Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
hAZNADAR

#651 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by hAZNADAR »

Mister Yes wrote: Naravno. Više sam puta pisao da mi je jedan od najboljih prijatelja selefija i da sam na poslu okružen selefijama. Itekako sam upućen u problematiku i tvrdim da što je čovjek više u islamu veće su šanse da postane selefija. Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju.

Današnji Bošnjaci i identifikacionom smislu su Alijin projekat šta god ko mislio o tome. Kad kažem "Alijin" ne mislim samo na njega naravno već i na cijelo to društvo MM. A Alija je islam shvatao jako ozbiljno. Uostalom da nije ne bi nam ni trebala nezavisna država. Zato nemam nekih velikih nadanja.
To je apsolutno netacno jer su najveci protivnici vehabizma upravo vjernici - koji u njima vise malo vise od tek izgleda. Gotovo sve vehabije koje znam, a znam ih dosta su ili bivsi narkomani, ili krimosi, povuceni asocijalni tipovi, i naivcine koje bi i par predavanja Hare Krisna preobratilo. Dakle, totalno nisu bili u islamu prije.
Osim toga, u narodu gdje nema nekog nacionalizma i nekog zajednistva,.. pojedini ljudi imaju porebu da su dio grupe koja se uzajamno pomaze i pazi,.. a cesto su samo vehabije na raspolaganju.

Sto se tice praktikovanja vjere ako kazes u skandinaviji i ligt verziji,... nije bas tako. Ljudi koji su vjernici i kojih ima jako mnogo jednostavno stave vise fokus na moral, obzir, pomoc,... a manje na pravila. Sto je usput i teze - lakse je zivjeti po pravilima sta se smije a sta ne smije,.. negoli biti posten.

A Alija i njegov projekat,.. :D Toliko je shvatao islam ozbiljno da je kcerci dao njemacko ime a na zastavu stavio ljiljan Kotromanica. Bio je vjernik dakako i kriv za stosta,.. ali tesko da je radio na radikalizaciji drustva zbog radi vizije i sl. On je jednostavno bio kupljen od strane Saudije i americkih prijatelja u vrijeme kada je morao praviti paktove sa bilo kim i po bilo koju cijenu, kao i IZ. Brdo love je ulozeno da nasi politicari i IZ zazmire na jedno oko i ne bune se.
Last edited by hAZNADAR on 25/01/2015 20:27, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#652 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Hafis wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hafis wrote: Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?

Star ti je taj sir kume.
Bilo presuda u Hagu kume ihahiiii samo što si ti pored očiju slijep. A ima ih i u Ukrajini barem jedan dobar četnički odred. :D

http://www.telegraf.rs/vesti/1190968-sr ... -placenici
Kume čitava ti je to teorija na jednom članku i fotografiji par hablečina koji mi više djeluju kao pozeri a ne istinski borci.
Nagledao sam se ja sličnih pozera u ovom našem ratu. što više kerifeka na njemu, to je brži u bježaniji.

Uglavnom sve je to sića je to sve kada pogledamo koji terorizam danas drma svijetom: od Filipina do Velike Britanije.
Poenta da je presuda bilo i da ta ideologija koju ti tako nježno relativiziraš nije mrtva jer još Bosnom a Boga mi i Hrvatskom prekopavaju stratišta i rezultat te bolesne ideologije. Da li su ovi pozeri ili ne mislim da nisu ništa manje ili više nego ovi po Iraku ili Siriji.
Pjanic15

#653 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Pjanic15 »

Skijaš wrote:
Pjanic15 wrote:ono što tvrdiš da je generalizacija je ovdje dokazano, da svi oni koji su otišli na ratišta i to za IDIL su iz redova vehabija
Za generalizaciju ti treba puno veći procenat od tog koji je otišao za Siriju. Uostalom, ni značajan broj onih koji su otišli nisu otišli kako bi se pridružili IDIL-u, nego ih se izjebalo u mozak pričom kako Asadova vojska siluje muslimanske sestre. Standardna priča kojom ih se mobiliše za svaki sukob u koji se zapetljaju.
Opet sjeckaš postove i činjenice negiraš u postu iznad i općenito o vehabizmu koji je negativna ćelija u Islamskom svijetu, nekompatibilan sa demokratskim sistemom, svime što čini BiH i čemu teži kao što je EU, Islamu ove zemlje i već je došlo do dosta sukoba vehabija i ovdašnjih muslimana , te činjenicu da je u usponu i širenju jer mu to ovakvi negativni uslovi omogućuju, pa još dodati tebe i slične tebi koji ih opravdavate, te još mnoge koji opravdavaju mnogo gore stvari po bliskom-istoku, činjenica je da nešto jako negativno napreduje i dodatno pridonosi i ovako negativnoj situaciji u državi.
m_l

#654 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by m_l »

parangal_ wrote:
Mister Yes wrote:
parangal_ wrote:
plasim se da ce sve vise ljudi biti u tome, sto se vise bave religijom. nesto sumnjam da arapi slabije kontaju vjerske knjige od 2 miliona bosnjaka.

jedini nacin da manje ljudi bude u tome jeste da manje postuju i bave se uopste religijom kao relevantnim konceptom za neciju zivotnu filozofiju.
Naravno. Više sam puta pisao da mi je jedan od najboljih prijatelja selefija i da sam na poslu okružen selefijama. Itekako sam upućen u problematiku i tvrdim da što je čovjek više u islamu veće su šanse da postane selefija. Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju.

Današnji Bošnjaci i identifikacionom smislu su Alijin projekat šta god ko mislio o tome. Kad kažem "Alijin" ne mislim samo na njega naravno već i na cijelo to društvo MM. A Alija je islam shvatao jako ozbiljno. Uostalom da nije ne bi nam ni trebala nezavisna država. Zato nemam nekih velikih nadanja.
iluzorno je ocekivati od islamske zajednice da kaze nasa svrha je samo baklava kod nane za bajram a sve drugo su bajke. kada imas uticaj na drustvo onda moras da zastupas tezu da si broker bozije rijeci, inace u cemu je poenta.

inace, tradicija i obicaji nisu nimalo bezazlena stvar. od tih gluposti, od emotivne identifikacije sa tim sranjima, sve i pocinje.
Obojica :thumbup: :lol:
Hafis

#655 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Hafis wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Bilo presuda u Hagu kume ihahiiii samo što si ti pored očiju slijep. A ima ih i u Ukrajini barem jedan dobar četnički odred. :D

http://www.telegraf.rs/vesti/1190968-sr ... -placenici
Kume čitava ti je to teorija na jednom članku i fotografiji par hablečina koji mi više djeluju kao pozeri a ne istinski borci.
Nagledao sam se ja sličnih pozera u ovom našem ratu. što više kerifeka na njemu, to je brži u bježaniji.

Uglavnom sve je to sića je to sve kada pogledamo koji terorizam danas drma svijetom: od Filipina do Velike Britanije.
Poenta da je presuda bilo i da ta ideologija koju ti tako nježno relativiziraš nije mrtva jer još Bosnom a Boga mi i Hrvatskom prekopavaju stratišta i rezultat te bolesne ideologije. Da li su ovi pozeri ili ne mislim da nisu ništa manje ili više nego ovi po Iraku ili Siriji.
Kume, ode ti u povijest a mi pričamo o današnjici.
ja sam samo pitao (ne sjećam se više ni koga :) ) Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?
Ima li neki slučaj?
PeppermintSA

#656 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by PeppermintSA »

Ja ne mogu da vjerujem da neko tvrdi da su 2015. godini opasniji Četnici od vehabija :-) :-) :-)

Ja od 1995. godine nisam vidio Četnika, a Vehabije viđam svaki dan. Kud će vam banalniji primjer. BiH je zemlja u kojoj postoje tri odvojena društva u kojima su druge nacije na nivou statističkih grešaka. Vama Četnici isadoše babaroge. Šta god da se spomene, odmah se iz naftalina vade Četnici i nana Fata Orlović. :-)

Jedina prava opasnost su Vehabije, budući da su jedine one među nama. Ako je za vas veća opasnost neko hipotetičko, nemoguće prekrajanje granica od mogućnosti da neka bradata spodoba digne Altu u vazduh, onda imate teški problem.

Na kraju krajeva, ne moraju oni dizati ništa u vazduh. Sama činjenica da se društvo ''produhovljava'', odnosno islamizira je velika prijetnja i ne željena tendencije. Ja dobijem ospice čim dođem na forum ovdje i vidim da ljudi citiraju ajete, hadise, postavljaju nekakva islamska predavanja. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#657 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

PeppermintSA wrote:Ja ne mogu da vjerujem da neko tvrdi da su 2015. godini opasniji Četnici od vehabija :-) :-) :-)

Ja od 1995. godine nisam vidio Četnika, a Vehabije viđam svaki dan. Kud će vam banalniji primjer. BiH je zemlja u kojoj postoje tri odvojena društva u kojima su druge nacije na nivou statističkih grešaka. Vama Četnici isadoše babaroge. Šta god da se spomene, odmah se iz naftalina vade Četnici i nana Fata Orlović. :-)

Jedina prava opasnost su Vehabije, budući da su jedine one među nama. Ako je za vas veća opasnost neko hipotetičko, nemoguće prekrajanje granica od mogućnosti da neka bradata spodoba digne Altu u vazduh, onda imate teški problem.
Rezultate te ideologije viđamo svaki dan. I danas 2015. se prekopavaju grobnice i identificiraju mrtvi koji su pobijeni od strane te četničke ideologije. I u Hrvatskoj fali još par hiljada koje nikada nisu našli. Relativizirati ideologiju četnika mogu samo oni koji je podržavaju tak da vam je priča providna.

Kao što rekoh, sa vehabijama će se BH muslimani morati obračunati samo je pitanje cijene.
Drvosjeca iz Dejcica

#658 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Hafis wrote: Kume, ode ti u povijest a mi pričamo o današnjici.
ja sam samo pitao (ne sjećam se više ni koga :) ) Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?
Ima li neki slučaj?
Povijest? Nije li istorija najbolja učiteljica života?

Odeš na stranice Suda BiH i nađeš presude, isto tako i HAG je donio dosta presuda a i dan danas se sudi kolovođama te ideologije u HAG-u. :wink:
sinuhe

#659 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

Prijetnje se mijenjaju. Ko bi rekao prije sto godina da će muslimani ubijati po NY, Londonu...
Nekad su u Parizu strahovali od nuklearnog rata a danas bi pojačali kontrolu bosanske granice :D
Last edited by sinuhe on 25/01/2015 20:59, edited 1 time in total.
Stjui

#660 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Stjui »

Hafis wrote: Bobanovci ćetnici su mala djeca naspram narastajućeg islamskog radikalizma. Živimo u 2015.
Ako ne vjeruješ meni, eno ti svjetske štampe. Tko još zna za Bobana i njegove ćetnike.
znam ja za bobana i njegove četnike,pa taman da živimo u 2055.

Image

Image
salik79

#661 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by salik79 »

Hafis wrote: Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?
Ima li neki slučaj?
To sto uopce nikada nije procesuirano ne znaci da se nije ni desilo. Da li je, npr, ikada iko procesuiran zbog ubistva Murata Badica i ranjavanja drugih prisutnih, ostecenja tudje stvari, izazivanja opce opasnosti, ...itd, na polaganju kamena temeljca za Ferhadija dzamiju u BL?!
PeppermintSA

#662 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by PeppermintSA »

PeppermintSA wrote:Ja ne mogu da vjerujem da neko tvrdi da su 2015. godini opasniji Četnici od vehabija :-) :-) :-)

Rezultate te ideologije viđamo svaki dan. I danas 2015. se prekopavaju grobnice i identificiraju mrtvi koji su pobijeni od strane te četničke ideologije. I u Hrvatskoj fali još par hiljada koje nikada nisu našli. Relativizirati ideologiju četnika mogu samo oni koji je podržavaju tak da vam je priča providna.

Kao što rekoh, sa vehabijama će se BH muslimani morati obračunati samo je pitanje cijene.
bio na prvim linijama, ratov'o protiv Četnika dok je većina ovih na forumu jal' bila u pelenama jal' bila u Kopenhagenu. Prošlo 20 godina, sad je najveća prijetnja vehabija.
drug_profi

#663 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by drug_profi »

Skijaš wrote:
drugi profil wrote:
Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevlada
Šta je bolest, šta je manifestacija bolesti i kako bi ti sankcionisao recimo vlasnika piljare koji ima dugu bradu i kratke nogavice ? Kako bi ga kaznio ? Ali budi konkretan.
Vlasnik piljare nije problem. Problem su strukture i parastrukture koje to podrzavaju i finansiraju. Protiv pojedinaca niti mogu, niti imam pravo poduzimati bilo sta dok postuju zakon drzave. Ne mogu da vjerujem da hoces da ti ovo govorim. Srozavas sebe.
A kad smo vec kod pojedinaca, budi siguran da u sredinama gdje bi postali relativna (glasna) vecina, bio bi suspendovan ustavni poredak i zakoni BiH.
Mister Yes

#664 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
To je pitanje za Islamsku Zajednicu, država ne treba da se petlja u tumačenja bilo koje vjere.
Naša država, to jest politički vrh Bošnjaka itekako utiče na politiku IZ već 25 godina i upravo o tome i govorim. O pogubnosti tog uticaja.
Mister Yes

#665 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Treba pooštriti kazne za kršenje zakona i to je to, to je sve što se može uraditi.
Ima i preventiva. Kada se raznese bombom u autobusu onda je kasno da ga kazniš. Preventiva je majka. Pratiti šta se piše na internetu. Može se otkriti sa kojeg se kompjutera piše. Ako hvali Osamu, ako nakon Pariza kaže "tako im i treba", ako poziva na džihad protiv zapadnih vrijednosti, ako podržava ISIL, pa jasno je da imamo problematičnog člana društva koji je potencijalni bombaš. Država mora djelovati preventivno i zaštiti svoje građane. Ako želimo pripadati zapadnom sistemu vrijednosti onda se moramo moći braniti od onih koji su protiv tih naših vrijednosti.
Hafis

#666 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Hafis wrote: Kume, ode ti u povijest a mi pričamo o današnjici.
Ima li neki slučaj?
Povijest? Nije li istorija najbolja učiteljica života?

Odeš na stranice Suda BiH i nađeš presude, isto tako i HAG je donio dosta presuda a i dan danas se sudi kolovođama te ideologije u HAG-u. :wink:
Kume, ti si baš pravi arhivko.
Pričamo o današnjem vremenu. Daklem, u zadnih deset godina?
Mister Yes

#667 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Image

U RS-u se godišnje rodi 8.500 Srba. Kad taj broj ne bi padao (a pada) to je kapacitet za 640.000 Srba.

Samo neupućen čovjek ili budala danas može strahovati od Srba naroda koji nestaje. Puno veći problem za Bošnjake je vjerska radikalizacija i međusobni sukobi Bošnjaka koji će neminovno usljediti ako se ovako nastavi.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#668 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by japin_mutapi »

Ja od 1995. godine nisam vidio Četnika
pa REPUBLIKA SRPSKA ti je četnik bez presedana 1kroz1 i 100%
Hafis

#669 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Nećemo se vrijeđati ovdje :roll:
parangal_

#670 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by parangal_ »

Mister Yes wrote:Image

U RS-u se godišnje rodi 8.500 Srba. Kad taj broj ne bi padao (a pada) to je kapacitet za 640.000 Srba.

Samo neupućen čovjek ili budala danas može strahovati od Srba naroda koji nestaje. Puno veći problem za Bošnjake je vjerska radikalizacija i međusobni sukobi Bošnjaka koji će neminovno usljediti ako se ovako nastavi.
upravo tako. srbi su "so nineties" ali isis je u trendu. glupani kao skijaš se bave srbima i kad skontaju da je isis name of the game bosnjaci dotad vec mozda bespovratno odu u 3 p.m.
insomnia78

#671 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Ne bih ja tako lako i brzopleto "otpisiv'o" Srbe
Prvo vece komesanje i eto ti njih "u osvetu dahijama"
Vec vidjeno
Mister Yes

#672 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

insomnia78 wrote:Ne bih ja tako lako i brzopleto "otpisiv'o" Srbe
Vec vidjeno
Ovaj put se jedino Bošnjaci mogu da svete. Za šta bi se Srbi svetili? Za Dobrovoljačku? :lol:

Ma kakvi. Sada imamo liniju koju nikada prije nismo imali u BiH. Nema više rata između Bošnjaka i Srba. Ni jedni ni drugi nemaju kapaciteta da nasele ni ovo što sad imaju.
Hafis

#673 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Bilo bi jebeno kad bi četnici počeli prelaziti u vehabije. To bi bilo nešto poput Supermena.
insomnia78

#674 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Mister Yes wrote:
insomnia78 wrote:Ne bih ja tako lako i brzopleto "otpisiv'o" Srbe
Vec vidjeno
Ovaj put se jedino Bošnjaci mogu da svete. Za šta bi se Srbi svetili? Za Dobrovoljačku? :lol:

Ma kakvi. Sada imamo liniju koju nikada prije nismo imali u BiH. Nema više rata između Bošnjaka i Srba. Ni jedni ni drugi nemaju kapaciteta da nasele ni ovo što sad imaju.
Za sta su ti se svetili kroz citavu istoriju?
Ko da njima treba razlog
Ja ti kazem, vec kamaru puta vidjeno, prvo globalno komesanje i eto ti njih po "svoj" komad Bosne
Hafis

#675 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Ode priča na četnike :)
Već sam se bio pomalo zabrinuo.
Locked