Vehabije na pravoslavni nacin

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#1 Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Bosanac sa dna kace »

U Srbiji se svećenici potukli s vjernicima

U crkvi Svete trojice u Duškovcima svećenici su se potukli s vjernicima koji su tražili objašnjenje zašto se liturgija i molitva služe na katolički način.

Jedan od vjernika je istupio iz klupe u namjeri da pokaže proglas Svetog sinoda u kojem stoji kako se treba služiti molitva. Umjesto objašnjenja, dobio je udarac. "Okreni leđa oče! Okreni leđa", vikali su vjernici svećeniku, jer ih jako smeta što su počeli voditi misu na katolički način, odnosno leđima okrenuti oltaru.

Svećenik Dušan je tada okrenuo leđa vjernicima i misa je nastavljena. Međutim, na završetku mise na vratima crkve je došlo do guranja koje je preraslo u masovnu tučnjavu. Svećenik je fizički nasrnuo na Miodraga Gavrića, osnivača Dječje televizije u Kragujevcu, povukao ga i gurnuo uza zid.

U gužvi udarac je dobila i osoba koja je nosila proglas Svetog sinoda. On je povrijedio ruku, a razbijene su mu i naočale. Primljen je u bolnicu i kaže kako planira tužiti crkvu.

Također, jedan dečko koji je klečao dobio je udarac u sljepoočnicu. "Sram vas bilo", vikali su vjernici episkopu kad je izlazi iz crkve. "Vjernici su tražili da im se objasni tko uvodi novotarije i katoličke običaje te zbog čega se svećenstvo okreće zapadu i leđa okreću oltaru. To kod nas još nije zabilježeno", kazao je Gavrić za Kurir.
*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=207
Prozor

#2 Re: Vhbije na pravoslavni nacin

Post by Prozor »

Vehabije? Ne kontam...

A da se neko tuce po crkvi kao ovdje istovremeno sto tvrdi da sluzi Boga je nigdje ni´scim...
emra_a

#3 Re: Vhbije na pravoslavni nacin

Post by emra_a »

od kud ti to vehabije? pa prije branioci izvornih obicaja i vjere
Ha-bee-ba

#4 Re: Vhbije na pravoslavni nacin

Post by Ha-bee-ba »

emra_a wrote:od kud ti to vehabije? pa prije branioci izvornih obicaja i vjere
u potpunosti se slazhem s tobom...

Ipak, ove "novotarije" su nishta drugo do pokushaj laganog uvodjenja pravoslavnog naroda u tzv "ekumenizam" odnosno ponovno "spajanje" katolicanstva i pravoslavlja...

P.S. ovo vam je iz pera muslimanke
kockica_kockica

#5 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by kockica_kockica »

post nidje veze... tema jos gore... kakve veze imaju Vehabije sa tucnjavom u Crkvi... svasta... i kakvo spajanje katolicke i pravoslavne crkve.. o boze mili sta sve necu procitati... a clanak je sam za sebe tuzan i smijesan... prije su katolicki svecenici drzali misu tako da okrenu ledja narodu i sve je bilo na latinskom jeziku, poslije je uvedeno da budu okrenuti ledjima oltaru i da bude liturgija na maternjem jeziku ... a sve to jer su tako blizi vjernicima, odnosno da i vjernici ucestvuje u molitvi ... :roll:
Ha-bee-ba

#6 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by Ha-bee-ba »

kockica_kockica wrote:post nidje veze... tema jos gore... kakve veze imaju Vehabije sa tucnjavom u Crkvi... svasta... i kakvo spajanje katolicke i pravoslavne crkve.. o boze mili sta sve necu procitati... a clanak je sam za sebe tuzan i smijesan... prije su katolicki svecenici drzali misu tako da okrenu ledja narodu i sve je bilo na latinskom jeziku, poslije je uvedeno da budu okrenuti ledjima oltaru i da bude liturgija na maternjem jeziku ... a sve to jer su tako blizi vjernicima, odnosno da i vjernici ucestvuje u molitvi ... :roll:

Ti izgleda nisi dobro obavjesten/a...daj, pokusaj nesto saznati o tome...(google is your friend indeed).
encian

#7 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by encian »

bosanceros vjerovatno povlaci paralelu sa vehabijama zbog novotarija u vjeri. mislim.
Bosanac sa dna kace

#8 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

encian wrote:bosanceros vjerovatno povlaci paralelu sa vehabijama zbog novotarija u vjeri. mislim.
pa je, konacno da neko skonta....al haj nasem svijetu sam nek je mlatit praznu slamu
pustopoljina

#9 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by pustopoljina »

joj fakat ovi sto se ibrete nad vezom vehabija i ove price... vehabije smatraju da su cuvari izvornog islama (sve raditi kako se radilo u vrijeme muhameda a.s.),a da smo mi bosanski muslimani puni novotarija i uticaja drugih vjera.
tako se i ovi vjernici u crkvi protive novotarijama (okretanje ledja oltaru).
kao da ih niko nije obavijestio da ratzinger ima zelju ujediniti krscanstvo. kriz je krst,krst je kriz i tako to...i grcka crkva je,cini mi se, presla na drugi kalendar(odavno) tako da su sad vjerski pravoslavni i katolicki sveci istog datuma. al'de ti to probaj reci srbima i hrvatima :D nije tim u kragujevcu do toga sto je to katolicki nacin, nego sto tako rade hrvati. iste budale kao i mi.
Bosanac sa dna kace

#10 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

pustopoljina wrote:joj fakat ovi sto se ibrete nad vezom vehabija i ove price... vehabije smatraju da su cuvari izvornog islama (sve raditi kako se radilo u vrijeme muhameda a.s.),a da smo mi bosanski muslimani puni novotarija i uticaja drugih vjera.
tako se i ovi vjernici u crkvi protive novotarijama (okretanje ledja oltaru).
kao da ih niko nije obavijestio da ratzinger ima zelju ujediniti krscanstvo. kriz je krst,krst je kriz i tako to...i grcka crkva je,cini mi se, presla na drugi kalendar(odavno) tako da su sad vjerski pravoslavni i katolicki sveci istog datuma. al'de ti to probaj reci srbima i hrvatima :D nije tim u kragujevcu do toga sto je to katolicki nacin, nego sto tako rade hrvati. iste budale kao i mi.
:-) :-) :-) :D :D :D
elSaik

#11 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by elSaik »

kockica_kockica wrote:post nidje veze... tema jos gore... kakve veze imaju Vehabije sa tucnjavom u Crkvi... svasta... i kakvo spajanje katolicke i pravoslavne crkve.. o boze mili sta sve necu procitati... a clanak je sam za sebe tuzan i smijesan... prije su katolicki svecenici drzali misu tako da okrenu ledja narodu i sve je bilo na latinskom jeziku, poslije je uvedeno da budu okrenuti ledjima oltaru i da bude liturgija na maternjem jeziku ... a sve to jer su tako blizi vjernicima, odnosno da i vjernici ucestvuje u molitvi ... :roll:
Image
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

a sto se raja zalijepi za temu cim vidi u naslovu rijec vhbije :D
ja ako budem imo kakv bizmis nazvacu ga vhbijski pa valjda mi bude iso dobro :P :lol:
kockica_kockica

#13 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Ha-bee-ba wrote:

Ti izgleda nisi dobro obavjesten/a...daj, pokusaj nesto saznati o tome...(google is your friend indeed).

Za tvoju info ja sam i te kako o tome svemu obavjestena i ne razumijem kakve gluposti valjate... dao Bog da radim na mjestu gdje bi to bila top tema... ali o tome nema govora... i nije sve u google-u ....

@ vjerski praznici pravoslavni i katolicki nisu istog datuma ... ponekad se poklope po kalendarima ali to je sve...

lupate gluposti... :zzzz:
encian

#14 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by encian »

kockica_kockica wrote:

@ vjerski praznici pravoslavni i katolicki nisu istog datuma ... ponekad se poklope po kalendarima ali to je sve...

to kod nasih srba i hrvata. ovi moji katolici i ortodoksni SVI slave SVE na isti dan.
kockica_kockica

#15 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

encian wrote:
kockica_kockica wrote:

to kod nasih srba i hrvata. ovi moji katolici i ortodoksni SVI slave SVE na isti dan.
:roll: :zzzz:
encian

#16 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by encian »

hocu potvrditi gore jednom postu da je vecina zemalja ortodoksnih krscana uskladila kalendar sa katolickim, pa im praznici padaju na isti dan. i ja sam se poprilicno iznenadila kad sam isla na prvi bozic kod prijatelja rumuna 25. decembra.
pustopoljina

#17 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by pustopoljina »

kockica,hajde,raspitaj se jos jednom.
kockica_kockica

#18 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

pustopoljina wrote:kockica,hajde,raspitaj se jos jednom.

niti zelim raspravljati o ovakvim stvarima niti se zelim raspitivati o necemu sto se nikada nece desiti... sto se mene tice vjeruj i ti i svi ovdje u sto hocete... nemam ja snage ni volje uvjeravati ljude u neke stvari koje ne zele cuti... kad sam dosla na forum bila sam optimisticna.. ali sad vidim da ovdje vlada samo mrznja i teme o kojima raspravljate su jednostavno za moj pojam besmislene... mozda sam rasla u drugacijem svijetu u kojem me nisu naucili da mrzim bilo koga, mozda se razumijem u neke stvari vise nego bi trebala... ono sto napisem je samo zato jer vladam tom materijom.. ne treba meni neki 20 godisnjak da me pravi budalom i pise o google-u ... i jos mi kaze kako je na isti dan slavio pravoslavni i katolicki Bozic... ne znam samo sta je bilo kad se probudio...

od sad ja idem sign out meni uopce nije mjesto ovdje .. na moju veliku zalost :?
IceQueen

#19 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by IceQueen »

kockica_kockica wrote:
pustopoljina wrote:kockica,hajde,raspitaj se jos jednom.

niti zelim raspravljati o ovakvim stvarima niti se zelim raspitivati o necemu sto se nikada nece desiti... sto se mene tice vjeruj i ti i svi ovdje u sto hocete... nemam ja snage ni volje uvjeravati ljude u neke stvari koje ne zele cuti... kad sam dosla na forum bila sam optimisticna.. ali sad vidim da ovdje vlada samo mrznja i teme o kojima raspravljate su jednostavno za moj pojam besmislene... mozda sam rasla u drugacijem svijetu u kojem me nisu naucili da mrzim bilo koga, mozda se razumijem u neke stvari vise nego bi trebala... ono sto napisem je samo zato jer vladam tom materijom.. ne treba meni neki 20 godisnjak da me pravi budalom i pise o google-u ... i jos mi kaze kako je na isti dan slavio pravoslavni i katolicki Bozic... ne znam samo sta je bilo kad se probudio...

od sad ja idem sign out meni uopce nije mjesto ovdje .. na moju veliku zalost :?

Da li ce se desiti ili ne, ne znam, ali da postoje određene inicijative da se to desi, to je činjenica!!!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#20 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by dr.gog »

@Kockice bona ,čemu tužni tonovi..velika je ovo kuća sa puno čeljadi :)
A kako vidim nisi upoznata sa određenim ekumenskim stremljenjima..čisto ne bi vjerovala kakve se stvari dešavaju..nezamislive do prije par godina još...rado ću ti odgovoriti na neke nedoumice ako želiš-a koliko budem znao i umio.
ivannn

#21 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by ivannn »

I ja isto ne mogu povući nikakvu paralelu s ovom viješću i vehabijama... :-)

Za prošli Uskrs u crkvi u Betlehemu su se potukli svećenici dok su čistili crkvu Isusovog krštenja, razlog nije bio u vođenju liturgije, već u tome što su sudjelovali Armenski i Grčki pravoslavni svećenici, a oni se međusobno ne podnose i ne priznaju. Pa npr. isti slučaj je sa Srbima i Crnogorcima. Ruski patrijarh nije htio doći u Vatikan na ekumenski dijalog zbog Armenskog,
Ono što želim reći da bi se taj ekumenizam provodio u djela prvo se pravoslavci moraju ujediniti između sebe.....
Pravoslavci diljem svijeta ujedinite se! :D

A što se tiče blagdana i svetaca, zna se zaista desit da katolici i pravoslavci isti dan slave Uskrs, a dok Grci su prihvatili gregorijanski kalendar i slave Božić isti dan kao i katolici, za ostale blagdane nisam siguran jer nisu isti.
kockica_kockica

#22 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

dr. Gog idi procitaj koju knjigu mani te se google-a, jer nemate nikakvog znanja i predznanja o ekumenizmu opcenito... procitaj post prije mene od ivannn-a koji je sve to lijepo objasnio.

Grci su prihvatili gregorijanski kalendar i slave Božić isti dan kao i katolici, za ostale blagdane nisam siguran jer nisu isti.- ovo se odnosi na grkokatolike koji nisu pravoslavci samo da se zna za one koji nemaju pojma o ovoj materiji....

Vjeronauk izasao iz raja.. go to vjeronauk.. u pripremni razred .. everybody djuture... :lol:
pustopoljina

#23 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by pustopoljina »

dobro,kad sam ti ja dvadesetogodisnjak sa google znanjem...eno ti bogdan diklic u "crveni kamion,sive boje" :D bas si neka...
kockica_kockica

#24 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

pustopoljina wrote:dobro,kad sam ti ja dvadesetogodisnjak sa google znanjem...eno ti bogdan diklic u "crveni kamion,sive boje" :D bas si neka...

bez uvrede ali me nervira to sa googlanjem... danas svi misle da se google dugmetom moze sve nauciti... bojim se da ne moze... :-)

i kad mi napise da je ekumenizam spajanje dodje mi da poludim jer je ekumenizam poticanje na slobodu izražavanja te blagost prema onima koji drugačije misle. kakvo spajanje ??? cega??? .. ekumenski sabor postoji i katolicki i pravoslavni i bilo ih cini mi se 21 u katolickoj crkvi za pravoslavne ne znam..

i kako rece ivann pravoslavna crkva sebe prvo treba ujediniti da bi se ujedinila sa drugima...

gledala sam ja crveni kamion sive boje.... :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Vehabije na pravoslavni nacin

Post by dr.gog »

@Kockica ohladi malo,taj stil obraćanja ostavi van Foruma :) .Opomena.http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
Post Reply