Vectra benzin ili kadet dizel

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pupavac2011

#1 Vectra benzin ili kadet dizel

Post by pupavac2011 »

Polahko, nemojte odmah donositi mišljenje. Historija mog problema je slijedeća:
Imam Vectru 18, ili 1,6 (nemam pojma jer nije kao u saobraćajnoj) benzinca, sa ugrađenim plinom. Plin nije atestiran. Kada sam htio uraditi atest ispostavilo se da mi se ne slaže br. motora. Auto dobro radi, potrošnja je super i auto je u cjelini OK. Ali problem je što ističe registracija, a na tehničkom ne može proći auto bez atesta za plin.
Dilema mi je slijedeća:
Nudi mi se Kadet 1,7 dizel (po opisu otprilike u stanju kao moja vektra). Čitao sam malo o tim opelovim dizelima i slabo sam našao neke hvale. Ali šta uraditi?
Da li zamjenuti vozilo, pa šta Bog da, ili ostaviti svoje pa tražiti "alternativne" puteve do registracije svake godine (dok mi ne stanu u kraj). Za te alternativne načine rješavanja ovog problema nemam ni poznanstava ni para.
Unaprijed se zahvaljujem svim dobronamjernim savjetnicima.
Bakir1

#2 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by Bakir1 »

ako nisi upoznao osobu koja ima namjeru da mijenja sa tobom auta sa cinjenicom da ima taj problem, bolje nemoj.
ima raznih puteva za rjesavanje konkretno tvog problema ali samo jedan ispravan, tj legalan.
taj i takav motor, cijeli, sa papirima, nije vise od 100 - 150 KM, pa na to ide atest od 175 KM.
u tom slucaju imas legalan i legitiman auto, bez plina, ali sa legalnim motorom.
plin izvadi pa ga vrati poslije tehnickog, barem to nije tesko.
pupavac2011

#3 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by pupavac2011 »

Upoznao sam osobu (obavezno) sa ovim problemom i za njega to nije smetnja.
Bakir1

#4 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by Bakir1 »

ako je rs posrijedi i vjeruj da nije smetnja neka.
ako se moras odreci vectre u korist kadeta legalnog onda uradi to.
ps jel to onaj zeleni kadet? imaj na umu da je ono dizel u karoseriji gsi modela ;-)
pupavac2011

#5 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by pupavac2011 »

Nije zeleni, plavi je.
edin_r1

#6 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by edin_r1 »

Kad smo već kod Kadetta, zna li neko od koliko Ah ide akumulator u Kadett 1.7d ?
p.s. Na alternatoru piše "45A". Ne znam da li se na to odnosi, i nekako mi je malo 45 za diesel motor...
Unaprijed hvala :)
sorcerer

#7 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by sorcerer »

45 A je max struja koju daje taj alternator ,a akumulator se mjeri po kapacitetu Ah(amper sat)npr 55Ah -55 sati moze davati struju nekom potrosacu koji trosi 1 A struje .mislim da u tog kadetta ide 63 Ah.ako ti je jos sta nejasno vici .
Great Cornholio

#8 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by Great Cornholio »

To ko u onom vicu: "Mijenjam juga bez kuke za ladu s kukom- šifra " Kuku meni, kuku tebi" :D

Šalim se. druže, kod kadeta jedino limarija ne valja, motori su im dobri, jedino na koji su se ljudi žalili je onaj 1.5 tdi.
Great Cornholio

#9 Re: Vectra benzin ili kadet dizel

Post by Great Cornholio »

edin_r1 wrote:Kad smo već kod Kadetta, zna li neko od koliko Ah ide akumulator u Kadett 1.7d ?
p.s. Na alternatoru piše "45A". Ne znam da li se na to odnosi, i nekako mi je malo 45 za diesel motor...
Unaprijed hvala :)
Nećeš pogriješiti ako u tog kadeta staviš jači akumulator, jer za dizel motore treba jači akumulator, možda može i taj od 45 Ah, ali da nemaš problema zimi ugradi ti onaj od 75.
Post Reply