Kardinal Zenon Grocholewski, ministar za obrazovanje i edukaciju (pročelnik Kongregacije za katolički odgoj) države Vatikan je vrhovni autoritet u pitanjima školovanja i odgoja sveštenstva, te funkcionisanja i rada Katoličkih škola u svijetu.

Kardinal Grocholewski
Na tu funkciju 72-godišnji poljski kardinal je imenovan 1999. godine od strane Pape I. P. Drugog.
Iz intervjua datog Josipu Vajdneru, izdvajam dio koji se veoma tiče nacionalno-političkih i međuvjerskih odnosa u BH školstvu, o čemu možete prosuditi sami:
Križevi u učionicama
Katolički tjednik: Mi u BiH imamo sedam Katoličkih školskih centara. U određenom broju njih nema križeva u učionicama jer su osnivači Vrhbosanska nadbiskupija i Banjolučka biskupija smatrali da se i toga mogu odreći radi eventualnih učenika druge vjere ili ateista...
Groholewski: Smatram da katolička škola treba imati križ. To je jasno. Bio sam u Tajvanu te pohodio jedno budističko sveučilište. Pitao sam, što činite kao budisti za budizam na ovom sveučilištu?
Gospođa koja mi je tumačila program sveučilišta odgovorila je da svi studenti svih fakulteta moraju slušati dva sata tjedno o budizmu bez obzira kojoj religiji pripadaju.
To smatram poštenim, jer je budizam za njih vrijednost i tu vrijednost žele podijeliti sa drugima. Oni poštuju slobodu religija i slobodu savjesti; ni od koga ne traže da prijeđe na budizam. Riječ je o izboru škole: Ako si odabrao budističku školu, treba poštivati njezin identitet. Ako neki katolik svoje dijete šalje u muslimansku ili židovsku školu ,on ne može očekivati da ta škola zbog njega mijenja svoj identitet.
Isto vrijedi ako netko šalje svoju djecu u katoličku školu: ne može očekivati da promijenimo svoj identitet; mi smo katolici i kad nekatolici idu u našu školu, trebaju znati šta je naš identitet i poštivati ga. Ne tražimo da postane katolik, ali treba poštivati naše vrijednosti. Križ je simbol najveće katoličke vrijednosti.