Vjerovao ili ne zvao sam ih, i zovem ih Albanci, isto kao što i ti zoveš Fikreta Abdića Bošnjakom, zar ne?!hik--meta wrote:haha, nebitno sasvim, i nije da imam neku potrebu da ih vrijedjam. njih uostalom i nema na forumu pa se nece uvrijediti, a ni ne vidim razlog zasto bi, "matica" im se zove shqipëria. oni npr srbe zovu shki, a ne srbi. mi kolokvijalno svabe ne zovemo alemanima ili germanima nego po relativno malom dijelu jedne od pokrajni na jugozapadu te zemlje, itd...Downunda wrote:Hik-meta, može pitanje?hik--meta wrote:sipci su natalitetom osvojili kosovo kao sto ce osvojiti i zapadnu makedoniju jednog dana.
a sa albancima iz albanije se ne mirisu bas nesto posebno, pogotovo ne sa toskima sa juga koji gege sa brdovitog sjevera nikako ne podnose. ti brdjani su bili favorizovani za vrijeme envera hodze, i vecina ljudi iz tirane ih ne podnosi cak i ako su im roditelji iz tog kraja i ako i pricaju taj njihov dijalekt koji se prica i na kosovu, makedoniji i u ulcinju. pricati tosk je kod njih kao cool, a akcent sa kosova u tirani ismijavaju.
zato mislim da nema govora o ujedinjenju jer je albanija cak i puno siromasnija od kosova zbog puno slabije dijaspore od kosovske. a evropa je jedva docekala nezavisnost da sada imaju gdje da ih vracaju. nasi ljudi koji zive u svici pricaju da su trecina zatvorske populacije u svici upravo sipci.
sve i da nema razlike u dijalektu i da kosovo postane clan un-a i dobije sansu da se pripoji albaniji, sto bi se to sipci sa kosova koji ce zbog ovolikog broja stanovnika i u nedostatku resursa i bilo kakve industrije zivjeti u siromastvu generacijama pripajali jos vecem jadu i bijedi?
Šta ti znači Šipci sa Kosova, a Albanci iz Albanije?
Znaš li ti uopšte uopšte značenje riječi Šipac (ako ono i postoji)?
Ovo važi i za generacije i generacije (ja ću poći od sebe, da budem najiskreniji) koje su kao "telad i ovce" ponavljali jedni za drugima Šipci ili Šiptari (tako nazivajući kosovske, pa i makednoske ili crnogorske Albance), a ta riječ (Šiptar, Šipac i sl) na našem jeziku ne znači apsolutno ništa!
Ako si pod tim Šipci mislio omalovažavati Albance sa Kosova ili ti Kosovske Albance, omalovažio si sebe, jer si time demonstrirao koliko pratiš stereotipe i predrasude, a ne znaš ni šta znači ta riječ.![]()
Mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa predrasudama tipa Šipac, Vlah, Šokac, Balija (u prenesenom smislu) i sl, jer je korištenje tzv pogrdnih izraza odraz stanja očaja.![]()
Samo mi nemoj reći "tako se u nas vazda govorilo", pliz!![]()
Izvinjavam se ostalim učesnicima zbog "bjega" od teme.![]()
Moje mišljenje:
Kosovo može u savez i sa Mauritanijom, ako im Amerika i EU daju "zeleno svijetlo".
Možda će granice između država i biti manje bitne, ili nebitne, ako se nekad u budućnosti svi sa "brdovitog Balkana" budemo "okupljali" pod okriljem velike "Evropske porodice" - ko zna?!![]()
Ta ra
valjda se u vrijeme bivse juge sa ovim odmila "sipci" htjelo razluciti izmedju "nasih" albanaca i onih envera hodze.
nego, kako si ti zvao sipce? nadam se ne arnautima, kao vuk draskovic, mada je to bila norma do 2. svj. rata.
cinjenica je da su kao neslavenska narodnost, a ne narod u bivsoj yu, sa drugacijim jezikom bili nipodastavani, a i ekonomski ugnjetavani, sto dokazuje nedostatak bilo kakve industrije osim termoelektrane, rudnika i par vecih firmi u pristini koje su vodili 50/50 srbi i sipci (ili ako hoces albanci).
kako ti zoves bracu gashi? albanci?
To što su Albanci u bivšoj Yu bili manjina, možda i najbolje pokazuje o "demokratičnosti" i "logici" bivšeg nam ustava.
Narod koji je u bivšoj Yu bio treći po brojnosti je bio manjina, a više ih je bilo nego Crnogoraca, Makedonaca i Slovenaca (računajući sve:
Albance sa Kosova, Makedonije, Crne Gore i južne Srbije).
Toliko o logici, ali to nije tema ovdje!
Ne mogu ja kao Bosanac određivati da li je Šiptar pogrdan izraz ili ne, kad taj izraz ništa ne znači na mom maternjem jeziku, jer ni ja ne dozvoljavam da mene neko naziva svakakvim imenima, pa makar to bilo "od milja" (što sa Albancima svakako nije bio slučaj, ako ćemo iskreno i bez laganja)!
A što oni zovu Srbe "škijet", to možda i najbolje govori o njima samima, tj. o njihovoj sklonosti ka predrasudama i stereotipima.
Bio neko na forumu ili ne vrijeđanje je u svakom slučaju bespotrebno!
Ta ra