Vecer udesa [SA]

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

choseNz

#1 Vecer udesa [SA]

Post by choseNz »

Pozdrav forumaši, znam da sam novi, ali zelim da sa vama podijelim par korisnih informacija i da ova tema pokusa imati nekakav utjecaj na covjeka :D

Veceras na rejonu od Pofalica do Ilidze vidio sam barem 3 udesa dok sam isao prema Ilidzi oko 18h, i navecer pri povratku 2 udesa. Sta je ovo veceras? Zar je toliko poledila cesta ljudi moji, ili je ipak neopreznost dovela do toga, vecina ih je poljubila u guzicu auto ispred sebe.. :roll:
johntra

#2 Re: Vecer udesa [SA]

Post by johntra »

Stvorila se tanka poledica na cesti, više kao da je zaledila vlaga iz zraka, koja je pala na cestu...cijelu noć isto slušam proklizavanja od kočenja i šlajdranje...samo čekam bum! :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3 Re: Vecer udesa [SA]

Post by mk ultra »

hoce to kad se na makbelu voza cijelu godinu
sorcerer

#4 Re: Vecer udesa [SA]

Post by sorcerer »

ili na savi 3 godine :D
SundanceKid

#5 Re: Vecer udesa [SA]

Post by SundanceKid »

I ja vidjeh 4 sudara na putu od Ekonomske skole do novog Robota, sve u pravcu iz grada ka Ilidzi. Jos je jedan nakon toga bio na raskrsnici kod Ekonomske skole, dakle izbrojah 5 udesa (svaki po 2 auta) u 100 metara!!!

Djeluje mi kao da se prvi udes desio nepaznjom, a onda ostali manje vise iznenadjeni nalijetali na auta na cesti, kocili naglo...i onda jedan naleti na drugog...

:shock: :shock: :?
choseNz

#6 Re: Vecer udesa [SA]

Post by choseNz »

Jos zamisli mene, slovo P na ledjima i gledam one udese, kontam u sebi, da li je ovo do vozaca ili do auta, pa se onda tripujem sta ako se meni desi :-) Crnjak nekakav covjeka opali kada vidi sve ono :-?
Bluemore

#7 Re: Vecer udesa [SA]

Post by Bluemore »

johntra wrote:Stvorila se tanka poledica na cesti, više kao da je zaledila vlaga iz zraka, koja je pala na cestu...cijelu noć isto slušam proklizavanja od kočenja i šlajdranje...samo čekam bum! :D
da, nije izgledalo kao poledjeno, ali extra masni film na asfaltu, meni se veceras aktivirao podobro abs, opreza nikad dosta!
johntra

#8 Re: Vecer udesa [SA]

Post by johntra »

što niste slikali? :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#9 Re: Vecer udesa [SA]

Post by topcam »

Evo i mene docekala ceduljica za brisacem,

Nisam vas mogao kontaktirati, udario sam vam u auto prilikom napustanja parkinga,
imate "malo" udubljenje na registraciji- broj telefona.

Sad se ne vidi, mrak, pa cu sutra pogledat, a udubljenje se vidi dobro
"kuka", a vidjeti cu i jel´ ko od komsija sta vidio.

Inace crveno auto je zadnje koje sam vidio ispred mene parkirano (cini mi se ima i kuku)
nastradat ce ako je broj pogresan (salim se). :evil:

Sad mi je kasno da zovem. To cu sutra po danu, dok vidim sta je.

Posto ce peglanje registracije biti "cin" ja to zasarafio dibidus, nakon kradje registracije.
Mislim da jedna velika cokolada nece biti problem, da rijesimo stvar mimo policije i osiguranja.

Pogotovu sto se godini dana niko nije ni naslonio, a sad ovaj ili ova, haman pa zabio. :oops:
jefferson

#10 Re: Vecer udesa [SA]

Post by jefferson »

Tkz. "Black ice" (crni led) koji kod nas zbog meteoroloskih uslova nije toliko izrazen kao u Bavarskoj ili haman pa cijeloj SAD osim Aljaske.
To se desava kada je temperatura zraka u visoj atmosferi veca od temperature asfalta, sto je uobicajno kod velike magle, zagadjenja. Tada u sustini kisica, vlaga ili prava kisa koja pada, pretvara se u led u dodiru sa asfaltom. Ovdje je vjerovatno slucaj da je neka rosa pala, i sledila.
Samo extra zimske gume ovdje pomazu, i tu obicno dodje do izrazaja razlika izmedju vrhunskih guma i budzet guma.
Last edited by jefferson on 19/12/2013 22:09, edited 1 time in total.
jefferson

#11 Re: Vecer udesa [SA]

Post by jefferson »

topcam wrote:Evo i mene docekala ceduljica za brisacem,

Nisam vas mogao kontaktirati, udario sam vam u auto prilikom napustanja parkinga,
imate "malo" udubljenje na registraciji- broj telefona.

Sad se ne vidi, mrak, pa cu sutra pogledat, a udubljenje se vidi dobro
"kuka", a vidjeti cu i jel´ ko od komsija sta vidio.

Inace crveno auto je zadnje koje sam vidio ispred mene parkirano (cini mi se ima i kuku)
nastradat ce ako je broj pogresan (salim se). :evil:

Sad mi je kasno da zovem. To cu sutra po danu, dok vidim sta je.

Posto ce peglanje registracije biti "cin" ja to zasarafio dibidus, nakon kradje registracije.
Mislim da jedna velika cokolada nece biti problem, da rijesimo stvar mimo policije i osiguranja.

Pogotovu sto se godini dana niko nije ni naslonio, a sad ovaj ili ova, haman pa zabio. :oops:
Svaka mu cast ako ej ostavio broj telefona.
Bluemore

#12 Re: Vecer udesa [SA]

Post by Bluemore »

jefferson wrote:Tkz. "Black ice" (crni led) koji kod nas zbog meteoroloskih uslova nije toliko izrazen kao u Bavarskoj ili haman pa cijeloj SAD osim Aljaske.
To se desava kada je temperatura zraka u visoj atmosferi veca od temperature asfalta, sto je uobicajno kod velike magle, zagadjenja. Tada u sustini kisica, vlaga ili prava kisa koja pada, pretvara se u led u dodiru sa asfaltom. Ovdje je vjerovatno slucaj da je neka rosa pala, i sledila.
Samo extra zimske gume ovdje pomazu, i tu obicno dodje do izrazaja razlika izmedju vrhunskih guma i budzet guma.
a pomaze i voziti opreznije, manja brzina i vece odstojanje

tacno je klizavije nego voziti po snijegu i bljuzgi
hopi

#13 Re: Vecer udesa [SA]

Post by hopi »

ma i ja sam primjetio iako sam samo malo vozio ovih dana, znao je zašlajdrati na uzbrdici malo(a gume su ko nove ug7+), a i pješke sam primjetio da je klizavo
valjda hladno, cesta mokra i strašno prljava
mada ako se pazi i malo veće rastojanje drži nema problema
jefferson

#14 Re: Vecer udesa [SA]

Post by jefferson »

Bluemore wrote:
jefferson wrote:Tkz. "Black ice" (crni led) koji kod nas zbog meteoroloskih uslova nije toliko izrazen kao u Bavarskoj ili haman pa cijeloj SAD osim Aljaske.
a pomaze i voziti opreznije, manja brzina i vece odstojanje

tacno je klizavije nego voziti po snijegu i bljuzgi
Pa dobro, opreznu voznju podrazumjevam!
Bluemore

#15 Re: Vecer udesa [SA]

Post by Bluemore »

hopi wrote:ma i ja sam primjetio iako sam samo malo vozio ovih dana, znao je zašlajdrati na uzbrdici malo(a gume su ko nove ug7+), a i pješke sam primjetio da je klizavo
da i najgore je ovo zagadjenje iz zraka kao da pada i lijepi se na cestu, nije led ali je klizavije... i meni je tocak par puta kao zaslajdrao..
forum@sh

#16 Re: Vecer udesa [SA]

Post by forum@sh »

Fkt se raja utrta, šta li.. :?

I ja sam taj na Otoci večeras upratio, kontam otkud gužva u 7 uveče prema gradu.
Kad gore kod Importana ista stvar, neki Punto čini mi se sa P oznakom bubno s guza nekog.
punta

#17 Re: Vecer udesa [SA]

Post by punta »

semafor prije ase sudar i cim se prođe raskrsnica i uđe u pravac jos jedan sudar oko 18:20
shlauf

#18 Re: Vecer udesa [SA]

Post by shlauf »

hopi wrote:ma i ja sam primjetio iako sam samo malo vozio ovih dana, znao je zašlajdrati na uzbrdici malo(a gume su ko nove ug7+), a i pješke sam primjetio da je klizavo
Džonovi ti dali svoje :D Vakat za mjenjanje čizmica pa će pješaćenje biti bezbrižno. Samo nemoj kakvu pokupiti s guza :D :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#19 Re: Vecer udesa [SA]

Post by un1ted »

I onda neki kažu sto se ne vozi više od 60kmh u ku gradu

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
hopi

#20 Re: Vecer udesa [SA]

Post by hopi »

shlauf wrote:
Džonovi ti dali svoje :D Vakat za mjenjanje čizmica pa će pješaćenje biti bezbrižno. Samo nemoj kakvu pokupiti s guza :D :D
ma prelazio cestu nizbrdica a malo požurio. Ha sam nekako ostao na nogama spasi me ASS :)
majstor_m

#21 Re: Vecer udesa [SA]

Post by majstor_m »

forum@sh wrote:Fkt se raja utrta, šta li.. :?

I ja sam taj na Otoci večeras upratio, kontam otkud gužva u 7 uveče prema gradu.
Kad gore kod Importana ista stvar, neki Punto čini mi se sa P oznakom bubno s guza nekog.
i ja sam ovo vidio :izet:
Bakir1

#22 Re: Vecer udesa [SA]

Post by Bakir1 »

na stupskoj petlji oko 6 megan sustigao autobus centrotransa
ado-šampion

#23 Re: Vecer udesa [SA]

Post by ado-šampion »

Mislim da je osnovni problem sto ove godine zimske sluzbe rade gore, tj. manje, nego ikad prije.

Kod mene su nove gume, i to vrhunske, svako malo jace kocenje ABS se pali, recimo dionica Bosmal - semafor u Hrasnom je katastrofa, rizik je malo jace kociti da stanes pjesacima na pjesackom.
Proslog vikenda bio na Jahorini, kako prolazim kroz RS brisaci rade gotovo non-stop da bih skinuo so sa sofersajbe, cim udjoh u Federaciju nema potrebe da ih uopste palim. :roll: Preksinoc cini mi se od Rajlovca prema Vogoscanskoj petlji nailazi onaj kamioncic sto posipa iz suprotnog pravca, zasu me pijeskom kontam ode mi sofersajba. :-?

Poenta je, ove zime stede so vise nego ikad, samo pijesak posipaju.

Jbt prije 3-4 godine sam vozio citave zime na ljetnim gumama, sad imam sve 4 vrhunske zimske i kriticnije je sad nego tad s ljetnim.
ob433

#24 Re: Vecer udesa [SA]

Post by ob433 »

ado-šampion wrote:Mislim da je osnovni problem sto ove godine zimske sluzbe rade gore, tj. manje, nego ikad prije.

Kod mene su nove gume, i to vrhunske, svako malo jace kocenje ABS se pali, recimo dionica Bosmal - semafor u Hrasnom je katastrofa, rizik je malo jace kociti da stanes pjesacima na pjesackom.
.
e i ja sam primjetio , ona velika krivina kod Bosmala , nedo bog kako je klizavo , 30 na sat idem vidim klizavo je ,cakli se ,a prednji kraj opet malo prokliza ...
Zvek

#25 Re: Vecer udesa [SA]

Post by Zvek »

1. Neopreznost
2. Lose gume. Ove zime, znam bar 5 svojih poznanika koji nisu mogli da kupe bolje gume i voze na starim gumama od 4+ sezone.
Post Reply