Vehabism u Bosnia

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
madner

#76 Re: Vehabism u Bosnia

Post by madner »

Ako je iz Sandzaka, mijenjam misljenje. To ne treba tolerisat :D
pike

#77 Re: Vehabism u Bosnia

Post by pike »

Bosanac sa dna kace wrote:
brinetta wrote:Nadati se da ce te vehabije brzo otici iz nase zemlje, valjda vide da su nepozeljni
postoji nsto sto se zove ljudska prava i sloboda vjeroispovijesti....
Aha znaci treba tolerisat ne toleranciju...u evropi je to sad normala jer ljevicarski gmazovi koji su na vlasti se boje suprotstaviti kojekakvim sektama i dosljama jer bi ih neko mogao prozvati netolerantnim.
Bosanac sa dna kace

#78 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Bosanac sa dna kace »

pike wrote:
Aha znaci treba tolerisat ne toleranciju...u evropi je to sad normala jer ljevicarski gmazovi koji su na vlasti se boje suprotstaviti kojekakvim sektama i dosljama jer bi ih neko mogao prozvati netolerantnim.
sta je to tolerancija?
sta je to sloboda vjeroispovijesti?
sta su to ljudska prava?
ko su i sta su ti ljevicarski gmazaovi, jel mislis da im je jedini cilj samo da ne bi ispali netolerantni? :shock: :?
brinetta

#79 Re: Vehabism u Bosnia

Post by brinetta »

quote="Bosanac sa dna kace"]
brinetta wrote:Nadati se da ce te vehabije brzo otici iz nase zemlje, valjda vide da su nepozeljni
postoji nsto sto se zove ljudska prava i sloboda vjeroispovijesti....[/quote]

Znam da postoji ali vehabizam je sekta. Sve u granicama normale. I jehovini svjedoci su sekta, dolaze na vrata i dosadjuju dok ih ne otjeras i onda si miran. Zna se gdje je sektama mjesto, ne treba ih pustiti da vladaju inace sve ode u ...................
JThomas

#80 Re: Vehabism u Bosnia

Post by JThomas »

i sekte spadaju u slobodu vjerskog uvjerenja.

dok ne počnu osnivati enklave i paralelne školske sisteme unutar države :)
Bosanac sa dna kace

#81 Re: Vehabism u Bosnia

sve religije krenule su kao neki vid sekte, neke su uspjele da postanu dominantne, neke su zastale...
....eh da iam i to, sta je sekta po definiciji???????
nisam znao da je u sekularnom drustvu bitno jel neko pripadnik odredjene sekte, mislio sam da je u sekularnom drustvu zakon za sve i svakoga, a ne samo za pripadnike dominantne religije
JThomas

#82 Re: Vehabism u Bosnia

Post by JThomas »

pa i ne bi smjelo biti.

a šta je sekta? pa nije sad neki strogo definisan teoretski pojam...ljudi u govoru sektom zovu ono što bi zvali religija ili denominacija jedne religije da ima više pripadnika :wink: a kod nas u praksi ima negativan prizvuk, npr. čuo sam da se za likove koji su "čudni" ili usamljenici kaže da su sektaši...valjda i to govori koliko smo tolerantno društvo.
Bosanac sa dna kace

#83 Re: Vehabism u Bosnia

JThomas wrote:pa i ne bi smjelo biti.
ono jel ne bi smjelo, al more kad su u pitanju vhbije i jehovini svjedoci :run:
ja tako shavtih @brinettu
Bosanac sa dna kace

#84 Re: Vehabism u Bosnia

babilon wrote:
Mislim da ni jedni ni drugi nisu dovoljno jaki da bi zavladali. Meni, licno, ne smetaju. Svako ima pravo da zivi svoj zivot onako kako misli da je to ispravno.
ali ti ne shvacas, oni su sekta, oni nisu vecina, oni ne zive kao mi, a mi smo sekularno drustvo sa principima slobode i ljudskih prava za sve sem njih tj.vhbije i jehovine svjedoke....
s-iou-x

#85 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Pitanje je veliko koliko su wehabije muslimani. Njih se proglasilo odmetnicima od vjere cim su se pojavili. Medjutim zbog velike propagande i djelovanja oni su danas nazalost postali mjerio islama u svijetu. Po meni wehabije su muslimanski sejtani :evil: .
Bosanac sa dna kace

#86 Re: Vehabism u Bosnia

s-iou-x wrote:Pitanje je veliko koliko su wehabije muslimani. Njih se proglasilo odmetnicima od vjere cim su se pojavili. Medjutim zbog velike propagande i djelovanja oni su danas nazalost postali mjerio islama u svijetu. Po meni wehabije su muslimanski sejtani :evil: .
:shock: ko i na osnovu cega ima pravo da nekog iskljuci iz islama? :?
sffovac

#87 Re: Vehabism u Bosnia

Post by sffovac »

s-iou-x wrote:Pitanje je veliko koliko su wehabije muslimani. Njih se proglasilo odmetnicima od vjere cim su se pojavili. Medjutim zbog velike propagande i djelovanja oni su danas nazalost postali mjerio islama u svijetu. Po meni wehabije su muslimanski sejtani :evil: .
1.ulema
2.serijata, hadisa, kur'ana ... ne ovim redom
Bosanac sa dna kace

#88 Re: Vehabism u Bosnia

sffovac wrote:
1.ulema
2.serijata, hadisa, kur'ana ... ne ovim redom
iiii
sta kaze serijat, hadis, kur'an o njima?
s-iou-x

#89 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Osnivač vehabizma je Muhammed bin Abdulvehhab. On je rođen 1111/1699. g.n.e. u jednoj kasabi, u oblasti Nedžda, koja se zove Hurmejle. Umro je 1206/1791. g.n.e. u Der’ijji. On je prvobitno putovao u Basru, Bagdad, Iran, Indiju i Damask radi turizma i trgovine. On je 1125. godine po hidžri upao u zamku jednog engleskog špijuna čije je ime bilo Hempher. Englezi su njega upotrijebili u svojim planovima uništavanja islama. Naša knjiga Confessions of a British Spy (Ispovijesti engleskog špijuna) iznosi na vidjelo događaje koji su doprinjeli uspostavljanju vehabizma. On je čitao knjige Ahmeda ibni Tejmijje. Ove knjige su bile uperene protiv ehli sunneta. On je takođe poznat i pod imenom šejh od Nedžda. Engleski novci, oružje, seljaci, stanovnici Der’ijje i njihov vođa Muhammed bin Sa’ud odgovorili na njegove njegove ideje i pružili mu pomoć. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i laži engleskog špijuna Hemfera (Hempher). Knjiga Mir’at-ul-Haremejn je izdata 1306/1888. g.n.e., dok je Abdullah bin Fejsal bio vođa vehabija.
Ova tema je duga prica ali poznato je da su vehabije proglasavali nevjernicima sve autoritete muslimana te prema tome nevjerstvo se njima vraca jer islam nalaze ako nekome kazes da je nevjernik a on bude vjernik onda se to nevjerstvo tebi vraca. Takode mislim da su ih proglasavali otpadnicima visoki autoriteti muslimana kada su se doticni fasisti pojavili. Danas se toga niko ne sjeca jer vehabije imaju veliku propagandu poduprtu novcem S. Arabije. U nas je danas 80% islamske literature vehabijske sadrzine i naravno ona je besplatna. Vehabije su izvadili iz konteksta neke kuranske ajete i izreke poslanika Muhameda te na osnovu njih napravili novi pravac koji nema veze sa generalnom i sustinskom porukom vjere Islama. Inace vrlo perfidna i lukava sekta, premazana svim bojama, a koja vanjskim izgledom zavarava neupucene i stvara dojam "pravih muslimana", medjutim njihove dogme i nacela mjenjaju sustinu vjere islama i nisu izvorna. Oni manipulisu vjerskim tekstom i tako zavode ljude. Znamo da su poruke islama u konacnici humane i civilizacijske medjutim oni su islam svojim ekstremistickim i neislamskim ponasanjem predstavili fasizmom. Licno kao tradicionalni bosanski musliman ja ih dozivljavam kao primitivne horde i fasiste. Njihov plan je da uniste islam u Bosni i mislim da ako se ne zaustave da ce im to poci za rukom onog momenta kada preuzmu Islamsku zajednicu a sto im je cilj.
s-iou-x

#90 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

" Pojavit ce se u zadnjem vremenu ljudi, mladi a glupi, govorit ce jezikom najboljih stvorenja, ucit ce Kur'an ali on nece prelaziti njihove vratove, izlazit ce iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka kada se odapne. U******* ih gdje god ih sretnete, onaj ko ih bude u***** imace nagradu za to na Sudnjem danu." A u drugom rivajetu: " Kada bih ih ja zatekao kaznio bih ih kaznom naroda Ad." A u jos jednom od rivajeta ovog hadisa se kaze: " Po cemu cemo ih poznati o Boziji Poslanice? Po obrijanim glavama, ili kratkom sisanju - odgovori Poslanik."( Hadis biljezi BUHARI)

Isto tako,u drugim hadisima koji se biljeze u Sahihul Buhari opisuje se da ce se ti ljudi pojaviti iz Nedzda ( mjesta gdje je rodjen Muhammed ibn Abdulvehhab, odatle je poceo svoju sektu, trazio od svojih sljedbenika da mu ucine hidzru tamo i danasnji centar njihove moci je tamo u Nedzdu), da ce biti slicni covjeku " Duge brade, celave glave, kratke pameti..."

U hadisu se jasno kaze: " Tamo je fitna i iz Nedzda ce izaci sejtanski rog ( tj. Muhammed ibn Abdulvehhab-vehabije)"
Bosanac sa dna kace

#91 Re: Vehabism u Bosnia

s-iou-x wrote:" Pojavit ce se u zadnjem vremenu ljudi, mladi a glupi, govorit ce jezikom najboljih stvorenja, ucit ce Kur'an ali on nece prelaziti njihove vratove, izlazit ce iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka kada se odapne. U******* ih gdje god ih sretnete, onaj ko ih bude u***** imace nagradu za to na Sudnjem danu." A u drugom rivajetu: " Kada bih ih ja zatekao kaznio bih ih kaznom naroda Ad." A u jos jednom od rivajeta ovog hadisa se kaze: " Po cemu cemo ih poznati o Boziji Poslanice? Po obrijanim glavama, ili kratkom sisanju - odgovori Poslanik."( Hadis biljezi BUHARI)

Isto tako,u drugim hadisima koji se biljeze u Sahihul Buhari opisuje se da ce se ti ljudi pojaviti iz Nedzda ( mjesta gdje je rodjen Muhammed ibn Abdulvehhab, odatle je poceo svoju sektu, trazio od svojih sljedbenika da mu ucine hidzru tamo i danasnji centar njihove moci je tamo u Nedzdu), da ce biti slicni covjeku " Duge brade, celave glave, kratke pameti..."

U hadisu se jasno kaze: " Tamo je fitna i iz Nedzda ce izaci sejtanski rog ( tj. Muhammed ibn Abdulvehhab-vehabije)"
sta ljudi nece izmislit,
u hadisu valjda stoji da ce brijat brade
inace sa stanovista uleme jel zna iko sta je potrebno da bi se proglasilo nekog za nemuslimana?
s-iou-x

#92 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Ovdje je dio prijevoda pisma koje je Saud, vehabijski kralj, napisao opkoljenim muslimanima Medine:
"Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani. Ako se pokorite mojim zapovijedima vi ćete biti osigurani od pljačke, smrti, i mučenja.”[/i] ( citat iz knjige "Savjet muslimanu" HUSEJN HILMI )
Naravno mnogi su stradali da ne detaljisem a ova retorika mi skroz poznata.
Uzeo ja jednom da procitam vehabijsku knjigu za pocetnike :lol: i tamo stoji u ovom smislu "ako ti on(bosanski musliman) kaze to ti mu reci to". Rekoh sebi, pa nisam lud da pricam sam sa sobom i ispirem sam sebi mozak. Proucio sam bismilu i odlozio vatru s njom. Na vatri sam skuhao tursku kafu i sasvim komotno zapalio cigaru. Bilo je i serbeta sa mevluda. Iz daljine dopirali su zvukovi sargije. idila. Jel ti sad krivo? :D Ja sam ipak uzivao :mrgreen: .
Bosanac sa dna kace

#93 Re: Vehabism u Bosnia

s-iou-x wrote:Ovdje je dio prijevoda pisma koje je Saud, vehabijski kralj, napisao opkoljenim muslimanima Medine:
"Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani. Ako se pokorite mojim zapovijedima vi ćete biti osigurani od pljačke, smrti, i mučenja.”[/i] ( citat iz knjige "Savjet muslimanu" HUSEJN HILMI )
Naravno mnogi su stradali da ne detaljisem a ova retorika mi skroz poznata.
Uzeo ja jednom da procitam vehabijsku knjigu za pocetnike :lol: i tamo stoji u ovom smislu "ako ti on(bosanski musliman) kaze to ti mu reci to". Rekoh sebi, pa nisam lud da pricam sam sa sobom i ispirem sam sebi mozak. Proucio sam bismilu i odlozio vatru s njom. Na vatri sam skuhao tursku kafu i sasvim komotno zapalio cigaru. Bilo je i serbeta sa mevluda. Iz daljine dopirali su zvukovi sargije. idila. Jel ti sad krivo? :D Ja sam ipak uzivao :mrgreen: .
sta ce mi bit krvio, svako ima svoj nacin uzivanja...
kolko se ja sjecam ni Husejn Hilmi nije neka cvjecka, on je cini mi se iz on tarikata sto klanjaju okrenuti mezarima, i sve one koji nisu u njihovom tariktau vide kao nemuslimane, no nejse imas pravo bit clan tog tarikata i misliti kako hoces sve dokle durge ne tjeras na to isto... :wink:
s-iou-x

#94 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Ma mene Hilmi ne zanima ja ti iznosim povijesne cinjenice o jednoj militantnoj vjerskoj sekti koja je pokucala i nama na vrata. Kazem ti da su vehabije tj njihov kralj prilikom opsade Medine rekao "Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani" a oni jadni vec bili muslimani. Nama u Bosni su isto govorili i vjerujem da su jaci da bi nas na teske muke stavili zbog hereze ali svi znamo da se to nece nikada desiti jer mi smo vec u mukama :-D od stoljeca dvanaestog. Znaci po islamu ako nekom kazes da je nevjernik a on vjernik tebi se nevjerstvo vraca, tako je i moj hodza govorio. Evo bas citam ima toga na tone a vjerujem da je mnogo ljudi ovdje imalo negativna iskustva. Evo kaze lik da je taj tamo neki Tejmije bio pokvarenjak. Ubjdljiv je totalno.
Idem sada i budi mi veseo ali ipak cuvaj se da ti neko mozak ne ispere jer takvi fini ljudi poput tebe najprije na*ebu.
sarajevac071

#95 Re: Vehabism u Bosnia

Post by sarajevac071 »

čuj to ...
vehabije u bosni
shalaedin

#96 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:Osnivač vehabizma je Muhammed bin Abdulvehhab. On je rođen 1111/1699. g.n.e. u jednoj kasabi, u oblasti Nedžda, koja se zove Hurmejle. Umro je 1206/1791. g.n.e. u Der’ijji. On je prvobitno putovao u Basru, Bagdad, Iran, Indiju i Damask radi turizma i trgovine. On je 1125. godine po hidžri upao u zamku jednog engleskog špijuna čije je ime bilo Hempher. Englezi su njega upotrijebili u svojim planovima uništavanja islama. Naša knjiga Confessions of a British Spy (Ispovijesti engleskog špijuna) iznosi na vidjelo događaje koji su doprinjeli uspostavljanju vehabizma. On je čitao knjige Ahmeda ibni Tejmijje. Ove knjige su bile uperene protiv ehli sunneta. On je takođe poznat i pod imenom šejh od Nedžda. Engleski novci, oružje, seljaci, stanovnici Der’ijje i njihov vođa Muhammed bin Sa’ud odgovorili na njegove njegove ideje i pružili mu pomoć. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i laži engleskog špijuna Hemfera (Hempher). Knjiga Mir’at-ul-Haremejn je izdata 1306/1888. g.n.e., dok je Abdullah bin Fejsal bio vođa vehabija.
Ova tema je duga prica ali poznato je da su vehabije proglasavali nevjernicima sve autoritete muslimana te prema tome nevjerstvo se njima vraca jer islam nalaze ako nekome kazes da je nevjernik a on bude vjernik onda se to nevjerstvo tebi vraca. Takode mislim da su ih proglasavali otpadnicima visoki autoriteti muslimana kada su se doticni fasisti pojavili. Danas se toga niko ne sjeca jer vehabije imaju veliku propagandu poduprtu novcem S. Arabije. U nas je danas 80% islamske literature vehabijske sadrzine i naravno ona je besplatna. Vehabije su izvadili iz konteksta neke kuranske ajete i izreke poslanika Muhameda te na osnovu njih napravili novi pravac koji nema veze sa generalnom i sustinskom porukom vjere Islama. Inace vrlo perfidna i lukava sekta, premazana svim bojama, a koja vanjskim izgledom zavarava neupucene i stvara dojam "pravih muslimana", medjutim njihove dogme i nacela mjenjaju sustinu vjere islama i nisu izvorna. Oni manipulisu vjerskim tekstom i tako zavode ljude. Znamo da su poruke islama u konacnici humane i civilizacijske medjutim oni su islam svojim ekstremistickim i neislamskim ponasanjem predstavili fasizmom. Licno kao tradicionalni bosanski musliman ja ih dozivljavam kao primitivne horde i fasiste. Njihov plan je da uniste islam u Bosni i mislim da ako se ne zaustave da ce im to poci za rukom onog momenta kada preuzmu Islamsku zajednicu a sto im je cilj.
Jesi li ti procitao ijedno dijelo ijednog autora kojeg si ovdje u ovom prenesenom tekstu spomenuo, recimo Muhammeda abdul Vehhaba, Ahmeda ibn Tejmijje? Mene kad zanima lik i dijelo nekog covjeka ne odem na neki sajt i ne kopiram dio teksta da bi o njemu nesto rekao. Vec nadjem adekvatnu i pouzdanu knjigu o tome pa procitam ili procitam knjigu spomenutog covjeka.
Necitam tekstove poput ovoga koji si naveo i ciji su dijelovi kopirani ovdje.

http://www.enovosti.info/stampaj.php?op ... ovost=7313

Pod prvo Galijasevic kontinuirano napada Muslimane po Bosni i taman kad se spusti lopta na zemlju i sve se stisa on svojim sumanutim likom dize prasinu. Kao posljeratni ulizica manjeg entiteta on prica o vehabijskom fenomenu vise nego iko i glumi da je neki analiticar. Ono sto on zna, zna svaki ratni stanovnik srednje Bosne. On odvaja muslimane. Islam ne odvaja muslimane na ove i one, vec na jake i slabe vjernike. A Islam je jedan, sustina svih nas je ista ma kakav pravac imali, svi kazemo da vjerujemo u Allaha i njegovog poslanika, nastojimo namaz obavljati, zekat davati, postiti,hadz obaviti... forma kao takva nemora biti ista za sve nas, ali opet postoji ono sto je ispravno i ono sto nije . Prema tome da bi se sljedilo ono sto je ispravno mora da se ima znanje. Za zivota prvih generacija muslimana nije bilo mezheba i pravaca u Islamu. To je doslo kasnije...medjutim da bi ljudi od vjere najbolje i da bi znali razlikovati istinu od lazi moraju imati znanje... Znanje, znanje i samo znanje...

Tako da je uopste glupo govoriti o svemu ovome povodeci se ovakvim citatima...
shalaedin

#97 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Arc_Angel wrote:Vehabije su samo oruđe u rukama zapadnh zemalja da bi se na vlasti u Saudiskoj Arabiji održalo moharško uređenje na čelu državen i da bi se kraljevi mjenjali i međusobno naslijeđivali.

činjenica je da je kralj fahd dobio od britanske kraljice elizabete KRST ČASTI za svoje zasluge i slika je na internetu cirkuliše, takođe je činjenica da je najveći sponzor vehabija kako u svijetu tako i u bosni i hercegovini niko drugi do kraljevska porodica Velike Britanije.

a to što su se oni ovdje oteli kontroli i počeli a u jenoj SEKULARNOJ državi kakva je naša Bosna i Hercegovina uvode red i zakon i da prebijaju drugog i drugačijeg to je druga stvar.

kako neki reče na jenom drugom postu jedva čekam kad kroz dvije godine ramazan bude u julu mjesecu pa kada žene budu hodale ulicama razgolićene da vidim šta će onda da rade, što bi volio da mene negdje sretnu pa da ih iprašim ko malu djecu koja i jesu jer su ništa drugo do jedan od instrumenata za sprovođenje globalne politike a busaju se u prsa kako su veliki vjernici

ma daj gade mi se :D :D :D :D :D :D :D
Osama bin Laden je fini bosanski musliman koji je htio fahdu stati u kraj ... a teta elizabeta i cika bush su sponzori Fahdove vladavine kao i mnogih drugih vlada u mnogim arapskim zemljama. Pocev od Jordana, Saudije, Emirata, Bahreina, Jemena, Egipta, Alzira i drugih... gdje upravo navodne vehabije i bradatlije pune zatvore radi ijedne lose rijeci o vladarima tih zemalja i amerike. To sto se u BiH-a desava sto se deseva nisu krivi svi koji nose bradu i kratke pantalone vec pojedinci medju njima. Zar sada svi romi trebaju da budu krivi zato sto je mali rom spalio staricu ili sva djeca sarajeva da budu krivi sto su trojica bahatih mladica ubila svoga vrsnjaka u tramvaju hladnim oruzjem.

Tada ces sve te mirne ljude vidjeti oko dzamija nece jurcati za tvojom guzicom da je vide i da ti sole pamet o tome... ne mogu da vjerujem koliko generalizujemo stvari i koliko se bojimo onih koje mi svaki dan sve vise marginiziramo. Bojim se da cemo sutra ljude radi naseg straha i diskriminacije gurnuti kao rome u neke livade van grada ... Nedo bog da rijeci mnogih ovdje forumasa oslikavaju nasu demokratiju vecih govana od Bosanske demokratije nebi bilo...
shalaedin

#98 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:Ma mene Hilmi ne zanima ja ti iznosim povijesne cinjenice o jednoj militantnoj vjerskoj sekti koja je pokucala i nama na vrata. Kazem ti da su vehabije tj njihov kralj prilikom opsade Medine rekao "Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani" a oni jadni vec bili muslimani. Nama u Bosni su isto govorili i vjerujem da su jaci da bi nas na teske muke stavili zbog hereze ali svi znamo da se to nece nikada desiti jer mi smo vec u mukama :-D od stoljeca dvanaestog. Znaci po islamu ako nekom kazes da je nevjernik a on vjernik tebi se nevjerstvo vraca, tako je i moj hodza govorio. Evo bas citam ima toga na tone a vjerujem da je mnogo ljudi ovdje imalo negativna iskustva. Evo kaze lik da je taj tamo neki Tejmije bio pokvarenjak. Ubjdljiv je totalno.
Idem sada i budi mi veseo ali ipak cuvaj se da ti neko mozak ne ispere jer takvi fini ljudi poput tebe najprije na*ebu.
Dali tebe zanima babina gatka i neznanje, ili sto bolja i potpunija vjerska praksa i znanje ili pretpostavka nekoga lika o Ibn Tejjmiji? stavovi se negrade iz pretpostavki inace su krhki...
znanje samo znanje...
shalaedin

#99 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

madner wrote:Prosetaj malo oko Fahdove sa djevojkom pa da vidimo kolko su bezazleni.

Ljepo je tolerisat druge, samo necemo se praviti da su vehabije toleranti prema ostalima. Kad bi mogli, sutra bi uveli serijat.
Mozda kada bi u ovoj drzavi bilo 90 % muslimana tkz. vehabija i kada bi nam dzamije bile pune svaki dan... onda bi i bio logican sljed dogadzaja da i Bosna dobije serijat jer bi to mozda i bila volja vecine. Ovako svaki moze da nosi serijat za sebe i u srcu iako zivi u demokratskoj drzavi. Medjutim mislim da bi nam zivot bolji tada bio od ovoga politickog aparthejda trojke koje nemilice siluju svoje gradjane svakavkim porezima i belajima.
shalaedin

#100 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

bogoljub wrote:PROKLETI NEKA SU ONI KOJI SU PRIJE 270 GODINA POMOGLI PORODICU SAUD I DOVELI JE NA VLAST PA SE CITAVA SVETA ZEMLJA ARABIJA ZOVE SAUDISKA ARABIJA! KAKO MOZE JEDNA ZEMLJA SA TAKVOM HISTORIJOM SVETA ZA SVE MUSLIMANE DA SE SVOJATA?
SA DOLASKOM SAUDA DOSLE SU I VEHABIJE! KOJI SU OD ISLAMA U OCIMA JAVNOSTI NAPRAVIL NAKARADU, NEMILOSRDNOST, TEROR, CRNILO, BOZIJU KAZNU.............I MNOGO TOGA. BOZIJI RAHMET SE U KUR'ANU SPOMINJE DUPLO VISE PUTA OD KAZNE! TOSU VEHABIJE ZABORAVILE PA PRIJETE BOZIJOM KAZNOM SVAKOM KO IMALO ISTA POGRIJESI, KO DA KOD BOGA IMAJU STELU I JARANSTVO NEKAKVO!
SAMO MOLIM SVE ONE KOJI PROCITAJU OVAJ MOJ POST DA ODMAH NE USPOREDJUJU PROBLEM KOJI ISLAM I MUSLIMANI IMAJU SA VEHABIJAMA SA PROBLEMIMA I ZLOM KOJE DOLAZI DIREKTNO OD NEPRIJATELJA ISLAMA.
IAKO JE PROBLEM VEHABIZMA DOSAO IZVANA I INSTALIRAN PUTEM NEPRIJATELJA ISLAMA, IPAK ON JE U UNUTRASNJOSTI ISLAMA, I KAO TAKAV PREDSTAVLJA NAJVECI PROBLEM ISLAMU.
JER LAHKO JE KAD TI NEKO TUDJIN PRAVI ZLO JER ZNAS DA TI JE NEPRIJATELJ, ALI KADA NEKO PRAVI RUGLO OD VJERE A UNUTRA JE TE VJERE, PRAVI SE NAJVECI MUSLIMAN, I USPUT TAKAV NACIN RAZMISLJANJA JE INSTALIRAN U SRCU ARABIJE,ONDA ZAISTA TREBA SE ZAMISLITI U KAKVOM SMO SOSU?!
SELAM SVIMA ONIMA KOJI SU GA DOSTOJNI!
Kako se zvala Saudija prije SAUDA? OTOMANSKO CARSTVO. Jel mozda golobrad momak bio Mehmed el-Fatih kada je sa Otomanima donosio Islam u Bosnu i jesu li zene njegove bile otkrivene kao muslimanke danas? Cime su to vehabije okaljale Islam, a mi ga Bosnjaci ocuvali? Pricaj mi malo o Islamu da znam koji je to problem u ljudima koji spominjes...
Kakav je to Bosanski Islam? Zar postoji Alzirski, Albanski ili neki Kineski Islam? Eto u svim zemljama arapskog svijeta su bili vehabije i oni su se pobrinuli da se nekada veliko Otomansko carstvo raspadne... Za raspadanje tog carstva nekrivi vehabije jer oni nisu tada bili dominantni u Jordanu, Bahreinu, Alziru, Egiptu i svim tim zemljama kada su se stvarale... sigurno su oni krivi sto smo i mi napadnuti u srcu evrope i sto smo ubijani ... Za sve su vehabije krive... :D

Alija Izetbegovic je bio vehabija... Nasa nacija je puna vehabija :D Svi nastradali u Bosni su vehabije... jbg oni su krivi za sve... daj ba... nismo ni imali brada ni pantalona od Titove zabrane izrazavanja vjere pa do rata, bili smo ono pravi evropski muslimani, zanemarili sve, pa na kraju samo zato sto si mujo i haso nikome nisi odgovaro... pa su rekli deder ubi to smece muslimansko.

Sad me zanima sta je Islam i ko su najveci muslimani, a ko neprijatelji? Sta bi ti volio da je instalirano u srcu Arabije? Obrazlozi se malo... da znamo sta mislis. Iz ovoga vidimo da si vehabofob i gorki kriticar i genelizator ljudi...
Locked