Važnost BiH Dijaspore u Izborima?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semir007

#1 Važnost BiH Dijaspore u Izborima?

Post by semir007 »

Kako vi vidite nasu dijasporu i njihovu potencijalnu snagu da bitno promjene prilike u Bosni i Hercegovini nakon Izbora.

Ili jeli nasa dijaspora uopste ukljucena u desavanja oko izbora.
Mahalac

Post by Mahalac »

Samo "him" treba pojasniti da je glasanje besplatno i da "hi" niko nece kuci vratiti ako glasaju i siguran sam da ce izaci u vecem broju 8)
mr2

#3 Re: Važnost BiH Dijaspore u Izborima?

Post by mr2 »

semir007 wrote:Kako vi vidite nasu dijasporu i njihovu potencijalnu snagu da bitno promjene prilike u Bosni i Hercegovini nakon Izbora.

Ili jeli nasa dijaspora uopste ukljucena u desavanja oko izbora.
ja ne poznajem nikoga ,da je glaso na izborima......radi toga me i cudi teza da dijapora glasa za sda....
semir007

Post by semir007 »

Ma cuo sam da je ogroman broj nasih u Americi a ni 10% nije ni izlazilo na izbore do sada?

A fakat mi to cudno? (ako je uopste tacno).

Ko zna kakva blesava vremena dolaze a ta ista Amerika je nekakav zesci mix naroda a mi znamo kako je kad se zapale mase...
Fakat prvo nayebu manjine jer ih nigdje nema a jos pogotovo nakon 11/9

Nekako mi po defaultu :D da se ljudi trebaju boriti za svoju rodnu grudu
jer ako nista drugo zbog "rezervne" domovine (?) Do cega je doslo!?
edu

Post by edu »

dijaspora.. :x

:D :D :D
vesela

Post by vesela »

edu wrote:dijaspora.. :x

:D :D :D

nedaj se edu!...na ovu temu cu te vrlo rado podrzati! :D
Meshtar

Post by Meshtar »

Iskreno najviše bih volio da ne glasaju, recimo sada će svi glasati za Stranku za BIH, zato što je Haris Silajdžić napričao gomilu gluposti o nacionalnim interesima, ukidanjima entiteta itd. (uzeh za primjer bošnjake, i izjavu šefa saveza BH dijaspore)
Dijasporu je najlakše "zapaliti" za extremne ideje, pogotovo što neće osjećati posljedice svoga glasanja nego će se to slomiti preko leđa ljudi koji žive u domovini. plus što realno poznaju situaciju u BIH kroz informacije koje im se plasiraju već znanim kanalima.

Slična stvar se konstantno dešava u Hrvatskoj, koja kao što znamo ima dosta veliku i jaku dijasporu koja u 75 procenata glasa za HDZ.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Meshtar wrote:Iskreno najviše bih volio da ne glasaju, recimo sada će svi glasati za Stranku za BIH, zato što je Haris Silajdžić napričao gomilu gluposti o nacionalnim interesima, ukidanjima entiteta itd. (uzeh za primjer bošnjake, i izjavu šefa saveza BH dijaspore)
Dijasporu je najlakše "zapaliti" za extremne ideje, pogotovo što neće osjećati posljedice svoga glasanja nego će se to slomiti preko leđa ljudi koji žive u domovini. plus što realno poznaju situaciju u BIH kroz informacije koje im se plasiraju već znanim kanalima.

Slična stvar se konstantno dešava u Hrvatskoj, koja kao što znamo ima dosta veliku i jaku dijasporu koja u 75 procenata glasa za HDZ.
Na zalost, u vecini se slazem s tobom...
Samo, ipak nas nemoj u isti kosh, zivota ti... :)
gavrilo

Post by gavrilo »

mislim da dijaspora ne treba da glasa
spongebob

Post by spongebob »

gavrilo wrote:mislim da dijaspora ne treba da glasa
dijaspora bi trebala da glasa dokle god posjeduje drzavljanstvo drzave iz koje dolazi jer to pravo nude i sve ostale civilizovane drzave . Pogotovo ako se uzme u obzir, da je cetvrtina stanovnistva zemlje raseljena

ali dijaspora ne glasa iako ima pravo na to, a krivce treba traziti u tromom procesu za registraciju za izbore no to podrzava iz ko zna kojih razloga medj. zajednica, a oni ce vec imati svoje razloge za ovakvo stanje

Al kad se vidi procenat aktivnih glasaca medju dijasporom (ne zato za koga glasa) i ja bih joj oduzeo pravo glasa jer ocito da nema interesa za desavanja u zemlji.

Ali cemu sva diskusija kad je uticaj dijaspore na ukupni izborni rezultat ionako minoran. Pitanje bi trebalo glasiti, zasto dijaspora ne glasa
gavrilo

Post by gavrilo »

BASTA wrote:
gavrilo wrote:mislim da dijaspora ne treba da glasa
"porucila ti je danas da ona misli da srbi ne treba glasaju"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
... srbi dijasporci :P
gavrilo

Post by gavrilo »

spongebob wrote:Ali cemu sva diskusija kad je uticaj dijaspore na ukupni izborni rezultat ionako minoran. Pitanje bi trebalo glasiti, zasto dijaspora ne glasa

da je dijaspora odgovorna, kao sto nije, imali bi vec davno jednu normalnu i proevropsku stranku sa solidnim brojem glasaca.

ali posto se nasa dijaspora nije ni malo integrisala (zapadnoevropske dzrave) i prosvjetlila, mislim da je bolje da ne glasa. a nacionalisticki ili bolje receno animalni instinkti se jos bolje pale uz kombinaciju nostalgije.
semir007

Post by semir007 »

Ocigledno da je veliki broj osoba sa BH pasosem van zemlje i ima pravo glasati,sto znaci da njihov uticaj nije minoran (potencijalno).

Stoji pitanje zasto ne glasaju?

Ako su (a vjerojatno jesu) ti ljudi otisli kao izbjeglice i bjezeci pred cetnickim hordama jedva izvukli zive glave...onda imaju jedinstvenu priliku da svojim glasom daju snagu Bosnjackom (Pro-Bosanskom) politickom korpusu i tako
obezbjede sebi i svojoj djeci mogucnost da jednog dana ukoliko pozele
imaju gdje da se vrate bez tog straha koji ih je istjerao iz zemlje.

Logika je jasna. Ako sam sebi ne pomognes prvo nema smisla
ocekivati od nekoga da ti rjesava situaciju sa strane...
gavrilo

Post by gavrilo »

semir007 wrote:Ako su (a vjerojatno jesu) ti ljudi otisli kao izbjeglice i bjezeci pred cetnickim hordama jedva izvukli zive glave...onda imaju jedinstvenu priliku da svojim glasom daju snagu Bosnjackom (Pro-Bosanskom) politickom korpusu i tako
obezbjede sebi i svojoj djeci mogucnost da jednog dana ukoliko pozele
imaju gdje da se vrate bez tog straha koji ih je istjerao iz zemlje.

Logika je jasna. Ako sam sebi ne pomognes prvo nema smisla
ocekivati od nekoga da ti rjesava situaciju sa strane...

... ili zasto dijaspora nebi trebala glasati

qed
spongebob

Post by spongebob »

gavrilo wrote:
spongebob wrote:Ali cemu sva diskusija kad je uticaj dijaspore na ukupni izborni rezultat ionako minoran. Pitanje bi trebalo glasiti, zasto dijaspora ne glasa

da je dijaspora odgovorna, kao sto nije, imali bi vec davno jednu normalnu i proevropsku stranku sa solidnim brojem glasaca.

ali posto se nasa dijaspora nije ni malo integrisala (zapadnoevropske dzrave) i prosvjetlila, mislim da je bolje da ne glasa. a nacionalisticki ili bolje receno animalni instinkti se jos bolje pale uz kombinaciju nostalgije.
sve je ok sto pises, ali ti stvarno mislis, da je dijaspora drugih zemalja bolja od nase? Sve je to na isti kalup. jedino sto kod nas nema niti konzervativaca niti ljevicara nego su to fasisti ili komunisti koji nisu napustili dogmatsku platformu zalutale ideje komunizma. No opet su ovi prvi gori. Ipak, ne mozes nekome uskratit pravo glasa jer razmislja drugacije od tebe, ukoliko je to ustavom zemlje dozvoljeno.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

manite se ba ljudi dijaspore... kako smo se proveli kad su koje kakvi andabaci, susci i kapetani dragani poceli da se vracaju... sve je to desnica... koja folira da je multi kulti... ko ovaj gavrilo :wink: :D :D
spongebob

Post by spongebob »

Alfons Kauders wrote:manite se ba ljudi dijaspore... kako smo se proveli kad su koje kakvi andabaci, susci i kapetani dragani poceli da se vracaju... sve je to desnica... koja folira da je multi kulti... ko ovaj gavrilo :wink: :D :D
i ja sam primjetio da naginje na desnicu...a kontam dobar co´jk..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

spongebob wrote:
Alfons Kauders wrote:manite se ba ljudi dijaspore... kako smo se proveli kad su koje kakvi andabaci, susci i kapetani dragani poceli da se vracaju... sve je to desnica... koja folira da je multi kulti... ko ovaj gavrilo :wink: :D :D
ma dobar je cojk, zezam se....

jos da nije dijasporas... :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Alfons Kauders wrote:
spongebob wrote:
ma dobar je cojk, zezam se....

Zar i ti sine Brute? :?

:( :( :(

:D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

spongebob wrote:
gavrilo wrote:

sve je ok sto pises, ali ti stvarno mislis, da je dijaspora drugih zemalja bolja od nase? Sve je to na isti kalup. jedino sto kod nas nema niti konzervativaca niti ljevicara nego su to fasisti ili komunisti koji nisu napustili dogmatsku platformu zalutale ideje komunizma. No opet su ovi prvi gori. Ipak, ne mozes nekome uskratit pravo glasa jer razmislja drugacije od tebe, ukoliko je to ustavom zemlje dozvoljeno.
Cini mi se da te nisam vidio na onoj temi o komunjarama da malo objasnis STA je to sto iste cini takvima!

Mozes i ovdje dati definiciju "komuniste" iz tvog posta ako hoces...
gavrilo

Post by gavrilo »

spongebob wrote:i ja sam primjetio da naginje na desnicu...a kontam dobar co´jk..

ja na desnicu :? :lol:

pa gdje si to primjetio, majke ti?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

gavrilo wrote:
spongebob wrote:i ja sam primjetio da naginje na desnicu...a kontam dobar co´jk..

jesi, jesi, vidio sam ja... a i pricali su ljudi... a ljudi nikad ne lazu... :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

gavrilo wrote:

Hajde ba prEznaj..
Pa znaju ljudi sve!

gavrilo

Post by gavrilo »

Vodenjak wrote:
Alfons Kauders wrote: ma dobar je cojk, zezam se....

... nema vodeni, nas su vec davno odpisali :roll:

Vodenjak

Post by Vodenjak »

gavrilo wrote:
Vodenjak wrote:
Alfons Kauders wrote: ma dobar je cojk, zezam se....

... nema vodeni, nas su vec davno odpisali :roll:

I mi smo njih! :D
Post Reply