Vehabije na pravoslavni nacin

Rasprave o vjerskim temama.
pustopoljina

#26 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by pustopoljina »

pa sjecas li se njegovog monologa? bas je na temu datuma i svetaca.
i ja sam sad provjeravala ovo sto sam napisala,i receno mi je-ne grkokatolici,nego dio grcke pravoslavne,takodjer i poljski pravoslavci.naravno ako su ujedinili bozice,to vrijedi i za ostale blagdane po kalendaru respektivno.
mozes se ti cuditi ideji ujedinjenja krscanskih crkava,ali ona je potekla onog datuma kad i raskol,tako da...
mislim da ces zinuti od cuda ako ti jos kazem od ovog mog povjerljivog pravoslavnog izvora informacija (ako laze on,lazem i ja) da je osamdesetih godina i spc razmatrala prelazak na gregorijanski kalendar,ali s obzirom na obzir ostadose pri "svom".
i zapravo...mnogo je manje dvadesetogodisnjaka koji googlaju na ove teme,nego sto mislis.
ivannn

#27 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by ivannn »

pustopoljina wrote:pa sjecas li se njegovog monologa? bas je na temu datuma i svetaca.
i ja sam sad provjeravala ovo sto sam napisala,i receno mi je-ne grkokatolici,nego dio grcke pravoslavne,takodjer i poljski pravoslavci.naravno ako su ujedinili bozice,to vrijedi i za ostale blagdane po kalendaru respektivno.
mozes se ti cuditi ideji ujedinjenja krscanskih crkava,ali ona je potekla onog datuma kad i raskol,tako da...
mislim da ces zinuti od cuda ako ti jos kazem od ovog mog povjerljivog pravoslavnog izvora informacija (ako laze on,lazem i ja) da je osamdesetih godina i spc razmatrala prelazak na gregorijanski kalendar,ali s obzirom na obzir ostadose pri "svom".
i zapravo...mnogo je manje dvadesetogodisnjaka koji googlaju na ove teme,nego sto mislis.
Sveci- katolički i pravoslavni nisu baš sasvim isti. Do raskola možda su bili, ali i prije raskola razlike između zapadne i istočne crkve bile su znatno velike. Da se nije desio taj raskol, najvjerojatnije Crkva bez raskola ne bi bila ista, razlikovao bi se istočni i zapadni obred, kao npr. rimokatolici i grkokatolici...
Koliko je danas kod katolika svetaca , blaženika poslije 16.st- jako mnogo, njih definitivno ne priznaju pravoslavci, dok katolici ne priznaju pravoslavne. Koliko znam Katolici nemaju sv.Savu ili sv.Petku...

Što se tiče gregorijanskog kalendara, Grčka, Bugarska i Rumunjska pravoslavna crkva su prešli na nj, možda postoje ortodoksni Grci koji ga ne priznaju- nisam upoznat....
A koliko ja znam SPC i Ruska pravoslavna crkva su planirale novi kalendar koji bi bio točniji i od gregorijanskog, ne znam zašto ta ideja nije i realizirana.

Budućnost Kršćanske crkve je jedino ujedinjenje, no ne treba ga očekivati uskoro. Cijela pravoslavna crkva bi se trebala homogenizirati, da bi se prešlo na konkretnije stvari.
No to ujedinjenje ne bi bilo nešto kao traženje srednje linije, možda u važnijim stvarima. Pravoslavci bi i dalje imali istočni obred, rimokatolici zapadni. Išli bi u svoje stare crkve, tj.one koje su prilagođene za različite obrede, samo bi Papa uzeo vrhovništvo.
pustopoljina

#28 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by pustopoljina »

ivanne-mozda se nisam tako izrazila,ali sam sigurno mislila tako kako si ti napisao :D
naravno da nisu svi sveci isti-ne vjerujem ni da pravoslavni znaju za sv.franju asiskog.ali oni krscanski blagdani koje slave svi krscani bez obzira na struju kojoj pripadaju,tj. oni koji su u ex yu uvijek isli jedan za drugim po-koliko ono-dvije sedmice otprilike? na te se blagdane misli.
ugl.ti si to lijepo rekao,pa nemam sta dodati.
Bosanac sa dna kace

#29 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Bosanac sa dna kace »

ivannn wrote:I ja isto ne mogu povući nikakvu paralelu s ovom viješću i vehabijama... :-)

Za prošli Uskrs u crkvi u Betlehemu su se potukli svećenici dok su čistili crkvu Isusovog krštenja, razlog nije bio u vođenju liturgije, već u tome što su sudjelovali Armenski i Grčki pravoslavni svećenici, a oni se međusobno ne podnose i ne priznaju. Pa npr. isti slučaj je sa Srbima i Crnogorcima. Ruski patrijarh nije htio doći u Vatikan na ekumenski dijalog zbog Armenskog,
Ono što želim reći da bi se taj ekumenizam provodio u djela prvo se pravoslavci moraju ujediniti između sebe.....
Pravoslavci diljem svijeta ujedinite se! :D

A što se tiče blagdana i svetaca, zna se zaista desit da katolici i pravoslavci isti dan slave Uskrs, a dok Grci su prihvatili gregorijanski kalendar i slave Božić isti dan kao i katolici, za ostale blagdane nisam siguran jer nisu isti.
Izmedji Grka i Jermena je velika razlika, to sto se desilo u Jeruzalemu je cista politika, naime svadja je oko toga ko ce kupit lovu od hodocasca, a joss uvijek stoji status quo, kojeg su nametnuli Osmanlije, gdje svako ima jednak pristup svetim mjestima i fakticki svako jednako ubjere lovu, dok u zadnje vrijeme pravoslavnu patrijarsiju Jeruzalema , kojom uglavnom upravljaju Grci, podrzava Izrael.
Jermeni ili Armeni, nisu ni pravoslavci ni katolici, oni imaju svoju apostolsku crkvu koja se takodje naziva ortodoksnom ili ti gregorjanskom (po sv.Gregorju koji ih je pokrstio), njihovo vjerovanje je monofizitsko i isto je sa Etiposkom pravoslavnom crkvom. Jedan mali dio Jermena su katolici i protestanti (uglavnoom na podrucju danasnje Turske i nesto malo u Siriji), inace Jermeni njeguju jako dobre odnose sa Grcima-pravoslavcima, pogtovo u Turskoj, ali opet ovdje nema rijeci o ujedinjenju Jermenske crkve sa ostalim, oni na to ne bi pristali ni pod razno, jer Jermeni imaju veoma jaku nacionalnu svijest.
Grcka arhiepiskopija i vaseljenska patrijarsija u Istanbulu su prihvatile gregorijanski kalendar, tako da slave Bozic kad i katolici, medjutim ostali sveci im se ne poklapaju, jer uopste ne slave iste svece....iako je kalendar isti, ove godine su opet Grci slavili Uskrs mjesec dana posle katolika...
jedan mali dio pravoslavnih u Grckoj jos uvijek koriste stari kalendar, i nazivaju se starokalendarcima, za njih je bilo kakav kontakt sa katolicima bogohuljenje i njima pripada sekta Zilota koja se pojavila po Srbiji....
a Grkokatolici su nesto sasvim drugo, to su zapravo pravoslavci koji vec oko 300 godina priznaju Papu... :-)
Fratris

#30 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Fratris »

Mala ispravka.
Bosanac sa dna kace wrote: Jedan mali dio Jermena su katolici i protestanti
Broj Armena katolika je prilicno velik, bili oni rimokatolici ili katolici istocnog obreda. Katolicanstvo je bilo jako u onim dijelovima armenskog etnickog prostora koji su danas u Turskoj, tako da se katolici vecinom nalaze medju armenskom dijasporom.

Malo kontroverznije, ima i muslimana kojima je maternji Armenski, no njihova etnicka pripadnost je predmet rasprava.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hamshenis
ivannn

#31 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by ivannn »

Bosanac sa dna kace wrote:
ivannn wrote:I ja isto ne mogu povući nikakvu paralelu s ovom viješću i vehabijama... :-)

Za prošli Uskrs u crkvi u Betlehemu su se potukli svećenici dok su čistili crkvu Isusovog krštenja, razlog nije bio u vođenju liturgije, već u tome što su sudjelovali Armenski i Grčki pravoslavni svećenici, a oni se međusobno ne podnose i ne priznaju. Pa npr. isti slučaj je sa Srbima i Crnogorcima. Ruski patrijarh nije htio doći u Vatikan na ekumenski dijalog zbog Armenskog,
Ono što želim reći da bi se taj ekumenizam provodio u djela prvo se pravoslavci moraju ujediniti između sebe.....
Pravoslavci diljem svijeta ujedinite se! :D

A što se tiče blagdana i svetaca, zna se zaista desit da katolici i pravoslavci isti dan slave Uskrs, a dok Grci su prihvatili gregorijanski kalendar i slave Božić isti dan kao i katolici, za ostale blagdane nisam siguran jer nisu isti.
Izmedji Grka i Jermena je velika razlika, to sto se desilo u Jeruzalemu je cista politika, naime svadja je oko toga ko ce kupit lovu od hodocasca, a joss uvijek stoji status quo, kojeg su nametnuli Osmanlije, gdje svako ima jednak pristup svetim mjestima i fakticki svako jednako ubjere lovu, dok u zadnje vrijeme pravoslavnu patrijarsiju Jeruzalema , kojom uglavnom upravljaju Grci, podrzava Izrael.
Jermeni ili Armeni, nisu ni pravoslavci ni katolici, oni imaju svoju apostolsku crkvu koja se takodje naziva ortodoksnom ili ti gregorjanskom (po sv.Gregorju koji ih je pokrstio), njihovo vjerovanje je monofizitsko i isto je sa Etiposkom pravoslavnom crkvom. Jedan mali dio Jermena su katolici i protestanti (uglavnoom na podrucju danasnje Turske i nesto malo u Siriji), inace Jermeni njeguju jako dobre odnose sa Grcima-pravoslavcima, pogtovo u Turskoj, ali opet ovdje nema rijeci o ujedinjenju Jermenske crkve sa ostalim, oni na to ne bi pristali ni pod razno, jer Jermeni imaju veoma jaku nacionalnu svijest.
Grcka arhiepiskopija i vaseljenska patrijarsija u Istanbulu su prihvatile gregorijanski kalendar, tako da slave Bozic kad i katolici, medjutim ostali sveci im se ne poklapaju, jer uopste ne slave iste svece....iako je kalendar isti, ove godine su opet Grci slavili Uskrs mjesec dana posle katolika...
jedan mali dio pravoslavnih u Grckoj jos uvijek koriste stari kalendar, i nazivaju se starokalendarcima, za njih je bilo kakav kontakt sa katolicima bogohuljenje i njima pripada sekta Zilota koja se pojavila po Srbiji....
a Grkokatolici su nesto sasvim drugo, to su zapravo pravoslavci koji vec oko 300 godina priznaju Papu... :-)
Da, lijepo si ti rekao, nisam ni ja ništa drukčije rekao (nisam ulazio u razlog njihovog neslaganja)i isti je zaključak- da među pravoslavcima je veće nejedinstvo. Armenska crkva je dakako i pravoslavna, obred je istočni no imaju svoje neslaganja uvezi osobe Isusa Krista, koju i zapravo i ne smatraju osobom (već samo bogom). Ortodoksna crkva je i ustaljeni naziv i za pravoslavnu crkvu. Kao što si rekao razlozi su politički, npr. Ruska PC neće nikada priznati Armensku ili Ukrajinsku crkvu, isto što Srbi ne priznaju Crnogorce ili Makedonce, jer su oni imali prevlast nad njima i naravno godi im veći br.vjernika i veći opseg vlasti nad kojom oni imaju moć.
Znatno se primjeti heterogenost istočnih crkava, svatko im svoju crkvu u kojoj donosi nove zakone, nove svece i nove dogme.

Prije bi se ujedinila sva pravoslavna crkva s katolicima, nego neke pravoslavne crkve pojedinačno.
Ha-bee-ba

#32 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Ha-bee-ba »

hahahahaaaaa... hahahahaaa kockice dusho evo sorry a? :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#33 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Fratris wrote:Mala ispravka.
Bosanac sa dna kace wrote: Jedan mali dio Jermena su katolici i protestanti
Broj Armena katolika je prilicno velik, bili oni rimokatolici ili katolici istocnog obreda. Katolicanstvo je bilo jako u onim dijelovima armenskog etnickog prostora koji su danas u Turskoj, tako da se katolici vecinom nalaze medju armenskom dijasporom.

Malo kontroverznije, ima i muslimana kojima je maternji Armenski, no njihova etnicka pripadnost je predmet rasprava.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hamshenis
u pordjenju sa citavim brojem Jermena, broj katolika i protestanata opet ostaje mali, u najvise je Jermena katolika bilo ja mislim na podrucju Erzuruma u Turskoj.
isto ko sto imas Pontijske Grke muslimanee koji i dan danas pricaju grcki imas i Jermene....sto da ne :-)
Fratris

#34 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Fratris »

Bosanac sa dna kace wrote: u pordjenju sa citavim brojem Jermena, broj katolika i protestanata opet ostaje mali, u najvise je Jermena katolika bilo ja mislim na podrucju Erzuruma u Turskoj.
Ne bih bas rekao. Armena je 3 miliona u Armeniji a mozda i vise of 5 miliona izvan. Ovi u dijaspori su negdje pola-pola sto se tice clanstva u Armenskoj Apostolskoj Crkvi. Znaci mozda 2-3 miliona Armena su katolici, protestanti, itd.
isto ko sto imas Pontijske Grke muslimanee koji i dan danas pricaju grcki imas i Jermene....sto da ne :-)
Nisam mislio na ljude koji govore armenski u Turskoj. Oni su prica za sebe, i vecina ih se smatra Turcima. Mislio sam na one muslimane koji su ostali s druge strane granice.
Bosanac sa dna kace

#35 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Fratris wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Nisam mislio na ljude koji govore armenski u Turskoj. Oni su prica za sebe, i vecina ih se smatra Turcima. Mislio sam na one muslimane koji su ostali s druge strane granice.
opet ja ne vidim neku vaznu poentu u svemu tome
Post Reply