Nas autoput, nasa odluka gdje ce autoput izaci. Ploce su sada skoro mrtva luka, ako Vc izadje na Ploce ona bi u potpunosti ozivjela.
Vc mora izaci na Neum. U Neumu ce se praviti luka koja nece ugrozavati turizam, jer ce se turizam odvijati na priobalnom podrucju, a luka se moze graditi na Kleku.
Neum, poslije autoputa, je najveća šansa za daljnji razvoj ove zemlje!
Vc mora izlaziti na Neum!
- valterbranisarajevo
Ja sam za luku. Luka u Neumu bi rijesila mnoge nase probleme. na zalost nisam siguran koliko je to izvodljivo. Meni na karti sve to izgleda prilicno usko.
Sto se tice paralelnog razvoja turizma i luke, mislim da je to neizvodljivo, u tom slucaju cemo se morati opredjeliti za soluciju koja ce donijeti vise koristi.
I jos nesto, sto otezava izgradnju luke. Pored ceste u Neum bi su morala dovesti i zeljeznica inace ce transport robe preko Neuma biti skup i neisplativ.
Na kraju moramo uzeti u obzir da su se stanovnici Neuma izjasnili protiv luka, a za turizam. Ipak je to njihova kuca.
Dakle odlicno rjesenje, ali sam ja malo skeptican oko izvodljivosti ove ideje.
Sto se tice paralelnog razvoja turizma i luke, mislim da je to neizvodljivo, u tom slucaju cemo se morati opredjeliti za soluciju koja ce donijeti vise koristi.
I jos nesto, sto otezava izgradnju luke. Pored ceste u Neum bi su morala dovesti i zeljeznica inace ce transport robe preko Neuma biti skup i neisplativ.
Na kraju moramo uzeti u obzir da su se stanovnici Neuma izjasnili protiv luka, a za turizam. Ipak je to njihova kuca.
Dakle odlicno rjesenje, ali sam ja malo skeptican oko izvodljivosti ove ideje.
-
MedoX
Godine 1997. je dogovoreno kuda ce ici auto-ceste u Evropi... Koridor 5c mora ići do Ploča, te je BiH koja je vjerovatno potpisala neki dokument (brza ruka od mozga,ali bilo proslo) dužna izgraditi auto-cestu koja bi povezala dio Budimpesta-preko Hrvatske-do Save sa Metković-Ploče rutom...
To se mora.......Eh, mislim da je jedina moguća opcija izgraditi 5C po zadanom putu,te napraviti odjeljak negdje kod Capljine,ili Stoca, koji bi isao do Neuma...
Drugacije ne može...
To se mora.......Eh, mislim da je jedina moguća opcija izgraditi 5C po zadanom putu,te napraviti odjeljak negdje kod Capljine,ili Stoca, koji bi isao do Neuma...
Drugacije ne može...
-
Hendrix
Jadranska autocesta treba da ide preko Neuma zato se i i de na Ploče,a ko izgradi i luku i Neum u velegrad paralelno sa koridorom svaka mu čast!
Ovako će koridor desetljećima stajati ko slijepa ulica u Neumu,jer mi realno nemamo para ni za koridor kako treba a kamoli za izgradnju svih postrojenja u Neumu da zadovolje potrebe naše privrede.
Ovako će koridor desetljećima stajati ko slijepa ulica u Neumu,jer mi realno nemamo para ni za koridor kako treba a kamoli za izgradnju svih postrojenja u Neumu da zadovolje potrebe naše privrede.
- Qler
bilo je na CD-u nedavno, tema oko toga gdje treba da se zavrsi koridor Vc i sto neko rece gore za prugu, kako oni kazu, koridor obuhvata ne samo auto-put vec i plinovod i zeljeznicu.. znaci nije samo cesta u pitanju. A onaj prof. ne znam sad tacno ko je bio, znam da je star pravo, ali i pametan, fino je obrazlozio, argumentovao zasto bi trebalo i kako moze ici do neuma i sta bi znacilo za bih. ali, nasim je draze da sad uzmu 10mil KM nego da citav zivot ubiru pare naspram kojih je tih 10mil nista.....
seljaci na vlasti....
seljaci na vlasti....
-
Hendrix
To ti je bio profesor Bublin,nemoj njega puno slušat.Mene je pravo iznenadio,pošto nešto i meni predaje slušam ga 100 puta kako nam priča za koridor i kako je glupost da Vc ide u Neum kako tamo nema ništa ,i onda odjednom dođe sa idejom o lukama i Neumu kao glavnom čvorištu
Nisam još skonto u čemu je fol ali je čovjek bukvalno preko noći promijenio mišljenje ,inače nije loš ima ideja dobrih ali ovo za Neum ,prosro se pravo.
Nisam još skonto u čemu je fol ali je čovjek bukvalno preko noći promijenio mišljenje ,inače nije loš ima ideja dobrih ali ovo za Neum ,prosro se pravo.