Alfons Kauders wrote:ali po cemu si zakljucio da su balkanski muslimani drugaciji od pravoslavaca i katolika? da prate trendove s bliskog istoka? a usput si rekao da su zapadna drustva sekularnija od istocnih... valjda smo svi zapadna drustva... ali eto izuzetak su ti "balkanski muslimani"RATM56 wrote:A gde sam ja rekao da je Srbija ili RS sekularnija od bilo koga? Samo sam ti hteo ukazati na promene kod Albanaca i balkanskih muslimana generalnoAlfons Kauders wrote:
aha... zapadna drustva su sekularnija... pa se manje odnosi... ok... dakle po tebi je srbija sekularnija od npr. albanije, kosova ili bih, koji haman prate sva desavanja na bliskom istoku i emuliraju bracu
valjda zato u RS-u svaki semafor ima svoju krsnu slavu... jer su... ovaj... sekularni... ili u hercegovini... em su izmislili nekakvu gospu na nekom brdu, em su na svakom brdu u krugu od sto kilometara digli kriz... mozda doduse katolicka crkva vjeruje u obnovljivu energiju, pa su to zapravo vjetroparkovi u pokusaju...
ali eto, vise su sekularni od nas...
zasto za njih vrijede neka druga pravila? ili mozda ne smatras da su bosna i albanija zapadna drustva... mozda mislis da srbija nije zapadno drustvo, jer je manje sekularna od dobrog dijala bih i kosova... pojasni malo molim te
Gle, ako je na hipotetičkoj skali sekularizma Albanija do juče bila na vrednosti 9, pod uticajem Turske će pasti na 8. Ako je Hrvatska na toj istoj skali imala vrednost 3, pod uticajem EU ode na 4, ku'iš?
Jer zapadna društva jesu sekularnija od bliskoistočnih, to valjda ne moramo pojašnjavati. Dešavaju se promene i to se primećuje. Pa u Sandžaku je jedan i verski i politički lider. To uopšte ne znači da je stanje gore nego kod Srba već da se događaju promene
Srbija je podvojena sredina kao i Bosna, državna elita nastoji implementirati zapadne vrednosti ali nacionalizam gleda na neku drugu stranu. Srpski nacionalisti se u mnogo čemu ugledaju na Rusiju