Vatrogasci i mace na drvetu :)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

jasminasab

#1 Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by jasminasab »

Ustanem ja jutros kad na drvetu pred prozorom mace, na visini drugog sprata. Logicna ideja je bila nazvati vatrogasce jer samo oni imaju merdevine s kojima se moze doseci ta visina.

Na 123 se javio ljubazan, ali cujno istresiran gospodin, kaze ne mogu oni to stici jer ako u medjuvremenu izbije pozar, ne bi imali dovoljno ljudstva. Ok, hajde, razumijem. Pitam ima li neko na koga me mogu uputiti, kaze probajte neko od dobrovoljnih drustava, koja je opstina, aha, Novi Grad, evo vam broj od Drustva Alipasin Most.

Na broj se javlja vrlo neljubazna muska osoba, kaze oni se ne bave time. Pitam moze li me uputiti na nekoga, kaze ne. Pa reko jel mogu dobiti razlog zbog kojeg ne zelite doci, kaze mi se ne bavimo time i eto. I razgovor se tu zavrsi.

Nadjem na netu broj Vatrogasnog udruzenja Ilidza, niko se ne javlja. Subota, valjda ljudi ne rade.

Nadjem i broj Vatrogasnog drustva Novo Sarajevo, javi mi se izuzetno ljubazan gospodin. Pitam da li bi dosli skinuti macu s drveta, kaze moze recite mi adresu. Reko u Novom Gradu je. Kaze, zao mi je, ali mi ne mozemo tamo ici, jedino ako nazovete 123 pa da oni nas upute. Kazem da sam zvala i sta su mi tamo rekli, a on ce na to, onda nazalost ne mozemo mi nista uciniti, jedino da zovete ove u svojoj opstini. Reko zvala vec i rekli mi tako. Kaze 'jednom su tako odbili i da spase psa iz Miljacke'. Mogu vam dati broj ovih sa Ilidze.

Vidim nema koristi, te iznesem hranu i nekakvim mandjama uspijem macu namamiti s drveta.

Ono sto me sad zanima je sljedece, ako neko zna:
- Ima li neki zakon o ovakvim udruzenjima, da vidim da li je istina da se oni 'time ne bave'?
- Ako je Vatrogasno drustvo Alipasin Most dobilo sredstva iz budzeta Opstine Novi Grad u kojoj ja zivim (a jeste, ne znam po kojem osnovu), da li na osnovu toga imam pravo da se nekome zalim sto mi a) nisu pomogli i b) se na telefon javlja jedna tako neljubazna i nesusretljiva osoba?
- Zar kod nas stvarno sve mora biti na nivou opstine, kantona, ove i one nadleznosti? :(
kokuz_sa

#2 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by kokuz_sa »

maca kako se popela na drvo tako ce i sama sici s njega

previse vi gledate americke filmove i skidanje macaka s drveca krovova

i odmah vatrogasci krivi..
sto nisi nazvala one iz "prace" oni su zaduzeni za spasavanje zivotinja u kantonu Sarajevo..
doduse zaduzeni su za spasavanje zivotinja kad ih ljudi terorisu..pa eto mogla si kazat spasite macu od neljubaznih vatrogasaca..
poznanik

#3 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by poznanik »

jasminasab wrote:Ono sto me sad zanima je sljedece, ako neko zna:
- Ima li neki zakon o ovakvim udruzenjima, da vidim da li je istina da se oni 'time ne bave'?
- Ako je Vatrogasno drustvo Alipasin Most dobilo sredstva iz budzeta Opstine Novi Grad u kojoj ja zivim (a jeste, ne znam po kojem osnovu), da li na osnovu toga imam pravo da se nekome zalim sto mi a) nisu pomogli i b) se na telefon javlja jedna tako neljubazna i nesusretljiva osoba?
- Zar kod nas stvarno sve mora biti na nivou opstine, kantona, ove i one nadleznosti? :(

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, za napuštene i izgubljene životinje nadležne su lokalne veterinarske stanice, ili skloništa za životinje.
Mrki_ma

#4 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Mrki_ma »

Sta molim te znaci 'cujno istresiran gospodin'???

I koliko si zvala mogla si se popeti na drvo i skinuti macu. :D
shiny

#5 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by shiny »

Ne znam koja je vatrogasna jedinica bila, al znam da su na poziv na ovaj 123 broj u roku od 5 min došli da izvuku cukicu iz Miljacke. Nisu nikakav problem napravili, sve je bilo završeno za 10 minuta.
Mislim da ima Zakon o vatrogastvu (ili ovako nekako) koji je na nivou FBiH, pa ga nađi, vidi da li ima nešto o tome.
jasminasab

#6 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by jasminasab »

"Cujno istresiran" je umjesto "vidno istresiran" jer ga nisam vidjela, obzirom da smo razgovarali preko telefona. :) Njega sam navela kao primjer da se moze uprkos stresnom poslu razgovarati normalno.

Nisam rekla da su krivi, ali ako im se izdvajaju sredstva iz mojih doprinosa trebalo bi da makar posjeduju osnovnu kulturu ponasanja. Americki filmovi ili ne, meni je logicno da tako nesto bude u njihovoj nadleznosti, jer koliko znam jedino oni imaju merdevine te visine i mogu brzo doci na neku lokaciju. Malo je nerealno ocekivati da se veterinar ili neko iz drustva za spasavanje zivotinja moze popeti na drvo, na visinu drugog sprata. :)

Ja da sam se mogla popeti, ne bih ni zvala. A to sto zovem je koristenje mojih gradjanskih prava.

Hvala @shiny, nisam bila utrefila naziv na prvu, pa mi google nije dao korisne rezultate. Ako jos nekome slucajno zatreba, kaze u zakonu da je vatrogastvo, izmedju ostalog, i: pružanje tehničke pomoći u akcidentnim situacijama. Spominje na nakoliko mjesta spasavanje ljudi i materijalnih dobara, zivotinje pretpostavljam da bi onda spadale u tu drugu kategoriju. Ocito je, kao i vecina ljudskih zakona, ostavljen na volju za slobodne interpretacije. Moja je onda da je to njihov posao.
Mrki_ma

#7 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Mrki_ma »

Hajd dobro, otprilike kontma stam bi bila cujna istresiranost, sta ne kontam jeste kako ti je palo na pamet da zoves vatrogasce? Pogledaj ovih pozara na sve strane, nemaju ljudi da ih gase, nemaju cime da ih gase, nemaju nista i ti ocekujes da ce skidati macke s drveca?
Mislim stvarno, nekad ne mogu da vjerujem koliko ljudi mogu biti ignorantni, pa ko da ne zivite ovdje.
Mogu mislit kolko su se potrudili da ostanu ljubazni prema tebi. Jesi ti gradjanin i imas ti prava al daj makar malo razmisli i budi obzirnija. Macka ako se moze popeti moze vala i sici s drveta (ocigledno da moze jelte)
rookfash

#8 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by rookfash »

vatrogasci, dakle "vatro"+""gasci", dakle, "vatru"+"gasiti", a ne "mačkosdrvetaskidci" tj. "mačke"+"s drveta"+"skidati". Ima logike, al nema ibre da postavlja cijevi :-)
United_Of_Manchester

#9 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by United_Of_Manchester »

jasminasab wrote:Ustanem ja jutros kad na drvetu pred prozorom mace, na visini drugog sprata. Logicna ideja je bila nazvati vatrogasce jer samo oni imaju merdevine s kojima se moze doseci ta visina.

Na 123 se javio ljubazan, ali cujno istresiran gospodin, kaze ne mogu oni to stici jer ako u medjuvremenu izbije pozar, ne bi imali dovoljno ljudstva. Ok, hajde, razumijem. Pitam ima li neko na koga me mogu uputiti, kaze probajte neko od dobrovoljnih drustava, koja je opstina, aha, Novi Grad, evo vam broj od Drustva Alipasin Most.

Na broj se javlja vrlo neljubazna muska osoba, kaze oni se ne bave time. Pitam moze li me uputiti na nekoga, kaze ne. Pa reko jel mogu dobiti razlog zbog kojeg ne zelite doci, kaze mi se ne bavimo time i eto. I razgovor se tu zavrsi.

Nadjem na netu broj Vatrogasnog udruzenja Ilidza, niko se ne javlja. Subota, valjda ljudi ne rade.

Nadjem i broj Vatrogasnog drustva Novo Sarajevo, javi mi se izuzetno ljubazan gospodin. Pitam da li bi dosli skinuti macu s drveta, kaze moze recite mi adresu. Reko u Novom Gradu je. Kaze, zao mi je, ali mi ne mozemo tamo ici, jedino ako nazovete 123 pa da oni nas upute. Kazem da sam zvala i sta su mi tamo rekli, a on ce na to, onda nazalost ne mozemo mi nista uciniti, jedino da zovete ove u svojoj opstini. Reko zvala vec i rekli mi tako. Kaze 'jednom su tako odbili i da spase psa iz Miljacke'. Mogu vam dati broj ovih sa Ilidze.

Vidim nema koristi, te iznesem hranu i nekakvim mandjama uspijem macu namamiti s drveta.

Ono sto me sad zanima je sljedece, ako neko zna:
bi li se za covjeka tako brinula ?
kokuz_sa

#10 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by kokuz_sa »

jasminasab wrote:"Cujno istresiran" je umjesto "vidno istresiran" jer ga nisam vidjela, obzirom da smo razgovarali preko telefona. :) Njega sam navela kao primjer da se moze uprkos stresnom poslu razgovarati normalno.

Nisam rekla da su krivi, ali ako im se izdvajaju sredstva iz mojih doprinosa trebalo bi da makar posjeduju osnovnu kulturu ponasanja. Americki filmovi ili ne, meni je logicno da tako nesto bude u njihovoj nadleznosti, jer koliko znam jedino oni imaju merdevine te visine i mogu brzo doci na neku lokaciju. Malo je nerealno ocekivati da se veterinar ili neko iz drustva za spasavanje zivotinja moze popeti na drvo, na visinu drugog sprata. :)

Ja da sam se mogla popeti, ne bih ni zvala. A to sto zovem je koristenje mojih gradjanskih prava.

Hvala @shiny, nisam bila utrefila naziv na prvu, pa mi google nije dao korisne rezultate. Ako jos nekome slucajno zatreba, kaze u zakonu da je vatrogastvo, izmedju ostalog, i: pružanje tehničke pomoći u akcidentnim situacijama. Spominje na nakoliko mjesta spasavanje ljudi i materijalnih dobara, zivotinje pretpostavljam da bi onda spadale u tu drugu kategoriju. Ocito je, kao i vecina ljudskih zakona, ostavljen na volju za slobodne interpretacije. Moja je onda da je to njihov posao.
hajd Boga ti ovo procitaj jos jednom sto sam ti boldirao..

-akcidentna situacija po tebi je onda to sto se macka penje po drvetu? iako se macke hiljadama godina penju po drvecu to im je zivotinjska priroda..samo eto kod nas spada u akcidentnu situaciju.
po ovom tvom ako neko ima bazen ispred kuce i sleti mu par pataka u njega..odmah zvat vatrogasce ima se alarmantna situacija

-a ovo drugo boldirano..zivotinje spadaju u materijalna dobra :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
koliko znam zivotinje bilo kucni ljubimci bilo slobodne zivotinje ne smiju spadati pod materijalna dobra upravo iz razloga da neko nad njima ne bi vrio tetor i ugrozavao im prava zivotinjska koja imaju radi zakona o zastiti zivotinja
_Saša_

#11 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by _Saša_ »

Pa ima ovdje negdje post sa slicnom temom, macka se popela na el stup cini mi se u starom gradu. Nije silazila par dana! I na pozive gradjana niko nije htio doci pogotovo vatrogasci jer se radilo o stubu elektrodistribucije (vjerovatno trebalo bi iskljuciti struju itd)!
Vec su radnici iz elektrodistribucije (poslije vise upucenih poziva) dosli i spasili je.

Bio sam prisutan u novom Sarajevu tacnije na Grbavici kad su vatrogasci dosli da izvuku macku iz zakljucane garaze.
Sve pohvale za vatrogasce iz opstine novo Sarajevo! :-D
Smail Aga

#12 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Smail Aga »

Ja sam u periodu od 76 do 2012 vidio vatrogasce u Sarajevu kako skidaju macke sa stubova i drveca bar jedno 20-ak puta. Kazem od 76 ,jer se sjecam kao malo dijete kada se macka u Metalcu popela na drvo,pa se digla nevidzena frka,pa su onda dosli vatrogasci pod rotacijom i skinuli macku.
Mislim da macka moze biti materijalna vrijednost i da su vatrogasci nadlezni za to.
Istresiran :D :D :D Vjerovatno znaci pod stresom :D :D Cuo sam da je Tolstoj tako znao izmisljati i uvoditi u ruski jezik nove izraze. Znaci na dobrom si putu :D :D
Mada ,sta on ima biti istresiran na drzavnom poslu,zivi kao bubreg u loju :D :D :D
poznanik

#13 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by poznanik »

_Saša_ wrote:...Sve pohvale za vatrogasce iz opstine novo Sarajevo! :-D
:thumbup:

Osoba koja vodi novosarajevske vatrogasce je po mnogočemu specifična, izuzetno snažno se bori i dokazuje snagu ljudske volje :thumbup:
pussysmoke

#14 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 04/01/2020 00:10, edited 1 time in total.
Mrki_ma

#15 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Mrki_ma »

Izmislja glagole ko velika :D 'Istresirati'
pa malo akcidentnim :D

Nego nisam ja protiv macaka i zivotinja, daleko od tog al mi je bezveze da se prvo ne pokusa spasiti maca pa da se onda razmislja o eventualnom zvanju nekog, posebno kad skontas u kakvom je stanju komplet vatrogasen jedinice sirom BiH.
sargon

#16 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by sargon »

maca kako se popela na drvo tako ce i sama sici s njega

previse vi gledate americke filmove i skidanje macaka s drveca krovova

i odmah vatrogasci krivi..
sto nisi nazvala one iz "prace" oni su zaduzeni za spasavanje zivotinja u kantonu Sarajevo..
doduse zaduzeni su za spasavanje zivotinja kad ih ljudi terorisu..pa eto mogla si kazat spasite macu od neljubaznih vatrogasaca..
:thumbup:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#17 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by JOINT_1921 »

Ima ih dosta ovavkih koji ce zvati vatrogasce i moliti narod da pomognu da se spasi maca sa drveta, a zivotom garantujem da SVAKI od ovih koji zovu vatrogasce radi mace NIKAD ne bi nazvali policiju da vide na cesti kradju, prebijanje, i sl. Meni je to i previse licemjerno...
poznanik

#18 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by poznanik »

JOINT_1921 wrote:Ima ih dosta ovavkih koji ce zvati vatrogasce i moliti narod da pomognu da se spasi maca sa drveta, a zivotom garantujem da SVAKI od ovih koji zovu vatrogasce radi mace NIKAD ne bi nazvali policiju da vide na cesti kradju, prebijanje, i sl. Meni je to i previse licemjerno...
Izgubio bi opkladu :-) "Ova" koja je zvala vatrogasce, učinila je svojevremeno mnogo više od pukog zvanja policije :D
shiny

#19 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by shiny »

jasminasab wrote:"Cujno istresiran" je umjesto "vidno istresiran" jer ga nisam vidjela, obzirom da smo razgovarali preko telefona. :) Njega sam navela kao primjer da se moze uprkos stresnom poslu razgovarati normalno.

Ne, ne spadaju zivotinje u materijalna dobra, maca je zivo bice :D Ali, svakako bi trebala biti nečija nadležnost spašavanje životinja, kućnih ljubimaca itd. Sve i da nisu vatrogasci nadležni, trebali bi uputiti ljude na onoga ko jeste. Mada znam slučajeve gdje su spašavali i cuke lutalice i mace s drveća :)
jasminasab

#20 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by jasminasab »

Vidim ovaj forum se stvarno promijenio. :-) Nekada su ovdje bukvalci, naprdjivaci i ovi koji se kunu zivotom za stosta bili manjina. :D Konstruktivnima hvala.
shiny wrote:Ne, ne spadaju zivotinje u materijalna dobra, maca je zivo bice :D
Znam Shiny, upravo sam zato i istakla ironiju naseg zakona. :-?

Sto se tice izmisljanja rijeci, sta cu kad nam je jezik siromasan. :D I radije cu izmisljati svoje, nego slijepo slijediti one koje mi namecu kao "moje". A "akcidentna situacija" pise u zakonu. :D

Za mene cinjenica da je macka na toj visini i ne moze da sidje jeste situacija u kojoj bismo joj mi ljudi trebali pomoci. Pa ako ne mozemo sami, onda uz tehnicku podrsku nadleznih, u ovom slucaju vatrogasaca. Za pozare stvarno nisam znala, obzirom da ne pratim vijesti, i problem ne bi ni nastao da mi je objasnio stvar onako kako mi je objasnio gospodin sa 123. A vala ovaj jedini medju njima ciji mi je pristup zasmetao nije zvucao kao da je u ikakvom poslu. Osim toga, ako sam ja nazvala i ljubazno i pristojno razgovarala, ocekujem isto zauzvrat (da ne kazem da je njima u opisu posla da i sa svakakvim cudacima moraju tako razgovarati).

@United_of_Manchester, mozda imas neke stereotipe? ;-) Hoces me sad mozda pitati gdje sam bila u ratu? :)

@poznanik, mi se kanda znamo? :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Truba »

svaka čast macama
ali požar je važniji

razgovarao sam sa šefom vatrogasaca... nisu primili ljudi od 1996. mislim...
ljudi samo odlaze u penziju... dovedu po jednog ili 2 vatrogasca
nigdje masovnog konkursa od 50 ljudi
koliko im i treba
država nema para

naveo je veliki problem...često je jedna maca na drvetu veći probelm nego kad izgori pola planine
jer su ljubitelji životinja pravo organizovani i umreženi s medijima

očito nemamo ljubitelja planina :roll:
Loulou

#22 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by Loulou »

kokuz_sa wrote:maca kako se popela na drvo tako ce i sama sici s njega
:mrgreen:
poznanik

#23 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by poznanik »

jasminasab wrote:...@poznanik, mi se kanda znamo? :)

Samo sam pročitao jednu stariju temu
jasminasab

#24 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by jasminasab »

Black swan wrote:svaka čast macama
ali požar je važniji

razgovarao sam sa šefom vatrogasaca... nisu primili ljudi od 1996. mislim...
ljudi samo odlaze u penziju... dovedu po jednog ili 2 vatrogasca
nigdje masovnog konkursa od 50 ljudi
koliko im i treba
država nema para

naveo je veliki problem...često je jedna maca na drvetu veći probelm nego kad izgori pola planine
jer su ljubitelji životinja pravo organizovani i umreženi s medijima

očito nemamo ljubitelja planina :roll:
Hm, vidis recimo ja to nisam znala. Jel im stvarno konstantno treba toliko ljudi? :shock: Je li ti spominjao ista za ova dobrovoljna udruzenja? Danas kad sam trazila brojeve vidjeh podugacku listu samo za Sarajevo, pa mi situacija uopste nije izgledala kriticno, stavise.

Imaju li oni neku opciju da se volontira po potrebi? Ja bih npr. rado isla gasiti pozar ako je to toliko goruci problem. (Vidi tek ove jezicke konstrukcije. :D ) I skidati macke, samo ako mi daju vozilo. :D Za ljubitelje zivotinja necu komentarisati, obzirom da konstantno nailazim na isti problem: ako mi je stalo do zivotinja trpaju me u isti kos sa ljudima kojima su zivotinje bitnije od ljudi, zato sto je valjda nenormalno da nekome moze biti stalo i do ljudi i do zivotinja i do evo planina i svega ostalog sto vrijedi.

@poznanik, ti bas iz naftalina. :)
poznanik

#25 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)

Post by poznanik »

jasminasab wrote:...@poznanik, ti bas iz naftalina. :)
Da si bila angažiranija ovdje, ne bi bilo "iz naftalina" :D
Post Reply