Svaka cast pa priznajes pogledaj naslov temeCiCiban wrote:nego gospodo..i damekRRiticari
![]()
sta cemo s onom Drugom Vrstom BRAdoNJa u Bosni?
oni, istina ne obilaze po-Kotama![]()
![]()
vec po Kucama![]()
ne vidjeh jos da se neko buni zbog njihovog prisustVVa..?
ili mi se samo ucinilo da postoje![]()
?
de mi pomozite da skontam..glupa li sam
VEHABIJE U BIH MOGAO BI UKINUTI NOVI EFENDIJA
-
halo
- stella_k
...a ko nije sa nama, protiv nas je???vonBosnae wrote:Selamun alejkum,
Da podsjetim neke da ovo nije SERBIAN CAFFE vec sarajevo-x.
Ovoliko mrznje i poziva na linc nisam primjetio ni kad je bilo obiljezavanje godisnjice stradanja srebrenickih Bosnjaka.
Ocito da nesto ovdje smrdi.
Ili ima puno forumasa sa mjestom boravka u manjem bh entitetu tj.neosunecenih ili su neki pomahnitali.
Nikad nisam cuo da je neki momak kako vi kazete sa bradom i malo kracim hlacama nekog verbalno a kamoli fizicki ugrozio.
Barem je takva situacija u mojoj Krajini.
Momaka.o kojima govorite u Krajini ima puno i ja ih kao Musliman smatram svojom bracom.
Molim dragog Boga da se i meni smiluje pa da i ja klanjam svih 5 vakat namaza redovno,da postim citav ramzan,da dajem zekat,da zivim normalnim porodicnim zivotom.Amin
Ako je pridrzavanje islamskih fundamenata radikalizam e onda ja zelim biti radikal.
SELAM
- Fair Life
Ovdje si potpuno u pravu. Vjerovatno mnogima nedostaje ova bitna karakterna karakteristika bez koje se danas u tvom okruzenju ne moze biti patriota.vonBosnae wrote:(...)
Ili ima puno forumasa sa mjestom boravka u manjem bh entitetu tj. neosunecenih ili su neki pomahnitali.
(...)
Kako su ono Nadrealisti pjevali...
Karadzic je prep'o narod i podig'o sve na bunu...
u islamskoj zemlji ovoj rezace nam svima chunu.
I sad ti vonBosnae potvrdjujes navedeno.
Last edited by Fair Life on 23/09/2005 07:01, edited 1 time in total.
-
_galaksija
Nemam nista protiv vehabija u BiH.Sta se dize toliko prasina oko njih?Kome smetaju? 
-
tataratira
ma vikinzi su kul_galaksija wrote:Nemam nista protiv vehabija u BiH.Sta se dize toliko prasina oko njih?Kome smetaju?
-
_galaksija
tataratira wrote:ma vikinzi su kul_galaksija wrote:Nemam nista protiv vehabija u BiH.Sta se dize toliko prasina oko njih?Kome smetaju?
-
Victor
Vehabijski pokret vjerujem da nam je svima jasno nemoze doprinijeti izgradnji BiH kao moderne europske drzave!
Niko je dao apsurdnu ocjenu da niti jednom katoliku nesmeta imenovanje mosta po dr Franji Tudjmanu.
Ono sto si ti trebao reci kad vec pravis nezahvalne generalizacije, je da vecini Hrvata to nesmeta.
Posto meni smeta
Niko je dao apsurdnu ocjenu da niti jednom katoliku nesmeta imenovanje mosta po dr Franji Tudjmanu.
Ono sto si ti trebao reci kad vec pravis nezahvalne generalizacije, je da vecini Hrvata to nesmeta.
Posto meni smeta
- Bosanac sa dna kace
Imate razloga za brigu:
[quote]Reisul-ulema Mustafa ef. Ceric: 180 glasova
drugi kandidat Dr. Enes Karic : 119 glasova
zamjenik resiul-uleme: hfz. Ismet ef. Spahic

[quote]Reisul-ulema Mustafa ef. Ceric: 180 glasova
drugi kandidat Dr. Enes Karic : 119 glasova
zamjenik resiul-uleme: hfz. Ismet ef. Spahic
-
Sarafcina
S jednima do danas nisam imao nikakvih problema. Ako izuzmemo da me po snijegu jedan nije povezao kada sam ga pokusao ustopati u nekoj nedodjiji u po zime. A znao me je frajer.
Za sve probleme sam cuo od raje (a oni od svojih daljih rodjaka iz drugog grada).
Sa onim drugim je bilo svega.
I nikako ne shvatam zasto se zaklinjemo u demokratiju i trazimo slobode za raznorazne skupine kada se papanski ponasamo kada su ovi u pitanju.
Za sve probleme sam cuo od raje (a oni od svojih daljih rodjaka iz drugog grada).
I nikako ne shvatam zasto se zaklinjemo u demokratiju i trazimo slobode za raznorazne skupine kada se papanski ponasamo kada su ovi u pitanju.
-
El_Comunista
ja sam skoro bio u Sarajevu kod prijatelja koji su Bosnjaci i koji se takodje zgrazavaju nad tim Vehabijama ! Ova zena prica,ona radi u trgovini,da nece novac (kusur) iz ruke da uzmu vec joj pokazu da ga ostavi na tlo! Po cemu su oni tako specificni ?! Mozes li te dozivljaje malo vise opisati ? Jesu li radikalni,kako im djeca zive,zene . . . . .Sarafcina wrote:S jednima do danas nisam imao nikakvih problema. Ako izuzmemo da me po snijegu jedan nije povezao kada sam ga pokusao ustopati u nekoj nedodjiji u po zime. A znao me je frajer.
-
Sarafcina
Ljudi imaju svoj sistem vrijednosti.
Tu recimo spada da se ne rukuju sa zenama (nije tako davno bilo kada se niu engleskoj zene nisu rukovale s muskarcima).
Koliko znam ne diraju nikoga (generalno) iako budala imas u svakoj skupini ljudi. ebi ga, jalijasi i carsijski hahari ce ti sigurno vise belaja napraviti.
Ovi ti nece nista ukrasti. Ne diras ih, ne diraju te.
Specificni su jer su iz islama izvukli neki set pravila koji je za nase uslove i poimanja dosta ekstreman.
Prema zenama i djeci su pazljivi.
Ako znas iz filmova ista o mormonima u Americi, onda ce ti biti jasnije o cemu radi. Samo sto su im pravila drugacija.
Tu recimo spada da se ne rukuju sa zenama (nije tako davno bilo kada se niu engleskoj zene nisu rukovale s muskarcima).
Koliko znam ne diraju nikoga (generalno) iako budala imas u svakoj skupini ljudi. ebi ga, jalijasi i carsijski hahari ce ti sigurno vise belaja napraviti.
Specificni su jer su iz islama izvukli neki set pravila koji je za nase uslove i poimanja dosta ekstreman.
Ako znas iz filmova ista o mormonima u Americi, onda ce ti biti jasnije o cemu radi. Samo sto su im pravila drugacija.
-
halo
Koliko sam ja informisan i sam proces njihove molitve tj Namaza je drugaciji puno kraci tj klanjaju drugacije nego tradicionalni Bosanski Muslimani.Ako neko zna jos neke specificnosti neka napise tema je vrlo interesantna posto je novi stari Reis tu znaci da cemo imati sve vise prilika da se susrecemo sa tim oblikom Islama pa nebi bilo lose da znamoSarafcina wrote:Ljudi imaju svoj sistem vrijednosti.
-
Sarafcina
halo wrote:Koliko sam ja informisan i sam proces njihove molitve tj Namaza je drugaciji puno kraci tj klanjaju drugacije nego tradicionalni Bosanski Muslimani.Ako neko zna jos neke specificnosti neka napise tema je vrlo interesantna posto je novi stari Reis tu znaci da cemo imati sve vise prilika da se susrecemo sa tim oblikom Islama pa nebi bilo lose da znamoSarafcina wrote:Ljudi imaju svoj sistem vrijednosti.
Ako znas iz filmova ista o mormonima u Americi, onda ce ti biti jasnije o cemu radi. Samo sto su im pravila drugacija.![]()
![]()
![]()
![]()
Ma nema reis nikakve veze s tim
To su predizborne patke
Vehabije slijede drugu pravnu skolu u islamu (mezheb). U BiH je na snazi hanefijska. U nekim stvarima postoje razlike, koje nekim ljudima znaju smetati, ali je to vise zbog nerazmujevanja stvari i nekakvog bezrazloznog osjecaja ugrozenosti.
-
HomeArt
Savjetnik reisul-uleme za serijatska pitanja i, kako Sarajlije tvrde, najbolji vaiz, Mehmedalija-efendija Hadzic
DANI: Kako objasnjavate pojavu vehabija u Bosni i Hercegovini?
HADZIC: Mislim da niko od nas sustavno nije obradio taj fenomen u Bosni, i sve dok se ozbiljno tim pitanjem ne pozabavimo, imat cemo to sto imamo danas - napise u novinama, saopcenja, ishitrene reakcije. I sam taj naziv vehabije je sporan; drugo, treba to smjestiti u jedno vrijeme koje je generiralo takvim pojavama. Mislim da stvari sada idu u svoj normalni tok, mada ima jos dosta da se uradi. Ima odgovornosti Bosnjaka za tu pojavu, ali i odgovornosti nekih drugih. Obicno se ta pojava sirila u sredinama gdje nije bilo jakog vjerskog obrazovanja i to treba naglasiti. Ljudi su dosli u jedan prazan prostor i logicno je da su djelovali na nacin na koji su djelovali. Islamska zajednica je sa svoje strane trazila da drzava, kao najsiri prirodni okvir zivota, svojim zakonima regulira rad humanitarnih organizacija i na neki nacin propise pravila njihova ponasanja i to je ono sto je Zajednica mogla uraditi a sto bi posve sigurno izbjeglo mnoge dileme da je uradjeno u to vrijeme.
DANI: Tretirate li Vi vehabije kao opasnost po tradicionalni bosanski islam i po uvrijezene oblike prakticiranja islama u Bosnjaka? Jesu li oni na neki nacin faktor remecenja u tradiciji islama u BiH?
HADZIC: Islam je jedan, ali u razumijevanju ljudi on nije monolitan. Cinjenica je da se njihovo poimanje islama razlikuje od tradicionalnog poimanja islama u Bosnjaka. Oni se u svom mezhebu, nacinu kako prakticiraju pojedine vjerske duznosti, razlikuju od Bosnjaka: mi smo hanefijskog mezheba, a oni su razlicitih mezheba, ali uglavnom klanjaju hanbelijski mezheb. Ovo je prvi put da je bosnjacko duhovno bice naceto, da imamo drugaciji pristup. Naceta je, dakle, forma jer samo Bog zna ko je od nas prisutan u namazu i da li se mi svi predajemo Bogu na nacin kakav treba. Ja sam na svojim predavanjima i vazovima u posljednje vrijeme citirao velikog islamskog autora, radi se o nedavno umrlom Muhammedu Gazaliju, koji govori upravo i o potrebi jedinstva muslimana kad je u pitanju forma kojom ispoljavaju svoju duhovnost. On navodi hadis Bozjeg poslanika koji kaze da ljudi koji klanjaju u jednom dzematu, koje predvodi imam, imaju u svemu da oponasaju imama. Ako imam klanja vezanih ruku, onda i oni koji za njim klanjaju takodjer ce ruke vezati. Ako on klanja spustenih ruku, i oni ce tako klanjati. Do razlika je doslo zato sto je Bozji poslanik razlicito klanjao u raznim prilikama i, njega su vidjeli ashabi njegovi kako klanja i kad su kasnije otisli u razne dijelove islamskog svijeta, oni su zadrzali onu formu koju su tada svjedocili. Medjutim, Muhammed Gazali navodi da se nije dogodilo, ako je Bozji poslanik klanjao vezanih ruku preko pojasa, da je bilo ko u tom trenutku klanjao drugacije, iako je Poslanika vidio da je i drugacije klanjao. Zato je, recimo, i jedna izvidnica, kad je muslimanska vojska ratovala sa Perzijancima, kad se vratila u tabor, rekla - vidjeli smo muslimane na jutarnjoj vojnoj vjezbi, jer su vidjeli da jednoobrazno klanjaju sabah-namaz. Da su klanjali sabah jedni pustenih ruku, jedni svezanih, onda to ne bi bila vojna vjezba. Ja to pokusavam Bosnjacima da kazem. Dzemat je simbol jedinstva i ljudi treba o tome da razmisljaju, dakle da, ne samo srcem nego i formom svojom, budu okrenuti ka jednom cilju. Medjutim, zalosno je sto imamo ubjedjivanja da je jedno pravi, a drugo pogresni nacin. Mi slijedimo naseg imama Ebu Hanifu, mi smo muslimani koji smo na tzv. periferiji islamskog svijeta i moramo biti fleksibilniji, dok muslimani koji zive u cistim muslimanskim sredinama nemaju potrebu za tom fleksibilnoscu, oni mogu da zive jedan kruti islam. Recimo, imam Malik je djelovao u Medini i on se mnogo oslanjao na tradiciju. Ebu Hanifa je prihvatio analogiju u tumacenju serijatskih propisa, oslanjao se na razum, iznalazio je razumska rjesenja za pitanja koja je nametao zivot, dok drugi se bukvalno oslanjaju na Kur'an i hadis i doslovno tumace tekst. Mi, nazalost, imamo i ovdje sada pojava da se ljudi bukvalno pridrzavaju teksta, to su tzv. nove zahirije, kako ih dr. Karadavi naziva.
HADZIC: Mislim da niko od nas sustavno nije obradio taj fenomen u Bosni, i sve dok se ozbiljno tim pitanjem ne pozabavimo, imat cemo to sto imamo danas - napise u novinama, saopcenja, ishitrene reakcije. I sam taj naziv vehabije je sporan; drugo, treba to smjestiti u jedno vrijeme koje je generiralo takvim pojavama. Mislim da stvari sada idu u svoj normalni tok, mada ima jos dosta da se uradi. Ima odgovornosti Bosnjaka za tu pojavu, ali i odgovornosti nekih drugih. Obicno se ta pojava sirila u sredinama gdje nije bilo jakog vjerskog obrazovanja i to treba naglasiti. Ljudi su dosli u jedan prazan prostor i logicno je da su djelovali na nacin na koji su djelovali. Islamska zajednica je sa svoje strane trazila da drzava, kao najsiri prirodni okvir zivota, svojim zakonima regulira rad humanitarnih organizacija i na neki nacin propise pravila njihova ponasanja i to je ono sto je Zajednica mogla uraditi a sto bi posve sigurno izbjeglo mnoge dileme da je uradjeno u to vrijeme.
DANI: Tretirate li Vi vehabije kao opasnost po tradicionalni bosanski islam i po uvrijezene oblike prakticiranja islama u Bosnjaka? Jesu li oni na neki nacin faktor remecenja u tradiciji islama u BiH?
HADZIC: Islam je jedan, ali u razumijevanju ljudi on nije monolitan. Cinjenica je da se njihovo poimanje islama razlikuje od tradicionalnog poimanja islama u Bosnjaka. Oni se u svom mezhebu, nacinu kako prakticiraju pojedine vjerske duznosti, razlikuju od Bosnjaka: mi smo hanefijskog mezheba, a oni su razlicitih mezheba, ali uglavnom klanjaju hanbelijski mezheb. Ovo je prvi put da je bosnjacko duhovno bice naceto, da imamo drugaciji pristup. Naceta je, dakle, forma jer samo Bog zna ko je od nas prisutan u namazu i da li se mi svi predajemo Bogu na nacin kakav treba. Ja sam na svojim predavanjima i vazovima u posljednje vrijeme citirao velikog islamskog autora, radi se o nedavno umrlom Muhammedu Gazaliju, koji govori upravo i o potrebi jedinstva muslimana kad je u pitanju forma kojom ispoljavaju svoju duhovnost. On navodi hadis Bozjeg poslanika koji kaze da ljudi koji klanjaju u jednom dzematu, koje predvodi imam, imaju u svemu da oponasaju imama. Ako imam klanja vezanih ruku, onda i oni koji za njim klanjaju takodjer ce ruke vezati. Ako on klanja spustenih ruku, i oni ce tako klanjati. Do razlika je doslo zato sto je Bozji poslanik razlicito klanjao u raznim prilikama i, njega su vidjeli ashabi njegovi kako klanja i kad su kasnije otisli u razne dijelove islamskog svijeta, oni su zadrzali onu formu koju su tada svjedocili. Medjutim, Muhammed Gazali navodi da se nije dogodilo, ako je Bozji poslanik klanjao vezanih ruku preko pojasa, da je bilo ko u tom trenutku klanjao drugacije, iako je Poslanika vidio da je i drugacije klanjao. Zato je, recimo, i jedna izvidnica, kad je muslimanska vojska ratovala sa Perzijancima, kad se vratila u tabor, rekla - vidjeli smo muslimane na jutarnjoj vojnoj vjezbi, jer su vidjeli da jednoobrazno klanjaju sabah-namaz. Da su klanjali sabah jedni pustenih ruku, jedni svezanih, onda to ne bi bila vojna vjezba. Ja to pokusavam Bosnjacima da kazem. Dzemat je simbol jedinstva i ljudi treba o tome da razmisljaju, dakle da, ne samo srcem nego i formom svojom, budu okrenuti ka jednom cilju. Medjutim, zalosno je sto imamo ubjedjivanja da je jedno pravi, a drugo pogresni nacin. Mi slijedimo naseg imama Ebu Hanifu, mi smo muslimani koji smo na tzv. periferiji islamskog svijeta i moramo biti fleksibilniji, dok muslimani koji zive u cistim muslimanskim sredinama nemaju potrebu za tom fleksibilnoscu, oni mogu da zive jedan kruti islam. Recimo, imam Malik je djelovao u Medini i on se mnogo oslanjao na tradiciju. Ebu Hanifa je prihvatio analogiju u tumacenju serijatskih propisa, oslanjao se na razum, iznalazio je razumska rjesenja za pitanja koja je nametao zivot, dok drugi se bukvalno oslanjaju na Kur'an i hadis i doslovno tumace tekst. Mi, nazalost, imamo i ovdje sada pojava da se ljudi bukvalno pridrzavaju teksta, to su tzv. nove zahirije, kako ih dr. Karadavi naziva.
Imas previse negativno misljenje..nije istina da gledamo pokrivene zene cudno a posebno ne sa gadjenjem(cak imamo politicarke i voditeljice na tv-u sa mahramom,cak imaju i moderne mahrame..toliko o tim kako mi cudno gledamo na hidzab) no istina je da je cudno kad vidimo zenu sa nikabom,to jest:kad se samo oci vide(ali njih je sve vise da ce i one prestati biti cudne)List wrote:Ja sam primijetio da i normalno pokrivene zene gledamo jako cudno. Cesto sa prezirom i gadjenjem.
A sto se tice vehabija.....ima svega.....al ja ne mislim da je njihov uticaj veliki.
Oni koje ja znam (nije to neka prculadija od 17 godina, to su ljudi od 23 pa do 35) nemaju zelju da naude drugima. Ali ako pocne rat bili bi prvi u rovu. Bez zelje da naude komsijama drugih religija koji bi ovdje ostali. Nisu to one formacije koje su ovdje dosle 1993. preko Zagreba.
Za vehabije si mozda u pravu..no ipak moras imati u obziru da se oni sire kako koji dan prolazi(oni imaju svoje misionarstvo medju mladima).Pa zar ti nije dovoljan dokaz to da su vecina mladih koji se vracaju religiji(a njih je sve vise) oni koji se okrenu selefijskim tumacenju islama(vehabije).Citava Fahodva dzamija je vecinom selefijska kako ja znam,jedino stariji ljudi se drze onog "tradicionalnog islama" vecina mladih koji su se vratili religiji(njih je sve vise) su shvatili da mevlud,sedmine,ceteresnice nista nemaju sa islamom i stime su odmah po vasim kirterijama vehabije
-
HOOLIGANS
Daj Ti nama opisi kakvim zivotom zive pripadnici R.C.P.El_Comunista wrote:ja sam skoro bio u Sarajevu kod prijatelja koji su Bosnjaci i koji se takodje zgrazavaju nad tim Vehabijama ! Ova zena prica,ona radi u trgovini,da nece novac (kusur) iz ruke da uzmu vec joj pokazu da ga ostavi na tlo! Po cemu su oni tako specificni ?! Mozes li te dozivljaje malo vise opisati ? Jesu li radikalni,kako im djeca zive,zene . . . . .Sarafcina wrote:S jednima do danas nisam imao nikakvih problema. Ako izuzmemo da me po snijegu jedan nije povezao kada sam ga pokusao ustopati u nekoj nedodjiji u po zime. A znao me je frajer.
Kako djecu odgajaju, kako im se zene ponasaju itd...
-
HOOLIGANS
Jestumro je mostar wrote:tesko i sa jednima i sa drugima, jako teskoHOOLIGANS wrote:Posto prije rata nije bilo VEHABIJA
Rijesite se vi prvo RAVNOGORSKOG CETNICKOG POKRETA
Lako cemo za VEHABIJE
Ali se valjda prvo trebamo rijesiti onih koji su poceli rat...
Vehabije su proistekle iz pokolja nad bosnjackim narodom
I drago mi je da sad u BiH zivi barem jedan mali broj Muslimana
Koje nece moci za par godina navuci pricom o bratsvu i jedinstvu, dok su kuci ostrili svoje kame...