Fozgen wrote:Svi su kabadahije i face a kada se desi ovako nesto onda kriv je vehabija ili nesto slicno.
Kako bi se bilo ko od vas postavio da se nesto slicno desilo vasoj majci, sestri ili zeni?
Koliko mi je puta bilo doslo da odem do pijace i svaki, primjera radi, paradajz u usta uguram jer je od 10 kupljenih komada 9 polutruhlo, al se uvijek susdrzim i sve do jednom kad ne budem imao bas lijep dan, a kamoli da neki pijacar ucini ovako nesto, na kraju krajeva dobro je i prosao.
Al je valjda caka sto je lik vehabija ma sta god da to znacilo.
Apsolutno nije u pitanju to da li je čovjek vehabija, ateist, katolik, pravoslavac, budist, navijač ovog ili onog kluba... i to je nekoliko ljudi, nekoliko puta ovdje pomenulo, pa je, mislim, besmisleno to pitanje više potezat. Ono što je meni ovdje pitanje je, da li je ova vrsta "intervencije na uvredu časti" (odsijecanje uha) karakteristična za sljedbenike selefijskog učenja?
Ponašanje prodavača i prodavačica na pijaci daleko je od, najblaže rečeno, poželjnog. Neko je dobro rekao - "za tvoje pare ti ugura smeće u kesu", varaju na vagi, šta sve ne... S njima već duže vremena nemam posla. Jednostavno, ne kupujem na pijaci. Upravo iz navedenog razloga. Znam da ima i drugačijih primjera. Alternativa je kupovina u velikim samposlugama, jer, budimo iskreni, ne znamo porijeklo ni jedne ni druge robe (one na pijaci kako ni one iz samoposluge. Osim ako prodavača/icu lično poznajemo). Bila je već tema o tome - Šta jedemo. Toliko o
offtopicu.
Ali, bit je da se s ovakvim ponašanjem, s kakvim se susrela pomenuta žena, možemo susresti bilo gdje. U bilo kojoj situaciji. Ali i to da nema opravdanja za postupak "uvijeđenog muža (brata, koga li već)" i da je potpuno neprihvatljiv.
Za mene bi bilo uvredljivo da bilo ko u takvoj situaciji staje u moju odbranu. Valjda sami trebamo biti spremni i sposobni izaći na kraj s raznim situacijma u koje nas život dovodi (ne govorim o fizičkom napadu). Pa, ni u djetinjstvu, roditelji nisu uvijek i u svakoj situaciji tu.
A kako bi reagirali drugi (pretpostavljam da je pitanje upućeno muškarcima), da je u pitanju njihova žena, sestra, majka... Ko god bi nastupio i slično onome kako je "predmetni gospodin" nastupio, ima problema s vlastitim egom i osjećajem vrijednosti. Da, to je moja proizvoljna "dijagnoza".