Na 123 se javio ljubazan, ali cujno istresiran gospodin, kaze ne mogu oni to stici jer ako u medjuvremenu izbije pozar, ne bi imali dovoljno ljudstva. Ok, hajde, razumijem. Pitam ima li neko na koga me mogu uputiti, kaze probajte neko od dobrovoljnih drustava, koja je opstina, aha, Novi Grad, evo vam broj od Drustva Alipasin Most.
Na broj se javlja vrlo neljubazna muska osoba, kaze oni se ne bave time. Pitam moze li me uputiti na nekoga, kaze ne. Pa reko jel mogu dobiti razlog zbog kojeg ne zelite doci, kaze mi se ne bavimo time i eto. I razgovor se tu zavrsi.
Nadjem na netu broj Vatrogasnog udruzenja Ilidza, niko se ne javlja. Subota, valjda ljudi ne rade.
Nadjem i broj Vatrogasnog drustva Novo Sarajevo, javi mi se izuzetno ljubazan gospodin. Pitam da li bi dosli skinuti macu s drveta, kaze moze recite mi adresu. Reko u Novom Gradu je. Kaze, zao mi je, ali mi ne mozemo tamo ici, jedino ako nazovete 123 pa da oni nas upute. Kazem da sam zvala i sta su mi tamo rekli, a on ce na to, onda nazalost ne mozemo mi nista uciniti, jedino da zovete ove u svojoj opstini. Reko zvala vec i rekli mi tako. Kaze 'jednom su tako odbili i da spase psa iz Miljacke'. Mogu vam dati broj ovih sa Ilidze.
Vidim nema koristi, te iznesem hranu i nekakvim mandjama uspijem macu namamiti s drveta.
Ono sto me sad zanima je sljedece, ako neko zna:
- Ima li neki zakon o ovakvim udruzenjima, da vidim da li je istina da se oni 'time ne bave'?
- Ako je Vatrogasno drustvo Alipasin Most dobilo sredstva iz budzeta Opstine Novi Grad u kojoj ja zivim (a jeste, ne znam po kojem osnovu), da li na osnovu toga imam pravo da se nekome zalim sto mi a) nisu pomogli i b) se na telefon javlja jedna tako neljubazna i nesusretljiva osoba?
- Zar kod nas stvarno sve mora biti na nivou opstine, kantona, ove i one nadleznosti?