Vasar u Puracicu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

papahet

Post by papahet »

Vasar u Puracicu ustavari je jedna velika pijaca s tim da jos ima i ringispil, balerina a moze se kupit i secerna vuna :-D

Uglavnom, jedna seljacka manifestacija, slicno kao i korida. Naravno Puracic je jedno malo selo pored Lukavca, pa samim tim i ne moze se ocekivati nista spektakularnije. Bio sam jednom tamo, prosle godine i nemam namjeru vise da idem.
be highirly

Post by be highirly »

sekretar,treba i to doziviti :D :-) ....kaze meni jedan jaran , sad cemo se nadunduliti gandze pa pravac Čevljanska korida i ufatimo se do najznojnijeg u kolo :lol: :lol: :lol:
Saian

Post by Saian »

be highirly wrote:sekretar,treba i to doziviti :D :-) ....kaze meni jedan jaran , sad cemo se nadunduliti gandze pa pravac Čevljanska korida i ufatimo se do najznojnijeg u kolo :lol: :lol: :lol:
imam slichan plan, samo bez tog pota :D
sekretar

Post by sekretar »

Kako rekoh bio bih isustveno siromašniji :)
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

Image
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Puračić nije selo nego čaršija sa tradicijom... he he :D
floki

Post by floki »

Ama nikako mi nije jasno zašto se stidimo svoje prošlosti i tradicije. Dok u isto vrijeme s oduševljenjem prihvatamo i kličemo kad nam susjedi plasiraju svoje gange i umotano go**o u šareni papirić :( .

Tradicija je tradicija i trebamo njegovati. Nekad je to bio pojam obići i doživjeti pa i pronaći ono što ti nije bilo dostupno inače .

Naravno da sad ova virtuelna generacija nemože to skontati :-) .

Vrhunac zabave tadašnje bilo igranje flipera, jesti slatku vunu, halvu i "šećerke" :-)

Zato mi je drago čuti i pročitati da dosta raje može skontati ono pozitivno i iskonsko što , htjeli ili ne, čuči u nama :)
sekretar

Post by sekretar »

floki wrote:Ama nikako mi nije jasno zašto se stidimo svoje prošlosti i tradicije. Dok u isto vrijeme s oduševljenjem prihvatamo i kličemo kad nam susjedi plasiraju svoje gange i umotano go**o u šareni papirić :( .
Treba biti dosljedan.
Ljudi će pljuvat po Halidu a u isto vrijeme gotiviti Johnny Cash-a.
Neće voliti sevdah a kancona je ok.
Meni je bilo bezveze da su se ljudi zgražavali nad dance turbo folkom, a u isto vrijeme Rednex gotivili (moja generacija će se sjetiti da se ovo otprilike u isto vrijeme pojavilo).
Nisam u fazonu vašara & hrte trte, ali neću ni omalovažavati ljude koju jesu u tom fazonu.
Dok sam ja ganjao purple i maiden, jedan od mojih najbolih drugova je odrastao uz Refku i ahbabe i u fazonu narodnih veselja.
Danas - dobar inžinjer je, stručnjak. Trenutno znam da je odbio pounudu da se vrati na posao na kojem je prije radio, plata fixno 2000 KM + beneficije. Kod privatnika, nije mu štela ni dajdža ni amidža.
Ovo navodim samo kao primjer, da ako čovjek voli vašar u Puračiću ne mora značiti da je i nesposoban, zaostao ili manje vrijedan.
Naprotiv, poštujem njihovu iskrenost više nego one koji kupuju 36 cm crvenih knjiga za ormara i moraju biti viđeni na "kulturnim" događajima.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

stara tradicija, bas fino da je neko postavio i ovu temu. :)

samo se kod nas moze ovako nesto dozivjeti: da se pojedini stide svega onoga sto ima veze sa nama, dok po drugim zemljama u Evropi i van Evrope sama drzava ulaze da se neke stvari vezane za tu zemlju cuvaju i cijene.
samo se kod nas smatra "asfalt" idilom :sad: (zar se tako pamet kupuje???? :D ), dok druge drzave ulazu para i para da sacuvaju i ono malo prirode sto se moze sacuvati po "metropolama".
sekretar

Post by sekretar »

cHupjahalic@ wrote:samo se kod nas moze ovako nesto dozivjeti: da se pojedini stide svega onoga sto ima veze sa nama, dok po drugim zemljama u Evropi i van Evrope sama drzava ulaze da se neke stvari vezane za tu zemlju cuvaju i cijene.
Pa baš.
Pitanje je šta je veći "seljakluk" oktoberfest (kak se već piše) ili neka domaća manEfestacija.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

sekretar wrote:Vašar u Puračiću je kulturni fenomen. Kao i Čevljanska bodljavina (bio davne 98. prodavao sladoled :D), izvorna muzika i pijaca na Stupu. :D

Sviđalo se to kome ili ne, to su ipak najposjećeniji događaji u BiH. I drago mi je da sam vidio i taj aspek kulturnog života (nemam namjeru opet ići ni silom). I vidio da ljudi žive i na drugi način, osim onog na koji sam ja navikao.
licno mi je drago da si shvatio da postoje ljudi koji su razliciti od tebe, da su sretni sto su razliciti i da te ne sile da budes poput njih....a iako su razliciti od tebe opet te postuju i uvazavaju...
sekretar

Post by sekretar »

Bosanac sa dna kace wrote:licno mi je drago da si shvatio da postoje ljudi koji su razliciti od tebe, da su sretni sto su razliciti i da te ne sile da budes poput njih....a iako su razliciti od tebe opet te postuju i uvazavaju...
jah i?
Šta hoćeš reći sa tim? Ja nemam problema sa prihvaćanjem drugih, osim ako su tvog kalibra pa pljuju po nečemu što je meni jako vrijedno.
Bosanac sa dna kace

sekretar wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:licno mi je drago da si shvatio da postoje ljudi koji su razliciti od tebe, da su sretni sto su razliciti i da te ne sile da budes poput njih....a iako su razliciti od tebe opet te postuju i uvazavaju...
jah i?
Šta hoćeš reći sa tim? Ja nemam problema sa prihvaćanjem drugih, osim ako su tvog kalibra pa pljuju po nečemu što je meni jako vrijedno.
niko po tebi ne pljuje.
nema razloga
a nema razloga da i ti po drugima pljujes
boracha

Post by boracha »

cujem da je ove godine bilo dosta svijeta, vise nego prijasnjih
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Nisam u ovom fazonu ahbaba ni narodnjaka, izvorne muzike ni "desavanja" naroda, ali ko jeste-dzaba mu, ne potcjenjujem ali se i ne divim niti smatram da je vasar u Puracicu neka kulturna manifestacija. Nije sve sto je tradicionalno i vrijedno.
Prije svega, sta to ova manifestasija nudi a sto je karakteristicno za kulturu i tradiciju Bosansko-Hercegovackih naroda? Je'l se na tom okupljanju svira neka tradicionalan muzika, nosi nosnja tog kraja, jede ili kuha hrana specificna samo za taj kraj ili cijelo podrucje BiH?

Nije dovoljno da se narod okupi oko ringispila, pece jagnjad na raznju, jede secernu vunu i dere narodnjake pa da se to okupljanje proglasi "kulturnim dogadjajem" :shock:

Nemam nista protiv vasara, korida i slicnih stvari, ali nazovimo stvari pravim imenom, shall we?
sulesavic

Post by sulesavic »

Halo, ba, va¹ar bio, va¹ar pro¹'o...
spreca

Post by spreca »

Brisbane wrote:
spreca wrote: Enese ovakvi kao brisbane je bolje da ne dolaze u Puracic na vasar jer samo mogu pokvariti ugodjaj :D svojom pojavom.
Evo me sve trcim.
Molim vas primite me u civilizacijsko, povijesni, krug ljubitelja vasera u Puracicu ! Kajem se sto sam jednu divnu kasabu, koju ne mogu naci na mapi, koji samo prokleti ovosvjestke neznalice nisu uvrstile u 7 svjestkih (novih) cuda.
Halalite ljudi, san mi je samo posjetiti Puracicki vasare pa umrijet.

Sacekaj da dobijes pozivnicu
sulesavic

Post by sulesavic »

spreca wrote:
Brisbane wrote:
spreca wrote: Enese ovakvi kao brisbane je bolje da ne dolaze u Puracic na vasar jer samo mogu pokvariti ugodjaj :D svojom pojavom.
Evo me sve trcim.
Molim vas primite me u civilizacijsko, povijesni, krug ljubitelja vasera u Puracicu ! Kajem se sto sam jednu divnu kasabu, koju ne mogu naci na mapi, koji samo prokleti ovosvjestke neznalice nisu uvrstile u 7 svjestkih (novih) cuda.

Sacekaj da dobijes pozivnicu
Jo¹ bolje - vadit æe¹ ti vizu!
skahu

Post by skahu »

brisbane

Evo me sve trcim.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&g ... d&z=14&t=m

malo geografije nije na odmet
a imamo i google
sekretar

Post by sekretar »

Bosanac sa dna kace wrote:niko po tebi ne pljuje.
nema razloga
a nema razloga da i ti po drugima pljujes
Da mi je neko drugi rekao pogodilo bi me. Ali ti nisi osoba koja je primjer tolerancije.
EOD
Bosanac sa dna kace

i kako bi na vasaru? :-)
fukara_tz

#47 Re: Vasar u Puracicu

Post by fukara_tz »

VAŠAR PURAČIĆ 2009

Rukija 8)
Image

Rukijin najpoznatiji hit
fukara_tz

#48 Re: Vasar u Puracicu

Post by fukara_tz »

Ozvucenje od Refkinih ahbaba a na stage-u su Sateliti :lol:

Image

Image

Image
fukara_tz

#49 Re: Vasar u Puracicu

Post by fukara_tz »

:lol: :lol: 8)

Image

Image
fukara_tz

#50 Re: Vasar u Puracicu

Post by fukara_tz »

Image

@b.boja ovo je moja pjesma :lol:

Last edited by fukara_tz on 26/10/2009 19:27, edited 1 time in total.
Post Reply