VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
muftija

#1 VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by muftija »

Slucajno naletih na ovaj clanak Slobodne Bosne iz 2006 god. pa rekoh da otvorim temu.
Molio bi forumase bez vrijedzanja, ponizavanja i neslanih sala.
Samo bi volio cuti vase misljenje po pitanju reisove izjave.

Image
Last edited by muftija on 13/08/2010 16:33, edited 1 time in total.
Shoshana

#2 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by Shoshana »

muftija wrote:Image
Sta je tema ove emisije? Udari komentar, zakljucak, ideju, bilo sta, jerbo ovako ( a men' se cini i onako) ode tema direkt u smece. Novine znamo citat' i sami.
muftija

#3 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by muftija »

Shoshana wrote:Sta je tema ove emisije? Udari komentar, zakljucak, ideju, bilo sta, jerbo ovako ( a men' se cini i onako) ode tema direkt u smece. Novine znamo citat' i sami.

OK OK kazu slika vrijedi 1000 rijeci pa sam mislio da je to doviljno za pocetak.
Naime zanimaju me stavovi po pitanju Reisove izjave dakle vehabije postoje u BiH ili ne?
jarancuga

#4 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by jarancuga »

muftija wrote:
Shoshana wrote:Sta je tema ove emisije? Udari komentar, zakljucak, ideju, bilo sta, jerbo ovako ( a men' se cini i onako) ode tema direkt u smece. Novine znamo citat' i sami.

OK OK kazu slika vrijedi 1000 rijeci pa sam mislio da je to doviljno za pocetak.
Naime zanimaju me stavovi po pitanju Reisove izjave dakle vehabije postoje u BiH ili ne?

tema prezvakana par puta, al hajd ako se nema sta drugo...
Shoshana

#5 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by Shoshana »

jarancuga wrote:
muftija wrote:

tema prezvakana par puta, al hajd ako se nema sta drugo...
Upravo zato sto je prezvakana - ne par, nego par desetina puta - i pitam. A sve ostale teme su zavrsile zakljucavanjem jer su obavezno okretale na uvrede, provokacije, pozivanja na linc i tako dalje. Dakle ne bez razloga.

Mada, meni i dalje nije bas najjasnije cemu ova/ove teme... XY ljudi ce reci da postoje ili ne postoje, i sta onda?
udrch

#6 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by udrch »

U BiH nije registrirano nikakvo udruženje Vehabija, tako da oni zvanično ne postoje..
Mediji vole koristiti ovaj termin za optužbu ljudi koji drugačije obavljaju vjerske dužnosti u ovoj zemlji..
I zadnji primjer iz Kozarske Dubice govori da je ovaj termin prežvakan i ne donosi nikakvu kvalifikaciju..
Vehabije - ja fakat ne znam šta ta riječ mnogima znači..
arzuhal

#7 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by arzuhal »

Da li vehabije postoje? Hmm..ja sam agnostik po tom pitanju :D
zambaklija

#8 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by zambaklija »

ma jok samo cerići postoje a te vehabije,šta je to jel se to jede? :run:
XXS

#9 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by XXS »

Do podne postoje, a od podne jok.
GOLFER

#10 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by GOLFER »

ja znam da smo mi (par mojih blizih prijatelja) u jednoj sarajevskoj gimnaziji prije 5-6 godina smatrani vehabijama jer smo klanjali i postili i nismo pili, to je sve. Naravno ja sam znao ko su ''prave vehabije'' ali raja jednostavno ne zna nego se ljepi na novinske clanke i halabuku...

Sada ispade dati svako za svasta moze nakacit termin vehabija i ti si donji pa bio ili ne bio, niko te vise i ne pita...

nego reis ispade upravu postoje muslimani koji drugacije ispoljavaju vjeru (podedinaca, budala i fanatika ima svuda) tako da ti izuzetci samo potvrdjuju pravilo!
bogumil-8

#11 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by bogumil-8 »

Nikoletina Bursać: "Majko, komandir rek`o nema boga!" Za Ćopićevog Nikoletinu je to zakon (šta komandir kaže to je bez svake sumnje).
Ovdje se ne radi o tome da li ima/nema vehabija u BiH, već se radi o tome zašto je Reis, Mustafa Cerić rekao da nema vehabija u BiH.
Tema jeste više puta "prežvakana", ali imajte na umu da korisnici foruma nisu statična, zaokružena i trajna skupina ljudi (nisu svi oduvijek tu, niti su svi čitali ranije teme). Evo, već imate primjere korisnika koji neznaju ko su "vehabije"! Po mišljenju moderatora više ni jedan korisnik ne bi trebao postavljati takvo pitanje (jer, "tema je više puta prežvakana"). Eh, ti "možderatori"! Po takvim moderatorima, kada se jednom ispredaje i objasni "tablica množenja" - više nema potrebe da se ikada i ikome o tome drže nova predavanja! Pa, svi su to do sada "morali" naučiti!
O vehabizmu ne treba prestati ni pisati ni govoriti, sve dok je problem prisutan u našem društvu.

Iz intervju-a Rešida Hafizovića:

[url=Iz intervju-a Rešida Hafizovića: http://bosnamuslimmedia.com/2010/07/31/ ... -2010-god/

Bosanski muslimani

U Bosni, zapravo, u najvećem procentu postoje tradicionalni bosanski muslimani, onakvi kakvim su ih opisali sami izvori islamske vjere, i postoje “vehabije“, muslimanski puritanci i vječiti popravljači svijeta kojima se tradicionalni, autentični islam nikako ne uklapa u njihovu hudu optiku, a i Poslanik islama (a.s.) im nije dovoljno dobar, kao istinski mekanski plemenitaš, već od njega prave karikaturu, neuredna bradata pastira i sasvim obična goniča deva. Oni svoje rodoslovlje vezuju uz saudijskog nezadovoljnika iz sedamnaestog stoljeća Muhammed ibn ‘Abdu’l-Vehaba, nedoučena reformatora koji je proglasio džihad protiv svih tadašnjih muslimana, uz pomoć kasnije dinastije Sauda, kojoj je pomogao sa svojim falangama da se popne na politički tron, u srcu muslimanskog imperija je krvlju crtao granice današnjoj saudijskoj monarhiji, u nečasnom savezu sa imperijalističkom Britanijom nasrtao na muslimansku vlast, poubijao hiljade ljudi na Kerbeli, u Nedžefu i drugdje, prolio potoke Muslimanske krvi u svetim gradovima Mekki i Medini, Taifu i drugdje. Uz ime tog čovjeka se vezuje naslov i ideološko naslijeđe današnjih “vehabija“ koje neki ovdašnji bošnjački političari neodmjereno, neodgovorno i netačno izjednačuju sa tradicionalnim muslimanskim pravnim školama ili mezhebima.
Vehabizam je, zapravo, puritansko gibanje nezadovoljno i netolerantno prema svemu što se ne poklapa sa njegovom idejnom vizurom, i, stoga, često sklono metodama ubilačkih ideologija koje ne biraju sredstva u ostvarenju svojih ciljeva.
Kao što je svojstveno svakom drugom ranijem i kasnijem gibanju, i u ovom puritanskom pokretu kod muslimana postoje previranja i stanovita raslojavanja i preuzimanja drugih naslova i drukčijih identiteta. Kada se, najzad, prozrelo u njihov mentalitet, njihovu psihologiju i njihov neprihvatljiv način djelovanja, tad su se jedni sklonili pod naslov “selefizma“, bahato i neprimjereno se pokušavajući izjednačiti sa prve tri najuzoritije generacije muslimana i njihovim vrijednostima i zaslugama, a drugi, oni krajnje radikalni, za koje ni njihovi dojučerašnji istomišljenici više nisu bili dovoljno dobri, sami su sebe promakli u vehabijsku avangardu i postali “tekfirlijama“ – onima koji su sebi dopustili ono što ni Poslanik islama (a.s.) nije činio niti mu je bilo dopušteno da to čini, to jest dopusti li su sebi privilegij da sami određuju ko je pravi musliman, a ko nije. U osnovi, riječ je uvijek o jednom istom gibanju, istoj netrpeljivoj “filozofiji“ i istom mentalnom sklopu, a različitost njihovih naslova kojima se kite virtualne je, nikako stvarne naravi. U suštini je riječ o neobrazovanim, needuciranim, zbunjenim ljudima koji vlastitoj djeci brane, primjerice, da u školi uče biologiju, i ne znajući da ono čime se ova plemenita disciplina bavi stoji u najužoj vezi sa Božijim Imenom ‘Al-Zahir’ ili Bogom-Vidljivim i djelujućim u svijetu osjetilnoga. Na jednoj strani se hvastaju da su jedini pravi nasljedovatelji Poslanika islama (a.s.), a na drugoj svojim neznanjem i neznalačkom religijskom praksom udaraju na samo srce islamske religijske doktrine.
muftija

#12 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by muftija »

bogumil-8 wrote:U Bosni, zapravo, u najvećem procentu postoje tradicionalni bosanski muslimani, onakvi kakvim su ih opisali sami izvori islamske vjere, i postoje “vehabije“, muslimanski puritanci i vječiti popravljači svijeta kojima se tradicionalni, autentični islam nikako ne uklapa u njihovu hudu optiku, a i Poslanik islama (a.s.) im nije dovoljno dobar, kao istinski mekanski plemenitaš, već od njega prave karikaturu, neuredna bradata pastira i sasvim obična goniča deva..

Drago mi je cuti razna misljenja, kako vidim iz tvog izlaganja da volis izucavati istoriju ako nisi i profesor istorije?
A kako vidim iz tvog posta, dobro poznajes i izgled poslanika (s.a.a.w.) pa bih te zamolio da ga opises.
Racunam da ces izloziti neke cinjenice, dokaze, citirati ajete iz Kur'ana ili vjerodostojne hadise.

Da nebi doslo do zabune, nisam vehabija, mada sam ponekad od strane nekih "muslimana", koi cak ni ne prakticiraju islamske duznosti, bio prozivan kao vehabija, samo zato sto ne propustam vakta.
Za mene konkretno su svi muslimani, koi su samnom zajedno u safu braca, bez obzira na to nosili oni bradu ili ne i dali su im skracene pantolone ili ne.
Shoshana

#13 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by Shoshana »

bogumil-8 wrote: Tema jeste više puta "prežvakana", ali imajte na umu da korisnici foruma nisu statična, zaokružena i trajna skupina ljudi (nisu svi oduvijek tu, niti su svi čitali ranije teme). Evo, već imate primjere korisnika koji neznaju ko su "vehabije"! Po mišljenju moderatora više ni jedan korisnik ne bi trebao postavljati takvo pitanje (jer, "tema je više puta prežvakana"). Eh, ti "možderatori"! Po takvim moderatorima, kada se jednom ispredaje i objasni "tablica množenja" - više nema potrebe da se ikada i ikome o tome drže nova predavanja! Pa, svi su to do sada "morali" naučiti!
O vehabizmu ne treba prestati ni pisati ni govoriti, sve dok je problem prisutan u našem društvu.
Za razliku od tih nekih 'novih' forumasa, ti si ovdje dovoljno dugo da bi trebao znati da se rad moderacije ne komentarise.
bogumil-8

#14 Re: VEHABIJE U BiH NE POSTOJE

Post by bogumil-8 »

@muftija, nisam bio u mogućnosti nastaviti razgovor ("viša sila").
@moderator, stavimo ovdje tačku.
-------------------
O ljubavi se vječito pričalo i pisalo i pisat će se i pričati i dalje ( i u stihu i u prozi). Prethodnu rečenicu shvati tako kako piše, uvaži njenu poruku. Slanje na prinudni odmor u Banoviće nije promijenilo ni tvoje ni moje mišljenje (o mišljenju i razmišljanju je riječ, i prestani se sa mnom svađati, neka moja bude „zadnja“).
Post Reply