ovim putem vas molim da zbog kredibilnosti novog clana predsjednistva
Zeljka Komsica obratite paznju na deklinaciju njegovog imena. Zeljko, Darko i slicna imena se cesto u Sarajevu i okolici deklinira ili sklanja po nepisanim i nepostojecim pravilima carsije, avlije i pijace. Mislim da njega zaboli kico za deklinaciju, ima covjek preca posla ali je dobra prilika da se losa praksa pucke gramatike pokusa ispraviti. Takodjer, izbjeci se se hercegovacki komentari tipa: "Izabrali ga bosanci a ne znaju mu ni ime izgovorit!"
elem:
1. nominativ tko? sto? Zeljko Komsic
priznajem, tu ni do sada nije bilo problema
2. genitiv ciji? (od)koga? (od)cega? od Zeljka Komsica
a ne: "od Zeljke Komsica posudio sam milju maraka"
3. dativ komu? cemu? Zeljku Komsicu
a ne: "dao sam prednost Zeljki Komsicu"
4. akuzativ koga? sto? Zeljka Komsica
a ne " pitao sam Zeljku Komsica"
5. vokativ (dozivanje) oj! Oj Zeljko Komsicu!
nem problema, ojkanje nam je uvijek islo od ruke, kad smo do nedavno vodili blago na ispashu
6. lokativ gdje? o komu? o cemu? O Zeljku Komsicu
a ne "O Zeljki Komsicu mislim da je iz fine familije, mi smo komplet jedna divna familija"
7. instrumental (s)kim? (s)cim? Sa Zeljkom Komsicem
hebiga, ne znam kako da oznacim naglasak. tu se koristi pravilna rijec, ali se pogresno naglasava. na Ze ide dugosilazni a ne dugouzlazni.
zasto je to tako? nemam pojma, ali znam da bi neko ko je studirao jezik to znao objasniti, i deklinacija i naglasci su u nasem jeziku standardizirani i svako zasto ima svoje zato. osim sto je nepravilno, moze dovesti i do zabune kad pricate s nekim ko ne dijeli vas smisao za gramatiku pa recimo taj moze misliti da se radi o Zeljki, osobi zenskog roda.
zahvaljujem na vasoj paznji