VEHABIJE U BIH MOGAO BI UKINUTI NOVI EFENDIJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
halo

#1 VEHABIJE U BIH MOGAO BI UKINUTI NOVI EFENDIJA

Post by halo »

20.09.2005 @ 08:05:00
Vehabije u BiH mogao bi ukinuti novi efendija

Novi kandidat za vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Enes Karić odlučno se usprotivio nastanku i širenju radikalnog islamskog pokreta na području BiH poznatijeg pod kolokvijalnim nazivom "vehabije".

U istupu za medije taj pretendent na mjesto novog reis-ul-uleme, kazao je među ostalim da razvoj vehabijskog pokreta među Bošnjacima u BiH nema nikakvog uporišta u Islamskoj zajednici, niti je to od njih poteklo, prenosi Večernji list.

- To su mladići kojima nije Islamska zajednica prišla. Netko im je drugi prišao, a ne naša zajednica. "Vehabijski" pokret je najveća kontrapropaganda islamu. Nikada se među Bošnjacima, Muslimanima u BiH, nije nosila pretjerano duga brada, ekstravagantan odjeća, ili se propagiralo neko drugo ponašanje.

-Islamska zajednica ne može trpjeti nikakve sukobe u džematima - zaključio je dr. Enes Karić.

Za razliku od njegova konkurenta reis-ul-uleme Mustafe efendije Cerića, on je iznio potrebu europeiziranja Bošnjaka i stvaranja građanske države BiH u kojoj će svi građani imati svoja prava.

Upravo je dr. Enes Cerić problem naglog rasta "vehabijskog" pokreta detektirao kao veliku opasnost za razvoj takve države, i kako je kazao, "bosanskog islama" koji će cijeniti suvremene civilizacijske vrijednosti.

Spomenimo da se "vehabizam" kao islamska vjerska sekta fundamentalistički ogranak sunitskog islama među bosanskohercegovačkim muslimanima počeo širiti tijekom 1993. i 1994. godine.

"Vehabistički" pristup populariziranja islama među svojim pristašama počiva na ideji njegova vraćanja korijenima, rigidnom teokratskom režimu, koji svoje pobornike ima najviše među raznim militantnim islamističkim organizacijama, koje vode sveti rat (džihad).

Najveća koncentracija "vehabijskih" udruženja do sada je zabilježena u okolici Zenice, Travnika, Bugojna, a velik ih je broj i u Sarajevu. Pripadnici "vehabizma" vizualno se ističu po nošenju dugih brada, potkraćenih hlača. Žive po strogim šerijatskim pravilima, bez uporabe suvremenih civilizacijskih dostignuća.
Prenj

Post by Prenj »

Po svim prognozama, dr. Enes Karic nece biti izabran.
halo

Post by halo »

Prenj wrote:Po svim prognozama, dr. Enes Karic nece biti izabran.
I da bude izabran proguto bi ga mrak
Sto znaci jos vise Djamija i jos vise mladih bez posla i buducnosti koji ce se okrenuti ka vehabizmu kao nekoj kakvoj takvoj alternativi :D :D :D :D :D :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ispravno se pise 'reisu-l-ulema' ili 'reisu'l ulema'.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hm, mislim da je ovaj tekst kontraverzan sa Karicevim intervijuom u nedjelju u Pećaninovoj emisiji Pećnica, sam dr.Karić je reako da će im prići na fin način da neće dozvoliti nikakve sukobe u džamijama s bilo kime pa ni sa vehabijama i da će svoj rad posvetiti džematima i stanju muslimana a ne kojekakvim svjetskim konferencijama od kojih muslimani ovdašnjih prostora....a to znači da bi mogao i da sarađuje sa njima, jer neprijatelja ako ne možeš uništiti, pridruži mu se!
Bosanac sa dna kace

#6 Re: VEHABIJE U BIH MOGAO BI UKINUTI NOVI EFENDIJA

halo wrote: Žive po strogim šerijatskim pravilima, bez uporabe suvremenih civilizacijskih dostignuća.
A koja to civilizacijska dostignuća ne koriste???? navedi barem jedno kad prenosiš ovakav tekst!
Prvi put čujem da živjeti po srtrogim šerijatskim pravililma znači da ne možeš živjeti ko sav ostali normalan svijet!
shin

Post by shin »

Eh kada se vehabije pomame i krenu tramvaje dizat u zrak, uglavnom da se nama ne dogodi nesta poput Iraka. :roll:
mostarac

Post by mostarac »

Novi efendija :shock: :shock: :shock:

Ima li iko da taj Vecernji list kazni i da ga posalje u 3 prelijepe pizde materine fasisticke. Kome oni glume neinformisanost i prave se da ne znaju da je to Reis. Zamislite sta bi se desilo da neko napise novi fratar bi mogao smjeniti fratra Perica, pri cemu se na ovo "novi fratar" misli na kardinala. Mislim da je citav tekst napisan samo radi naslova sa kojim je namjera bila de se uvrijedi i ponizi.

Ima li iko da toj fasistickoj bagri stane ukraj i da ih zaustavi u njihovom sirenju fasizma i sveopste mrznje prema svemu sto ima bilo kakve veze sa bosanskim muslimanima?
Bosanac sa dna kace

shin-ra wrote:Eh kada se vehabije pomame i krenu tramvaje dizat u zrak, uglavnom da se nama ne dogodi nesta poput Iraka. :roll:
Ma ja, jašta će, samo što nisu.....A i tramvaji su nam baš kuuul, šteta velika kad se ostane bez njih!
Santos

Post by Santos »

Evo zasto ne vehabije.U posti u slucajnom dijalogu sa zenom vehabije neznajuci da je to prilazi mi vehabija sav smrknut i kaze nemoj da se obracas mojoj zeni odakle izbi neznam.Ja mu kontru i kazem jesam vam sta lose reko njoj se obracam ona ko zalivena a on opet kao bolje pomene da usutim.Da nebi duljio umalo nije doslo do marisane koju su prisutni tu jednostavno odjebali tog vehabiju.Oni komunikaciju odrazavaju cisto izmedzu sebe jer ostali su nepodobni.Meni licno netrebaju u Bosni to.
Bosanac sa dna kace

umro je mostar wrote:Ima li iko da toj fasistickoj bagri stane ukraj i da ih zaustavi u njihovom sirenju fasizma i sveopste mrznje prema svemu sto ima bilo kakve veze sa bosanskim muslimanima?
Vjerovatno da ima, al samo neće....
Bosanac sa dna kace

Santos wrote:Evo zasto ne vehabije.U posti u slucajnom dijalogu sa zenom vehabije neznajuci da je to prilazi mi vehabija sav smrknut i kaze nemoj da se obracas mojoj zeni odakle izbi neznam.Ja mu kontru i kazem jesam vam sta lose reko njoj se obracam ona ko zalivena a on opet kao bolje pomene da usutim.Da nebi duljio umalo nije doslo do marisane koju su prisutni tu jednostavno odjebali tog vehabiju.Oni komunikaciju odrazavaju cisto izmedzu sebe jer ostali su nepodobni.Meni licno netrebaju u Bosni to.
Eh pa gospodin ljubomoran....gospoja ga stalno frustrira, nervira ga, pa mora joj nekako vratit....ima ti takvih primjera u mojoj okolini bez vehabija masu, muzevi ljubomorni, žene ih samo još više nerviraju....
Hvala Bogu pa takvi ko ti ne odlučuju ko će u Bosni živjet....šta koga briga što ko nosi kratke hlače ili pokriva lice, radi svoj poso, niko te ne tjera da to ti isto radiš!
mostarac

Post by mostarac »

Bosanac sa dna kace wrote:
Santos wrote:Evo zasto ne vehabije.U posti u slucajnom dijalogu sa zenom vehabije neznajuci da je to prilazi mi vehabija sav smrknut i kaze nemoj da se obracas mojoj zeni odakle izbi neznam.Ja mu kontru i kazem jesam vam sta lose reko njoj se obracam ona ko zalivena a on opet kao bolje pomene da usutim.Da nebi duljio umalo nije doslo do marisane koju su prisutni tu jednostavno odjebali tog vehabiju.Oni komunikaciju odrazavaju cisto izmedzu sebe jer ostali su nepodobni.Meni licno netrebaju u Bosni to.
Eh pa gospodin ljubomoran....gospoja ga stalno frustrira, nervira ga, pa mora joj nekako vratit....ima ti takvih primjera u mojoj okolini bez vehabija masu, muzevi ljubomorni, žene ih samo još više nerviraju....
Hvala Bogu pa takvi ko ti ne odlučuju ko će u Bosni živjet....šta koga briga što ko nosi kratke hlače ili pokriva lice, radi svoj poso, niko te ne tjera da to ti isto radiš!
Briga me je onog trenutka kad vehabije pocnu da se ponasaju agresivno i kad zele da nametnu svoj stil zivota sirom zemlje ugrozavajuci slobodu drugih ljudi, a nisu rijetki slucajevi kada su bradate spodobe prijetile djevojkama zbog mini suknji ili cak udarali iste. U tom slucaju ja ne bi zvao policiju, jer znam iz iskustva da im policija nista ne moze. To bi ja rjesio sam i nikad mu vise ne bi palo na pamet da nesto uradi. Mog poznanika je jedan takav vehabijica izbo za novu 4 puta nozem u ledja jer je ovaj nosio pivu ulicom. Momak se u zivotu nije pobio niti je bilo sta uradio sto bi ga svrstalo u problematicne momke pa da sad kazemo da ga je izazvao ili ono da je govorio nesto onom vehabijici. Sve sto je radio je to da je za novu godinu nosio pivu ulicom. Trebam li napomenuti da vehabijica nije otisao u zatvor vadeci se na to da jos nema 18 godina, iako je punoljetan postajao za 3 mjeseca. To je nasa zemlja i nasa drzava. Ja bi zabranio vehabijicama i djelovanje i pristup dzamijama, ali to je na islamskoj zajednici i nadam se da ce uci u beskompromisni obrachun sa njima, jer oni su nasa sramota i nemaju veze sa islamom koji se u Bosni prakticira stoljecima.
Stari

Post by Stari »

Evo da se upisem ovdje ...u principu se slazem sa nekim od stavova uvazenog E.Karica .... ne bi mi bilo krivo da bude izabran za slijedeceg reisa. S tim u vezi imao bih i jednu molbu...smanjite stovani efendijo , ako za boga znate, zakretni ugao rotacionih potenciometara na dzamijskim razglasnim uredjajima s kojih se emituje ezan....kako bi stovani dopisnik sa nickom prenj mogao u miru setati pokraj sarajevskih dzamija bez da mora nositi sljemofone.

Unaprijed zahvalan
vas Stari
King Kikapu

Post by King Kikapu »

bosanske vehabije (dakle oni koji su rodjeni u bosni) su nakon deset dana ubrzanog kursa kod nekog nesvrsenog arapskog student ubjedjeni da znaju sve o islamu. radio sam sa nekoliko njih i tacno znam sta pricam. to rezultira time da su apsolutno uvjereni da su samo oni poznavaoci i sljedbenici prave istine. tu istinu cesto propovijedaju na agresivan nacin nesvjesni da njihova sloboda ispovijedanja vjere prestaje na onom mjestu gdje pocinje moja.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ja sam za to da se svima dozvoli da se mole Bogu onako kako im je cejf...
ali onog trenutka kad to postane agresiva, tu prestaje svako postivanje razlicitosti..
nebitno jel vehabija, veliki binasr ili veci katolik od pape....
manjifiko

Post by manjifiko »

mIRCerka wrote:ja sam za to da se svima dozvoli da se mole Bogu onako kako im je cejf...
ali onog trenutka kad to postane agresiva, tu prestaje svako postivanje razlicitosti..
hmm
sta podrazumjevas pod agresivom?
shin

Post by shin »

Kazu da su Sandzacke vehabije najgore.
manjifiko

Post by manjifiko »

manjifiko wrote:
mIRCerka wrote:ja sam za to da se svima dozvoli da se mole Bogu onako kako im je cejf...
hmm
pitam ovo jer je za mene "agresiva" ,bolje reci pretjerivanje i kad vidim zenu pokrivenu preko lica i bradonju u kratkim hlacicama u pola zime
kad pricam sa nekim i onda nicim izazvan mi podje o bogu i vjeri.......
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

manjifiko wrote:
hmm
da setam u sred ljeta sa drugaricom po dobrinji tri i u parkicu u 3B (iza Emila Zole ulice) nas zaustave trojica sa bradama preko vrata i ne daju nam da prodjemo jer su njihove zene izvele djecu u park...
sreca pa je jaranica odrasla u Libiji, i zna dovoljno arapski jezik da bi im uljudno rekla da se sklone...problem je bio sto smo na +40 Celzijusa hodale u majicama bez rukava (znaci nije cak ni na bretele)...
nakon sto smo krenule da udjemo u parkic, oni su zagradili prolaz....
e tu vise nije bilo cile - mile, materi svojoj nek zabranjuje , probudila se ona trecina Hercegovke u meni i regulisala sam sve sa policijom....
a on materi svojoj nek tarabu pukne po sred avlije...

jel ti to dovoljno agresivno ili ti trebam detaljno ispricati i kako su se pokusavali meni koorcheetee na kupalistu?

ali nije mene mama rodila da bi mene neki polupismeni papak, i vrlo cesto (makar na dobrinji) bivsi narkoman maltretirao....

sto se extrema sa druge strane entitetske linije tice, manje su fizicki agresivni, ali mogu da njajuke, ma demagozi veci od Voje..
Nex

#21 To, Umro je Mostar

Post by Nex »

To care,
zaista ovim majmunima treba zabraniti djelovanje, jer su neuki i primitivni, agresivni u ucenju a sve tumace naopako.
Hoce svoje naopako i izvrnuto vjerovanje da nametnu svima, toga nikada nije bilo u Islamu u BiH.
Moramo ih ignorisatii izbaciti jer su oni projekat zapada, ubaceni projekat kako bi nas mogli strpati u isti kos.
Agresivci kojima su Boziji zakoni izvrnuti a za sve kao imaju opravdanje, a veliki dio njih izjavljuje kako se sprema da pogine na Allahovom putu. Sta im to znaci, mozda terorizam??

Glupane treba utuci.

:x :x :x :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sarajlije imaju srece sto nisu zivjeli po manjim gradovima, gdje je jedno vrijeme bilo jako aktuelno da se navece svi ti supci skupe pred kakvom dzamijom, i onda u grupamo od po 3-4 hajvana krenu kroz grad, zaustavljajuci parove koji bi se eventualno vodili zaruke, ili ne daj boze poljubili.

U mom malom mistu, di sam tada zivija, na kraju je to zavrsilo fizickim obracunom izrevoltiranih mjestana, s obzirom da je glavna furka ovih novopecenih muslimana bilo to da u grupama napadnu jednog covjeka. Medjutim, batina cuda cini :-D
Santos

Post by Santos »

Niko njima nebrani da vjeruju i da nose sta hoce ali nece mene mjenjat sAta ja da radim i kako da se ponasam ali kad budu hoce i to budite sigurni.A ti sto me prozivas ja iznosim svoje misljenje ako ti se nesvidza odjebi.
mostarac

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:Sarajlije imaju srece sto nisu zivjeli po manjim gradovima, gdje je jedno vrijeme bilo jako aktuelno da se navece svi ti supci skupe pred kakvom dzamijom, i onda u grupamo od po 3-4 hajvana krenu kroz grad, zaustavljajuci parove koji bi se eventualno vodili zaruke, ili ne daj boze poljubili.

U mom malom mistu, di sam tada zivija, na kraju je to zavrsilo fizickim obracunom izrevoltiranih mjestana, s obzirom da je glavna furka ovih novopecenih muslimana bilo to da u grupama napadnu jednog covjeka. Medjutim, batina cuda cini :-D
iz dzenneta izasla, mislim batina :D
manjifiko

Post by manjifiko »

mIRCerka wrote:
manjifiko wrote:
hmm
da setam u sred ljeta sa drugaricom po dobrinji tri i u parkicu u 3B (iza Emila Zole ulice) nas zaustave trojica sa bradama preko vrata i ne daju nam da prodjemo jer su njihove zene izvele djecu u park...
sreca pa je jaranica odrasla u Libiji, i zna dovoljno arapski jezik da bi im uljudno rekla da se sklone...problem je bio sto smo na +40 Celzijusa hodale u majicama bez rukava (znaci nije cak ni na bretele)...
nakon sto smo krenule da udjemo u parkic, oni su zagradili prolaz....
e tu vise nije bilo cile - mile, materi svojoj nek zabranjuje , probudila se ona trecina Hercegovke u meni i regulisala sam sve sa policijom....
a on materi svojoj nek tarabu pukne po sred avlije...

jel ti to dovoljno agresivno ili ti trebam detaljno ispricati i kako su se pokusavali meni koorcheetee na kupalistu?

ali nije mene mama rodila da bi mene neki polupismeni papak, i vrlo cesto (makar na dobrinji) bivsi narkoman maltretirao....

sto se extrema sa druge strane entitetske linije tice, manje su fizicki agresivni, ali mogu da njajuke, ma demagozi veci od Voje..
vidim da te to pogodilo
naravno sa pravom
imao sam u komsiji slucaj kada je prokletnik arap kupio djevojku i porodicu joj za vrecu brasna(tokom rata naravno) ,cura je odrastala sa nama,danas je pokrivena preko lica i ne pozdravlja se sa nama,rodila je jedno sedmero djece....itd ...

sve te bradonje treba protjerati
Post Reply