Vehabije osvajaju Sarajevo!

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Locked
HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

Vehabije osvajaju Sarajevo!

Post by HomeArt » 05/03/2007 13:54

Vehabije osvajaju Sarajevo!


Dva posljednja četvrtka u Sarajevu je gostovao putujući cirkus J. Barčića. Pred Carevom džamijom, ali i pred njenim zatvorenim vratima, odigravao se hepening ili ulični teatar, uz prisustvo policije, novinara i fotoreportera te nekolicine bradatih spodoba obučenih u živopisne nošnje ili uniforme u rasponu od kjus-kjus klana do nekog miksa nečega što bi se uvjetno moglo nazvati lokalnom arapskom nošnjom. Saobraćaj je bio zaustavljen, svjetina se gurala i dobacivala različite riječi, nerijetko i psovke i uvrede, a novinari, kojih je bilo nešto manje nego pri Klintonovoj posjeti Sarajevu, svim silama nastojali su doprijeti do središta zbivanja i pod nos gurnuti mikrofon upravitelju ovog cirkusa, ne bi li zabilježili “neku mudru”, koju će kasnije, u svojim emisijama, dakako, ismijavati. Atmosfera je bila prilično naelektrisana i da nije bilo prisustva milicije, ko zna kako bi se sve okončalo. Na kraju, slika je poslana u svijet sa potpisom VEHABIJE OSVAJAJU SARAJEVO!
Primitivizam i nasilništvo šačice onih koji putem vjere hoće pustinjske palme da presade u Sarajevo korespondirao je sa primitivizmom, malograđanštinom, senzacionalizmom i odbranaštvom naročito televizijskih (ali i drugih) fotoreportera i novinara, koji su ovom događaju dali haman planetarni karakter, emitirajući ga u prvim minutama TV dnevnika, posebno nastojeći da u prvi plan isture naturalizam zakrvavljenih očiju i neurednih brada njegovih aktera (samo što ne kažu - El Kaida!), iskoristivši priliku da još jednom, po ko zna koji put u posljednje vrijeme, napadnu Islamsku zajednicu i posebno reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića, koji je tvrdio da VEHABIJA nema u Bosni, a eto, oni mu, pod nosom, usred bijela dana vrše INVAZIJU na Sarajevo!
Od svega toga, jedini “rezultat” jeste da je izvjesni J. Barčić postao preko noći poznat i krajnje medijski eksponiran. Ako mu je to bio cilj, on je, van svake sumnje, ostvaren. Međutim, uz to poznanstvo, išlo je i ono što je to poznanstvo dokraja razgolitilo, kao što su saznanja da je on, iako nosilac časne titule hafiza, bio nekoliko mjeseci u zatvoru u Zenici zbog torture koju je sprovodio na vlastitoj supruzi, da djeca (jednako kao i džematlije) u njegovom selu bježe od njega kao čavke od strašila, pa u mesdžidu, izgrađenom sredstvima džematlija, koji je uzurpirao, nema vjerske pouke, da gje god dođe vrši “upad u sistem”, da ima petnaestak što prekršajnih što krivičnih prijava, itd. itd., jednom riječi brojne kvalifikacije koje govore o potpuno asocijalnom ponašanju, koje on, nažalost, prekriva plaštom vjere. Sve ostalo ide na adresu opća muslimanska bruka, posebno za one (a tih je najviše) koji zapravo ne razmuju sva ta dešavanja i koji uz (ne)razumljiv strah i različite asocijacije Bosni, pored svih nevolja, prognoziraju stanje slično onom u Palestini ili (još gore) Iraku, gdje se muslimani međusobno obačunavaju za račun neprijatelja.

Ne treba posebno napominjati da je u ovoj Bosni i Hercegovini, a može se komotno reći i na cijelom Balkanu, “muslimansko pitanje” bilo i ostalo neriješeno do današnjeg dana. Mnogi su ga nastojali riješiti genocidom i “istragom poturica”, rušenjem džamija i svega drugog što je asociralo na islam, ali su se, hvala Milostivom, muslimani uspjeli održati pored ostalog i zahvaljujući Islamskoj zajednici koja je, nakon odlaska Osmanlija, bila i ostala jedina pouzdana i kontinuirana duhovna vertikala na koju su se muslimani mogli koliko toliko osloniti i pouzdati. Za ovih 12o godina ona je uspostavila cjelovit i funkcionalan sistem svoga djelovanja, svoj povijesni i vjerski legitimitet i legalitet (hilafet), zahvaljujući kome promjena brojnih političkih sistema i različitih vlastodržaca, ma koliko bili antagonistički nastrojeni protiv islama i muslimana, nije mogla ozbiljnije uzdrmati njeno postojanje pa i djelovanje, od koga sada Evropa nastoji uzeti urnek kako bi mogla organizirati muslimane u svojim državama.
A onda se pojavi grupa nadobudnih spodoba, preslikanih iz nekog desetog stoljeća, potpomognutih očito dobrim inozemnim sinekurama koji, baš poput tvrdokornih bosanskih ovnova, bez reda i smisla počne udarati u ogradu tog sistema, umjesto da lijepo uđe kroz širom otvorena vrata. Sa kalesijskih sela, gdje je poplašila što je mogla poplašiti, eto je pravo u Sarajevo, a ne recimo u Foču, Čajniče ili bilo koje drugo mjesto u Istočnoj Bosni ili RS, ta ovdje širi “čisti islam” i ponaša se u skladu sa svojom plitkom pameti a ne u skladu sa propisima i odredbama Islamske zajednice (koju, uzgred budi rečeno očito ne priznaju - “džamije su Allahove kuće” trubi Barčić, a on valjda sebe smatra za neposrednog Allahovog nalogodavca koji će upravljati tim “kućama”), te kućnog reda džamija koje su u njenom vlasništvu!
Epilog svega su zatvorena džamijska vrata, indignacija i protesti džematlija, naelektrisavanje odnosa, scene nedostojne plemenskih društava a nekmoli civiliziranih muslimana 21. stoljeća, posebno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine: pa zar je to ISLAM ?

Naravno da nije: nema te vjere koja će sebi dozvoliti sukobe i uznemiravanja svojih sljedbenika uime bilo kakvih ideja i saznanja. A način na koji to radi J. Barčić i njemu slični umjesto da‘ve donosi antipropagandu islama.

Na radost i zadovoljstvo dušmana i neprijatelja. Kojih očito ima poprilično i koji sa posebnim guštom prate vehabijsko “osvajanje Sarajeva”.

A. Kadribegović

http://www.preporod.com


Jonx
Posts: 346
Joined: 14/01/2007 12:05
Location: Tibet

Post by Jonx » 05/03/2007 15:29

Ovo je jedina zemlja na svijetu u kojoj svaki bjelosvjetski dupeglavac moze raditi sta hoce.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 15:32

stota tema o vehabijama, stoti put signaliziranje DO KADA CEMO PUSTITI DA NAM SKRECU PAZNJU I BACAJU PRASHINU U OCI?

Dok se mi krvimo valja ne valja, ovi s vlasti koja nije pocela disati ni 5 mjeseci nakon izbora, primaju pare, a i ne dolaze na posao jer jos nisu podijelili fotelje.


eeeeeeeeeeeeeeeee

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 05/03/2007 15:34

mIRCerka wrote:stota tema o vehabijama, stoti put signaliziranje DO KADA CEMO PUSTITI DA NAM SKRECU PAZNJU I BACAJU PRASHINU U OCI?

Dok se mi krvimo valja ne valja, ovi s vlasti koja nije pocela disati ni 5 mjeseci nakon izbora, primaju pare, a i ne dolaze na posao jer jos nisu podijelili fotelje.


eeeeeeeeeeeeeeeee
;) al dok se bekani dosjete :) ....

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 15:41

Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 16:06

Sarafcina wrote:
mIRCerka wrote:stota tema o vehabijama, stoti put signaliziranje DO KADA CEMO PUSTITI DA NAM SKRECU PAZNJU I BACAJU PRASHINU U OCI?

Dok se mi krvimo valja ne valja, ovi s vlasti koja nije pocela disati ni 5 mjeseci nakon izbora, primaju pare, a i ne dolaze na posao jer jos nisu podijelili fotelje.


eeeeeeeeeeeeeeeee
;) al dok se bekani dosjete :) ....


ja bih od muke sad pustila bradu, hlace su mi ionako kratke, ko kad nema mog broja nikad....
:-D

User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Post by Bosanac_21 » 05/03/2007 16:19

Nesto se ti vehabcici previse dizu, sve vise i vise se mjesaju u neke stvari
o kojima do juce nisu imali pojima. Najzalosnije je to sto su to samo zbog
para i interesa :roll:

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 16:31

nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.da li mi netko moze dati odgovor

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/03/2007 16:32

zoom66 wrote:bek tu d topik...:x..nahorozan sam gore nego juche...:x


ma koji topik?
ukratko, vehabija i nema toliko koliko se o njima prica i koliko su oni sami glasni...
mi se zamajavamo pricom o njima, dok nam mnogo bitnije stvari promicu ispred nosa...
ista ta careva dzamija je veci broj namaza u sedmici poluprazna (znam jer sam dvije godine svaki dan i svako drugo jutro prolazila pored, a o vecrnjim terminima da ne pricam) i sad se kao neko zali...
ne znam vise na kojoj vehabija temi neko napisa DODJE 5-6 vehabija i onda neko kaze 80% onih koji su klanjali itd itd....

ono sto ce na kraju postici, sagradice se vehabijama jos jedna njihova dzamija, pa ce i protestanti traziti sebi crkvu novu, i onda cemo fino imati vise vjerskih objekata nego vjernika...

muka mi je od ugrozenosti, bilo cije...
PS Da ponovim, po stoti put, ne interesuje me ko se kako moli Bogu, i ko kako zivi dokle god ne dira mene direktno. Ako ne zele slusati predavanje od strane ovog lika iz Kalesije, nek ne slusaju...nijedna dzamija nije nicija privatna prcija da moze odredjivati neko nekome ko gdje smije sta...

Ako je namaz gotov, ako nema predavanja od strane glavnog Imama, zasto ih ne pustiti da odrze svoje sta vec imaju....

valjda je Bozija kuca otvorena za sve nas...ili opet imamo jednakije medju jednakima..

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 16:38

nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.


Razlika broj 1.

Kad idem u dzamiju na glavi mi je samija-rubac (ili mahrama). Obucem dugacku suknju ili haljinu...s'dugackim rukavima...u bilo kojoj boji.
Docim...Vehabijke...su u crnini...od glave do pete. Ko strasila! :evil: Samo im oci vire...k'o zvi'ri.
U danasnjem svjetu...tako se oblaci...kad zelis nekog prepasti ili na Maskarama...Karnevalima...za Halloween...itd. Uglavnom...i klince isprepadaju...dok se jadna djeca ne naviknu! :( Eh sad...ako ne hajes kako ce dijeca reagirati...ako se ne obazires....i "boli te ona stvar" kako ljudi nesvjesno reagiraju kad vide nekog obucenog k'o strasilo...onda slobodno produlji...ALI...nemoj bRezobrazno napadati ljude za sovinizam ili netrpeljivost...ako se ne radi o tvojoj boji koze...o tvojoj inteligenciji...o tvom duhovnom zivotu....nekoj tvojoj urodjenoj osobini....NEGO o TVOJOJ HALJI....tj. tvom izboru odjevanja i ponasanja...koje ti legitimiras osvrcajuci se na "Allah-a"!...a mene-nas optuzujes za netrpeljivost! )

Razlika broj 2.

U dzamiju...su uobicajeno...nasi stari isli...s'fesom ili francuzicom...na glavi. Niko nije nos'o tarac na glavi...mada su oni karirani trenutno trend diljem svjeta...ali alternativci ih svezu oko vrata...za razliku od Vehabija...koji ih mecu na glavu! Svi ostalo je bilo u skladu s'aktuelnom nosnjom...znaci...nisu ljudi zapocinjali nikakve trendove...trofrtaljki...bijele nosnje (vid' molim te.... :P frajeri ko' jumferice u bijelom...a zene im... k'o vjestice u crnini. :-) Ako tu nije golemi simbolizam...onda sam ja stvarno preglupa....il' fantaziram). Uglavnom...modni trendovi takve vrste...su u zadnjih 100 godina...zabava parizkih modnih revija. Osim Vehabija...na europskom tlu...u tom pogledu... najvise se proslavio Yves St.Laurent (iz Alzira) ...koji je cesto inkoroporir'o elemente "muslimanskog" oblacenja...u svoje modne kreacije.

Razlika broj 3.

Bosanci se ne zene..."izmedju'se". Znaci...za razliku od Arapa...nasi u brakovi iskljuciv'o sa nerodjacima. Ako se sjecam dobro...mogli su se zenit' samo ako su 7 koljena...udaljeni...I gluho bilo :x ...da neko prekrsi taj usmeni "zakon". Sjecam se dobro slucaja... :x :D Zato je kod nas bio rijedak slucaj...genealoske0naslijednje bolesti. Ako smo se vec zenili iskljucivo s'muslimanima (do'skora) onda to bar nije bilo s'bliznjom rodbinom. (Valjda zato imamo jos malo pameti u'glavi!)
Takodjer...rijetki su kod nas slucaji poligamije. Uobicajeno...nam je jedan muz-jedna zena. Cak sto vise...u odnosu na drugu "Bracu Muslimane" Bosanci su vrlo lojalni muzevi. Nisu bas tol'ko opsjednuti dokazivanjem svoje muskosti...ganjanjem tudjih zena-drugih cura! Takodjer...je jos rijedje...da kilavi starac zeni klinku...(mada u zadnje vrijeme...sponzori i sponzoruse na haju za tim drustvenim propisom).

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

Post by HomeArt » 05/03/2007 17:59

Cudi me da nema komentara na sam clanak koji sam prenio? U onih desetak recinica je tako jednostavno i precizno opisano sve sto se dogadja oko vehabija u posljednjih mjesec dana pa sam se nadao da ce bar neke stvari biti malo jasnije i na neki nacin spustiti loptu na zemlju. Na zalost komentari opet krecu na suplju :sad:

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 05/03/2007 18:02

sahan wrote:Cudi me da nema komentara na sam clanak koji sam prenio? U onih desetak recinica je tako jednostavno i precizno opisano sve sto se dogadja oko vehabija u posljednjih mjesec dana pa sam se nadao da ce bar neke stvari biti malo jasnije i na neki nacin spustiti loptu na zemlju. Na zalost komentari opet krecu na suplju :sad:


Posto je sve tako jednostavno i precizno opisano, sta treba jos dodati? :?

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 05/03/2007 18:07

zlata wrote:
nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.


Razlika broj 1.

Kad idem u dzamiju na glavi mi je samija-rubac (ili mahrama). Obucem dugacku suknju ili haljinu...s'dugackim rukavima...u bilo kojoj boji.
Docim...Vehabijke...su u crnini...od glave do pete. Ko strasila! :evil: Samo im oci vire...k'o zvi'ri.
U danasnjem svjetu...tako se oblaci...kad zelis nekog prepasti ili na Maskarama...Karnevalima...za Halloween...itd. Uglavnom...i klince isprepadaju...dok se jadna djeca ne naviknu! :( Eh sad...ako ne hajes kako ce dijeca reagirati...ako se ne obazires....i "boli te ona stvar" kako ljudi nesvjesno reagiraju kad vide nekog obucenog k'o strasilo...onda slobodno produlji...ALI...nemoj bRezobrazno napadati ljude za sovinizam ili netrpeljivost...ako se ne radi o tvojoj boji koze...o tvojoj inteligenciji...o tvom duhovnom zivotu....nekoj tvojoj urodjenoj osobini....NEGO o TVOJOJ HALJI....tj. tvom izboru odjevanja i ponasanja...koje ti legitimiras osvrcajuci se na "Allah-a"!...a mene-nas optuzujes za netrpeljivost! )

Razlika broj 2.

U dzamiju...su uobicajeno...nasi stari isli...s'fesom ili francuzicom...na glavi. Niko nije nos'o tarac na glavi...mada su oni karirani trenutno trend diljem svjeta...ali alternativci ih svezu oko vrata...za razliku od Vehabija...koji ih mecu na glavu! Svi ostalo je bilo u skladu s'aktuelnom nosnjom...znaci...nisu ljudi zapocinjali nikakve trendove...trofrtaljki...bijele nosnje (vid' molim te.... :P frajeri ko' jumferice u bijelom...a zene im... k'o vjestice u crnini. :-) Ako tu nije golemi simbolizam...onda sam ja stvarno preglupa....il' fantaziram). Uglavnom...modni trendovi takve vrste...su u zadnjih 100 godina...zabava parizkih modnih revija. Osim Vehabija...na europskom tlu...u tom pogledu... najvise se proslavio Yves St.Laurent (iz Alzira) ...koji je cesto inkoroporir'o elemente "muslimanskog" oblacenja...u svoje modne kreacije.

Razlika broj 3.

Bosanci se ne zene..."izmedju'se". Znaci...za razliku od Arapa...nasi u brakovi iskljuciv'o sa nerodjacima. Ako se sjecam dobro...mogli su se zenit' samo ako su 7 koljena...udaljeni...I gluho bilo :x ...da neko prekrsi taj usmeni "zakon". Sjecam se dobro slucaja... :x :D Zato je kod nas bio rijedak slucaj...genealoske0naslijednje bolesti. Ako smo se vec zenili iskljucivo s'muslimanima (do'skora) onda to bar nije bilo s'bliznjom rodbinom. (Valjda zato imamo jos malo pameti u'glavi!)
Takodjer...rijetki su kod nas slucaji poligamije. Uobicajeno...nam je jedan muz-jedna zena. Cak sto vise...u odnosu na drugu "Bracu Muslimane" Bosanci su vrlo lojalni muzevi. Nisu bas tol'ko opsjednuti dokazivanjem svoje muskosti...ganjanjem tudjih zena-drugih cura! Takodjer...je jos rijedje...da kilavi starac zeni klinku...(mada u zadnje vrijeme...sponzori i sponzoruse na haju za tim drustvenim propisom).Interesantna analiza nema sta. :shock: Treba prvo vidjeti strasilo u sebi, pa onda objasnjavati normative oblacenja i ponasanja drugima.Srecom pa nasa djeca ne znaju sta je noc vjestica, pa im se lakse navici na ideju da je zivot maskembal. :oops:

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 18:08

sahan wrote:Cudi me da nema komentara na sam clanak koji sam prenio? U onih desetak recinica je tako jednostavno i precizno opisano sve sto se dogadja oko vehabija u posljednjih mjesec dana pa sam se nadao da ce bar neke stvari biti malo jasnije i na neki nacin spustiti loptu na zemlju. Na zalost komentari opet krecu na suplju :sad:
Komentar je Super. Tebi hvala....sto si ga prenio...ALI...MOC JE U RUKAMA GOSP. CERICA...I IZ. Ako oni nisu kadri nesto poduzeti...sta ti prezlazes! :-D

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 18:13

Znaci nacin odjevanja je jedini problem.
Ipak moram malo demantirati,jer poligamija zar to nije bio prijedlog nedavno jednog bh politicara,a o starcima i mladim curama da ne govoim,toga se covjek najvise nagleda bas na zapadu,znaci nije mi ipak bas jasno... :?

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 05/03/2007 18:19

nuno wrote:Znaci nacin odjevanja je jedini problem.
Ipak moram malo demantirati,jer poligamija zar to nije bio prijedlog nedavno jednog bh politicara,a o starcima i mladim curama da ne govoim,toga se covjek najvise nagleda bas na zapadu,znaci nije mi ipak bas jasno... :?


Steta, zlata se bas potrudila da ti objasni. :)

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 18:25

tempora wrote:
zlata wrote:
nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.


Razlika broj 1.

Kad idem u dzamiju na glavi mi je samija-rubac (ili mahrama). Obucem dugacku suknju ili haljinu...s'dugackim rukavima...u bilo kojoj boji.
Docim...Vehabijke...su u crnini...od glave do pete. Ko strasila! :evil: Samo im oci vire...k'o zvi'ri.
U danasnjem svjetu...tako se oblaci...kad zelis nekog prepasti ili na Maskarama...Karnevalima...za Halloween...itd. Uglavnom...i klince isprepadaju...dok se jadna djeca ne naviknu! :( Eh sad...ako ne hajes kako ce dijeca reagirati...ako se ne obazires....i "boli te ona stvar" kako ljudi nesvjesno reagiraju kad vide nekog obucenog k'o strasilo...onda slobodno produlji...ALI...nemoj bRezobrazno napadati ljude za sovinizam ili netrpeljivost...ako se ne radi o tvojoj boji koze...o tvojoj inteligenciji...o tvom duhovnom zivotu....nekoj tvojoj urodjenoj osobini....NEGO o TVOJOJ HALJI....tj. tvom izboru odjevanja i ponasanja...koje ti legitimiras osvrcajuci se na "Allah-a"!...a mene-nas optuzujes za netrpeljivost! )

Razlika broj 2.

U dzamiju...su uobicajeno...nasi stari isli...s'fesom ili francuzicom...na glavi. Niko nije nos'o tarac na glavi...mada su oni karirani trenutno trend diljem svjeta...ali alternativci ih svezu oko vrata...za razliku od Vehabija...koji ih mecu na glavu! Svi ostalo je bilo u skladu s'aktuelnom nosnjom...znaci...nisu ljudi zapocinjali nikakve trendove...trofrtaljki...bijele nosnje (vid' molim te.... :P frajeri ko' jumferice u bijelom...a zene im... k'o vjestice u crnini. :-) Ako tu nije golemi simbolizam...onda sam ja stvarno preglupa....il' fantaziram). Uglavnom...modni trendovi takve vrste...su u zadnjih 100 godina...zabava parizkih modnih revija. Osim Vehabija...na europskom tlu...u tom pogledu... najvise se proslavio Yves St.Laurent (iz Alzira) ...koji je cesto inkoroporir'o elemente "muslimanskog" oblacenja...u svoje modne kreacije.

Razlika broj 3.

Bosanci se ne zene..."izmedju'se". Znaci...za razliku od Arapa...nasi u brakovi iskljuciv'o sa nerodjacima. Ako se sjecam dobro...mogli su se zenit' samo ako su 7 koljena...udaljeni...I gluho bilo :x ...da neko prekrsi taj usmeni "zakon". Sjecam se dobro slucaja... :x :D Zato je kod nas bio rijedak slucaj...genealoske0naslijednje bolesti. Ako smo se vec zenili iskljucivo s'muslimanima (do'skora) onda to bar nije bilo s'bliznjom rodbinom. (Valjda zato imamo jos malo pameti u'glavi!)
Takodjer...rijetki su kod nas slucaji poligamije. Uobicajeno...nam je jedan muz-jedna zena. Cak sto vise...u odnosu na drugu "Bracu Muslimane" Bosanci su vrlo lojalni muzevi. Nisu bas tol'ko opsjednuti dokazivanjem svoje muskosti...ganjanjem tudjih zena-drugih cura! Takodjer...je jos rijedje...da kilavi starac zeni klinku...(mada u zadnje vrijeme...sponzori i sponzoruse na haju za tim drustvenim propisom).Interesantna analiza nema sta. :shock: Treba prvo vidjeti strasilo u sebi, pa onda objasnjavati normative oblacenja i ponasanja drugima.Srecom pa nasa djeca ne znaju sta je noc vjestica, pa im se lakse navici na ideju da je zivot maskembal. :oops:
Mozda se tvoje dijete nije prepalo...kad ih je prvih puta ugledalo....ali moje jeste! Poleti k'o lud...pa dreknu: "Mama....eno duhova"! Jos je bilo usred grada..na vrlo prometnoj ulici..i tol'ko je brzo letio...da je prosto nest'o! Jos bolji slucaj je kad je ona ludjakinja na Floridi ganjala tuzbu protiv vlasti...nije se htila slikati za vozacku-pasos itd. Onda sam se sjetila...kad mi je strina govor'la kako su partizani u doba rata...silazili u carsiju u feredzama! :lol: Jedno je postivanje-tolerancija...drugo je kad NAMJERNO PROVOCIRAS DRUSTVO. Kako mogu zahtijevati toleranciju i umjerenost od drustva...kad su sami po sebi provokativni i ekstremni...radikalni! Sad k'o fol....trebam ja sebi svezati i oci i ruke i mozak pustit na pasu...i nek'oni rade sto god hoce...jerbo...ako oni kazu da je po Islamu....onda imaju pravo na svoju konfesiju..itd.
DA..DA..DA. Al'nas nije BiH bas milletski sistem...Zivimo u
gradjanskim laickim drzavama...i isto k'o sto imamo pravo ukazati na sovinizam kad europljani maltretiraju zene sa obicnim samijama na glavi...tako smo duzni odgovoriti i na vehabijske provokacije...jerbo...skoro sve sto rade je provociranje...inace bi se pobavili vise sa sobom...i dobrim djelima...a ne dokazivanjem...pokazivanjem..."pravog" Islama.

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 18:26

:) meni je zao kad vidim da se narod ne slaze izmedju sebe,pa onda bar da vidim sta je sporno,pa da i meni bude jasno,ovo navedeno mi je nekako lako oborivo,a i nije ljepo za nekog govoriti da se je obukao kao za maskare,joa ako uzmemo da je zlata muslimanka isto kao i zena koja je pokrivena.Nije ljepo ni ugodno za cuti.

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

Post by HomeArt » 05/03/2007 18:29

zlata wrote:
sahan wrote:Cudi me da nema komentara na sam clanak koji sam prenio? U onih desetak recinica je tako jednostavno i precizno opisano sve sto se dogadja oko vehabija u posljednjih mjesec dana pa sam se nadao da ce bar neke stvari biti malo jasnije i na neki nacin spustiti loptu na zemlju. Na zalost komentari opet krecu na suplju :sad:
Komentar je Super. Tebi hvala....sto si ga prenio...ALI...MOC JE U RUKAMA GOSP. CERICA...I IZ. Ako oni nisu kadri nesto poduzeti...sta ti prezlazes! :-D


Ma vala Zlato nisam pametan sto bi rekli sta i kako uciniti. Onako posmatram sa strane. Jedino mi se cini kako je valjda medijima malo dosadno pa od ovoga prave problem no1 u drzavi. Ko sto Avdo rece sigurno ima vise Pink Floyd-ovaca nego vehabija ali i ovaj cirkus s njima ce sigurno nestati. Sreca pa smo poprilicno tvrdoglav narod. Nije nas promijenila ni veca hrdja pa nece ni Barcic ne boj se.

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 18:36

Sigurno se mnogi smiju kad vide kako zlata opisuje zene pod velom,a onda opet pade mi na pamet posto joj je nik zlata sigurno je tj.vjerovatno muslimanka i onda padne mi u ocima i protiv moje volje,jer vidim da blati sestru po vjeri.

User avatar
spreca
Posts: 60386
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 7 times

Post by spreca » 05/03/2007 18:39

Dzamija je Bozija kuca kako to mnogi govore i ta ista Bozija kuca ima svoj kucni red koji se mora posovati.Za sve je kriva nasa bolesna drzava koja nemoze da stane na kraj onom bolesnom Barcicu i saki jada koja ga podrzava a to sto je on "hafiz" nek si to on drzi za sebe i dobro cuva.
Odgovorni za ovo prdjenje da pravilno ste procitali su IZ na celu sa njenim poglavarom,policija sudstvo i mi (ponekad stvar treba uzeti u svoje ruke ako to drugi nemogu da naprave).Neko rece pa ako je dzamija slobodna zasto i on nebih mogap odrzati svoje predavanje ?.Pa Dzamija nije bircus da se tamo moze raditi sta hoce pa ni u bircusu nemoze bas svasta raditi.
Kakvih ima mozda neko jos predlozi gabu pive i meze pa idemo tamo jer dzuma je prosla.E pa nece moci tako.

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 18:39

nuno wrote::) meni je zao kad vidim da se narod ne slaze izmedju sebe,pa onda bar da vidim sta je sporno,pa da i meni bude jasno,ovo navedeno mi je nekako lako oborivo,a i nije ljepo za nekog govoriti da se je obukao kao za maskare,joa ako uzmemo da je zlata muslimanka isto kao i zena koja je pokrivena.Nije ljepo ni ugodno za cuti.
Jao...ti meni zvucis k'o klero-nacionalista. Taman da nisam muslimanka...kakve veze to ima. Pa da ti Radovan Karadzic kaze da je musliman...da je pres'o na Islam...sta bi onda rek'o. Isto "Brat Rade, Musliman"! :( To sto ucimo isti Kur'an ne znaci da ga isto shvatamo...dozivljavamo. Mozemo ga svi interpretirati...kako god zelimo! :D Pa tako i biva...znaci da ipak nismo svi ideoloska "Braca i Sestre". Valjda bi trebli bit pokorni Bogu...a ne "bratskom musimanstvu" sa svakim i svakakvim!

nuno
Posts: 7
Joined: 03/03/2007 13:23

Post by nuno » 05/03/2007 18:45

:) mene ova situacija podsjeca kao kad se familija posvadja pa idu "po selu" i govore ova moja zaova je vjestica...a selo puca od smjeha.

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 18:49

nuno wrote:Znaci nacin odjevanja je jedini problem.
Ipak moram malo demantirati,jer poligamija zar to nije bio prijedlog nedavno jednog bh politicara,a o starcima i mladim curama da ne govoim,toga se covjek najvise nagleda bas na zapadu,znaci nije mi ipak bas jasno... :?
I kake veze ima nasa rasprava sa zapadom. Zasto zapad mora ulaziti u sve nase BiH rasprave! Radi se o NAMI, NAMA, NAMAM, NASIM, NASEM, NASOJ!

zlata
Posts: 2680
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by zlata » 05/03/2007 18:54

nuno wrote::) mene ova situacija podsjeca kao kad se familija posvadja pa idu "po selu" i govore ova moja zaova je vjestica...a selo puca od smjeha.
A ti mene na one koji kad ostanu bez rijeci...krenu u kontra-napad niskim udarcima....koji imaju veze samo sa spolom suprotnika.

Locked