Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
moketovski

#1 Vehabizam - Selefizam

Post by moketovski »

Bismillah!

Image
Ovo je knjiga za one koji su za vehabizam samo čuli, kao i za one koji su mu se potpuno predali; za one koji misle da je to marginalno pitanje, kao i za one koji misle da je to prvi i glavni prioritet djelovanja – bilo u pozitivnom ili negativnom smislu; za one koji se vehabizma boje, kao i za one koji ga potcjenjuju. Za muslimane i za nemuslimane. Za one čija su se djeca otela i pobjegla u rat na Kosovo ili u Čečeniju i tamo ostavila svoje živote. Za one koje je uhvatio ovaj sindrom, ! za one koji su na njegovom pragu i za one koji se radi njega boje islama. Za one koje zanima istinski korijen ekstremizma i terorizma, ali sa islamske tačke gledanja, na vagi Kur'ana i Sunneta, i riječi islamskih učenjaka. Za one koje zanima da li je to ispravan način revolucije za izbavljenje muslimana. Za entuzijaste koji žele da se vrate Allahovoj izvornoj vjeri. Za one koji se boje da nam se ne desi drugi Alžir, ili drugi Irak. Za one koji imaju najbolje namjere prema svojoj vjeri i prema svojoj domovini.
Za one koji vehabije ne vole! i za one koji zbog vehabizma ne vole druge. Za one zbog čije pasivnosti vehabizam nalazi plodno tlo za djelovanje. Za one koji pod vehabizmom ciljaju na omladinu dugih brada i kratkih nogavica, i žene sa zarovima. Za one koji nose ideje Ebu-Enesa eš-Šamija koji je pred kamerama vršio klanja i egzekucije u Iraku! i bio idejni konstruktor i ideološka eminencija grupe Ebu-Musaba ez-Zerkavija, čiji istomišljenici ubijaju muslimane i u Mekki. Taj isti je slobodno hodao po Bosni i širio svoje ideje. Ova knjiga je za one koji su svjesni šta bi nam samo jedan sljedbenik tih ideja mogao prouzrokovati. Za one koji drže da vehabizam nije našao plodno tlo u Bosni. Za one koji misle da je Bin Ladin daleko. Za one koje zanima odakle je i kako sve to počelo. Za one koje u ime islama nanose zlo i islamu i muslimanima. Za one koji ne vole ekstremizam, terorizam i jednoumlje, bili oni sprovođeni u ime američkog naroda, ili u ime islama. Za one koji se pitaju da li je vehabizam uistinu izvorna verzija islama i radikalno slijeđenje poslanika Muhammeda a.s. Za one koji nisu načisto s ispravnim islamskim akaidom/vjerovanjem. Šta je uradio Ibn Tejmijje, a kakva je bila uloga Muhammeda b. Abdul-wehhaba. Ko je Albani, a ko je Bin Baz, i zašto je drugi proglasio nevjernikom svakoga ko vjeruje da se zemaljska kugla okreće oko sunca i koji se borio protiv vjerovanja u njen loptasti oblik. Za studente islamskih nauka koje su vehabije uspijele poraziti u diskusijama. Za one koji misle da je mudro prešutkivati vehabije i negirati njihov utjecaj radi saudijskih donacija. Za one koji misle da su apsolvirali islamsko vjerovanje. Za one koji o vehabizmu i selefizmu žele saznati nešto naučno i analitički, ne samo oslanjati se na novine i časopise. Za one koji ne znaju šta je antropomorfizam i kako je nastao i kako se uvukao u ummet. Može li se antropomorfizam odvojiti od ekstremizma? Za one koji ne vjeruju u „islamski Srednji vijek“ i inkviziciju protiv nauke. Za one koji su pokupili doktorske disertacije po arapskom svijetu i sami misleći cijelo vrijeme da su slobodoumni, da bi zapravo bili propagatori antropomorfizma i vrijedni radnici vehabijske ideologije. Pa ipak, ova knjiga je tek i početak u nizu odgovora na ova! i druga pitanja.

Riječ urednika

Neki prijatelji i učeni ljudi su mi savjetovali da barem izostavim poglavlje o aktivistima, tumačeći to kao neakademski pristup tretiranju problema, te da to nije ispravan način pobijanja neistomišljenika. Na prvi pogled bi se moglo kazati kako transparentnost u prozivanju imena i pokazivanje na konkretne ljude i institucije uistinu odudara od naučnog metoda. Međutim, to se pokazalo kao nužnost čije bi ignorisanje bilo indiferentno i pasivno. Navest ćemo samo dva razloga za to.
Prvi je priča o čovjeku čiju je smrt prije izvjesnog vremena objavila tv-kuća Al-Jazeera. Taj čovjek je Ebu-Enes Eš-Šami koji je bio drugi najtraženiji čovjek u Iraku, odmah nakon Ebu-Musaba Az-Zarkavija s kojim je zajedno djelovao. Bio je načelnik odjela za javnost i ideološku potporu u njegovom famoznom Džematul-džihad wet-tewhid, koji je odgovoran za televizijska klanja i ubistva muslimana po Iraku. Fetve kakve je izdavao taj čovjek i njemu slični su bile i uzrok smrti muslimana po cijelom muslimanskom svijetu, čak i Mekki!
Što je taj čovjek nama značajan? Iz razloga što je redovno posjećivao Bosnu, a u periodu od '95 do '97 tu – aktivno boravio! Možemo samo pretpostaviti šta je za to vrijeme posijao. To će vrijeme pokazati. Ono što sada možemo naći u velikom broju, a što je samo po sebi dovoljno za alarmiranje situacije je mnoštvo njegovih simpatizera, učenika i onih koji su direktno zaraženi njegovim virusom – vehabizmom.
Drugi od mnoštva razloga je što ovi aktivisti i njihove organizacije djeluju fascinirajuće lukavo, toliko lukavo da se primjera radi njihovi aktivisti u najgorem obliku nalaze i djeluju širom Evrope: u Njemačkoj, Austriji, V. Britaniji. To je stoga što su isti kroz historiju okarakterisani kao stroga manjina i opozicija svim muslimanskim skupinama i učenjima, pa su tako, kao i sve manjine, naučili kako da djeluju iz potaje i kako da se savršeno kamufliraju. Stoga oni rade i itekako su aktivni, a glavni cilj su im široke narodne mase gdje se lahko uklope i izgube (brada i kratke nogavice svakako im nisu nužna obilježja). U takvom djelovanju imaju mnogo iskustva koje su stekli u svom djelovanju širom arapskog svijeta. Tamo je njihova ideologija postala dominantna među velikim brojem narodnih masa, a neki njeni segmenti su se uvukli i na visokoobrazovne ustanove, te je nepovjerenje IZ-a prema tamošnjim studijama opravdano i svakako na mjestu (možda jedini preventivni korak koji je ova institucija povukla protiv ovih). Ta dominacija je jednostavno rezultat njihovog varljivog izgleda i nastupa te nadasve besplatne literature koja je svedena na knjižice i letke. Ta faza je kod nas prošla u ratu i krajem rata, a sada se ovi demagozi u većem broju i s ozbiljnijim nastupom vraćaju iz arapskog svijeta, naročito s medinskog fakulteta s željom da prošire svoj „pravi islam“. Knjige, radio, predavanja i kasete su već rasprostranjeni, i uskoro će, ako se situacija ne preventira i ozbiljno shvati, njihova ideologija itekako dobiti na težini kod običnih muslimana. A onda teško nama! U tome ih svakako pasivnost naše Islamske zajednice i njihovo potcjenjivanje svesrdno pomaže. Vehabizam je rak-rana muslimana koju mogu, a i moraju samo oni zaliječiti. To je najopasnija sekta koja se ikad pojavila u ruhu islama.
Mislim da ne smijemo čekati da eksplodira bomba ispred američke ili britanske ambasade da bismo shvatili koliko zla ovdašnjim muslimanima ovi mogu nanijeti. Što na ovom aktuelnom, globalnom „terorističkom“ planu, što na onom, ovdje nama interesantnijem, a osnovom svega – ideološkom i akidetskom.
Ako pogledamo samo na ove dvije činjenice, tada će nam biti jasno da je ukazivanje na ljude koji predstavljaju opasnost po društvo, ne samo itekako naučni metod, nego i nužnost muslimana, koji želi da ukaže na zlo i da ga pokuša preventirati.
Običnim ljudima koji su ciljana grupa vehabija, treba dati do znanja da su pitanja koja obrađuje ova knjiga, realna pitanja i sušta stvarnost pored koje prolaze, ne nekakve zaboravljene teološke ili daleke filozofske rasprave koje nemaju dodira sa svakodnevnim životom. To je jedino moguće uraditi ispravnom edukacijom masa uz jasno ukazivanje na te ljude i organizacije, i transparentno ograđivanje od istih. Jedina stvar za koju se vehabije mogu uhvatiti je naša, njima poklonjena pasivnost. Knjige koje oni štampaju su na svakom koraku, i to na ulici, pred ljudima, ne u knjižarama u koje ljudi prečesto ne zalaze, nego ispred džamija i na trgovima gdje je najveća frekventnost. Niti ko te knjige pregleda, niti ima stručne i zakonske recenzije, osim formalne i uglavnom od istomišljenika, i običan svijet to čita, a svi nisu u stanju razaznati istinu od podmetnutog. Dovoljna je lukava fusnota, dva-tri retka ili hadis izvučen iz konteksta, sve umetnuto u lijep općeislamski kontekst, da neuk ili neobaviješten čovjek, odnosno mladić ili djevojka nasjednu. To je prilično smjela uvertira koja ima svoj uhodani tok...
O prijetnjama koje smo doživjeli već prije izdavanja knjige nećemo govoriti, a nije lahko breme koje smo ponijeli kada smo se usudili na ovaj konkretni i direktni korak. Sama činjenica da imamo samo jednu recenziju dovoljno govori. Doduše, jednu ali vrijednu. Iako su se od „islamskih imena“ svi redom pozitivno izjašnjavali o ovoj knjizi i tapšali nas po ramenima, samo se uvaženi prof. Rešid Hafizović odvažio stati iza nje.
moketovski

Post by moketovski »

Bismillah!

Ko su vođe vehabija u BiH- prema autorima knjige Selefizam

Jusuf Barčić,za kojeg autori kažu da je „Bh. Javnosti poznat po stavu da semafori nisu dozvoljeni po islamskim zakonima“, te da se „često pojavljuje i u novinskim crnim hronikama zbog različitih incidenata koje izaziva u svom selu“.
Nasuf- Abdusamed Bušatlić, o kome kažu da je „član Aktivne omladine, kao i odbora lista Saff“, Autori knjige objašnjavaju, a prenosi Start, kako Bušatlić sa grupom istomišljenika kuje fetve za čitaoce Saff-a, iako ne posjeduje islamsku, niti bilo kakvu drugu naobrazbu.
Abdulmelik Bašić, za kojeg tvrde da je „tokom rata Aliju Izetbegovića nazivao nazivao nevjernikom, Harisa Silajdžića tagutom na kalup arapskih taguta (vladara diktatora i lažnih božanstava), a urednika Preporoda Aziza Kadribegovića Božijim neprijateljem. Autori tvrde da je on kasnije korigovao svoje stavove i zbog toga izgubio podršku vehabija u BiH.
Safet Kuduzović, mešanović i Merdan pišu kako ga je rat i studiranje u Jordanu učinio izrazito nerealnim, čak i u vehabijskim krugovima. Osnovne teme njegovih tekstova su muzika, brada, duhan… jedan od svojih „naučnih radova“ posvetio je temi da li je bidat (zabranjena novotarija u vjeri) peglanje odjeće, drugi govori o tome da li je dozvoljeno jesti kašikom, treći tretira problem kratkih nogavica…
Samir Avdić, autori knjige tvrde da je zajedno sa Bušatlićem i Imamovićem preuzeo funkciju vrhovnog autoriteta među bh vehabijama.
Semir Imamović, zbog osorne prirode, autori knjige tvrde da nije toliko popularan među novim članovima pokreta…
Sabahudin Albani, autori knjige navode da podržava Bin Ladina, izdaje fetve i u odnosu na njega, ostali aktivisti vehabijskog pokreta čine se fleksibilnim i liberalnim.
Adnan Pezo, nakadašnji lider AIO, a prema tvrdnjama autora, „persona non grata“ u Saudijskoj Arabiji
Senaid Zaimović, smatraju ga „nešto liberalnijim i lukavijim“ Ipak, piše Start, televizija Alfa novčano je kažnjena zbog emitiranja Zaimovićevog predavanja.
Muhamed Porča, o njemu kažu da je u Beču napravio jedan od najortodoksnijih džemata u Evropi
Halid Tulić, koji živi u Jordanu a bh javnosti je poznat po knjizi Veliki šejtan koja je, kako tvrde autori, „puna mržnje prema šiitima“.
El_Camino

Post by El_Camino »

moketovski BRAVO!!!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Zalosno je to sve sto se radi, velika je steta ta knjiga po muslimane u BiH!
Steta sto nisu napisali knjigu u stilu ovih dole ajeta! :( :roll: :( :( :sad: :(
9. Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, o­nda se borite protiv o­ne koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, o­nda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli.

10. Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala.

11. O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su o­ni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su o­ne bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A o­ni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu.

12. O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga - a vama je to odvratno - zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.

13. O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je o­naj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.

14. Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: ’Mi se pokoravamo!’, jer u srca vaša prava vjera još nije ušla. A ako Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, o­n vam nimalo neće umanjiti nagradu za djela vaša." - Allah, uistinu, prašta i samilostan je.

15. Pravi vjernici su samo o­ni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. o­ni su iskreni!

16. Reci: "Zar vi da obavještavate Allaha o vjerovanju svome, kad Allah zna sve što je na nebesima i na Zemlji! Allah sve zna."

17. o­ni ti prebacuju što su primili islam. Reci: "Ne prebacujte mi što ste islam primili; naprotiv, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite.

18. Allah, sigurno, zna tajne nebesa i Zemlje i Allah dobro vidi o­no što radite."

Sura Al-Hudzurat -- Sobe
moketovski

Post by moketovski »

Bismillah!

Zasto mislis da je ova knjiga stetna po muslimane u BiH?
Den

Post by Den »

Zato sto je vehabizam nesto lose.Primitivci dosli,iskoristili nasu muku da kupe ljude za soje neke sekte ili sta ja znam. SDA se prvo treba istrijebiti pa onda sa tim i vehabizam i druga sranja.Ako si musliman,cuvaj za sebe,moli se Allahu kako si naucio i nemoj svoje komplekse lijceiti kroz eksremizaciju ili preokretanja onoga sto je poslano od Boga.

Pozdrav!
moketovski

Post by moketovski »

Bosanac sa dna kace wrote:Zalosno je to sve sto se radi, velika je steta ta knjiga po muslimane u BiH!
Steta sto nisu napisali knjigu u stilu ovih dole ajeta! :( :roll: :( :( :sad: :(
9. Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, o­nda se borite protiv o­ne koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, o­nda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli.

10. Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala.

11. O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su o­ni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su o­ne bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A o­ni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu.

12. O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga - a vama je to odvratno - zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.

13. O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je o­naj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.

14. Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: ’Mi se pokoravamo!’, jer u srca vaša prava vjera još nije ušla. A ako Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, o­n vam nimalo neće umanjiti nagradu za djela vaša." - Allah, uistinu, prašta i samilostan je.

15. Pravi vjernici su samo o­ni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. o­ni su iskreni!

16. Reci: "Zar vi da obavještavate Allaha o vjerovanju svome, kad Allah zna sve što je na nebesima i na Zemlji! Allah sve zna."

17. o­ni ti prebacuju što su primili islam. Reci: "Ne prebacujte mi što ste islam primili; naprotiv, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite.

18. Allah, sigurno, zna tajne nebesa i Zemlje i Allah dobro vidi o­no što radite."

Sura Al-Hudzurat -- Sobe

Bismillah!

Zasto ti Bosanac ne bi postupio u skladu sa ovim ajetima??? Hajde fino otidji u carevu džamiju , kada onaj Jusuf Barcic ima predavanje, i reci mu da ja hocu da se pomirim sa njim , i da sam sufija. Izvoli preci na djelo!
moketovski

Post by moketovski »

Den wrote:Zato sto je vehabizam nesto lose.Primitivci dosli,iskoristili nasu muku da kupe ljude za soje neke sekte ili sta ja znam. SDA se prvo treba istrijebiti pa onda sa tim i vehabizam i druga sranja.Ako si musliman,cuvaj za sebe,moli se Allahu kako si naucio i nemoj svoje komplekse lijceiti kroz eksremizaciju ili preokretanja onoga sto je poslano od Boga.

Pozdrav!
Bismillah!

Haj sad fino mazni apaurin , pa ispocetka kreni:)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

On moze apaurin, a ti probaj sa cianidom
neko iz mase

Post by neko iz mase »

naravno, da Bismillahi ne zaboravim :D :D
Bosanac sa dna kace

moketovski wrote: Bismillah!

Zasto ti Bosanac ne bi postupio u skladu sa ovim ajetima??? Hajde fino otidji u carevu džamiju , kada onaj Jusuf Barcic ima predavanje, i reci mu da ja hocu da se pomirim sa njim , i da sam sufija. Izvoli preci na djelo!
hım, to bi ti isto bilo da smo mi u ratu rekli sledece; eh pa Srbi ubijaju nasu djecu cim stignu i kad stignu, hajmo i mi isto tako!
a plus teb je kolko vidim bitnije da budes sufija vise neg musliman!
to sto Jusuf Barcic ima gresak i misli da neki muslimani imaju mahane, n daje ti pravo da generelizujes i da budes gori od njega, procitaj ove ajete gore, oni ti govore sve!
moketovski

Post by moketovski »

Bosanac sa dna kace wrote:

hım, to bi ti isto bilo da smo mi u ratu rekli sledece; eh pa Srbi ubijaju nasu djecu cim stignu i kad stignu, hajmo i mi isto tako!
to sto Jusuf Barcic ima gresak i misli da neki muslimani imaju mahane, n daje ti pravo da generelizujes i da budes gori od njega, procitaj ove ajete gore, oni ti govore sve!
Bismillah!

Stvarno mi nisi jasan ! Kako mogu biti sufija , a da nisam musliman. Fino sam ti rekao hocu da se pomirim sa bratom selefijom, i da me on prihvati ovakvog kakav sam , ja cu njega prihvatiti. Ti samo treba da odes u carevu džamiju i da mu tu predlozis. Ne skreci sa teme.
mesdzid

Post by mesdzid »

Osvrt na knjigu "Selefizam/vehabizam, ideološka pozadina i historijski korijeni", autora Hasana Alija Sekaffa

Budala se ponosi onim čega se pametan stidi

O Sekkafu se može dosta toga kazati. Mi ćemo navesti samo neke njegove stavove koji nam bezrezervno aludiraju da se radi o zavidniku i neznalici!

Piše : Mr. Safet Kuduzović

Prenosi se da je jedan pustinjak izvršio malu fiziološku potrebu u bunar Zemzema. Kada je upitan o tom postupku, kazao je: "Htio sam ući u historiju." Izgleda, da se bolesne ljudske želje i ambicije ponavljaju s vremena na vrijeme. U prilog tome ide i činjenica da se ovih dana na našem skromnom tržištu islamske literature pojavila knjiga "Selefizam/vehabizam, ideološka pozadina i historijski korijeni", autora Hasana Alija Sekkafa.

Zbog antiislamskog sadržaja spomenute knjige dužnost nam je ukazati na određene činjenice, koje aludiraju da je knjigu pisao zlonamjeran čovjek kojem je glavni cilj sijanje smutnje među muslimanima. Hasan Sekkaf je, pokušavajući izaći iz anonimnosti, i želeći postati poznat pa makar i po lažima, ispunio svoj "naučni opus" neistinama i obmanama. O Sekkafu se može dosta toga kazati. Mi ćemo navesti samo neke njegove stavove koji nam bezrezervno aludiraju da se radi o zavidniku i neznalici.

Naprimjer, on u svojim raspravama sa šejhom Adnanom el-Ar'urom, koje su se vodile na londonskoj televiziji "El-Mustekille", tvrdi da je učeniji od Ibn Tejmijje i Ibn Kesira dvadeset hiljada puta. Izgleda da ovaj alim bez premca uzima znanje direktno iz Levhil-Mahfuza, jer ovakav obim znanja nisu posjedovali ni poslanici ni vjerovjesnici.
On za sebe tvrdi da u sklopu ešairskog pravca ima samostalnu i nezavisnu akaidsku školu, shodno vlastitom razumijevanju Kur'ana i Sunneta, što do sada nije kazao niko, ni od ljudi ni od džinna, ni učen ni neučen.

Muavija

Sekkaf gnusno napada i vrijeđa časnog ashaba Muaviju b. Ebi Sufjana. (Vidjeti opaske Sekkafa na: Defeuš-šubeh, str. 102-103 i 236-243.) Kada spominje Muaviju, r.a., Sekkaf citira hadise u kojima Poslanik, s.a.v.s., upozorava na licemjere (munafike). Muavija je bio javni pisar Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a neki tvrde da je pisao i Objavu. (Vidjeti: ''Es-Sijer'', 3/123 i ''El-Isabe'', 3/412.) Dakle, po Sekkafu, Poslanik, s.a.v.s., je uzimao pokvarenjake i licemjere za pisare!!! Allahov Poslanik, s.a.v.s., je ovom časnom ashabu učio sljedeću dovu : "Allahu moj, uputi ga na Pravi put i uputi njime druge." (Ahmed i Tirmizi. Imam Tirmizi ga je ocijenio dobrim.) Šejhu-l-islam Ibn Tejmijje kaže: "Umro je Poslanik, s.a.v.s., a bio je zadovoljan sa Muavijom. To je dovoljna odlika Muaviji." (Vidjeti: ''El-Fetava'', 4/478.)

U vrijeme Omera i Osmana Muavija je bio namjesnik u Šamu, a to je posebna počast i odlika, kako tvrde imam Zehebi i Ibn Hadžer. (Vidjeti: ''Es-Sijer'', 3/132 i ''El-Isabe'', 3/412.) Zar Sekkafu nisu poznate riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Allah je prokleo onoga ko vrijeđa moje ashabe." (Taberani, sa dobrim lancem prenosilaca.) U drugom hadisu stoji: "Kada se spomenu moji ashabi sustegnite se (tj. držite jezik za zubima)." (Taberani i Lalekai, sa dobrim lancem prenosilaca.) Kaže Ebu Zura' er-Razi: "Znaj da je zindik (odmetnik) onaj ko vrijeđa nekog od ashaba." (Vidjeti: ''El-Kifaje, str. 49, El-Hatiba.) Imam Ahmed je pitan o ljudima koji uvrijede Muaviju, pa je rekao: "Pokvarenjaci, nije dozvoljeno sa njima sjediti i treba ljude upozoravati na njih." (El-Hallal u Es-sunne, str. 434/659.)

Ibn Tejmijje

Sekkaf tvrdi da je šejhu-l-islam Ibn Tejmijje nevjernik i da ne zaslužuje ulazak u Džennet. Ovaj monstrum ponaša se kao da je čuvar na vratima Dženneta. U nemogućnosti da naučno opravda ovo divljanje, on fabricira laži na Ibn Tejmijju, Ibn Kajjima i druge učenjake ehlu-sunneta. Koristi se podlom metodom izvlačenja riječi iz konteksta rečenice, tumačeći ih shodno svojim strastima. Sve ove i brojne druge činjenice nalaze se kao video (CD) zapis sa njegove rasprave na londonskoj televiziji, gdje je poražen i ismijan, kako od šejha El-Ar'ura, tako i od uleme koja se javljala u studio i otvoreno ga proglasila lažovom.

Šiitski virus

Autor navodi imamijski (duodecimalni) mezheb uz četiri priznate pravne škole, želeći ga proturiti kao legitiman. Sljedbenici ovog tzv. mezheba imaju svoje nepogrešive imame, koji ne mogu zaboraviti niti nešto nehotice učiniti. Dakle, bolji su od Allahovih poslanikâ. Ibn Hazm tvrdi: "Sve ši'ije-imamije smatraju da je Kur'an iskrivljen i nepotpun." (Vidjeti: ''Es-Sijer'', 17/590 i ''Dirasatun anil-firek'', str. 127 i 164, dr. Ahmeda Dželija.) Imam Kurtubi kaže: "Ši'ije-imamije smatraju ashabe nevjernicima, tvrdeći da nisu postupili po oporuci i da je Alijina vlast uzeta nasilno. Neki od njih tekfire čak i Aliju zbog njegove pasivnosti u traženju svoga prava. Nema sumnje da su oni nevjernici i svi koji govore kao oni." (Vidjeti: ''El-Džamiu li ahkamil-Kur'an'', 7/265.) Sekkaf tvrdi da ši'ije-imamije vode brigu o vodstvu i redu, a da kod ehli-sunneta vlada anarhija.

O kakvom redu i harmoniji govori Sekkaf kada on čini najveći nered na zemlji?! Proglašava nevjernicima najveće imame ehli-sunneta smatrajući ih mušebbihama i mudžessimama (oni koji otjelovljavaju Allaha, antropomorfistima). On, ustvari, antropomorfizam pripisuje prvim generacijama (selefu) općenito. (Vidjeti Sekkafove opaske na: Defeuš-šubeh, str. 110.) Ovo je otvorena uvreda ne samo najboljih generacija ovoga ummeta, već i Poslanika, s.a.v.s., koji je pohvalio ispravne prethodnike u vjerodostojnim hadisima. Od ehli-sunnetske uleme, Sekkaf antropomorfistima smatra sljedeće: Ibn Ebi Asima, Abdullaha b. Ahmeda b. Hanbela, Ibn Huzejmu, Ibn Ebi Davuda, Ibn Kudamu, Ibn Tejmijju, Ibn Kajjima, Ibn Ebi Izzaa Hanefija, Ševkanija, Ahmeda Šakira, Albanija, Ibn Baza, Ibn Usejmina, Saliha Fevzana, Bekra Ebu Zejda, Sefera Havalija, Omera Eškara, Abdul-Kadira Arnauta i više od stotinu drugih učenjaka.

Ebu Hanife

Sekkaf, na str. 90, potvara selefije kako mrze Ebu Hanifu i spominje iz knjige "Es-Sunne", 1/180 Abdullaha b. Ahmeda b. Hanbela, predaje koje navodno ukazuju na to. Zašto Sekkaf nije spomenuo ocjene ovih predaja od valorizatora dr. El-Kahtanija koje se nalaze u fusnotama u citiranom djelu?! Prešutio je da se radi o ništavnim predajama koje prenose ljudi sa anonimnim biografijama ili nepouzdani prenosioci čija predanja ne vrijede ni spomena. Prevodioci – neznalice slijepo slijede Sekkafa u ovoj podvali, pa u fusnoti, str. 132, kažu: "Knjiga ispunjena mržnjom prema muslimanima. Naročito mnogo kudi Ebu Hanifu i hanefije." Spomenuto djelo kudi novotare (džehmije, haridžije, i druge), a ne muslimane ehli-sunneta, pogotovo ne hanefije koji su njihovi prvaci. Hanefije, ustvari, nikako nisu spomenute u ovoj knjizi. Nije bitno, selefije se moraju oblatiti na ovaj ili onaj način, pa i lažima. Kada bi ovi slijepci htjeli pogledati istini u oči, onda bi priznali da knjiga koju su preveli obiluje mržnjom i potvorama najboljih muslimana.

Zbog čega šiitski pioniri (Sekkaf, Mešanović, Merdan i Hafizović) ne spomenu stav ši'ija prema Ebu Hanifi?!

Šiitski imami i njihovi prvaci El-Kulejni u ''El-Kafi'', 1/58, i El-Amili u ''Vesailuš-šiiah'', 18/23, prenose da je njihov sedmi nepogrješivi imam Musa Ebul-Hasan kazao: "Allah prokleo Ebu Hanifu. Govorio je, rekao je Alija, a ja kažem, i kažu ostali ashabi." Spominje njihov šejh Muhammed el-Kešši u djelu ''Ridžalul-Kešši'', str. 145 u komentaru riječi Uzvišenog Allaha: Oni koji vjeruju i ne budu svoje vjerovanje uprljali nepravdom (El-Enam, 82.)- da je Ebu Abdullah rekao: "Allah nas sačuvao te nepravde. To je nepravda koju su počinili Zurare i Ebu Hanife." Kaže njihov šejh Muhammed er-Redvi u ''Kezebû aleš-šiiah'', str. 135: "Allah te osramotio, o Ebu Hanife, kako smatraš da namaz nije od Allahove vjere." Na drugom mjestu str. 279, Er-Revdi kaže: "Da su sunnije istinski zavoljele ehlul-bejt slijedili bi ih i ne bi svoju vjeru uzimali od zabludjelih i zalutalih kao: Ebu Hanife, Šafije, Malika i Ibn Hanbela." Kaže njihov dr. Muhammed et-Tidžani u svome djelu ''Summehtedejtu'', str. 127: "Toliko ima razilaženja u četiri mezeba koji nisu od Allah niti od Njegovog Poslanika."

U djelu ''Eš-Šiiatu hum ehlussunne'', str. 88, Et-Tidžani kaže: "Primjerice Ebu Hanife, vidimo da je izmislio vlastiti mezheb. Izgradio ga na analogiji i pukim mišljenjima nasuprot jasnih dokaza...", potom je u sličnom kontekstu spomenuo ostale imame. Ovo su izjave najpriznatije šiitske uleme. Sami svjedoče protiv sebe, kako kaže Uzvišeni: "Posvjedoči jedan svjedok iz porodice njene." (Jusuf, 26.)

Bestidne potvore

Sekkaf potvara ehli-sunnet (on ih naziva vehabijama), pa kaže na str. 70, da kod njih postoji "krnjavost po pitanju veličanja Poslanika, neka je na njega i na njegovu porodicu salavat i selam, te nepoštivanje alul-bejta i nepriznavanje njihovog časnog položaja". Ova tvrdnja je vrlo slaba podvala čak i za nevjernike, a kamoli za muslimane. Šta fali, bombarduj svim raspoloživim. Zar Ibn Ebi Asim (koga Sekkaf spominje kao vodećeg selefiju i antropomorfistu) nije napisao djelo "Fadlus-salati alen-Nebijj'' (Vrijednost salavata na Vjerovjesnika)? (Vidjeti: ''Lisanul-mizan'', 2/106, ''Zejlul-takjid'', 2/257 i ''Nejlul-evtar'', 3/128.) Zar poznati hanbelija Ibrahim b. Muflih nije autor djela koje nosi isti naziv "Fadlus-salati alen-Nebijj'' (Vrijednost salavata na Vjerovjesnika)? (Vidjeti: ''El-Maksadul-eršed'', 1/237.)

Zar Ibn Kajjim, po Sekkafu zagriženi selefija kojeg na sva usta pljuje i blati, nije napisao djelo "Dželaul-efham", štampano na skoro 800 stranica, spomenuvši u njemu preko 500 hadisa koji ukazuju na odliku salavatâ na Poslanika, s.a.v.s.?! Zar šejh Albani, po Sekkafu jedan od agitatora, utemeljivača i obnovitelja ideologije selefizma, nije valorizirao hadise iz djela "Fadlus-salati alen-Nebijj (Vrijednost salavata na Vjerovjesnika)" od kadije El-Džehdamija? Zašto je Sekkaf prešutio ove i brojne druge činjenice koje mu ne idu u prilog?!

Iznoseći potvoru na tzv. "vehabije", izmoreni džehmija Sekkaf, str. 74, kaže: "Vehabije i selefije vjeruju da je Allah, dželle šanuhu, tijelo koje ima svoje granice i svršetak, te da ima oblik, lice, dva oka, usta, kutnjake, zrake Svoga lica (subuhat), dvije ruke, šaku, mali prst, kažiprst i prste, prsa, bok, dvije potkoljenice, dvije noge i dva stopala, te da je smješten na Aršu." Istinu i laž, Sekkaf, spominje u jednom kontekstu i trpa u isti koš. Ehli-sunnet, uprkos Sekkafu-džehmiji, tvrdi da Allah ima lice, dvije ruke, i da se uzvisio iznad Arša, i ostala svojstva koja je Sebi pripisao u Kur'anu ili Poslanik, s.a.v.s., u sunnetu, na način kako odgovara Njegovoj Uzvišenosti. Ko je to od spomenute selefijske uleme rekao da Allah ima mali prst, kažiprst, prsa, usta, kutnjake itd? I ko je od njih rekao da su Allahova svojstva kao i ljudska svojstva?

Potom vješti obmanjivač želi zamazati zločine koje je počinio nad najboljim sinovima ovoga ummeta, ulemom, pa tvrdi, na str. 21-22, kako je islam vjera savjeta, blagosti i tolerancije. Gledajući u ovo i u ostala Sekkafova djela nismo našli ni traga od spomenutih vrlina. Umjesto islamske etike našli smo samo gnusne uvrede, potvore i ismijavanja islamske uleme.

Sekkafovi, kao i savjeti dvojice antisunnetskih pionira i analfabeta kad je islam u pitanju, ogledaju se u otvorenom vrijeđanju ehli-sunnetskih učenjaka i daija (misionara) koristeći pri tome kočijaške metode i potvore, zbog kojih bi se svaki normalan čovjek stidio. Uistinu je zavist najgora bolest. Ali, nije čudno, onaj ko nema obraza niti bogobojaznosti može raditi šta želi, kako kaže Allahov Poslanik, s.a.v.s.: "Ako se ne stidiš, čini šta želiš." (Buhari)

Reakcionarni akademik

Spomenuto djelo je slika i prilika autora, prevodilacâ a posebno irelevantnog recenzenta koji je u ovoj košoneriji odigrao dvorsku ludu. Neracionalni akademik i menadžer šiizma, prof. Rešid Hafizović, kojim je gorko iskušan FIN, konstatuje kako Sekkaf u svojoj "naučnoj studiji" rasvjetljava: "... svu raskoš i ljepotu islama unutar znanstvenih, pravnih, teoloških, tradicijskih, kulturnih, filozofskih i umjetničkih segmenata ukupne muslimanske misleće tradicije." Profesore, da li si ti, uopće, svjestan šta pišeš?

Da li osjećaš tračak odgovornosti za ove demagogije, bar pred čitaocima? O kakvim pravnim, teološkim, kulturnim i drugim segmentima govoriš? Kome prodaješ maglu u ambalaži providne retorike?! Misliš li da su ljudi mutavi da neće skužiti tvoje derogativnosti. Prije potpisa trebao si pomno prostudirati ili bar pročitati ovaj monstrum od knjige. Nepojmljivo i vanrazumno je da učitelj "akide" stavi svoj potpis na tako prljavo djelo.

Profesore, puno se pozivaš na razum, pa gdje ti je taj razum?! Je li ovaj bezobrazluk produkt racionalizma kome pozivaš?! Zar čovjek koji nosi visoko akademsko zvanje tako naivno pristaje biti pokusni kunić?! Nije zamjeriti. Od onoga ko ne poznaje akaid prvih generacija, koga su odgojili filozofi, ko slijepo tumara rafidijskim tminama zabluđujući studente svojim filozofskim debatiranjima, bolje, nažalost, nismo ni očekivali. Aferim profesore. Samo naprijed, rame uz rame sa vjernim ahbabom Ivanom Lovrenovićem u lovu na sunnije.

Sunnijski dezerteri

Prevodioci se otvoreno hvale kako su napisali knjigu o vehabizmu. Kite se tuđim perjem. Knjigu je napisao tekfirdžija Sekkaf, a oni su dodavali, lijepili i blatili daije po Iblisovim instrukcijama. Slijedeći jadnog Hafizovića u degradiranju muslimana, Merdan na TV "Hayatu" tvrdi kako "vehabizam" čini od "normalnog muslimana" čudovište. Nakon sramnih lupetanjâ kojima su se prevodioci po prvi put predstavili bh. javnosti može se konstatovati da izlazak iz, po njima, tzv. vehabizma, a po nama ehli-sunneta, od nekih ljudi pravi čudovišta koja će, vjerovatno, završiti na psihijatriji.

Zbunjeni Mešanović (koji još uvijek nije javno definisao svoj zabludjeli tarikat) govoreći za "Dane", kaže: "Oni su bili drugačiji – pušili su, slušali muziku ... bili normalni ljudi." Shodno islamskoj jurisprudenciji i principu suprotnog pojmanja, svi koji ne puše i ne slušaju muziku, nisu normalni ljudi!!! Komentar je suvišan. Neće nas iznenaditi ako Mešanović svoje "naučno putovanje" završi na Haškom tribunalu da posvjedoči o "zločinima" koje su činile žrtve gorke agresije i genocida. Njih dvojica otvoreno proglašavaju nevjernikom uvaženog doktora šerijatskih nauka, akademika, i jednog od najaktivnijih misionara u BiH.

Zatim obmanjuju ljude po medijima kako žele "dobro" muslimanima. Jadno li je dobro kome pozivaju. Kulminaciju svoje kamuflaže krunisali su toplim, nježnim, a možda i suzama popraćenim zahvalama Ivanu Lovrenoviću, koji je, s punim žarom pritekao u pomoć sunnijskim dezerterima. Zar se ne stide bar vjernika, ako ne Uzvišenog Allaha?! Zar imaju, nakon svega, snage i obraza da se pojave među muslimanima?! Jasno se pokazalo ko, kako oni kažu, "klošari", tekfiri, sije smutnju i predstavlja opasnost za našu lijepu vjeru, i da će to muslimani u Bosni i Hercegovini lahko prepoznati.

Islamski omladinski casopis SAFF
Bosanac sa dna kace

moketovski wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:

Bismillah!

Stvarno mi nisi jasan ! Kako mogu biti sufija , a da nisam musliman. Fino sam ti rekao hocu da se pomirim sa bratom selefijom, i da me on prihvati ovakvog kakav sam , ja cu njega prihvatiti. Ti samo treba da odes u carevu džamiju i da mu tu predlozis. Ne skreci sa teme.
A zasto ti je uopste bitno da budes sufija?
zasto se ne povodis za rijeceima;...zadovoljan sam da mi vjera bude islam....
tebi treba da bude najbitnije da si musliman, a to sto je on selfija ili kako se vec naziva, nek on bude za se!
a kao musliman duzan si se ophodit i obracat muslimanuu i muslimanki sa rijecima punog postovanja i blagosti, bez obzira kakvi su oni, upozoravati ih na fin nacin na njihove greske, ovo se barem uci u mektebu!
usput ja nisam u BiH i nema me do avgusta tamo vjerovatno!
zzzzz

Post by zzzzz »

i da će to muslimani u Bosni i Hercegovini lahko prepoznati.
Muslimani u BiH su lahko prepoznali da ste vi dosli nama da solite pamet....prijatelji pomazu a ne traze nista za uzvrat.

Vi se pojavite u svakoj muslimanskoj zemlji, koristite nevolju da pokazete narodu kako su eto njihovi preci vjekovima bili u krivu i kako samo vi znate pravu istinu.

Rezultat tog djelovanja imamo priliku vidjeti u Afganistanu, ja ne vjerujem da ono ima veze sa Islamom, Islam ne trazi od ljudi da zive u kamenom dobu vec da uce od koga god mogu da bi bili napredniji i uspjesniji.
Bosanac sa dna kace

zzzzz wrote:
Rezultat tog djelovanja imamo priliku vidjeti u Afganistanu, ja ne vjerujem da ono ima veze sa Islamom, Islam ne trazi od ljudi da zive u kamenom dobu vec da uce od koga god mogu da bi bili napredniji i uspjesniji.
ne znam dal ides u dzamiju u BiH, ali vecina hodza uopste ne podstice vjernike da se bave naukom, nit ih podsjeca da je rad vadzib! jednostavno uspavaju dzemat na hutbi petkom, i to je sve sto oni urade, a mogu uradit velike stvari samo da hoce!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

.....oni nisu toliko trošili energiju na pristup..... poštovali su Boga, postili, klanjali, ali su i ....
Islamski naučnici

U poznate arapske univerzitete u Kordobi, Sevilli i Toledu dolazili su studenti iz mnogih evropskih naroda. U Toledu, u kojem se tada nalazila najveća evropska biblioteka, je 1130 godine osnovan prevodilački institut. Pod pokroviteljstvom nadbiskupa Rejmonda počelo se sa prevodom sa arapskog na latinski jezik. Ovi radovi protezali su se kroz čitav 12., 13. i 14. vijek.

U ovim centrima znanosti školovali su se veliki učenjaci tog vremena; Gerbert de Aurillac, kasniji papa Silvestar II, Adelard von Bath, Leonard de Pisa [ obnovitelj matematike na okcidentu (zapadu) ] Albert Veliki, Roger Bacon, Michel Scot, Danile Morley, Alphonse X, Toma Akvinski, Hermann der Deutsche, Duns Scot, Wilhelm de Ocam i Arnold Villeneuve. Sam Gerhart Kremonski je u Toledu na latinski preveo 71 djelo sa arapskog. Na taj način su Evropljani doživjeli preporod, koji je nekoliko stoljeća imao uticaja na njih.

Arapska medicina je uživala veliki ugled na okcidentu. Na više evropskih univerziteta arapska djela su bila korištena kao podloga medicinske nastave, duboko do u 18. vijek. Do 11. stoljeća zapadnjačka medicina skoro nije ni postojala. Tek nakon što se saznalo za medicinska dostignuća iz muslimanske Španije, koja su se udomaćila na evropskim univerzitetima, medicina se kao nauka etablirala na Zapadu. Prvi naučnici i profesori novoosnovanih univerziteta, bili su u stvari nekadašnji učenici arapskih naučnika.

Da bi olakšao izučavanje medicine, francuski kralj Henry III je na pariškom College Royal osnovao institut za izučavanje arapskog jezika. Salerno, centar medicinske znanosti u Italiji bio je organizovan po ugledu na arapske škole. Rhazes, čije ime je u stvari Ar-Razi, bio je jedan od najvećih teoretičara medicine. Napisao je preko 220 naučnih radova, od kojih su neki bili prave enciklopedije. Prevedene su na latinski i izučavale su se do duboko u 17. vijek. On je napisao prvi naučni rad o ospicama i prištu. Medicinski historičar Max Neuburger kaže: "Ovaj rad se svugdje sa pravom naziva jedan od najgenijalnijih radova na polju medicine". Ar-Razi je bio osnivač hemoterapije. Karl Sudhoff potvrđuje da Ar-Razi spada u najveće medicinare historije.

Najpoznatiji ljekar srednjeg vijeka je zasigurno Ibn Sina ( lat. Avicenna ), kojeg su zvali 'prvak ljekara.' On je bio genij sa izvanrednim enciklopedijskim znanjem. Njegovo glavno djelo "Al Qanun" ( lat. Canon Medicinae ) se je izučavalo u Evropi u periodu od šest stotina godina. Zahvaljujući njemu imamo tačan opis irisa, očne kože, mehanizma prilagođavanja očiju, kao i položaja mišića u očnoj duplji. On je bio aktivan i u geologiji. Zbog svog opisa nastanka planina Garrison ga naziva "ocem geologije."

Abul-Kasim iz Azzahre kod Kordobe je bio najveći arapski hirurg, čije djelo je uticalo na nastanak ove nauke u Evropi. Bez sumnje su arapski ljekari bili nadmoćniji nad svojim kolegama u Evropi. Abu-Kasim ( lat. Abulcasis ) bio je prvi hirurg, koji je opisao arterijsko zaustavljanje i koji je uveo catgut šav.

Muslimanski očni ljekari su znatno doprinijeli na polju oftamologije. U svom poznatom djelu "optika", koja je bila polazna tačka izučavanja Roger Bacona i Kepplera, Ibn Al-Haitham detaljno opisuje oko i način formiranja slike u mozgu, koja nastaje gledanjem. On je na genijalan način ispitao pojavu prelamanja snopa svijetlosti i kao prvi je spomenuo praktične primjene tamne komore.

Jedan od najboljih dotignuća islamske medicine je bila organizacija psihijatrije. Medicinski historičar Neuburger piše: "Mora se posebno istaći, da su maloumnici u islamskim zemljama liječeni sa puno obzira, a ne kao u Evropi, kao da su kriminalci." Prva psihijatrija je osnovana 765. godine u Bagdadu, znači 700 godina prije prve takve ustanove u Evropi, koja je otvorena 1410. godine u španskoj Valenciji.

Muslimani su prednjačili i u matematici. Prema Carra de Vaux, nula je Arapima bila poznata najmanje 250 godina prije nego Evropljanima. Jedan od najpoznatijih arapskih matematičara je Muhamed Al-Kavarizmi. On je imao najvećeg uticaja na ovom polju na evropske naučnike. Kada su njegova djela o matematici i algebri ( od arapske rječi al-džebr ), prevedena na latinski, ona su imala veliki utjecaj ne samo na te nauke nego su bili podloga za beskrajna dostignuća astronomiji.

Genijalni fizičar Al-Biruni je ustanovio specifičnu težinu elemenata. Iglu na kompasu su izmislili muslimanski naučnici, a njezinu praktičnu upotrebu su usavršili muslimanski moreplovci, koji su je predstavili Evropljanima. Muslimanski astronomi su također napravili veoma važne korake na tom polju. Navešćemo riječi Nallina, koji kaže o Al-Battaniju: "Al-Battani je sa nevjerovatnom preciznošću otkrio nagib ekliptike, trajanje tropske godine, dužinu godišnjih doba, putanju sunca, mjeseca i planeta. On je opovrgnuo ptolomejsko učenje o statičnosti sunca i otkrio je vremenska razdoblja godišnjih pomračenja sunca i mjeseca."

Autor: Zaki Ali, preuzeto iz knjige: "Islam und Abendland – Begegnung zweier Welten", izdavači Muhammed Asad i Hans Zbinden.Walter Verlag 1960 god.

...neko doda........Al-Kavarizmi je prvi definisao algoritam sabiranja s potpisivanjem (koje se i danas uci u skolama). Takodje, rijec "algoritam" je nastala prevodjenjem Al-Kavarizmi na latinski pa onda daljnom promjenom.
Bosanac sa dna kace

@vatrogasac sve je to super, ja shvacam poentu, ali ne zaboravimo proslost, zivimo sadasnjost i mislimo na buducnost!
Lijepe su to uspomene i sjecanja, ali mi trebamo da se suocimo sa stavrnoscu, oko 60% muslimanki u cvitavom svijetu ne zna da napise svoje ime i prezime, a kamoli da procita ikre bismi rabike (uci citaj u ime Gospodara tvojega)!!!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Bosanac sa dna kace wrote:@vatrogasac sve je to super, ja shvacam poentu, ali ne zaboravimo proslost, zivimo sadasnjost i mislimo na buducnost!
Lijepe su to uspomene i sjecanja, ali mi trebamo da se suocimo sa stavrnoscu, oko 60% muslimanki u cvitavom svijetu ne zna da napise svoje ime i prezime, a kamoli da procita ikre bismi rabike (uci citaj u ime Gospodara tvojega)!!!
...o tome i ja govorim, nije problem u islamu, jer ako smo mogli nekada zašto ne možemo i danas.....historija kao Historia magistra vitae est ......
Babsy

Post by Babsy »

Vehabije fakat mozes uporediti sa skinjarama...
Samo belaje prave. Ovi nasi jos uvijek nisu poceli... ali pitanje je dana.

Cujem price kako idu na fukodrome pa izlete iz kombija koji ih dovuce pa onda oni mlate parove koji su se sakrili od roditelja il vega i koga vec... ako su krenuli od toga, sta je slijedece na redu, kriz? A onda i bombica medju rajom...

To treba iskorijeniti.
Bosanac sa dna kace

Babsy wrote:Vehabije fakat mozes uporediti sa skinjarama...
Samo belaje prave. Ovi nasi jos uvijek nisu poceli... ali pitanje je dana.

Cujem price kako idu na fukodrome pa izlete iz kombija koji ih dovuce pa onda oni mlate parove koji su se sakrili od roditelja il vega i koga vec... ako su krenuli od toga, sta je slijedece na redu, kriz? A onda i bombica medju rajom...

To treba iskorijeniti.
Ma ja ba, mahala ti rekla-kazala...
a dal je ista istina od toga, Bog sami zna!
Dok tebe ne diraju i zive svoj zivot, sta te briga za njih, osnovno pravilo te posrane demokratije je; ne diraj me, ne diram te!
sllatki

Post by sllatki »

Vehabije = Krscanske grupe po BIH (isto sranje sam drugo pakovanje)

Iskoristvaju ljude.Dodju sa svojim novcem,ludim radikalnim idejama i jasu bosanskoj sirotinji po ledjima.Lako se je odbraniti od ovih grupa ljudima koji su malo obrazovani i znaju sta rade, pitanje je sta ce se desiti sa onom sirotinjom sto nema izbora? Sta s njima?

Njih je lako manipulisati... :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Prof. dr. Adnan Silajdžić svoje formalno obrazovanje počeo je sticati u osnovnoj školi u Donjim Moštrama. Nakon toga završava Gazi Husrev-begovu medresu i studij teologije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, da bi 1988., nakon položenog Tezarija iz Kršćanske dogmatike, završio postdiplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na Institut Catholique u Parizu proveo je akademsku 1991. godinu na specijalističkom usavršavanju iz povijesti velikih svjetskih religija - judaizma, kršćanstva i islama. Doktorirao je na filozofskoj teologiji Abu al-Hasana al-Aš'arija, jednog od najznačajnijih klasičnih muslimanskih mislilaca. Svoje autorske tekstove objavljuje u brojnim međunarodnim časopisima na arapskom, engleskom i francuskom jeziku. Njegove studije i knjige, reći će i sam, na više odjeka i reakcija nailaze izvan BiH negoli u njoj... wrote:Podijelio je i mahale i gradove

- Doskora su i moje kolege, ovdje na Fakultetu, a da ne govorim o muftijama, uvjeravali nas kako je vehabizam u jenjavanju. Nije. Nažalost, vehabizam je postao jedna kulturna činjenica. Radi se o jednom integriranom stilu ponašanja u bh. društvo koje strašno utječe na psihologiju ne samo muslimana nego i nemuslimana. Vehabizam kao učenje i stil ponašanja ima svoje uzroke i u BiH, ali ja o tome ne bih sad govorio: reći ću tek da nisu u pitanju samo ratne okolnosti već i neke druge, recimo pretjerana akademizacija vjerskog učenja za koju smo pomalo i mi na Fakultetu krivi. No, vehabizam je podijelio muslimane u BiH, razdvojio sinove i roditelje, supružnike, pa čak i resiul-ulemu i neke imame. Postoje imami koji u BiH vehabijski iz mihraba progovaraju jedno nemušto, dosadno neinetelektualno razumijevanje islama, koje nema nikakve veze sa istinskim duhom niti porukom islama. Nažalost taj i takav vehabizam podijelio je i mahale i gradove i to je problem. Ali ja mislim da upravo reis mora preuzeti veliku dozu odgovornosti za etabliranje vehabizma i njegova razvoja jer nije reagirao sa svojim službama na vrijeme, nije to kanalizirao. Pred poviješću će biti za to zasigurno odgovorni.
Bosanac sa dna kace

Fair Life wrote:[quote="Prof. dr. Adnan Silajdžić;
Vehabizam kao učenje i stil ponašanja ima svoje uzroke i u BiH, ali ja o tome ne bih sad govorio: reći ću tek da nisu u pitanju samo ratne okolnosti već i neke druge,
[/quote]
Da, svakako, jenda od tih okolnosti je i nesposbne i lijene hodze koje ocekuju da im dzemat padne sam od sebe s Marsa u dzamiju i da im svako ljubi noge!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Muhammed ibn Abdul-Vehhab je bio u pocetku Hanbelijskog mezheba. Po nekim pitanjima je i sam donosio idžtihad.

U mnogim pitanjima se razilazio od ucenjaka drugih mezheba. Poceo je vatreno da se zalaže kod ljudi da slijede njegova mišljenja smatrajuci ih najispravnijim. Takvim stavom i ponašanjem izazvao je gnjev, osudu i žestoke prosvijede Islamskih ucenjaka, vladara i muslimanskih masa. Bilo je ocigledno da izlijece sa stavovima koji su suprotni onim što su ucenjaci razumjeli iz Kur´ana i Sunneta.

Npr. on kaže: "Posjeta kaburu Allahova Poslanika Muhammeda 'alejhi-sselam, je haram, i ako to neko ucini, onda je ucinio prijestup (ma´sije). Cak onaj ko ide da posjeti Poslanikov kabur, nije mu dozvoljeno da skracuje namaz na tom putu, jer je to put u grijeh. Muhammed ibn Abdul-Vehhab taj svoj stav temelji na hadisi - šerifu: "Nije dozvoljeno da se neko posebno opterecuje teretom i troškom puta izuzev u tri džamije: ova moja džamija, Mesdžidul-haram (u Mekki ) i Mesdžidul-Aksa ( Palestina ).”

On je razumio iz ovoga hadisa da nije dozvoljeno nigdje putovati osim u spomenute tri džamije, pa izmedu ostalog nije dozvoljeno putovati s ciljem posjete Resulullahovom kaburu! Niko prije njega iz plejade Islamskih ucenjaka nije rekao slicnu stvar. U stvari poruka ovoga hadisa je: "Da nije dozvoljeno da se neko posebno izlaze trošku, trudu i naporu da bi išao daleko u neku džamiju iskljucivo radi ibadeta, vjerujuci da je ibadet bolji ako se obavi u nekoj džamiji u odnosu na drugu džamiju. Sve džamije su iste, osim tri spomenute u gore citiranom hadisu.” (Vrijednost namaza u mesdžidul-haramu je kao sto hiljada namaza na drugom mjestu, u Poslanikovoj džamiji hiljadu namaza, a u Mesdžidul-aksa kao pet stotina namaza) Hadis - Prenosi ga Muslim. U navedenom hadisu nejma nikakve osnove za zabranu posjecivanja kabura, pogotovu kabura Poslanika Muhammeda 'alejhi-sselam. Allahov Poslanik Muhammed 'alejhi-sselam je u jednom hadisu rekao: "Bio sam vam zabranio posjecivati kabure, ali, od sada posjecujte ih, jer vas oni podsjecaju na smrt." (Hadis)

Zbog navedenih i slicnih mišljenja u kojima se je Muhammed ibn Abdul-Vehhab suprostavljao vecini ucenjaka, biva odstranjen iz sredine, radi štete, fitne i raskola koji je nastajao medu muslimanima. Protjeran zbog smutnje koju je izazvao medu muslimanima, premješta se u pleme Anza, ciji emir je bio Muhammed ibn Saud. Obzirom da je emir Anze bio u neprijateljstvu sa emirom Deri'jete, iz koje je Ibn Abdul-Vehhab protjeran, to je išlo na ruku da je docekan lijepim docekom i našao sigurno utocište. Ubrzo je našao pristalice i simpatizere svome novom ucenju- mezhebu. 1747 g. emir Muhammed je javno obznanio da se stavlja svojim utjecajem i moci na stranu vehabijskog pokreta i proglašava mišljenja Abdul-Vehhaba najispravnijim. Time je Vehabijski pokret postao zapaženiji jer je imao direktan utjecaj na vlast.

Ono što je ibn Abdul-Vehhab poucavao i propagirao, emir Muhammed ibn Saud je to vlašcu primjenjivao. Tako je u toku desetogodišnjeg rada uspostavljanja vehabijskog mezheba, koji se uspostavljao silom na tlu Arabije, uspjelo se uspostaviti ovaj mezheb na oko 30 milja kvadratne površine. Nakon smrti emira Muhammeda ibn Sauda 1765 g. naslijedio ga je sin Abdul-Aziz. U njegovom periodu nije došlo ni do kakvih bitnijih promjena i može se reci da je vehabijski pokret imao jednu mirnu fazu bez ikakvih vidnijih pomaka. Izvan teritorija koje su bile pod vlašcu Abdul-Aziza, niko nije obracao pažnju na novi mezheb koji se javljao, niti je iko slutio opasnost koja vreba iza njega i zlo muslimanima koje im se spremalo.

Medutim, nakon 41-ve godine, od osnivanja vehabijskog pokreta (Od 1747- 1788 ) naglo se primjetilo ponovno njegovo aktiviranje. Ovaj puta njihov glas se cuo daleko van granica teritorija, kojima su gospodarili. Za ovaj novi mezheb culo se u svim krajevima tadašnje Islamske države. Sam halifa je osjetio nemir od ovih novih gibanja koja nisu slutila nicemu dobrom. 1787 g. emir Abdul-Aziz je proglasio samostalnu državnu upravu i zaveo nasljedni sistem vladavine (hukm virasi), osiguravši mjesto svome sinu Saudu da bude halifa poslije njega. Okupila se je velika svjetina vehabija pod vodstvom šejh Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba, i pred tom svjetinom je Abdul-Aziz obejanio da pravo na vlast zadržava u okviru svoje porodice - njegova djeca iskljucivo su nasljednici vlasti poslije njegove smrti. Svjetina je poslušno podržala ovu odluku. To se sve dešavalo uz vec postojeci Islamski oblik vladavine (hilafet ) - što je sa Islamske tacke gledišta neispravno - jer je Muhammed 'alejhi-sselam rekao: "Ako se da prisega (bej´at ) dvojici halifa, ubijte zadnjeg od njih dvojice." (Hadisi šerif ) Stvar je potpuno jasna.

Uveliko se odmotava klupko dugorocnog plana koji su Englezi postavili na putu rušenja hilafeta. Približilo se vrijeme nabacivanja kolonizatorskog jarma muslimanima za vrat. Englezi su vukli konce a vehabije su bili igraci. Uporedo sa proglašavanjem deklaracije o novom vladaru i uspostavljanju paralelnog vladajuceg sistema uz vec postojeci hilafet (kojeg su nosioci bili Osmanlije) donosi se i druga deklaracija. Po njoj vehabijski mezheb se proglašava zvanicnim mezhebom a potiskuje se dotadašnji Hanefijski mezheb, koji je bio službeni priznati mezheb u Emeviskom, Abbasijskom i Osmanskom periodu. Bio je ispravan i valjan za te mnoge generacije od treceg stoljeca po hidžri, pa do dvanaestog , a eto dodoše vehabije i njima ne valja Hanefijski mezheb.

1788 g. Vehabije su pokrenuli veliku vojsku na Kuvajt. Napali su ga i osvojili. I prije toga Englezi su pokušavali da pokore Kuvajt ali im nije polazilo za rukom. A sada preko vehabija, koje su oni pomogli novcem i oružjem, uspješe.

1792 g. Muhammed ibn Abdul-Vehhab je umro. Po istom šablonu kao što je bilo i u svjetovnoj vlasti, naslijedio ga je njegov sin. Vlast se prenosi sa oca na sina. Saudijski emiri su iskoristili vehabijski mezheb, koji je imao obilježja vjerskog pokreta, u politicke svrhe. Domogli su se preko njega vlasti i njime udarili na postojecu Islamsku vlast, raspirujuci u pocetnoj fazi djelovanja medu muslimanima mezhebsku netrpeljivost i kasnije mezhebske ratove...." ( Prijevod iz djela "Kejfe huddimet hilafe " - "Kako je srušen hilafet" od Prof. Abdul - Kadima Zelluma str. 13- 19 )

InsaAllah, nastavice se ...
Locked