Haman wrote:Onaj ko place vehabije placa i promotore vehabizma u Islamskoj zajednici BiH, u medresama i na visokoskolskim islamskim ustavnova BiH. Ako pogledamo desavanja sirom islamskog svijeta a posebno u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Libiji, Nigeriji itd, nije tekso primijeti da su muslimani danas tamo gdje su katolici bili u 12 i 13 stoljecu- vrijeme inkvizicije.Ako umni ljudi u islamskom svijetu nesto ne poduzmu, muslimani ce sami sebe unistiti ekonomski, kulturno pa i fizicki.
Vehabizam je uvezen u BiH radi nestanka Bosnjka muslimana. To je djelo medjunarodne zajednice, aminovano za novac od nasih politickih uglednika i vjerskih dostojanstvenika. Nase komsije hrscani-krscasni nemaju nista protiv vehabija jer dobro znaju zasto su oni ovdje. Oni ponekad ukazuju na vehabizam i njihov ekstremizam ali u sustinio se ne protive njihov djelovanju jer znaju krajnji projekt medjunarodne zajednice, podjela BiH bez muslimana, podjela BiH izmedju katolika i prasvoslavaca.
![]()
Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
-
aldinjo
#1526 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
- Stjui
#1527 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
iako više ne znam šta da mislim o efendiji selvedinu,sve mi je više žao muslimana iz tog,a i sličnih džemata u toj nesretnoj krajini.zamislite,stanete u saf da klanjate džumu,s jedne strane vam stoji abdićev četnik,a sa druge vehabo-haridžijski manijak...Težak incident na džumi namazu u džematu Trnovi kod Selvedina ef. Beganovića
Danas je prije džume namaza u velikokladuškom džematu Trnovi izbio težak incident. Incident se dogodio između muslimana koji su tokom agresije na BiH i međubošnjačkih nesretnih sukoba u Krajini bili na takozvanoj autonomaškoj i korpuskoj strani, odnosno na strani Petog korpusa. Naime, kako je za Saff rekao Zumret ef. Čoragić, glavni imam MIZ-a Velika Kladuša, sukob je nastupio nakon predavanja Selvedina ef. Beganovića. “Selvedin ef. Beganović je prije džume držao predavanje. Tokom tog predavanja govorio je o stanju u džematu. U jednom trenutku je rekao da pojedinci pokušavaju podijeliti džemat na autonomaše i korpusovce. Ta tema je prouzokovala tešku svađu među prisutnima u džamiji. Bilo je psovki, teških uvreda i optužbi za ubistva tokom rata. U džamiji su bila pristuna i tri policajca koji su pokušali smiriti situaciju. Hvala Allahu pa ljudi nisu imali sa sobom oružje. Na kraju je dvadest vjernika napustilo džamiju”, kaže Zumret ef. Čoragić.
Zatražili smo komentar i od Selvedina ef. Beganovića o spomenutom događaju. “Glavni imam nije bio na džumi niti je tražio izvještaj usmeni ili pismeni od mene, što bi bio logičan potez u ovoj situaciji. Umjesto toga, on se oslonio i poveo za čula- kazala pričama koje se raspredaju po kafanama”, kaže ef. Beganović.
Jedan od sudionika spomenutog događaja bio je i Zuhdija Hodžić. On je za Saff potvrdio da Zumret ef. Čoragić govori istinu o današnjem incidentu. “Da istina je da je efendija Selvedin prije džume govorio da pojedinci pokušavaju džemat podijeliti na utonomaše i korpusovce. Kasnije je počeo govoriti o meni, ja sam ustao i rekao mu da slobodno kaže da se radi o meni. Tada je ustao S. K. i rekao da je on autonomaš i četnik i optužio me da sam mu ubio brata. Njemu se pridružilo još nekoliko komšija koji su rekli da su autonomaši. Nakon rasprave ja sam krenuo da izađem iz džamije, međutim ispred mene su stali S. K. i oni koji su ga podržavali, počeli su prijetiti i psovati. Na kraju smo ja i još dvadesetak, da tako kažem korpusovaca, napustili džamiju. Otišao sam u policiju i prijavio napad od strane S. K.”, kaže Zuhdija Hodžić.
U Medžlisu IZ Velika Kladuša veoma su zabrinuti buđenjem ratnih strasti. Pozivaju sve da se situacija što prije riješi, u suprotnom nastaće veliki problemi.
- Towelie
#1528 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vrlo dug, ali isto tako vrlo poucan tekst.
THE BEGINNING AND SPREADING OF WAHHABISM
http://www.sufi.it/Islam/wahlast.htm
THE BEGINNING AND SPREADING OF WAHHABISM
http://www.sufi.it/Islam/wahlast.htm
- drug_profi
#1529 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
smij se ti samo...aldinjo wrote:Haman wrote:Onaj ko place vehabije placa i promotore vehabizma u Islamskoj zajednici BiH, u medresama i na visokoskolskim islamskim ustavnova BiH. Ako pogledamo desavanja sirom islamskog svijeta a posebno u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Libiji, Nigeriji itd, nije tekso primijeti da su muslimani danas tamo gdje su katolici bili u 12 i 13 stoljecu- vrijeme inkvizicije.Ako umni ljudi u islamskom svijetu nesto ne poduzmu, muslimani ce sami sebe unistiti ekonomski, kulturno pa i fizicki.
Vehabizam je uvezen u BiH radi nestanka Bosnjka muslimana. To je djelo medjunarodne zajednice, aminovano za novac od nasih politickih uglednika i vjerskih dostojanstvenika. Nase komsije hrscani-krscasni nemaju nista protiv vehabija jer dobro znaju zasto su oni ovdje. Oni ponekad ukazuju na vehabizam i njihov ekstremizam ali u sustinio se ne protive njihov djelovanju jer znaju krajnji projekt medjunarodne zajednice, podjela BiH bez muslimana, podjela BiH izmedju katolika i prasvoslavaca.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Point.
#1530 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Sad ce i tebe proglasiti najvecim mrziteljem Islama na forumu.drugi profil wrote:smij se ti samo...aldinjo wrote:Haman wrote:Onaj ko place vehabije placa i promotore vehabizma u Islamskoj zajednici BiH, u medresama i na visokoskolskim islamskim ustavnova BiH. Ako pogledamo desavanja sirom islamskog svijeta a posebno u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Libiji, Nigeriji itd, nije tekso primijeti da su muslimani danas tamo gdje su katolici bili u 12 i 13 stoljecu- vrijeme inkvizicije.Ako umni ljudi u islamskom svijetu nesto ne poduzmu, muslimani ce sami sebe unistiti ekonomski, kulturno pa i fizicki.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vehabije su budaletine i neprijatelji Bosne. Kraj price.
- Hajvan
#1531 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ova polubraća su (zasad) jedino prijetnja braći po džematima.
- fosna2014
#1533 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
drugi profil wrote:smij se ti samo...aldinjo wrote:Haman wrote:Onaj ko place vehabije placa i promotore vehabizma u Islamskoj zajednici BiH, u medresama i na visokoskolskim islamskim ustavnova BiH. Ako pogledamo desavanja sirom islamskog svijeta a posebno u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Libiji, Nigeriji itd, nije tekso primijeti da su muslimani danas tamo gdje su katolici bili u 12 i 13 stoljecu- vrijeme inkvizicije.Ako umni ljudi u islamskom svijetu nesto ne poduzmu, muslimani ce sami sebe unistiti ekonomski, kulturno pa i fizicki.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Smije se od muke ...
- Skijaš
#1534 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Prvo vjerovatno, drugo možda, ali ni jedno ni drugo ne može biti opravdanje za sankcionisanje vehabijskog tumačenja islama ili širenje atmosfere u kojoj bi se nekom od njih ugrozilo osnovna ljudska prava.Point. wrote:
- Point.
#1535 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ma pusti ljudska prava, kad ih bude dovoljno da naprave kakav ozbiljan belaj, hebes onda i ljudska prava i sve kad padne mrtva glava. A pitanje je vremena samo. Cekaj da se kakva zaludjena tempirana bomba vrati sa odmora iz Sirije i Iraka. Treba preventivno djelovat, druge nema.Skijaš wrote:Prvo vjerovatno, drugo možda, ali ni jedno ni drugo ne može biti opravdanje za sankcionisanje vehabijskog tumačenja islama ili širenje atmosfere u kojoj bi se nekom od njih ugrozilo osnovna ljudska prava.Point. wrote:
- Skijaš
#1536 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Point. wrote:Ma pusti ljudska prava, kad ih bude dovoljno da naprave kakav ozbiljan belaj, hebes onda i ljudska prava i sve kad padne mrtva glava. A pitanje je vremena samo.Skijaš wrote:Prvo vjerovatno, drugo možda, ali ni jedno ni drugo ne može biti opravdanje za sankcionisanje vehabijskog tumačenja islama ili širenje atmosfere u kojoj bi se nekom od njih ugrozilo osnovna ljudska prava.Point. wrote:
Moguće. Međutim, tu se ne može preventivno djelovati jer je to, kao što je više puta rečeno, magla, stvar koju ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep, nema vehabijske hijerarhije, nema vehabijske članarine ni evidencije članstva, a osim toga, kako bi ti uopšte sankcionisao nekog ko ima dužu bradu ali nije prekršio niti jedan zakon ?
- Point.
#1537 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Za sve se nadje lijek. Nisu ni ameri imali nikakvog dokaza protiv Saddama pa ih rasturise.
Lako je uci u evidenciju vehabija, udjes u njihove dzamije i sastavis listu. Odes u Gornju Maocu i sastavis listu. Lupam primjere sad. Mislim, da ova drzava misli o sigurnosti svojih gradjana, nasli bi nekakvu soluciju za ovaj problem. A problem i jesu.
Lako je uci u evidenciju vehabija, udjes u njihove dzamije i sastavis listu. Odes u Gornju Maocu i sastavis listu. Lupam primjere sad. Mislim, da ova drzava misli o sigurnosti svojih gradjana, nasli bi nekakvu soluciju za ovaj problem. A problem i jesu.
- Skijaš
#1538 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
1. nema evidencijePoint. wrote:Za sve se nadje lijek. Nisu ni ameri imali nikakvog dokaza protiv Saddama pa ih rasturise.
2. kako bi sankcionisao nekog ko pusti dužu bradu ?
- SmokingMan
#1539 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Šije laju na Wehabije,and vice-versa,endless retoric pushiness...
Islam sa "dva roga"...
Islam sa "dva roga"...
- Ludzak
#1540 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vehabizam je prijetnja koliko su i četnici i ustaše. To je očita stvar i tu nema polemike.
-
Novak20
#1541 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
A kako bi sankcionisao nekoga ko ne šalje djecu u državnu osnovnu školu? Ili nekoga ko drži školu mimo sistema, odobrenog plana i programa, ili sankcije za bigamiju ili sankcije za vješanje zastava koje asociraju na teror i terorizam. Ili sankcije za povratak sa ratišta u Siriji i Iraku. Ili....Skijaš wrote:1. nema evidencijePoint. wrote:Za sve se nadje lijek. Nisu ni ameri imali nikakvog dokaza protiv Saddama pa ih rasturise.
2. kako bi sankcionisao nekog ko pusti dužu bradu ?
Sve se može kad se hoće. Pitaj vehabije kako bi oni sankcionisali sve druge u BiH da su u večini. U stvari ne moraš ih pitati. Pogledaj šta rade u Siriji, Iraku, Libiji, Nigeriji.....
- Hajvan
#1542 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Haman wrote:Onaj ko place vehabije placa i promotore vehabizma u Islamskoj zajednici BiH, u medresama i na visokoskolskim islamskim ustavnova BiH. Ako pogledamo desavanja sirom islamskog svijeta a posebno u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Libiji, Nigeriji itd, nije tekso primijeti da su muslimani danas tamo gdje su katolici bili u 12 i 13 stoljecu- vrijeme inkvizicije.Ako umni ljudi u islamskom svijetu nesto ne poduzmu, muslimani ce sami sebe unistiti ekonomski, kulturno pa i fizicki.
![]()
odlicno.
-
almir90
#1543 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Hoće li braća otići već jednom u Siriju, ako se nema para za puta, da organizujemo kakav humanitarni koncert. Da skupimo pare, da odu ljudi već jednom na "Allahov put". 
- Skijaš
#1544 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Većina vehabija, ogromna većina, školuje djecu u okviru postojećeg sistema obrazovanja i ne ide u Siriju. Ne možemo stvarati atmosferu linča.Novak20 wrote:
- Kikibombona
#1545 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ma Skijas je u pravu, nema se tu sta dodati i oduzeti. Jednaki su pred zakonom sa svima nama u ovoj drzavi. A imamo sljama, nema kakvog nemamo... Kamo srece da su nam agresivne selefije najveci problem. Imamo soviniste, imamo ultra nacionaliste, imamo negatore i simpatizere zlocina i zlocinaca, imamo kriminalce, imamo korupciju. Ubi boze sta sve nemamo.
Selefije treba nadzirati kao i sve druge zajednice, svakog gradjanina koji je sumnjiv. Ove koji se vrate sa stranih ratista treba u zatvor strpati. One koji ih salju isto iza resetaka smjestiti. Pratiti i eventualno kaznjavati ako se prekrsi zakon. Nikakav lov na vjestice ne dolazi u obzir. Strasno je zatvoriti i proganjati neduznog covjeka. Na taj nacin samo produbljujes jaz. Zamislite da vas neko zatvori a niste prekrsili nijedan zakon.
Selefijskom ideologijom se treba baviti IZ BiH i cjelokupno drustvo.
Selefije treba nadzirati kao i sve druge zajednice, svakog gradjanina koji je sumnjiv. Ove koji se vrate sa stranih ratista treba u zatvor strpati. One koji ih salju isto iza resetaka smjestiti. Pratiti i eventualno kaznjavati ako se prekrsi zakon. Nikakav lov na vjestice ne dolazi u obzir. Strasno je zatvoriti i proganjati neduznog covjeka. Na taj nacin samo produbljujes jaz. Zamislite da vas neko zatvori a niste prekrsili nijedan zakon.
Selefijskom ideologijom se treba baviti IZ BiH i cjelokupno drustvo.
-
almir90
#1546 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Što se mene tiče, ja sam se malo zezao.Skijaš wrote: Većina vehabija, ogromna većina, školuje djecu u okviru postojećeg sistema obrazovanja i ne ide u Siriju. Ne možemo stvarati atmosferu linča.
Evo imam par poznanika koji su se našli u tim vodama, kako su otišli u tom smijeru, ja o tome ne mogu suditi. Ali sam ih pitao, šta misle o ratištu u Siriji, i da li bi otišli, kažu da ne bi ni u ludilu otišli ratovati, i da samo budale idu u Siriju. Znači, da ih očigledno ima različitih, ali se trpaju svi u jedan koš. Doduše, zato ima X drugih razloga zbog koji dođemo u raspravu, ali eto vezano za rat, ne bi išli, i smatraju to gluposti.
-
aldinjo
#1547 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
smij se ti samo...[/quote]
Smije se od muke ...[/quote]
Samo se ti nadaj.
Smije se od muke ...[/quote]
Samo se ti nadaj.
-
Novak20
#1548 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Naravno. Slažem se. Samo reci to i ovakvima koji bi zmiju otrovali.Skijaš wrote:Ne možemo stvarati atmosferu linča.Novak20 wrote:
http://puthilafeta.blogspot.com/
- Ludzak
#1549 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Većina vehabija nisu makli od kamenog doba. I šta se tu ima govoriti ?? Oni da mogu zabranili bi ta udišemo zrak jer to se protivi kur'anskim ajetima.
- drug_profi
#1550 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ima evidencija.
Samo da se zna.
Samo da se zna.