vazi isto kao iza Sierru, bar po mom misljenju.

Opel Omega - Kad je izasla, bila je auto godine u Evropi, i kazu da je ona posljednji pravi Opel koji je izasao. Omegini benzin motori su 100% najbolji benzinci tog doba, jako kvalitetni, jako dobrih performansi, jako velike potrosnje. Preporuka je 1,8 litarski polu-einspric motor koji je mnogo zahvalniji za odrzavanje u nasim uslovima. Obavezno pri kupovini vozila promijeniti zupcasti remen i napinjace, jer znaju stradati usljed neodrzavanja, mada se tom motoru ne moze nista katastrofalno desiti usljed pucanja remena jer ima upustene klipove, moze doci do poremecaja kompresije i nekih sitnih problema koji se lako daju rijesiti, ali do lomova klipova ne dolazi. Ipak, rijetko koji dundjer-majstor zna podesiti kompresiju, pa je bolje ne rizikovati.

Sto se tice dizela, njih zaobidji u sirokom luku, jer su na jako losem glasu. Tesko izdrze vise od 180000km bez generalke. Imaju dosta problema sa grijacima. Mislim da je mnogo bolja opcija Benzin-plin, jer su benzinci k'o stvoreni za plin.

Pri kupovini DOBRO PAZITI na limariju, posebno na mjestima gdje se oslanjaju zadnje opruge, te na pragovima i zadnjim blatobranima, obratiti paznju i na dno gepeka gdje stoji rez. tocak.

Kod mehanizacije, najcesce se desava sljedece: Taj model ima benzinsku pumpu na el. pogon koja se nalazi u rezervoaru. Za tu pumpu vezan je jedan mali relej koji regulise njen rad, tj kad das kontakt pumpa stoji, medjutim kad okrenes paljenje, pumpa se pokrece i pali vozilo. Medjutim, cest je kvar tog releja koji regulise rad pumpe, a ili ga je tesko naci ili majstori ne znaju da ga poprave, te urade njegovo premoscenje u el. mrezi auta, tj zaobidju ga. Rezultat: Kad okrenes kontakt pali se pumpa i nabija gorivo STO NE BI SMJELO! To nece stetiti motoru nakratko, ali na duze staze donosi poremecaj sistema za ubrizgavanje goriva u cilindre i stalne kvarove na tom sistemu. Takodje i pumpa strada mnogo prije vremena, a jako ju je tesko naci i jako je skupa. Zato treba na ovaj detalj dobro paziti. Ovaj problem se poznaje tako sto se okrene kljuc na kontakt i onda slusaj, ako cujes zujanje negdje na zadnjem kraju auta, to je to. NE SMIJE NISTA DA ZUJI!

Omega ima i top verziju LOTUS OMEGA koja je najbrzi serijski auto svog doba i koji je proizveden u limitiranoj seriji. Uglavnom, to te ne zanima, ali tek da znas.

Eto, ja se raspisah, ali nadam se da sam ti pomogao. I pamet u glavu, realno ces za te pare tesko naci dobro auto ove klase, bolje je da ides na neko manje auto, sigurnija ti je kupovina.

Sretno!
adisk

#3 Re: velika auta za malo para

Post by adisk »

Hvala ti, iscrpno je bilo. Nije meni neka navala za njima, ali sam kroz ovo obrazlozenje djelimicno shvatio sto su te cijene tako niske kad ih prodaju.
chuchumbamayumbe

#4 Re: velika auta za malo para

Post by chuchumbamayumbe »

Vozio 5 godina Opela Omegu 1988, 2.0i, karavan.
Od opreme nije imala apsolutno ništa!
I dan danas svako malo kada vidim kakvu dobro očuvanu Omegu na cesti okrenem se i prisjetim kakvo je to auto bilo!
Nazad su komotno mogla spavati 2 čovjeka (provjereno u Makarskoj preko vikenda) :D, prostrana, komotna, udobna...
Skupo za odrzavanje, ali mi se nije nešto plaho ni kvarila.
Promijenio zadnje selene i centralnu sponu (to joj je izgleda slaba strana).
Potrosnja, na otvorenom, uz moju neagresivnu vožnju nije mogla ispod 7.5l/100, po gradu nisam nikada ni mjerio.
Prednji far na otpadu 150 km, zadnje malo leptir staklo 50km na otpadu.
Nađeš dobro očuvanu Omegu (što je rijetkost), šibneš plin i uživaš!
tigarsazapada

#5 Re: velika auta za malo para

Post by tigarsazapada »

U pravu je kolega NEOPLAN, od takvih auta bjezi ko djavo od krsta...
Uglavnom se na ta auta (gdje spadaju i veliki Audiji CC, stari BMW-i 7 itd) zalete pocetnici koji bi da vozaju makinu, za malo para. Ta auta i vani su jeftina, i jako im je skupo odrzavanje, i zbog toga im cijena rapidno opada (kod starog Audija, ne postoji dio jeftiniji od 100 KM, sve da je u pitanju jedan saraf...).
Najveca greska je kad se pocetnik sa skromnim budzetom zaleti na veliko i staro auto... ne znam nikoga da se usrecio a znam ih barem 10 koji su kiksali (a problem dodatni u svemu tome, je sto se tog auta jako tesko rijesiti-niko ga nece).

Ako buduci vozac ima skromniji budzet, najbolje mu je da se drzi malih gradskih auta (polo, corsa, fiesta) kojih ima koliko toliko dobrih za par hiljada KM.
whow

#6 Re: velika auta za malo para

Post by whow »

Jedan moj dobar i mudar prijatelj je jednom rekao ako nemas budget za razbacivanje a treba ti automobil kupi ono auto koje najcesce sreces na cestama regije u kojoj zivis. Brojni su razlozi za ovakvo razmisljanje a ovdje cu da nabrojim samo neke:
- dostupnost rezervnih djelova
- mehanicari "familijarni"sa tipim vozila te problemima koji se javljaju kod ovih vozila
- cijene rezervnih djelova i odrzavanja
- troskovi osiguranja obicno jeftiniji nego od "unikata"
Dakle ako zivis u Sarajevu a nemas extra budget kupis G2 ili kakvog staroga Pola , u Srbiji vozi Yugu u Italiji Fiata u Americi i Canadi Chevroleta ili Forda Toyote ne bih preporucio u sjevernoj americi jer je Toyotin servis zara a Forda ce u USA popraviti svaki avalijski mehanicar.
Mislim da smo vise manje svi u zivotu nekada napravili gresku i kupili auto koje je vise stajalo nego vozilo . Moja se greska zvala GOLF 1 GTI koga sam kupio na aukciji za mislim 400 dollara a poslije se uvali preko 4 ili 5 hiljada da ga osposobim za voznju :-) . To je bila cijena nostaligije jer u Canadi Golf 1 GTI je udomacen otprilike isto kao Ford Crown Victoria u Sarajevu
Discball

#7 Re: velika auta za malo para

Post by Discball »

Evo da ja kažem par stvari u vezi moje Omege s kojom sam toliko zadovoljan da je evo kod mene 9 (devetu) godinu.

Radi se o modelu 2.0 16V CD model 1997 godina, šta da kažem sve ove godine uglavnom samo potrošna roba, pakne, filteri, seleni zbog naših loših cesta...prije mjesec dana sam zamijenio alternator (nov 57 EUR) i step motor - ler regulator (nov 31 EUR) sve se da kupiti na ebay.de s dostavom u BiH.

Potrošnja sada nešto malo više na otvorenom oko 8 prije 7,5 prosjek prije 8,5 sada 9 i grad prije oko 10,5 sada 11. Svo ovo vrijeme naftne krize hoću-neću da ugradim plin u njuzbog razloga kupio bih noviji ali nikako da to napravim jer sam zadovoljan s njom i tako iz dana u dan.

Kupio sam je s 103000 s pedigreom što bi rekli redovno održavana s maksimalnim budžetom, ja drugi vlasnik, sada ima 240000 i sve bez problema. Naj jača stvar je bila što sam je dobio 4 godine staru barem 12000 KM jeftinije nego što bi platio vw pasata s upola manje opreme za isto godište i kilometražu.

Održavanje nije skupo, nov far košta npr 115 KM, set zupčasti, španeri, vodena pumpa i ruke 250-280 KM ,pakne 30-40 KM, filter zraka 22KM, filter gorivo 25 KM,filte ulje 6 KM, dihtung kartera 12 KM itd...
tigarsazapada

#8 Re: velika auta za malo para

Post by tigarsazapada »

Hey, disc man, ja citam post i mislim da ti pises o auto koje j '87. godina, kad ono '97.
Decko je pitao o autima koja kostaju 2000 KM :):):)
zugluft

#9 Re: velika auta za malo para

Post by zugluft »

automobili se djele na klase i nikako drugačije. To narodu nikad neće biti jasno jer je njemu golf i dalje standard. Ja ga nikad nebih kupio, ni novog a kamoli polovnog. Moje auto iako staro 19 godina nikad nebih zamjenio za neko iz manje klase makar bilo i puno mlađe.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#10 Re: velika auta za malo para

Post by corolla02 »

Samo jednom je auto novo, poslje tog sve polovno 1, 2, 5, 10, 15 godina...
Karabaja

#11 Re: velika auta za malo para

Post by Karabaja »

Image

Veliko, povoljno a i služit će
NEOPLAN

#12 Re: velika auta za malo para

Post by NEOPLAN »

Karabaja wrote:Image

Veliko, povoljno a i služit će

Covjek ima max 2000 maraka a ovu mecku ne mozes naci ispod 9000 da valja nikako :thumbup:
Karabaja

#13 Re: velika auta za malo para

Post by Karabaja »

Pardon, nisam vidio cifru :)

Evo ga: :D

Image
NEOPLAN

#14 Re: velika auta za malo para

Post by NEOPLAN »

To je vec bolje :thumbup:
Post Reply