vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
istocnjak

#176 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by istocnjak »

ticoroman wrote:
Sharkoon wrote:Jos pogotovo zena vjernica i pokrivena sto mu je trebalo da to radi
Je li uvrijeda/provokacija automaski teza zbog toga sto je zena pokrivena i opravdava li to brutalnu reakciju njenog muza?
Kada je na bil hak ubijen vjernik u Mostaru (Allah dž.š. mu rahmet podario) ni kriv a niti duzan, na ovom forumu ga niko nije ni spomenuo (vidjeti na tražilica). Pogledajte samo odvratno izvjestavanje FTV kojoj se uredno placa RTV pretplata.

Medjutim kada treba osuditi čovjeka koji je branio čast svoje supruge, što je svakom normalnom čovjeku sasvim opravdano ... onda je isti taj čovjek vehabija, nasilnik ... itd.

Kako je to samo patetično, bijedno, jadno i žalosno ... upitajte se kakvi ste to vi kao (ne)ljudi ...
Last edited by istocnjak on 29/08/2009 20:32, edited 2 times in total.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#177 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Halleluhwah »

ZZ Topovci ne nose podvrnute tole.
A koje je uho navodno odsječeno?
Fozgen

#178 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Fozgen »

Svi su kabadahije i face a kada se desi ovako nesto onda kriv je vehabija ili nesto slicno.
Kako bi se bilo ko od vas postavio da se nesto slicno desilo vasoj majci, sestri ili zeni?
Koliko mi je puta bilo doslo da odem do pijace i svaki, primjera radi, paradajz u usta uguram jer je od 10 kupljenih komada 9 polutruhlo, al se uvijek susdrzim i sve do jednom kad ne budem imao bas lijep dan, a kamoli da neki pijacar ucini ovako nesto, na kraju krajeva dobro je i prosao.
Al je valjda caka sto je lik vehabija ma sta god da to znacilo.
pustopoljina

#179 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by pustopoljina »

@iatocnjak-sta sad ti pricas? ko ga nije spomenuo? bila tema-i ja na temi i sad ih mogu nekoliko nabrojati. cura iz mostara postavila temu. i video. za koga li ti igras?
e vala,svaka ti cast!
Last edited by pustopoljina on 29/08/2009 20:33, edited 1 time in total.
therrarrius

#180 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by therrarrius »

Halleluhwah wrote:ZZ Topovci ne nose podvrnute tole.
U pravu si od sada kada vidim lika sa bradom obavezno cu mu pogledati pantole, pa da znam dali da ga uvrijedim, ismijem ili ne. :thumbup: super.
Uho je desno, mislim.
istocnjak

#181 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by istocnjak »

pustopoljina wrote:@iatocnjak-sta sad ti pricas? ko ga nije spomenuo? bila tema-i ja na temi i sad ih mogu nekoliko nabrojati. cura iz mostara postavila temu. i video. za koga li ti igras?
e vala,svaka ti cast!
Izvini trazio sam ali nisam nasao a igram za dobra djela, pravdu i istinu ... :)
ticoroman

#182 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by ticoroman »

istocnjak wrote:Medjutim kada treba osuditi čovjeka koji je branio čast svoje supruge, što je svakom normalnom čovjeku sasvim opravdano ... onda je isti taj čovjek vehabija, nasilnik ... itd.

Kako je to samo patetično, bijedno, jadno i žalosno ... upitajte se kakvi ste to vi kao (ne)ljudi ...[/b]
Cin rezanja uha zbog banalne verbalne uvrijede je neprimjeran bez obzira je li covjek vehabija ili ne. Upravo braniti "cast" svoje zene zbog toga na takav nacin je pateticno i nerazumljivo u nasoj kulturi, i samim tim izaziva odredjenju paznju i cudjenje jer je strano civilizovanom ponasanju.

Na koji nacin je sada zena bolja jer joj je "odbranio cast". Kakva cast? Kako? Piljar je bio nekulturan, ali .....
pustopoljina

#183 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by pustopoljina »

haj' fino...izvini i ti...ali me bas nervira kad se broji koliko je neko puta spomenut. kao da se o izlozbenim predmetima radi.
bila je tema.cini mi se cak vise istovremeno,pa su te duple zakljucali i jedna koja je pocela o vehabijama (kao da su oni skrivili tucu),pa kad se saznalo kako i sta- prestala tema.
delightful

#184 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by delightful »

istocnjak, ne pokusavaj ovo vise. opomena pred ban.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#185 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Halleluhwah »

therrarrius wrote:
Halleluhwah wrote:ZZ Topovci ne nose podvrnute tole.
U pravu si od sada kada vidim lika sa bradom obavezno cu mu pogledati pantole, pa da znam dali da ga uvrijedim, ismijem ili ne. :thumbup: super.
Uho je desno, mislim.
Eh, ostaje mu lijevo onda. Sreća u nesreći. Šta li bi rekli na onu ''Pearl necklace, she wanna pearl necklace'' od ZZ Topa?

Pošto je već više puta spomenuta čast žene, ne mogu a da ne kažem da je odbrana iste zbog glupog dobacivanja, ako treba biti ispunjena, u civiliziranom svijetu prikladnija na civilizirani način - šakom, a ne ovim metodom. (Šakom ili nekim drugim kulturnim vidom odbrane, kao na primjer upozorenjem u sklopu razgovora.)
Loulou

#186 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Loulou »

Fozgen wrote:Svi su kabadahije i face a kada se desi ovako nesto onda kriv je vehabija ili nesto slicno.
Kako bi se bilo ko od vas postavio da se nesto slicno desilo vasoj majci, sestri ili zeni?
Koliko mi je puta bilo doslo da odem do pijace i svaki, primjera radi, paradajz u usta uguram jer je od 10 kupljenih komada 9 polutruhlo, al se uvijek susdrzim i sve do jednom kad ne budem imao bas lijep dan, a kamoli da neki pijacar ucini ovako nesto, na kraju krajeva dobro je i prosao.
Al je valjda caka sto je lik vehabija ma sta god da to znacilo.
Apsolutno nije u pitanju to da li je čovjek vehabija, ateist, katolik, pravoslavac, budist, navijač ovog ili onog kluba... i to je nekoliko ljudi, nekoliko puta ovdje pomenulo, pa je, mislim, besmisleno to pitanje više potezat. Ono što je meni ovdje pitanje je, da li je ova vrsta "intervencije na uvredu časti" (odsijecanje uha) karakteristična za sljedbenike selefijskog učenja?

Ponašanje prodavača i prodavačica na pijaci daleko je od, najblaže rečeno, poželjnog. Neko je dobro rekao - "za tvoje pare ti ugura smeće u kesu", varaju na vagi, šta sve ne... S njima već duže vremena nemam posla. Jednostavno, ne kupujem na pijaci. Upravo iz navedenog razloga. Znam da ima i drugačijih primjera. Alternativa je kupovina u velikim samposlugama, jer, budimo iskreni, ne znamo porijeklo ni jedne ni druge robe (one na pijaci kako ni one iz samoposluge. Osim ako prodavača/icu lično poznajemo). Bila je već tema o tome - Šta jedemo. Toliko o offtopicu.
Ali, bit je da se s ovakvim ponašanjem, s kakvim se susrela pomenuta žena, možemo susresti bilo gdje. U bilo kojoj situaciji. Ali i to da nema opravdanja za postupak "uvijeđenog muža (brata, koga li već)" i da je potpuno neprihvatljiv.
Za mene bi bilo uvredljivo da bilo ko u takvoj situaciji staje u moju odbranu. Valjda sami trebamo biti spremni i sposobni izaći na kraj s raznim situacijma u koje nas život dovodi (ne govorim o fizičkom napadu). Pa, ni u djetinjstvu, roditelji nisu uvijek i u svakoj situaciji tu.

A kako bi reagirali drugi (pretpostavljam da je pitanje upućeno muškarcima), da je u pitanju njihova žena, sestra, majka... Ko god bi nastupio i slično onome kako je "predmetni gospodin" nastupio, ima problema s vlastitim egom i osjećajem vrijednosti. Da, to je moja proizvoljna "dijagnoza".
Fozgen

#187 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Fozgen »

Loulou wrote: Apsolutno nije u pitanju to da li je čovjek vehabija, ateist, katolik, pravoslavac, budist, navijač ovog ili onog kluba... i to je nekoliko ljudi, nekoliko puta ovdje pomenulo, pa je, mislim, besmisleno to pitanje više potezat. Ono što je meni ovdje pitanje je, da li je ova vrsta "intervencije na uvredu časti" (odsijecanje uha) karakteristična za sljedbenike selefijskog učenja?

Ponašanje prodavača i prodavačica na pijaci daleko je od, najblaže rečeno, poželjnog. Neko je dobro rekao - "za tvoje pare ti ugura smeće u kesu", varaju na vagi, šta sve ne... S njima već duže vremena nemam posla. Jednostavno, ne kupujem na pijaci. Upravo iz navedenog razloga. Znam da ima i drugačijih primjera. Alternativa je kupovina u velikim samposlugama, jer, budimo iskreni, ne znamo porijeklo ni jedne ni druge robe (one na pijaci kako ni one iz samoposluge. Osim ako prodavača/icu lično poznajemo). Bila je već tema o tome - Šta jedemo. Toliko o offtopicu.
Ali, bit je da se s ovakvim ponašanjem, s kakvim se susrela pomenuta žena, možemo susresti bilo gdje. U bilo kojoj situaciji. Ali i to da nema opravdanja za postupak "uvijeđenog muža (brata, koga li već)" i da je potpuno neprihvatljiv.
Za mene bi bilo uvredljivo da bilo ko u takvoj situaciji staje u moju odbranu. Valjda sami trebamo biti spremni i sposobni izaći na kraj s raznim situacijma u koje nas život dovodi (ne govorim o fizičkom napadu). Pa, ni u djetinjstvu, roditelji nisu uvijek i u svakoj situaciji tu.

A kako bi reagirali drugi (pretpostavljam da je pitanje upućeno muškarcima), da je u pitanju njihova žena, sestra, majka... Ko god bi nastupio i slično onome kako je "predmetni gospodin" nastupio, ima problema s vlastitim egom i osjećajem vrijednosti. Da, to je moja proizvoljna "dijagnoza".
Kada sam prvi put procitao ovu vijest odma me u oci ubolo ono vehabija i zbog tog navodim to.
Kod nas vijesti mogu poceti sa "Hrvat, Bosnjak ili Srbin izazvao prometnu nesrecu", a od sada i sa vehabija, samo zbog tog navodim to vehabija.
Iritira to sto cu ja mozda, nedaj Boze, nastradati od recimo nekog Hrvata i Srbina i zadnje sto zelim jest da pise da je Hrvat ili Srbin ubio Bosnjaka.
A to sto kod nas nema vlasti pa neko ko izvrsi ubistvo dobije 2 godine zatvora je prica sama po sebi i moze lako dovesti do tog da ljudi uzimaju zakon u svoje ruke.
Koja bi bila alternativa onom sto je ona uradila? Da je sutila? Sto bi sutila?
istocnjak

#188 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by istocnjak »

Loulou wrote:Ponašanje prodavača i prodavačica na pijaci daleko je od, najblaže rečeno, poželjnog. Neko je dobro rekao - "za tvoje pare ti ugura smeće u kesu", varaju na vagi, šta sve ne... S njima već duže vremena nemam posla.
Meni je najveca sega kad kupujem na pijaci kod nekih prodavaca je okrenuta vaga pa nista ne vidis koliko je u kg. Dodjes kuci izvagas i vidis ono uvijek te zavrn'e za pola marke. Tako ja jednom prilikom udjem skroz u box i gledam koliko je u kg., a ovoj sirovini kao nesto krivo ... gleda me u oci k'o nesto me prepada i onda uze noz lafo se igra sa njim i zabode ga u stol jedno metar od mene ... a meni sega pravo ... naravno nisam vise kupovao kod njega vec do susjednog stola gdje se vidi vaga ... svaki put gledajuci tu istu sirovinu direktno u oci hoce li mi sta reci ... a on samo obara pogled ... bas smijesno ... :D
zonbirile

#189 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by zonbirile »

izvini @istočnjak ,a šta je to čast vlastite žene?
Loulou

#190 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Loulou »

Fozgen wrote:Kada sam prvi put procitao ovu vijest odma me u oci ubolo ono vehabija i zbog tog navodim to.
Kod nas vijesti mogu poceti sa "Hrvat, Bosnjak ili Srbin izazvao prometnu nesrecu", a od sada i sa vehabija, samo zbog tog navodim to vehabija.
Iritira to sto cu ja mozda, nedaj Boze, nastradati od recimo nekog Hrvata i Srbina i zadnje sto zelim jest da pise da je Hrvat ili Srbin ubio Bosnjaka.
A to sto kod nas nema vlasti pa neko ko izvrsi ubistvo dobije 2 godine zatvora je prica sama po sebi i moze lako dovesti do tog da ljudi uzimaju zakon u svoje ruke.
Koja bi bila alternativa onom sto je ona uradila? Da je sutila? Sto bi sutila?
Naslove teme je pretenciozan, s tim se slažem. Za mene je relevantan utoliko što se pitam ono što sam u prethodnom postu pomenula:
Da li je ova vrsta "intervencije na uvredu časti" (odsijecanje uha) karakteristična za sljedbenike selefijskog učenja?

Šta je ona mogla uraditi? Dotičnu ženu ne poznajem. Mogla mu je odgovoriti, da, a ako je smatrala neprimjerenim odgovarati na to, onda svakako prešutiti (vjernici, koliko je meni poznato, a neka me se ispravi ako griješim, ne odgovaraju za tuđe grijehe). U biti, nije problematično ni to što je događaj ispričala muškom (ili bilo kom) članu odn. članici porodice (jer, ja nisam upratila da se sigurno radi o mužu), ali je njegova reakcija najproblematičnija ovdje. Ona ne može, svakako, odgovarati za njegove postupke, ali iz rečenice koja je navedena kao njen odgovor prodavaču (mada znam da su sve špekulacije), može se naslutiti da je znala da će "bit problema". Ako već ne možeš sam izaći na kraj u takvim situacijama - šuti, okreni se i idi. Čemu protektori?
istocnjak

#191 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by istocnjak »

zonbirile wrote:izvini @istočnjak ,a šta je to čast vlastite žene?
Kada covjek izgubi osjecaje kao sto su ponos, stid, moral i ljudske osobine koje ga razlikuju od zivotinje onda mu je sve svjedno ... pa i onda kada neko ponizava njega ili njegove ... zar ne?

Ako ti ne poznajes te osjecaje to jeste ako si ih izgubio ... onda ti se to nazalost tesko moze objasniti ...
kemo_lemo

#192 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by kemo_lemo »

Hahahahahahahahahahahaah
Ma smjesni ste s tom islamofobiom i vehabiama.
A covjek uopste nije ni bio vehabia vec mu je zena samo pokrivena i prije bi se reklo da su neki krimosi nego vehabie....
A dosta vas ko podrzava prodavaca s njegovom seljackom salom. Pa evo vam onda savjet izadzete ispred haustora i isprobajte se nasaliti s nekom komsinicom na isti nacin al nemoj te po udovicama i babama nego budite mangupi pa se nasalite s nekom zenom kojoj je muz zajeban i sacekaj da mu objasnis kako si se ti samo salio .
P.S.Ne podrzavam bas tako extremne mjere s uhom al trebao ga je samo deklasirati za sedam dana. :dance:
kemo_lemo

#193 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by kemo_lemo »

istocnjak wrote:
Kada covjek izgubi osjecaje kao sto su ponos, stid, moral i ljudske osobine koje ga razlikuju od zivotinje onda mu je sve svjedno ... pa i onda kada neko ponizava njega ili njegove ... zar ne?

Ako ti ne poznajes te osjecaje to jeste ako si ih izgubio ... onda ti se to nazalost tesko moze objasniti ...
Aferim brate :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zonbirile

#194 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by zonbirile »

istocnjak wrote:

------------------------------------------
ma meni još i možeš kakati,ali to nigdje ne pije vode,naravno u civiliziranom svijetu.Naravno nisi me ni shvatio,odnosno ne znaš objasniti,definirati,čast žene,čast porodice i sl. ublehe kojim ubice pokušavaju vaditi se iz govana.E u pravu si ima hajmo reći država,prije klanovski,plemenski organizovanih domorodaca,gdje to prolazi,ali je čast tamo normirana,zna se šta smije,a što ne.Dečko moj,radite na tome,ali ovde za sada to ne prolazi.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#195 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by Pera Trta »

Koliko se sjećam, kad je prije par mjeseci čovjek polomio drugog čovjeka, nanijevši mu PO ŽIVOT OPASNE POVREDE, jer mu je dirao dijete, većina na ovom forumu odobravala je nasilnika, bez da je do danas dokazano o čemu se tu radilo. Ali, čovjek koji je u tom slučaju pretukao drugoga nije bio vehabija, već "raja s Koševskog, znam ga, normaaaala, ocam".
Kakvi dvostruki standardi :roll:
black

#196 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by black »

ovde najvise shto se moze procitati su predrasude i licemjerje..koliko buke samo radi toga shto je lik (mozda) vehabija, shto je skroz nebitno, naslov je skroz pogreshan, podsjeca me na novinske zbog dizanja tiraza, covjek je uradio shto je uradio zato postoji neko ko ce se time baviti a sasvim je nevazno jel pocinitelj vehabija ili eskim..
dok na ovu jucerasnju vijest nema plaho burnih reakcija.....

28.08.2009.

Nermin Gagula, 23-godišnjak iz Sarajeva koji je preksinoć teško povrijeđen nakon što ga je nepoznati napadač udario nožem u stomak, smješten je na Klinici za abdominalnu hirurgiju bolnice Koševo i njegovo stanje za sada je stabilno.

- Mladić je u našu ustanovu dovezen u 22.50 sati s teškom povredom u predjelu stomaka. U pitanju je probijanje crijeva i krvnih sudova crijeva te je hitno operisan. Radi se o veoma teškoj povredi, ali njegovo stanje je za sada stabilno - potvrđeno nam je iz informativne službe KC bolnice Koševo.
...kao shto ne bi bilo ni na ovu vijest, da u naslovu stoji npr. 'pijacharu odsjecheno uho', ..nije teshko pogoditi zashto je tako..

ili npr. ovo http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2947929

malo cemo koketirati sa fashizmom, pa cemo malo biti multi-kulti, pa malo borci za ljudska prava,pa malo demonstrirati, pa onda povremeno protjerivati ljude u druge zemlje samo zato shto se ne uklapaju u nashe vidjenje svijeta, sve zavisno od situVacije ili teme...itd itd...
zonbirile

#197 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by zonbirile »

pa u ovakvoj državi sa ovakvim pravosuđem sve je normala
JThomas

#198 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by JThomas »

eh, već je počelo, već si "nečovjek", nemoralan, beščastan, ničim različit od životinje ako ti se, gluho bilo, sječenje uha čini malo pretjeranom reakcijom...
bierkof

#199 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by bierkof »

Napokon neka dobra vijest iz Sarajeva...
Potpuno razumijem covjeka koji je povukao noz da odbrani cast svoje supruge.
Ovakvo stanje je neizdrzljivo, i nesto se mora mjenjati. Oni koji nece da kulturu prihvate na lijep nacin, e za takve je sila jedino rjesenje.

Ja ovdje jedino zalim covjeka koji je morao da uzima stvar u svoje ruke i na kraju da bude i osudjivan zbog toga sto se bori da njegova zena moze bez problema da ode na pijacu i kupi hranu za svoju porodicu.
I stvarno je glupo potenciranje vjerske pripadnosti ili rase pri ovakvim slucajevima.
vaca

#200 Re: vehabija čovjeku odsjekao uho ?!

Post by vaca »

black wrote:ovde najvise shto se moze procitati su predrasude i licemjerje..koliko buke samo radi toga shto je lik (mozda) vehabija, shto je skroz nebitno, naslov je skroz pogreshan, podsjeca me na novinske zbog dizanja tiraza, covjek je uradio shto je uradio zato postoji neko ko ce se time baviti a sasvim je nevazno jel pocinitelj vehabija ili eskim..
dok na ovu jucerasnju vijest nema plaho burnih reakcija.....

28.08.2009.

Nermin Gagula, 23-godišnjak iz Sarajeva koji je preksinoć teško povrijeđen nakon što ga je nepoznati napadač udario nožem u stomak, smješten je na Klinici za abdominalnu hirurgiju bolnice Koševo i njegovo stanje za sada je stabilno.

- Mladić je u našu ustanovu dovezen u 22.50 sati s teškom povredom u predjelu stomaka. U pitanju je probijanje crijeva i krvnih sudova crijeva te je hitno operisan. Radi se o veoma teškoj povredi, ali njegovo stanje je za sada stabilno - potvrđeno nam je iz informativne službe KC bolnice Koševo.
...kao shto ne bi bilo ni na ovu vijest, da u naslovu stoji npr. 'pijacharu odsjecheno uho', ..nije teshko pogoditi zashto je tako..

ili npr. ovo http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2947929

malo cemo koketirati sa fashizmom, pa cemo malo biti multi-kulti, pa malo borci za ljudska prava,pa malo demonstrirati, pa onda povremeno protjerivati ljude u druge zemlje samo zato shto se ne uklapaju u nashe vidjenje svijeta, sve zavisno od situVacije ili teme...itd itd...
važno je utoliko što se radi o navikama i 'zakonima' egzotičnih zemalja, koje (valjda barem to nije sporno) se nastoje uvesti u BiH od strane vehabija.
Locked