Vehabizam - Selefizam
- zlafa
#701 Re: Vehabizam - Selefizam
Eh chmoljo nam otkljuco temu
sad se mozemo na miru svadzat opet 
- KaraMfil
#702 Re: Vehabizam - Selefizam
Esselamu alejkum, da vidimo koga svrbe zubi

- Ahmmed
#703 Re: Vehabizam - Selefizam
Nećemo se svađatizlafa wrote:Eh chmoljo nam otkljuco temusad se mozemo na miru svadzat opet
KaraMfil, alejkumusselam
-
theTruePath
#704 Re: Vehabizam - Selefizam
Nekako mi se cini da su,bar ono s teoloske,akidetske strane te famozne vehabije najcistiji islam upoznali.Ali onda ponasanje,ahlak ovo ono-nula.Doduse ja kao kafir(ne klanjam redovno pa mi rekose da ne mogu biti musliman) nemam pravo glasa
-
zonbirile
#705 Re: Vehabizam - Selefizam
nekolicinu ih znam,nijedan mi ne djeluje toliko star.
- Bosanac sa dna kace
#706 Re: Vehabizam - Selefizam
ha?zonbirile wrote:nekolicinu ih znam,nijedan mi ne djeluje toliko star.
- KaraMfil
#707 Re: Vehabizam - Selefizam
Uze mi rijec iz ustaBosanac sa dna kace wrote:ha?zonbirile wrote:nekolicinu ih znam,nijedan mi ne djeluje toliko star.
-
bogumil-8
#708 Re: Vehabizam - Selefizam
Važno je da nisi "musliman na baterije" i da ne podržavaš "nove muslimane u BiH".theTruePath wrote:Doduse ja kao kafir (ne klanjam redovno pa mi rekose da ne mogu biti musliman) nemam pravo glasa
Nije problem u vjeri već u ideologiji:
"Vehabizam je oblik ideologije koji je tipičan za Saudijsku Arabiju, dok bi selefizam bio izvozna varijanta te ideologije,....“
- ikrime
#709 Re: Vehabizam - Selefizam
bogumil-8 wrote:Važno je da nisi "musliman na baterije" i da ne podržavaš "nove muslimane u BiH".theTruePath wrote:Doduse ja kao kafir (ne klanjam redovno pa mi rekose da ne mogu biti musliman) nemam pravo glasa
"Vehabizam je oblik ideologije koji je tipičan za Saudijsku Arabiju, dok bi selefizam bio izvozna varijanta te ideologije,....“
Slobodna Evropa, izvor
Ja podržavam "nove muslimane", ima nas jedno 20-tak u mahali, usred Sarajeva. Zovi šeset minuta, more i 600 drotova, domaćinska je kuća brate
-
Fabridjijo
#710 Re: Vehabizam - Selefizam
Ja samo sam htio reci da ne mozemo svrstati sve ljude koje pogrdno nazivaju vehabijama u isti kos. Medju njima ima raznolikosti kao i kod ostalih. Ima ih koji u potpunosti zele da budu odani Allahu SWT da zive u miru i oni nikoga ne uznemiravaju, a i onih drugih koji su ekstremni zbog nekih svojih frustracija ili im je Islam neka nova furka. Sad, ni jedni a ni drugi se ne razlikuju po izgledu, kao primjer dva lika u istom armanijevom odijelu - jedan pokvarenjak a drugi dobricina. 
-
Hasanagic S
#711 Re: Vehabizam - Selefizam
Parafrazirao bi uvazenog gospodina reisa Cericha kad su ga pitali za vehabije : Postoje muslimani koji malo vise vjeruju i postuju Muhameda s.a.w.s. i oni koji malo manje postuju Muhammeda s.a.w.s. i malo manje vjeruju u Allaha dz.sh . Svi grijesimo pa tako i muslimani . Ne volim podjele muslimana osim one na shije i sunnite ( sije ne gotivim nikako ) . Sunniti se dijele na cetri priznata mezheba i imamo ovu podgrupu hanbelijskog mezheba . Podjele su pripremili nevjernici i neprijatelji Islama . Njihov cilj je unistiti islam i to je to . Kome to nije jasno nek se ubije jer pojma nema . Za mene , a nisam kako vi kazete vehabija , nije musliman onaj koji ima samo muslimansko ime i ciji su roditelji muslimani a nije nikad rekao Sehadet ili nesto sto bi ga priblizilo islamu . Danas nije lako biti musliman . Dodje FBI i ubije imama s ledja bezi kakvog razlika sa 21 metkom , dodje policija , njih 600 i opkoli selo od 2o tak stanovnika i hapse i maltretiraju ljude , danas te svaka shusha moze uhapsiti i drzati godinu dana zatvora i na kraju pustiti bezi izvinjenja a tvoju porodicu sikanirati . Cak nisi siguran nigdje , prisluskuju te , prate te . Sto = Sto si musliman . Ali nicija nije do zore . Allahovo svijetlo se nikada nece ugasiti . Allah nam je to obecao . A svi koji nepravdu cine muslimanima ce Inshallah zavrsiti u dzehenemu a molim dragog Allaha da im podari dzehenem i na ovom i na onom svijetu . Amin
-
bogumil-8
#712 Re: Vehabizam - Selefizam
A koji bi izvori tebi bili po "ukusu"?ikrime wrote:bogumil-8 wrote:Važno je da nisi "musliman na baterije" i da ne podržavaš "nove muslimane u BiH".theTruePath wrote:Doduse ja kao kafir (ne klanjam redovno pa mi rekose da ne mogu biti musliman) nemam pravo glasa
Slobodna Evropa, izvor]
Umiješ li razlikovati nove muslimane i "nove muslimane"?ikrime wrote:[Ja podržavam "nove muslimane",
Nerado mi se prihvata činjenica da prihvataš "nove muslimane" (sve mi se čini da neznaš o čemu pričaš):
Islam u Bosni i Hercegovini i vehabije
Oni dolaze po našu djecu
Piše: akademik Rešid Hafizović
Svaka civilizacija ima svoje tra¬gedije, padove i pogibelji; pa tako i ona muslimanska, ali vrhunac tragedije koja je za¬desila muslimane, zbio se godine 1746. kada je bezumnik iz Nedžda - po imenu Muhamamad Ibn 'Abd al-Wahhab sa svojom falangom ’beduina’ i ljudi željnih plijena, krvi i ubijanja, proglasio službeni džihad protiv svih muslimana, i to-samo zato što su ovi potonji ustrajavali u svom slijeđenju i razumijevanju islama onako kako to nalozi teme¬ljnih vrela islamske vjere traže i ka¬ko je to živim primjerom Poslanik islama, izabranik i miljenik Božiji, zasvjedočio prije više od četrnaest stoljeća.
Da vehabijsko proglašenje služ¬benog džihada nije bio tek formalan i zanemariv čin posvjedočit će, domalo iza toga, strašni pokolji ko¬je su vehabijske falange načinile najprije u Kerbeli 1802., gdje su ubije¬ne hiljade muslimana, opljačkana njihova imovina, a nisu bile pošte¬đene ni njihove džamije, turbeta i mezarja; iza toga je slijedilo krvoproliće u Ta'ifu 1803. i Mekki, zatim u Medini 1805., a onda diljem koli¬jevke islama, a u tim pokoljima ni¬su pošteđene žene ni djeca, starci i druga nejač. Pred razularenim vehabijskim mačem nestajali su musli¬manski gradovi i naselja onoga vre¬mena, a hiljade muslimana je uda-vljeno u vlastitoj krvi. (Vidi: Ha¬mid Algar, Vehabizam kritički osvrt, Zagreb, 2004).
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#713 Re: Vehabizam - Selefizam
ubuduće neću upozoravati na postove koji pominju dešavanja u Maoči ovih dana. ovo je podforum religija, i o tome diskutujte. ostalo ostavite na za to predviđene podforume.
hvala.
hvala.
- Bosanac sa dna kace
#714 Re: Vehabizam - Selefizam
bogoslov....bogumil-8 wrote: Piše: akademik Rešid Hafizović
- ikrime
#715 Re: Vehabizam - Selefizam
Pa po ukusu mi sigurno nije tekst gospodina Schwartz-a, inače poklonika Bushevog orgijanja po muslimanskim zemljama.A koji bi izvori tebi bili po "ukusu"?
Recimo da je Muhamed Asad, po mom skormnom mišljenju, najbolje opisao pokret, ideju, o kojoj je riječ ovdje.
I ne, on nije bio pripadnik spomenutog pokreta.
jah, opet selektivna interpretacija događaja. tekst ima vrijednost grubog tariguza.Oni dolaze po našu djecu
Piše: akademik Rešid Hafizović
Znam ja dobro o čemu pričam, ne sekiraj se.
- BHF_Manijak
#716 Re: Vehabizam - Selefizam
Sta to fali nasem akademiku?!Bosanac sa dna kace wrote:bogoslov....bogumil-8 wrote: Piše: akademik Rešid Hafizović
- Bosanac sa dna kace
#717 Re: Vehabizam - Selefizam
prizemnost..BHF_Manijak wrote:Sta to fali nasem akademiku?!
- bijela
#718 Re: Vehabizam - Selefizam
in that case, u dont know himBosanac sa dna kace wrote:prizemnost..BHF_Manijak wrote:Sta to fali nasem akademiku?!
- KaraMfil
#719 Re: Vehabizam - Selefizam
Esselamu alejkum, ne usudjujem se "osudjivati" nekoga ko ima pet dnevnih namaza, bez obzira na nacin obavljanja, ali strogo osudjujem"muslimane" koji ne obavljanju namaz a nadju za shodno da komentarisu vjernike (bez obzira na mezheb).
- bijela
#720 Re: Vehabizam - Selefizam
na koga mislis ovime?KaraMfil wrote:Esselamu alejkum, ne usudjujem se "osudjivati" nekoga ko ima pet dnevnih namaza, bez obzira na nacin obavljanja, ali strogo osudjujem"muslimane" koji ne obavljanju namaz a nadju za shodno da komentarisu vjernike (bez obzira na mezheb).
- KaraMfil
#721 Re: Vehabizam - Selefizam
Pa valjda na one koji se nadju u ovoj recenicibijela wrote:na koga mislis ovime?KaraMfil wrote:Esselamu alejkum, ne usudjujem se "osudjivati" nekoga ko ima pet dnevnih namaza, bez obzira na nacin obavljanja, ali strogo osudjujem"muslimane" koji ne obavljanju namaz a nadju za shodno da komentarisu vjernike (bez obzira na mezheb).
-
Static-X
#722 Re: Vehabizam - Selefizam
Joj 29 stranica, da necitam sve mozel kratak summery ove teme 
- KaraMfil
#723 Re: Vehabizam - Selefizam
Static-X wrote:Joj 29 stranica, da necitam sve mozel kratak summery ove teme
-
Static-X
#724 Re: Vehabizam - Selefizam
Nista onda, moram se katapultirati na prvu stranicu pa dokle dodjemKaraMfil wrote:Static-X wrote:Joj 29 stranica, da necitam sve mozel kratak summery ove teme![]()
![]()
ulazem kviska, trazis nemoguce
- KaraMfil
#725 Re: Vehabizam - Selefizam
Znas da svaka tema pocne (prva 2-3 posta) ok, ali nastavak je "Bosanski lonac" kome sta padne na pametStatic-X wrote:Nista onda, moram se katapultirati na prvu stranicu pa dokle dodjemKaraMfil wrote:Static-X wrote:Joj 29 stranica, da necitam sve mozel kratak summery ove teme![]()
![]()
ulazem kviska, trazis nemoguce