Vase naredno vozilo ce biti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Vase naredno vozilo ce biti?

1.) Hibrid
24
6%
2.) SUV
71
18%
3.) SUT
1
0%
4.) Sportski Compackt
44
11%
5.) Subcompact
16
4%
6 ) Limuzina
126
32%
7.) Pickup
2
1%
8.) Crossover
16
4%
9.) Mini Van
11
3%
10) Nije bitno samo nek' je VW
81
21%

Total votes: 392

Anell

#1251 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Anell »

Image

Sta kazete na ovo? Mene Hyundai odusevio svojim novim dizajnom.
citroen

#1252 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by citroen »

whow wrote:
ljubav_aha wrote:
Zvek wrote:DS5 izgleda fenomenalno :)

Image
Image
Image
Image

Samo je pitanje da li su poboljsali automatski mjenjac koji je na novom C4 popljuvan.
:thumbup: ali citroen je nepostojeci objekat u SAD
Nakon sto je u Ameriku ponovo dosao Fiat sa svojim famoznim 500 pocinjem da shvacam zasto vecina Amerikanca ne zele da trose novac na europski trash. Naime ovaj 500 sa opcijama koje na vecini vozila u Americi dolaze kao standardna oprema kosta oko 25 000 dollara . Da ne bude zabune otisao sam u Chryslerov salon i pogledao cjenu ovoga fice koji je sa sa opcijama koje ukljucuju automatsku transmisiju , klimu te dostavne taxe izasao 23 k plus 5 % poreza dakle oko 25 K canadskih dollara . Napomenuo bi da za 5000 dolara manje mozete dobiti potpuno opremljen Chevy Cruize sa boljom potrosnjom nego sto ima ovaj fico ili recimo novoga Forda Fokusa , pa onda nova Honda Civic je jeftinija cak mislim da je i Nova Jetta koja uopste nije jeftina jeftinija od ovoga fice . Za samo par hiljada vise mozete kupiti Toyotu Rav4 ili Camrija. Inace ovaj Fico se pravi u Mexicu i kvaliteta proizvoda je vise nego upitna . Iz aviona se vidi da su farovi nepravilno upasovani tako da izmedu ljevog fara i prednje maske ima sigurno pola centimetra lufta , toliko da stane mali prst dok je desni far malo bolje opasovan . Uglavnom citavo auto je fusheraj . Na to treba dodati da 1.4 masina koja proizvodi jadnih 98 konja trosi vise nego 1.8 l motor u novom civiku koji je 50% jaci. Pa ko je onda lud. Nadam se da Citroen nema slicnu cjenovnu politiku kao Fiat jer u tom slucaju stvarno nema sta traziti na Americkom trzistu jer se u Americi prodaju najbolja i najjeftinija auta i svako prodavanje magle poput fiata 500 nece proci. Od Europskih vozila na merickom trzistu bih volio da vidim Skodu i to je to . Ukoliko probaju prodor na americko trziste Peugeoti i Citroeni ce imati dosta problema obzirom na njihovu cijenu te Americku i Japansku konkurenciju. Ne kazem da se ne radi o kvalittnim vozilima ali ukoliko je izbor izmedu Citroena i Cadillaca za istu lovu pogodi sta ce se bolje prodati?

Ne sikiraj se whow,nece peugeot/citroen na americko trziste,jedino ako kupe cadillaca ili neku drugu americku marku pa onda kroz njihovu servisno prodajnu mrezu da plasiraju svoja vozila,ali od toga nema nista.., :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
johntra

#1253 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

whow wrote: Nakon sto je u Ameriku ponovo dosao Fiat sa svojim famoznim 500 pocinjem da shvacam zasto vecina Amerikanca ne zele da trose novac na europski trash. Naime ovaj 500 sa opcijama koje na vecini vozila u Americi dolaze kao standardna oprema kosta oko 25 000 dollara . Da ne bude zabune otisao sam u Chryslerov salon i pogledao cjenu ovoga fice koji je sa sa opcijama koje ukljucuju automatsku transmisiju , klimu te dostavne taxe izasao 23 k plus 5 % poreza dakle oko 25 K canadskih dollara . Napomenuo bi da za 5000 dolara manje mozete dobiti potpuno opremljen Chevy Cruize sa boljom potrosnjom nego sto ima ovaj fico ili recimo novoga Forda Fokusa , pa onda nova Honda Civic je jeftinija cak mislim da je i Nova Jetta koja uopste nije jeftina jeftinija od ovoga fice . Za samo par hiljada vise mozete kupiti Toyotu Rav4 ili Camrija. Inace ovaj Fico se pravi u Mexicu i kvaliteta proizvoda je vise nego upitna . Iz aviona se vidi da su farovi nepravilno upasovani tako da izmedu ljevog fara i prednje maske ima sigurno pola centimetra lufta , toliko da stane mali prst dok je desni far malo bolje opasovan . Uglavnom citavo auto je fusheraj . Na to treba dodati da 1.4 masina koja proizvodi jadnih 98 konja trosi vise nego 1.8 l motor u novom civiku koji je 50% jaci. Pa ko je onda lud. Nadam se da Citroen nema slicnu cjenovnu politiku kao Fiat jer u tom slucaju stvarno nema sta traziti na Americkom trzistu jer se u Americi prodaju najbolja i najjeftinija auta i svako prodavanje magle poput fiata 500 nece proci. Od Europskih vozila na merickom trzistu bih volio da vidim Skodu i to je to . Ukoliko probaju prodor na americko trziste Peugeoti i Citroeni ce imati dosta problema obzirom na njihovu cijenu te Americku i Japansku konkurenciju. Ne kazem da se ne radi o kvalittnim vozilima ali ukoliko je izbor izmedu Citroena i Cadillaca za istu lovu pogodi sta ce se bolje prodati?
uvijek mi je bilo famozno kako neko ko ode SAD tako lako primi njihovu filozofiju života i odmah postane ograničen, da ne kažem neku drugu riječ...taj 500, kao što ga ti zoveš smeće, je za kratak period postao jedan od najbolje prodavanih evropskih i malih automobila u SAD i Kanadi...Prodaja bi bila još veća da ih Chrysler nije zajebao sa kašnjenjem u otvaranju i adaptaciji salona..

Dalje, 500 nije napravljen da zadovolji prosječne potrebe glupog Amerikanca, nego je napravljeno kao chic vozilo i zato ima takvu cijenu...25.000 dolara Amerima nije skupo, jer većina tu lovu spiska za godinu dana prosječnog života..normalno je da je 500 za američke pojmove opreme i što više cup holdersa ograničeno auto i po opremi, motoru i prostoru, to je bar odmah na početku bilo jasno...niko u to nije htio ulaziti, niti je iko najavljivao neka revolucionarna iznenađenja po pitanju potrošnje, prostora ili opreme...FIAT 500 je jednostavno najvljen kao dio sentimentalne vrijednosti jednog prošlog vremena i na tu foru se i prodaje u SAD...to neki problem što se proizvodi u Meksiku,?? Pa i jadna Jetta se tamo proizvodi, pa je haman najprodavanije auto u klasi...Evropska Jetta je jadna sa kvalitetom, mogu misliti kakva je američka...zna FIAT i Sergio šta rade, ne brinite se vi za njih...kad nisu propali u Evropi, sigurno neće propasti na ograničenom američkom tržištu, sa još više ograničenim kupcima...
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1254 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by anthraxQ »

da ne otvaram novu temu, ako može neko na brzinu mi reći šta znači kada je na kontrolnoj tabli auta(fiesta) upaljeno crveno svjetlo P i !(uzvičnik)? to mi je upaljeno i kada auto stoji, ako je upaljeno, i kada vozim.
Qler

#1255 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Qler »

Spusti rucnu! :D

A i moguce je da ima senzore, pa da ili fali ulja u kocionom sistemu (za ovo nisam siguran) ili da su disk plocice potrosene...
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1256 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by anthraxQ »

pa spuštena mi je ručna...

a to oko kočionog sistema... ne znam.
vanda

#1257 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by vanda »

anthraxQ wrote:da ne otvaram novu temu, ako može neko na brzinu mi reći šta znači kada je na kontrolnoj tabli auta(fiesta) upaljeno crveno svjetlo P i !(uzvičnik)? to mi je upaljeno i kada auto stoji, ako je upaljeno, i kada vozim.

I ja sam imao slican, ako ne isti problem. Dignem rucnu, upali se lapmica... Spustim rucnu, nastavim voziti,, ali lampica je jos uvijek upaljna. Nista mi nije kocilo prilikom voznje, jednostavno samo stoji upaljena. Vremenom se ugasila :-)
whow

#1258 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

johntra wrote:
whow wrote: Nakon sto je u Ameriku ponovo dosao Fiat sa svojim famoznim 500 pocinjem da shvacam zasto vecina Amerikanca ne zele da trose novac na europski trash. Naime ovaj 500 sa opcijama koje na vecini vozila u Americi dolaze kao standardna oprema kosta oko 25 000 dollara . Da ne bude zabune otisao sam u Chryslerov salon i pogledao cjenu ovoga fice koji je sa sa opcijama koje ukljucuju automatsku transmisiju , klimu te dostavne taxe izasao 23 k plus 5 % poreza dakle oko 25 K canadskih dollara . Napomenuo bi da za 5000 dolara manje mozete dobiti potpuno opremljen Chevy Cruize sa boljom potrosnjom nego sto ima ovaj fico ili recimo novoga Forda Fokusa , pa onda nova Honda Civic je jeftinija cak mislim da je i Nova Jetta koja uopste nije jeftina jeftinija od ovoga fice . Za samo par hiljada vise mozete kupiti Toyotu Rav4 ili Camrija. Inace ovaj Fico se pravi u Mexicu i kvaliteta proizvoda je vise nego upitna . Iz aviona se vidi da su farovi nepravilno upasovani tako da izmedu ljevog fara i prednje maske ima sigurno pola centimetra lufta , toliko da stane mali prst dok je desni far malo bolje opasovan . Uglavnom citavo auto je fusheraj . Na to treba dodati da 1.4 masina koja proizvodi jadnih 98 konja trosi vise nego 1.8 l motor u novom civiku koji je 50% jaci. Pa ko je onda lud. Nadam se da Citroen nema slicnu cjenovnu politiku kao Fiat jer u tom slucaju stvarno nema sta traziti na Americkom trzistu jer se u Americi prodaju najbolja i najjeftinija auta i svako prodavanje magle poput fiata 500 nece proci. Od Europskih vozila na merickom trzistu bih volio da vidim Skodu i to je to . Ukoliko probaju prodor na americko trziste Peugeoti i Citroeni ce imati dosta problema obzirom na njihovu cijenu te Americku i Japansku konkurenciju. Ne kazem da se ne radi o kvalittnim vozilima ali ukoliko je izbor izmedu Citroena i Cadillaca za istu lovu pogodi sta ce se bolje prodati?
uvijek mi je bilo famozno kako neko ko ode SAD tako lako primi njihovu filozofiju života i odmah postane ograničen, da ne kažem neku drugu riječ...taj 500, kao što ga ti zoveš smeće, je za kratak period postao jedan od najbolje prodavanih evropskih i malih automobila u SAD i Kanadi...Prodaja bi bila još veća da ih Chrysler nije zajebao sa kašnjenjem u otvaranju i adaptaciji salona..

Dalje, 500 nije napravljen da zadovolji prosječne potrebe glupog Amerikanca, nego je napravljeno kao chic vozilo i zato ima takvu cijenu...25.000 dolara Amerima nije skupo, jer većina tu lovu spiska za godinu dana prosječnog života..normalno je da je 500 za američke pojmove opreme i što više cup holdersa ograničeno auto i po opremi, motoru i prostoru, to je bar odmah na početku bilo jasno...niko u to nije htio ulaziti, niti je iko najavljivao neka revolucionarna iznenađenja po pitanju potrošnje, prostora ili opreme...FIAT 500 je jednostavno najvljen kao dio sentimentalne vrijednosti jednog prošlog vremena i na tu foru se i prodaje u SAD...to neki problem što se proizvodi u Meksiku,?? Pa i jadna Jetta se tamo proizvodi, pa je haman najprodavanije auto u klasi...Evropska Jetta je jadna sa kvalitetom, mogu misliti kakva je američka...zna FIAT i Sergio šta rade, ne brinite se vi za njih...kad nisu propali u Evropi, sigurno neće propasti na ograničenom američkom tržištu, sa još više ograničenim kupcima...
Uh Johntra , ti baratas poluinformacijama bas kao da si poslanik u BiH parlamentu . Prvo prodaja fiata 500 je daleko od ocekivane . Drugo 25k je puno love za prosjecnoga Amerikanca i Canadanina stoga i vrtoglav uspon kompanija poput KIA i Huyndaju koje biljeze najveci porast prodaje na ovome trzistu dok Fiata nema niti na mapi.Trece Jetta je daleko od best sellera u sjevernoj Americi cak je nema niti u prvih 10 , probaj : F150 , Camry , Civic , Cruize, Ram 1500, Corolla, Mazda 3 , Elentra , Novi focus itd. Sam Fiat je misljenja da bih najveci merketiski problem 500 projekta bio ukoliko trziste okarakterise 500 kao " chick car" sto za tvoju informaciju u auto biznisu uopce nema pozitivnu konotaciju jer predstavlja veoma ogranicen market. To sto amerikance nazivas glupima je odraz kulture i prosvjecenosti obzirom da se radi o jednoj o nejvecih nacija i kultura u istoriji htio ti to priznati ii ne .To o ljudima "preko bare" i rapidnim promjenama je vjerovatno zakljucak nastao iz neke ozbiljne socioloske analize koju si valjda sam proveo :lol: Obzirom da zivim u Canadi vec polovinu zivota predpostavljam da sam se valjda promjenio ili mozda je bolje reci prilagodio sredini u kojoj zivim , jednako kao sto primjecuujem da i ljudi koji su recimo dosli u u Sarajevo prije 15 godina iz respektabilnih ruralnih sredina u kojima su djelili kucnu zajednicu za kokosima i sitnom stokom poceli da shvacaju grad kao jednu drugaciju sredinu od one u kojoj su odrasli umjesto da od njega nastoje napraviti rodni kraj. Takoder americko trziste je jos uvijek najvece trziste automobila na svijetu tako da prica o ogrnicenom trzistu nema puno smisla . a glede samoga fice auto jeste "cute" a dali je 25 k cute to bi se dalo raspravljati .
johntra

#1259 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Prvo, ljudi koji su došli u Sarajevo sa sela, teško ili skoro nikako se nisu adaptirali na asfalt ili ti grad, veeelika većina...
Drugo, kažeš da je loša percepcija kada ti proglase automobil kao chick car...zar nije Mazda MX5 jedan od najprodavanijih roadstera u SAD, a ima takvu percepciju?
Treće, i dalje mislim da Amerikancima 25 milja nije puno za kupovinu automobila, pogotovo na ljude koji su target prilikom kupovine modela 500..što dokazuje prodaja od 25.000 modela od februara...doduše, planirali su prodati 50.000 modela ove godine, ali kao što napisah, Chrysler ih je zeznuo...
Četvrto, Jetta je svakako jedan od popularnijih modela u USA, ako ništa, barem je lider po prodaji u dizel segmentu automobila..
Peto, nemojte nas smatrati debilima da, ako ne živimo gore, ne znamo ništa o tom tržištu, kao ni o kulturi ljudi koji gore žive...
Šesto, tržište SAD će još možda ove godine biti najveće na svijetu, Kina preuzima primat, ako već nije preuzela...
Eto, toliko od mene za sada, a opet kažem, ne brini se za FIAT i njihovu strategiju... :D
Last edited by johntra on 17/09/2011 12:38, edited 1 time in total.
beco

#1260 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by beco »

Ja samo ne kontam sto se poredi Fico sa jednim Cruzom ili Focusom i drugim. Fico je konkurent Miniju ne po performansama nego pripada tom segmentu luksuznih malih auta. On ne treba da se natjece cjenovno recimo sa Toyotom Yarisom. :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1261 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

juricamatacic

#1262 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by juricamatacic »

Ovaj Nissan Armada je odličan auto, prelijep je.
whow

#1263 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

Armada je extra SUV , jedina mana je mozda to sto sa par opcija cijena ide sjeverno od 60 000 dollara , pa sad ko moze priustiti bujrum. Predpostavljam da onaj ko kupuje ovakav SUV nece biti pretjerano zabrinut glede potrosnje i cijene goriva. Nissam kao proizvodac trenutno ima jako siroku liniju proizvoda od elekricnog lista preko nekoliko "main stream" vozila poput Sentre , Altime i Maxime do Titana i evo ove Armade :thumbup: . BTW Mexicanci jedino vjeruju u Nissan.
madner

#1264 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by madner »

golfista wrote:a ne mogu da vjerujem koliko odete od teme, postate nekakve slike vozila od preko xxx maraka a pola nas nema za poštenog obroka..Tema je "Vaše naredno vozilo će biti " A ne " Ja bih volio imati "...Držite se teme, a maštajte drugdje..
A zakaj se bunis, ne vozamo svi golfove po ulicama sehera.
johntra

#1265 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

On vozi Octaviu, a mašta o Golfu... :D
Bakir1

#1266 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bakir1 »

whow jel canada ili je kanada.
kako bi se na autohtonom americkom moglo prevesti bujrum :D
Bakir1

#1267 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bakir1 »

Jaguar84 wrote:Zelim da uvezem auto iz Austrije pa me interesuje do koliko godina starosti auto mora biti,koja euro norma,gdje da carinim,porez, i ti neki detalji za koje sam siguran da neko ovdje dobro poznaje....
Hvala!
oko godista i ispunjavanja normi posalji upit na mail koji ti saljem u pp-u
eddina

#1268 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by eddina »

whow wrote:Nakon sto je u Ameriku ponovo dosao Fiat sa svojim famoznim 500 pocinjem da shvacam zasto vecina Amerikanca ne zele da trose novac na europski trash. Naime ovaj 500 sa opcijama koje na vecini vozila u Americi dolaze kao standardna oprema kosta oko 25 000 dollara.
Na vecini vozila u Americi kao standardna oprema dolazi automatska klima, automatski mjenjac, kozni volan, kozna sjedista sa grijanjem, GPS navigacija, sunroof, bluetooth, alu felge? To na Fiat 500 kosta $23,700 ukljucujuci destinaciju. (fiatusa.com build my own)

Fiat 500 je manja klasa od Fieste i Fita, ali ima vise standardne opreme od Honde Civic. Ja ipak mislim da si se ti malo zanio.

Fiat 500 -16,000 dolara
Standradna oprema:
-klima
-elektricni prozori
-daljinsko zakljucavanje
-grijani retrovizori
-AM/FM/CD/MP3 Radio
-kozni volan
-BLUE&ME Hands-Free Communication with iPod® mobile device, USB and MP3 Interface+
-Seven Airbags+
-Electronic Stability Control
whow wrote:Da ne bude zabune otisao sam u Chryslerov salon i pogledao cjenu ovoga fice koji je sa sa opcijama koje ukljucuju automatsku transmisiju , klimu te dostavne taxe izasao 23 k plus 5 % poreza dakle oko 25 K canadskih dollara .
Doplata za automatik je $1,000. A klima je vec u standardnoj opremi za $16,000. Nisi dobro pogledao
whow wrote:Napomenuo bi da za 5000 dolara manje mozete dobiti potpuno opremljen Chevy Cruize sa boljom potrosnjom nego sto ima ovaj fico
Osnovni Fico sa finom opremom kao sto sam i naveo iznad, startuje sa $16,000. Posto ne postoji Chevy Cruze koji ima bolju kombinovanu potrosnju (combined city/highway, fueleconomy.gov) od Fiata 500, vjerovatno mislis na Cruze Eco koji ima bolju potrosnju ali samo na autoputu. Ali, on startuje sa $19,175, znaci skuplji je od Fica za $3,175. Tako da se ne moze kupiti Cruze za $5,000 manje nego za $3,200 vise. A ovo potpuno opremljen za Cruza necu komentirati.
whow wrote: ili recimo novoga Forda Fokusa ,
Ford Focus je skuplji $1,500, veci, ima 3mpg losiju kombinovanu potrosnju, manje opreme od 500,... Ako hoces potorsnju kao 500 moras doplatiti minimum $4,000.
whow wrote:pa onda nova Honda Civic je jeftinija
Osnovna Honda Civic je skuplja $1,000, ali ima drasticno losiju opremu od Fice od $16,000. Ako hoces opremu sa osnovnog 500 u Civicu (klima, zadnje disk kocnice, bluetooth, grijanje retrovizora, kozni volan) mozes lahko zavrsiti preko $20,000. To je 30% vise dolara u odnosu na Fiat 500.
whow wrote: cak mislim da je i Nova Jetta koja uopste nije jeftina jeftinija od ovoga fice . Za samo par hiljada vise mozete kupiti Toyotu Rav4 ili Camrija.
Jetta je skuplja, ali i ona ima manje opreme od Fiata 500 (kozni volan sa komandama radija i blue&me sistema, bluetooth, usb, zadnje disk kocnice,...)

Osnovni Rav4 je skuplji 50% od Fiata 500, a i Rav4 sa automatskom klimom, koznim volanom, koznim grijanim sjedistima, blutoothom, navigacijom, elektricnim retrovizorima, sunroofom ponovo je 50% skuplji od Fiata 500 sa takvom opremom.

I Camry je dosta skuplji, ali ako ipak poredis neuporedivo (Camry i 500, Rav4 i 500), poredi sa slicnom opremom. Znaci ako hoces kozni volan u Fiatu stavi ga i u Camryiju, ako hoces kozna sjedista sa grijanjem u Fiatu onda ih uracunaj i u Cmaryju, isto vazi i za bluetooh, GPS navigaciju, sunroof,...
whow wrote:Inace ovaj Fico se pravi u Mexicu i kvaliteta proizvoda je vise nego upitna . Iz aviona se vidi da su farovi nepravilno upasovani tako da izmedu ljevog fara i prednje maske ima sigurno pola centimetra lufta , toliko da stane mali prst dok je desni far malo bolje opasovan . Uglavnom citavo auto je fusheraj.
Slikaj nam taj mexican build quality pa nam postaj slike. Jer ne mogu ti vjerovat, nakon sto si ovo sve iznad ispromasivao i pogrijesio.
whow wrote:Na to treba dodati da 1.4 masina koja proizvodi jadnih 98 konja trosi vise nego 1.8 l motor u novom civiku koji je 50% jaci. Pa ko je onda lud.
Nije tacno, 1.8 vise trosi.
http://www.fueleconomy.gov

Drasticne razlike. Jadni Fiat 500 u odnosu na mocni i 50% jaci 1.8 civic.
fiat 500 0-60mph 9.7sec
civic 1.8 0-60 mph 8.9 sec

fiat 500 QUARTER MILE 17.2 sec @ 78.5 mph
civic 1.8 QUARTER MILE 16.8 sec @ 82.1 mph

fiat 500 LATERAL ACCELERATION - 0.85 g (avg)
civic 1.8 LATERAL ACCELERATION - 0.81 g (avg)

http://www.motortrend.com/roadtests/hat ... ewall.html
http://www.motortrend.com/roadtests/sed ... specs.html
whow wrote:Nadam se da Citroen nema slicnu cjenovnu politiku kao Fiat jer u tom slucaju stvarno nema sta traziti na Americkom trzistu jer se u Americi prodaju najbolja i najjeftinija auta i svako prodavanje magle poput fiata 500 nece proci. Od Europskih vozila na merickom trzistu bih volio da vidim Skodu i to je to . Ukoliko probaju prodor na americko trziste Peugeoti i Citroeni ce imati dosta problema obzirom na njihovu cijenu te Americku i Japansku konkurenciju. Ne kazem da se ne radi o kvalittnim vozilima ali ukoliko je izbor izmedu Citroena i Cadillaca za istu lovu pogodi sta ce se bolje prodati?
Stvarno mi nije jasno, ogroman post, a mozda ima samo jedna recenica da je tacna i istinita.
johntra

#1269 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

hahaha...oca mi,što ga izroka argumentima.... :D
cucamonga

#1270 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by cucamonga »

ja bih da ovo svoje trenutno vozilo ikako zakonzerviram i ne bih naredno pozelio 8) 8-)
whow

#1271 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

eddina wrote:
whow wrote:Nakon sto je u Ameriku ponovo dosao Fiat sa svojim famoznim 500 pocinjem da shvacam zasto vecina Amerikanca ne zele da trose novac na europski trash. Naime ovaj 500 sa opcijama koje na vecini vozila u Americi dolaze kao standardna oprema kosta oko 25 000 dollara.
Na vecini vozila u Americi kao standardna oprema dolazi automatska klima, automatski mjenjac, kozni volan, kozna sjedista sa grijanjem, GPS navigacija, sunroof, bluetooth, alu felge? To na Fiat 500 kosta $23,700 ukljucujuci destinaciju. (fiatusa.com build my own)

Fiat 500 je manja klasa od Fieste i Fita, ali ima vise standardne opreme od Honde Civic. Ja ipak mislim da si se ti malo zanio.

Fiat 500 -16,000 dolara
Standradna oprema:
-klima
-elektricni prozori
-daljinsko zakljucavanje
-grijani retrovizori
-AM/FM/CD/MP3 Radio
-kozni volan
-BLUE&ME Hands-Free Communication with iPod® mobile device, USB and MP3 Interface+
-Seven Airbags+
-Electronic Stability Control
whow wrote:Da ne bude zabune otisao sam u Chryslerov salon i pogledao cjenu ovoga fice koji je sa sa opcijama koje ukljucuju automatsku transmisiju , klimu te dostavne taxe izasao 23 k plus 5 % poreza dakle oko 25 K canadskih dollara .
Doplata za automatik je $1,000. A klima je vec u standardnoj opremi za $16,000. Nisi dobro pogledao
whow wrote:Napomenuo bi da za 5000 dolara manje mozete dobiti potpuno opremljen Chevy Cruize sa boljom potrosnjom nego sto ima ovaj fico
Osnovni Fico sa finom opremom kao sto sam i naveo iznad, startuje sa $16,000. Posto ne postoji Chevy Cruze koji ima bolju kombinovanu potrosnju (combined city/highway, fueleconomy.gov) od Fiata 500, vjerovatno mislis na Cruze Eco koji ima bolju potrosnju ali samo na autoputu. Ali, on startuje sa $19,175, znaci skuplji je od Fica za $3,175. Tako da se ne moze kupiti Cruze za $5,000 manje nego za $3,200 vise. A ovo potpuno opremljen za Cruza necu komentirati.
whow wrote: ili recimo novoga Forda Fokusa ,
Ford Focus je skuplji $1,500, veci, ima 3mpg losiju kombinovanu potrosnju, manje opreme od 500,... Ako hoces potorsnju kao 500 moras doplatiti minimum $4,000.
whow wrote:pa onda nova Honda Civic je jeftinija
Osnovna Honda Civic je skuplja $1,000, ali ima drasticno losiju opremu od Fice od $16,000. Ako hoces opremu sa osnovnog 500 u Civicu (klima, zadnje disk kocnice, bluetooth, grijanje retrovizora, kozni volan) mozes lahko zavrsiti preko $20,000. To je 30% vise dolara u odnosu na Fiat 500.
whow wrote: cak mislim da je i Nova Jetta koja uopste nije jeftina jeftinija od ovoga fice . Za samo par hiljada vise mozete kupiti Toyotu Rav4 ili Camrija.
Jetta je skuplja, ali i ona ima manje opreme od Fiata 500 (kozni volan sa komandama radija i blue&me sistema, bluetooth, usb, zadnje disk kocnice,...)

Osnovni Rav4 je skuplji 50% od Fiata 500, a i Rav4 sa automatskom klimom, koznim volanom, koznim grijanim sjedistima, blutoothom, navigacijom, elektricnim retrovizorima, sunroofom ponovo je 50% skuplji od Fiata 500 sa takvom opremom.

I Camry je dosta skuplji, ali ako ipak poredis neuporedivo (Camry i 500, Rav4 i 500), poredi sa slicnom opremom. Znaci ako hoces kozni volan u Fiatu stavi ga i u Camryiju, ako hoces kozna sjedista sa grijanjem u Fiatu onda ih uracunaj i u Cmaryju, isto vazi i za bluetooh, GPS navigaciju, sunroof,...
whow wrote:Inace ovaj Fico se pravi u Mexicu i kvaliteta proizvoda je vise nego upitna . Iz aviona se vidi da su farovi nepravilno upasovani tako da izmedu ljevog fara i prednje maske ima sigurno pola centimetra lufta , toliko da stane mali prst dok je desni far malo bolje opasovan . Uglavnom citavo auto je fusheraj.
Slikaj nam taj mexican build quality pa nam postaj slike. Jer ne mogu ti vjerovat, nakon sto si ovo sve iznad ispromasivao i pogrijesio.
whow wrote:Na to treba dodati da 1.4 masina koja proizvodi jadnih 98 konja trosi vise nego 1.8 l motor u novom civiku koji je 50% jaci. Pa ko je onda lud.
Nije tacno, 1.8 vise trosi.
http://www.fueleconomy.gov

Drasticne razlike. Jadni Fiat 500 u odnosu na mocni i 50% jaci 1.8 civic.
fiat 500 0-60mph 9.7sec
civic 1.8 0-60 mph 8.9 sec

fiat 500 QUARTER MILE 17.2 sec @ 78.5 mph
civic 1.8 QUARTER MILE 16.8 sec @ 82.1 mph

fiat 500 LATERAL ACCELERATION - 0.85 g (avg)
civic 1.8 LATERAL ACCELERATION - 0.81 g (avg)

http://www.motortrend.com/roadtests/hat ... ewall.html
http://www.motortrend.com/roadtests/sed ... specs.html
whow wrote:Nadam se da Citroen nema slicnu cjenovnu politiku kao Fiat jer u tom slucaju stvarno nema sta traziti na Americkom trzistu jer se u Americi prodaju najbolja i najjeftinija auta i svako prodavanje magle poput fiata 500 nece proci. Od Europskih vozila na merickom trzistu bih volio da vidim Skodu i to je to . Ukoliko probaju prodor na americko trziste Peugeoti i Citroeni ce imati dosta problema obzirom na njihovu cijenu te Americku i Japansku konkurenciju. Ne kazem da se ne radi o kvalittnim vozilima ali ukoliko je izbor izmedu Citroena i Cadillaca za istu lovu pogodi sta ce se bolje prodati?
Stvarno mi nije jasno, ogroman post, a mozda ima samo jedna recenica da je tacna i istinita.

Citavu teoriju gradis na osnovu potpuno pogresne teze da Fiat 500 kosta 1600 dollara. Kao sta sam rekao ja sam bio u Chryslerovom auto salonu i sjedio u Fici i poredio cijene i nivoe opreme i znam da za 16000 dollara ne mozes sjesti u novoga Fiata 500. Taj Fico kojeg Chrysler oglasava za 15 900 jednostavno ne postoji .
Na osvovnu cijenu od 16 k dodas 1500 za dostavu , onda dodaj 1500 a ne 1000 za automatic , mnoge gluposti se smatraju dodatnom opremom i placaju extra , cak se i bilo kakava boja osim bjele dodatno naplacuje.
Ponovo ponavljam Fico level opreme je bio POP sa automatskom transmisijom i svima taxsama je kostao 25 000 dollara dok novu Hondu Civic DX-G mozes dobiti za 23 K. Treba li da napominjem da je Civik za tog ficu jednostavno plafon.
Dalje pocetna cijena Chevrolet Cruize u Aleberta Canada je bila 14999 dollara sto je 1000 jeftinije od Fice , dodatna oprema je takoder jeftinija.
Cruize Eco jeste 19 k i trosi manje od fice od koga je tri klase veci. Sve u svemu Chrysler je poznat po necemu sto se fove false advertising stoga i zabluda glede cijene novoga fice Danas slusam oglas za Novoga Dodge Caravan Min i van za 20900 . Realno dok izade iz Chryslerovog salona na cestu ovo auto kostata 25 k . Ukoliko se financira na recimo 5 godina racunaj 32 K jer Chrusler ima najnepovoljniji finacing . Da budem potpuno iskren ja za toga Ficu ne bih platio niti 16K jer kao sto rekoh radije bih vozio Chevy Cruiz koji u realnoj prodaji kosta oko 5 hiljada manje od fice jer za 18-19 k mozda i mozes izvesti Chevy Cruize iz GM salona dok za 23 K ne mozes niti da dotaknes Ficu osim ako ne pravis specijalnu porudzbu za bijeloga ficu bez opreme kojega nazalos i nema u prodaji.
johntra

#1272 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

http://www.fiat500usa.com/2011/05/2012- ... icing.html

Haj, whow, ne provaljuj se više, matere ti....
whow

#1273 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

johntra wrote:http://www.fiat500usa.com/2011/05/2012- ... icing.html

Haj, whow, ne provaljuj se više, matere ti....
Ako je vjerovati reklamama pocetna cijena za novu Hondu Civic koja se od prije neki dan oglasava i na vecini TV stanica je $ 14 900 CAD . Fiat 500 se oglasava za 15 900 sto je za one sto su propustili prvi razred osnovne skole 1000 dollara vise od Civica. Stvarno ne zelim diskutovati o tome zasto je Honda Civic milon puta bolje auto od Fiata 500 . Prodaja mozda najbolje govori za sebe . Nova Honda Civic , uz Chevy Cruze i Hyundai Elantru je najbolje prodavan automobil u Canadi . Fiat 500 nije niti na jednoj listi. Logika cijenovne politike Fiata koja model 500 postavlja u klasu automobila sa kojima realno nema sta traziti je najobicnija talijanska arogancija koja sljedi ideju talijanskih dizajenara koji drze da diesel traperice vrijede $300 dok 100% kvalitetnije i bolje Levis farmerke mozes kupiti za $ 50 , da ne govorim o tome da se Wranglerke u Wallmartu prodaju za $15. Svako ko iole poznaje Dynnamic pricing koncept razumije da cijena nema puno veze sa kvalitetom stoga ponovo ponavljam Fiat 500 je lose upakovan koncept koji ce se slabo prodati u Sjevernoj Americi bez obzira koliko reklama sa Jenifer Lopez Fiat vrtio na televiziji.
Bordolini

#1274 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

Sto jest jest, J.LO dobro izgleda na reklami, ko vino je jebla mater.

Fico se ne moze kupiti za tih $15k bez obzira sto tako pise na stranici. Isao sam s prijateljicom kad je ona kupovala, uzela je osnovni model i platila ga $18k. Kupila ga je kao drugi autic, da ga koristi strogo po gradu dok za normalne potrebe vozi bembu. Auto je, po mom misljenju, smijurija, ali ja nisam talijanskog porijekla kao ona pa da me nesto vuce tim igrackama. Konkurencija mu definitivno nije ni civic/focus/golf, koliko god oni bili mali ipak su za ficu kamioni. Jedina prava konkurencija mu je Mini koji je, ruku na srce, puno bolji auto. I skuplji je ali opravdano.

I da, ne ide im prodaja bas najbolje, ne znam kakve brojke imaju u vidu ali ako su sa ovim zadovoljni onda su jako skromni. U njihovu odbranu -usli su na trziste u pogresno vrijeme, sad se vise nego ikad gleda sta se kupuje, kriza je, nezaposlenost, gotovine nema niko a banke su kredite srezale skroz. Znaci nema razbacivanja, samo neophodno a fico nije neophodan jer bi se u vecini slucajeva koristio kao drugi auto. Da je sad recimo 1997 godina garant bi napravili bum.
johntra

#1275 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Mene samo interesuje kako nešto što se oglašava 15.000 dolara na kraju ispadne 18??
Ko je tu onda glup, ljudi koji su kupili auto ili ljudi koji to reklamiraju? slažem se da postoje porezi i dadžbine, ali to se onda fino napiše, kao što svaki proizvođač napiše sitnim slovima u reklami..a ja ovdje ne vidim nigdje nabrojane poreze i slično...znači, nešto ne štima i nešto vi pokušavate postaviti nerealnim, isto kao da smo mi svi ovamo preko bare glupi...što znači, da je kupac uzeo dodatne opreme, pa je auto došlo 18 milja...
@whow...ti si ga prvi počeo porediti sa raznim Hondama, Elantrama, Ševijima i slično...ja nikad nisam vidio reklamu: FIAT 500, ista cijena ko Honda,a bolji od nje...dođi malo sebi...cura te je fino tamo preslušala sa argumentima, a ti počeo pisati o farmerkama...i to da je Honda i jeftinija, vjerovatno se radi o akciji i dolazi gola ko pištolj, što nam je cura fino objasnila...
@bordolini...vi što gotivite VW auta tamo preko bare mi nikad niste bili jasni, niti ćete mi biti jasni...valjda je to genetika i porijeklo, šta li...
to da je auto smijurija, može reći glupi redneck amerikanac, ali od nekoga ko je došao sa evropskog kontinenta očekujem malo više pameti...šta si očekivao od automobila gradske klase? i daj, molim te nemoj spominjati apsurde poput jefitne plastike ili slično...imamo mi ovdje dosta američkih VW modela sa jadnijom plastikom od evropskog 500...za prodaju sam objasnio, treba li crtati? ništa zabrinjavajuće, s obzirom da prodaješ automobil koji je Amerikancima čudo i kojeg su neke generacije samo viđale na TV...prvo ide podsmijeh, pa se onda ode do salona, pa se proba, pa se kupi...tako se prodaje automobil...
Post Reply