nemezis wrote:
Pa ne mozete biti prvo kada su oni (tvoj otac i njegov brat) prvo a ti si očito dalji od očevog brata nego tvoj otac.
Nije to nikakva optužba, "narodno" tumačenje je proizvoljno i možda narod u mom kraju drugačije tumači te samim time narodno tumačenje nije mjerodavno. A gornji primjer pokazuje da nije ni logično. Dakle, računanje na nacin da se broje koraci do zajedničkog pretka je ispravan način računanja koljena i zakon je pisan u skladu s tim te proizvoljna narodna tumačenja su jednostavno beskorisna za bilo kakvu diskusiju. Kada u zakonu piše da u brak ne mogu stupiti srodnici do uključeno četvrtog koljena, misli se upravo na to da u brak ne mogu stupiti djeca od braće i sestara, dok bi ti prilikom čitanja zakona, zbog "svog" načina obračuna, jednostavno pogrešno razumio zakon.
prema mom tumacenju tog zakona praunuci brata i sestre ne bi mogli stupiti u brak, s tim sto narod kaze do sedmog koljena, ali eto govorimo o zakonu
belfy wrote:ako ta dvojica brace imaju dvije razlicite zene, onda ste drugo koljeno. prvo koljeno bi bili ako imate iste roditelje. dakle dva brata (od jednog oca i matere) prvo koljeno. ako je genetski materijal raznovrstan, onda to ne moze biti prvo koljeno.
oguce da si upravu, dakle drugo kao sto bi bili ja i djeca od tog brata od oca, dakle u oba slucaja drugo,
dakle djeca od dva brata su drugo koljeno, kao i recimo ja i brat od oca...okkkk
ali zasto se u srbiji kaze brat od ujaka, znaci to je drugo koljeno, ujak odnosno amidza ti dode prvo., pazi, sve iznad tebe u ravni s tvojim roditeljima ti je prvo koljeno kako ja to shvatam