Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stari grad Visegrad wrote:
Rijesi problem zaposlajvanja u zemlji, rijesit ces se vahabija, kako i srpskih vehabija tako i hrvatskih vahabija.
Čuj riješiti se srpskih i hrvatskih vehabija ......još malo i imat ćemo bošnjačke ustaše i bošnjačke četnike.
Pa i malo dijete valjda zna tko može biti ustaša, tko četnik a tko vehabija.
Dajte ljudi, drž'te se starog dobrog reda i običaja kod etiketiranja naroda, inače ćemo se pogubiti u raspravama
Ne bi vjerovao, ali ima i toga. Nekada davno najveca okapanja na islambosni sam imao upravo s vehabijama/vehabijkama konvertitima (uglavnom iz Srbije). Sjecam se i nedavnog dogadjaja kada je u Tuzli uhapsen onaj vehbos konvertit iz Bijeljine.
Konvertiti, ne samo u islam, su ko po pravilu uvijek najekstremniji
Ne kaze se dzaba "poturica gora od Turčina"
Vehabizam,kako ga vec nazivate nije apsolutno nikakava prijetna. U sustini su veca prijetnja ljudi koji se skrivaju iza maske "vehabija" zbog raznoraznih razloga. Oni sami po sebi bezopasni,osim vec pomenutih pojedinaca. Gori smo mi prema njima milion puta,sa ismijavanjima,sikaniranjima i sl.
Hafis wrote:Aha, ali zato čitav rat redovna plaća i još regres za godišnji odmor. Valjda im je bilo bolje glumiti uje nego u El mudžahidu tekbirati povazdan za pola konzerve paštete (pileće).
Znam...moj rodjak u Livnu od pocetka bio u HVO.....kad smo zaguzvali sa vama odmah su ga skinuli sa linije sve oduzeli i bajbokanu lupali ga ....jedva ostao ziv......preko veze koju smo imali u Zg dosla je naredba da ga puste.....dobro vi placate....narocito po glavi i bubrezima....znam ja vas...
Ok. Taj je recimo umalo izgorio. Ali znam ja suprotnih primjera. Znam jednoga što je sasuo rafal po svojim vojnicima kada su počeli napuštati rov i natjerao ih natrag u borbu....i to baš u sukobu s ABiH. Čudni su puti gospodnji.
Malo smo off.
Znači vehabizam je prijetnja za BiH...nadam se da smo barem taj dio usuglasili?
Hafis wrote:Aha, ali zato čitav rat redovna plaća i još regres za godišnji odmor. Valjda im je bilo bolje glumiti uje nego u El mudžahidu tekbirati povazdan za pola konzerve paštete (pileće).
Znam...moj rodjak u Livnu od pocetka bio u HVO.....kad smo zaguzvali sa vama odmah su ga skinuli sa linije sve oduzeli i bajbokanu lupali ga ....jedva ostao ziv......preko veze koju smo imali u Zg dosla je naredba da ga puste.....dobro vi placate....narocito po glavi i bubrezima....znam ja vas...
Ok. Taj je recimo umalo izgorio. Ali znam ja suprotnih primjera. Znam jednoga što je sasuo rafal po svojim vojnicima kada su počeli napuštati rov i natjerao ih natrag u borbu....i to baš u sukobu s ABiH. Čudni su puti gospodnji.
Malo smo off.
Preciznije, vehabizam je prijetnja političkim institucijama i ustavnom poretku BIH, a u smislu sigurnosne prijetnje možemo ga shvatiti prijetnjom u nekim dijelovima BIH. U većem dijelu wahabi-free BIH vehabizam je pogranična prijetnja
spreca wrote:
Malo smo off.
Preciznije, vehabizam je prijetnja političkim institucijama i ustavnom poretku BIH, a u smislu sigurnosne prijetnje možemo ga shvatiti prijetnjom u nekim dijelovima BIH. U većem dijelu wahabi-free BIH vehabizam je pogranična prijetnja
Moramo shvatiti da je za njih "Vehabija" svako ko ide samo na Džumu, kamo li ostali koji klanjaju i 5 dnevnih Namaza, tako da...
Probjem je nezaposlenost a ne vehabizam.
Svaki cojek je slobodan da bira svoju vjeru i svoj put. Onaj koji nema posla trazi mogicnost kao da zaradi da zaradi, a zna se da se ratovanje placa.
stari grad Visegrad wrote:Isparvaka: Amricka ambasadorica je ipak pogodila u sridu:
Da bismo se borili protiv terorizma moramo pronaći alternativu za mlade ljude – radna mjesta i mogućnosti u obrazovanju, koja će ih odvratiti od radikalizma i nasilja – istakla je Cormack.
Eh eto, znači treba zaposliti te ljude i problem riješen...
Zasto ovi koji kritikuju vehabizam ne ponude vahabijama posao?
Maharadza wrote:Moramo shvatiti da je za njih "Vehabija" svako ko ide samo na Džumu, kamo li ostali koji klanjaju i 5 dnevnih Namaza, tako da...
Čak i kada bi neko odlučio sakcionisati vehabizam, to je glavna prepreka, to što je ustvari nemoguće utvrditi ko je vehabija a ko nije. Vehabije nemaju člansku evidenciju, tu nema hijerarhije i organizacione strukture, a nekakav državni obračun sa vehabizmom (dakle ne sa terorizmom, nego sa vehabizmom) bi se transformisao u obračun sa islamom kao religijom.
Maharadza wrote:Moramo shvatiti da je za njih "Vehabija" svako ko ide samo na Džumu, kamo li ostali koji klanjaju i 5 dnevnih Namaza, tako da...
Čak i kada bi neko odlučio sakcionisati vehabizam, to je glavna prepreka, to što je ustvari nemoguće utvrditi ko je vehabija a ko nije. Vehabije nemaju člansku evidenciju, tu nema hijerarhije i organizacione strukture, a nekakav državni obračun sa vehabizmom (dakle ne sa terorizmom, nego sa vehabizmom) bi se transformisao u obračun sa islamom kao religijom.
Mozemo ga sagledati na vise nacina:
1. Rigidna vjerska praksa fundamentalistickog tipa ako cemo u vjernickom smislu
2. Alternativni zivotni stil - sociolsko-antroploski
3. S turisticko-prometnog aspekta radi se o posjetiteljjma bliskoistocnih destinacija
4. Ekoloski se radi o ljubiteljima prirode i vjezbanja u sumi
5. Iz srpsko-hrvatske perpektive radi se o slozenom unutarbosnjackom problemu u koji se ne treba petljati osim u slucaju eskalacije u kojemu se treba zastititi od upada vehabija na slobodni teritorij Bosne i Hercegovine
Treba to malo konkretizirati. Država kažnjava kaznom od ___________________ (šta god misliš da treba biti kazna) zbog _______________(odredi dužinu nogavica koje je optuženi imao). Mene interesuje ta praktična strana sankcionisanja vehabizma, da vidimo šta tačno kažnjavati i kako.
volta dzontra wrote:
3. S turisticko-prometnog aspekta radi se o posjetiteljjma bliskoistocnih destinacija
5. Iz srpsko-hrvatske perpektive radi se o slozenom unutarbosnjackom problemu u koji se ne treba petljati osim u slucaju eskalacije u kojemu se treba zastititi od upada vehabija na slobodni teritorij Bosne i Hercegovine
Itd, itd, itd
Koji je slobodni teritorij BiH?
Mozda Bratunac, Foca, Derventa, Kotor Varos, Livno...?
Danguba wrote:
Mnogi to ne žele vidjeti i priznati ali za najkasnije 20 godina dijelovi BiH koje su kontrolisali VRS i HVO će biti najsigurnija područja za život u BiH.
Danguba wrote:
Mnogi to ne žele vidjeti i priznati ali za najkasnije 20 godina dijelovi BiH koje su kontrolisali VRS i HVO će biti najsigurnija područja za život u BiH.
volta dzontra wrote:
Itd, itd, itd
Pa oni dijelovi BIH gdje nema ovih eskteritorijalnih sela izvan jurisdikcije drzave u kojima alternativci upraznjavaju zivotni stil koji opravdava ubijanje u ime vjere bez suda....
Danguba wrote:
Danguba wrote:
Dok istruhnu lesevi?
"20 godina" je u toj rečenici zato što će za najkasnije 20 godina ovaj dio koji je kontrolisala ArmijaBiH postati izrazito nesiguran za život.
Kao prvo, sve je to Bosna i Hercegovina
Kao drugo, "istruhnu lesevi" je u tom odgovoru zato sto su te iste teritorije "pod kontrolom" HVO-a i VRS-a natopljene krvlju nevinih
Iz zemlje im vire kosti pobijenih samo zbog drugacijeg imena, ogroman broj tih ljudi nije ni praktikovao vjeru
I pricamo o nekoj sigurnosti na tim "teritorijama"?
Sto bi rekli decki iz Charlie Hebdo
"Ispod plocnika je plaža"
Mister Yes wrote:
"20 godina" je u toj rečenici zato što će za najkasnije 20 godina ovaj dio koji je kontrolisala ArmijaBiH postati izrazito nesiguran za život.
insomnia78 wrote:Kao prvo, sve je to Bosna i Hercegovina
Kao drugo, "istruhnu lesevi" je u tom odgovoru zato sto su te iste teritorije "pod kontrolom" HVO-a i VRS-a natopljene krvlju nevinih
Iz zemlje im vire kosti pobijenih samo zbog drugacijeg imena, ogroman broj tih ljudi nije ni praktikovao vjeru
Čitava planeta je natopljena krvlju nevinih. Ova naša BiH puno više krvlju nevinih Srba nego krvlju nevinih Bošnjaka ali glupo je o tome uopšte pričati. Ja odbijam živjeti u prošlosti jer kada bi sada krenuli osvećivati nevine trebalo bi nas sve pobiti jer svakome od nas nekada u istoriji neki predak je ubijao nevine. I tvoj i moj i svačiji. Da li prije 100 ili prije 1000 ili prije 2000 godina ali nekada sigurno jeste.
Mene zanima budućnost i ovdje pričam o budućnosti. To jest gdje će biti sigurnije živjeti za 20 godina. U Sarajevu ili u Banja Luci. Tvrdim u Banja Luci.
insomnia78 wrote:Kao prvo, sve je to Bosna i Hercegovina
Čitava planeta je natopljena krvlju nevinih. Ova naša BiH puno više krvlju nevinih Srba nego krvlju nevinih Bošnjaka ali glupo je o tome uopšte pričati. Ja odbijam živjeti u prošlosti jer kada bi sada krenuli osvećivati nevine trebalo bi nas sve pobiti jer svakome od nas nekada u istoriji neki predak je ubijao nevine. I tvoj i moj i svačiji. Da li prije 100 ili prije 1000 ili prije 2000 godina ali nekada sigurno jeste.
Jel 'no ti imas onu temu o pomirenju?
Mene zanima budućnost i ovdje pričam o budućnosti. To jest gdje će biti sigurnije živjeti za 20 godina. U Sarajevu ili u Banja Luci. Tvrdim u Banja Luci.
insomnia78 wrote:
Moguce, osim ako se ne zoves Mehmed, Jašar isl
Ko su Mehmed i Jašar? Neki bombaši samoubice? U tom slučaju se slažem. Ali neće se Mehmed i Jašar tamo raznjeti. Doći će u Federaciju da se raznesu jer nisu njima Srbi neprijatelji već Bošnjaci koji nisu dovoljno u vjeri. Ali boli me briga za te samoubice. Ja govorim o tome koliko će biti sigurno živjeti prosječnom stanovniku Sarajeva ili Banja Luke.