Vas stav
Moderator: anex
-
lajk
#1 Vas stav
Grupa nezadovoljnih građana Visokog blokirala je vozila i dio zgrade Općine Visoko psima lutalicama koji su privezali za automobile, ograde i ulaze, javljaju lokalni portali ViPpromo i Visoko.co.ba.
Ova grupa se samoinicijativno okupila i automobilima dovlače pse koje sami hvataju. Oni osuđuju lokalnu vlast za nepoduzimanje adekvatnih mjera za uklanjanje pasa i pored održanih protesta.
Iznervirani građani su također spomenuli da su imali lokaciju za azil u mjestu Čifluk, selo Kralupi, i zahtjev prema Općini Visoko i ZDK, ali su sada saznali da od toga nema ništa, te da se pregovara sa drugim ljudima.
Do večeras se predviđa da će općinski parking biti pun pasa lutalica koji imaju hranu i vodu, ali na konopcu postaju sve nervozniji.
Već duže vrijeme u Visokom se vodi polemika oko rješavanja ovog sada već ozbiljnog problema. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća također se raspravljalo o ovom problemu i sve je završilo sa tzv. "markiranjem" opasnih pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno.
Zato inicijatori ove ideje imaju namjeru ispred Općine zadržati ove pse, redovno ih hraniti i čekati da odgovorni počnu ozbiljno rješavati ovaj problem.
Koje je Vase miljenje o ovakvom nacinu ? Da li su Visocani pravilno postupili,da li zivotinje ispastaju zbog ljudskog nemara i krivice ?
Ova grupa se samoinicijativno okupila i automobilima dovlače pse koje sami hvataju. Oni osuđuju lokalnu vlast za nepoduzimanje adekvatnih mjera za uklanjanje pasa i pored održanih protesta.
Iznervirani građani su također spomenuli da su imali lokaciju za azil u mjestu Čifluk, selo Kralupi, i zahtjev prema Općini Visoko i ZDK, ali su sada saznali da od toga nema ništa, te da se pregovara sa drugim ljudima.
Do večeras se predviđa da će općinski parking biti pun pasa lutalica koji imaju hranu i vodu, ali na konopcu postaju sve nervozniji.
Već duže vrijeme u Visokom se vodi polemika oko rješavanja ovog sada već ozbiljnog problema. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća također se raspravljalo o ovom problemu i sve je završilo sa tzv. "markiranjem" opasnih pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno.
Zato inicijatori ove ideje imaju namjeru ispred Općine zadržati ove pse, redovno ih hraniti i čekati da odgovorni počnu ozbiljno rješavati ovaj problem.
Koje je Vase miljenje o ovakvom nacinu ? Da li su Visocani pravilno postupili,da li zivotinje ispastaju zbog ljudskog nemara i krivice ?
-
ice2cube
#2 Re: Vas stav
Ovo je daleko od pravilnog... Neka ih bude stid, lahko je biti junak nad zivotinjama koje nemaju svoj glas da sebe brane !
-
rookfash
#3 Re: Vas stav
uzas!!! stid i sram da ih bude...trebali su ove fine umilne zivotinjice ostaviti na ulicama u njihovom prirodnom stanistu da se neometano krecu, zive i uzivaju, kake po parkovima, ganjaju mace, pa pokoju i rastrgaju, odvale i izgrizu kome karambolku, ujedu pokoje dijete il staricu (koji su se drznuli da im setnjom uzurpiraju zivotni prostor ulice, kojeg li bezobrazluka). jos su se drznuli da im ostave na tom parkingu i hranu i vodu sto se moze protumaciti kao beskrupulozan atak na psecu inteligenciju i otupljivanje njihovih zivotinjskih nagona za trazenjem vode i hrane u njihovom prirodnom okruzenju - gradskim ulicama...strahota!!! sram da vas je visocaci!
-
ice2cube
#4 Re: Vas stav
Da, psi inace pokrecu ratove, prave atomske, ubijaju nemilosrdno radi novca ili cak zadovoljstva, psi sude o drugima na osnovu njihovog izgleda, vrijedjaju, psuju, unistavaju okolinu da to su sve krivi psi !!!rookfash wrote:uzas!!! stid i sram da ih bude...trebali su ove fine umilne zivotinjice ostaviti na ulicama u njihovom prirodnom stanistu da se neometano krecu, zive i uzivaju, kake po parkovima, ganjaju mace, pa pokoju i rastrgaju, odvale i izgrizu kome karambolku, ujedu pokoje dijete il staricu (koji su se drznuli da im setnjom uzurpiraju zivotni prostor ulice, kojeg li bezobrazluka). jos su se drznuli da im ostave na tom parkingu i hranu i vodu sto se moze protumaciti kao beskrupulozan atak na psecu inteligenciju i otupljivanje njihovih zivotinjskih nagona za trazenjem vode i hrane u njihovom prirodnom okruzenju - gradskim ulicama...strahota!!! sram da vas je visocaci!
- basicm
#5 Vas stav
Rookfash u pravu si, trebali su visocaci sebe svezati, a cuke pustiti u svoje kuce.
-
ice2cube
#6 Re: Vas stav
Vise bi zalio pse, nego njih.basicm wrote:Rookfash u pravu si, trebali su visocaci sebe svezati, a cuke pustiti u svoje kuce.
-
zengi
#7 Re: Vas stav
E da je kakve srece da su svi sami sebe zavezali (u serijsku vezu sa svojim naj milijim) za kakve teske stjencuge ili neki dugi teski neplutajuci predmet i bacili se svi dzematile u hladnu Bosnu zajedno sa budalama koje pokusavaju da budu sarkasticne i duhovite na ovom forumu, kao i svim ostalim idiotima zbog kojih je ova zemlja postala ovo sto jeste.ice2cube wrote:Vise bi zalio pse, nego njih.basicm wrote:Rookfash u pravu si, trebali su visocaci sebe svezati, a cuke pustiti u svoje kuce.
Visoko burazeru moj... zemlja švercera, sitnih prevaranata i sihirbaza (onih koji bacaju sihire tj. bave se crnom magijom).... pa sta ocekivati od te bagre... kaknem im se na piramidu... i sunca i mjeseca. Kako im se ona treca zove? Kaknem im se i na nju. Vidi im samo proizvoda! Pecenica koja je osusena za jedan dan, vispak proizvodi od kojih i krokodil odmah ugine, Prevent koji je usmrdio citavu dolinu cak i vise nego sama Bosna, Velecsni-Reis ulema, itd. itd.
Dobro je da ti jadni psi nisu zavrsili u stelji ili sudzuki. Dobro su prosli (i oni i mi), mogli su ih žik.
BTW, u centru tog drevnog grada koji je kazu bio naseljen jos u neolitskom periodu nalazi se jedno predivno ostrvce. To ostrvce, bar kad sam ja zadnji put smogao snage da odem tamo, je bilo puno smeca kao i komplet ponosita rijeka Bosna, taj simbol nase domovine. Kao i u gotovo svakom mjestu nase smrdljive domovine pune smeca i tu mozemo vidjeti kako najlon kese formiraju stalaktite na granama i korijenju uz obalu. Ljeti ta rijeka smrdi da joj se ne moze prici ni na kilometar ali, to Visocacima nimalo ne smeta, njima samo smetaju cuke jer kao kake po parku gdje se djeca igraju i mogu nedaj Boze necije dijete prepasti. Narano, Visočani se nisu sjetili da pokupe to smece i da ga istresu nacelniku opstine na parking. Nisu se sjetili da zabrane ispustanje otpadnih voda i kanalizacije koja ide iz svake kuce u rijeku, niti da malo pociste ulice pa da im mjesto ne izgleda kao neka čerga, ali su se sjetili da pohvataju pse koje su oni sami izbacili na ulice i da ih svezu okolo.
Steta je sto su vam u Visokom zabranili staru praksu, svezes kuju koja ima tjeranje u sred parka (koji je u stvari deponija smeca) u sred bijela dana i onda iz puske ubijas pse jednog po jednog kako dolaze a leseve ili ostavis tu ili ih Bacis u Bosnu ponosnu, sto kod vas rade samo oni eko-svjesni... ostala gamad ostave leseve da tu trunu i sve to dok DJECA (zbog koje se ovo sve navodno i radi) i poneki normalan gradjanin (zalutao od nekud) prolaze.
Sta kazes Rookfash, haj' nam pojasni ovu vasu drevnu praksu i nadji makar jedno mjesto na svijetu od Ruande do Kambodje gdje se ovakve stvari rade. Da ti malo pomognem, sigurno znam da ovog nema na Obali Slonovace, Nikaragvi i Boliviji, pricao sa ljudima i kazu "sta ti mislis, da smo mi bas tolike zvijeri". A ja mislio posto ima u drevnom Visokom, ima garant i kod njih.
A nebi bilo ni lose da nam ti odguslas sad jednu o brizi za djecu, kako je to na zapadu, sta kaze zakon u drugim zemljama ili tako neku nebulozu. Slobodno ti opali, pojma mi nemamo sta se dogadja u svijetu tako da mozes slobodno da nam malo posolis pamet i naucis nam tom tvom humoru....
Haj da vidim, pa cu ja onda nastaviti o prodaji mlade konjetine pod teletinu i ostale gadosti od kojih ste vi dole napravili citavu industriju. E haj samo da te cujem golube da mi ti nesto pocnes o civilizaciji, o djeci, o zapadu ili o bilo cemu drugom.
-
ice2cube
#8 Re: Vas stav
Bravo Zengi !!
Pa i ja sam bio dijete, ali hvala Bogu uzrastao sam uz zivotinje i gledajuci predivne filmove o psima i zapravo opcenito o zivotinjama, vjerovatno ih zato i tako volim.
Pas me nikad u zivotu nije povrijedio, ali covjek... To je vec druga prica.
Pa i ja sam bio dijete, ali hvala Bogu uzrastao sam uz zivotinje i gledajuci predivne filmove o psima i zapravo opcenito o zivotinjama, vjerovatno ih zato i tako volim.
-
pakica_
#9 Re: Vas stav
jupiii, jos jedna tema koja ce uskoro pod kljuc zbog neandertalaca.. whoop whoop!
pa sto rece moj vrli prijatelj, da raja voda krave i konje po ulici, to ne bi smetalo, papak je na to navik'o, a na psa u urbanoj sredini nikako da se navikne..
moj stav o ovome sto se desilo jeste taj da su samo djaba to radili, jer znate da ce se ista promijeniti ovim.. hoce matrak!
a zar stvarno niko od ovih mrzitelja lutalica ne moze smisliti nista kreativnije od ujest ce maksuma il' djuturuma, ili vodi ga kuci
moj sestric od 12 godina nikad u zivotu nije imao problema s psima jer ga mama nije kljukala prokulicama i govorila ako ne pojedes, ubit ce te cuko.. ujest ce te za guzicu.. i onda kad tako materesine isprepadaju djecu, dijete se ukoci kad samo vidi kera, i onda je ker kriv.. a niko ne krivi mater koja pusti dijete sam-samo na sred ulice i onda kuuukuuuu ako se sta desi.. no.. evo dodjoh samo da se istresem, a vi, modovi, kljucajte.. bolje odmah, da ne seremo nadugo i nasiroko o necemu sto ce ostat nedoreceno zbog katanca..
pa sto rece moj vrli prijatelj, da raja voda krave i konje po ulici, to ne bi smetalo, papak je na to navik'o, a na psa u urbanoj sredini nikako da se navikne..
moj stav o ovome sto se desilo jeste taj da su samo djaba to radili, jer znate da ce se ista promijeniti ovim.. hoce matrak!
a zar stvarno niko od ovih mrzitelja lutalica ne moze smisliti nista kreativnije od ujest ce maksuma il' djuturuma, ili vodi ga kuci
moj sestric od 12 godina nikad u zivotu nije imao problema s psima jer ga mama nije kljukala prokulicama i govorila ako ne pojedes, ubit ce te cuko.. ujest ce te za guzicu.. i onda kad tako materesine isprepadaju djecu, dijete se ukoci kad samo vidi kera, i onda je ker kriv.. a niko ne krivi mater koja pusti dijete sam-samo na sred ulice i onda kuuukuuuu ako se sta desi.. no.. evo dodjoh samo da se istresem, a vi, modovi, kljucajte.. bolje odmah, da ne seremo nadugo i nasiroko o necemu sto ce ostat nedoreceno zbog katanca..
-
todd_smith
#10 Re: Vas stav
mozda ja ovo pogresno citam ali...ice2cube wrote:Bravo Zengi !!
da li ti iskreno poredis ljudski zivot sa tim od psa?
- basicm
#11 Vas stav
Hajde jos malo pisite ovakve gluposti, pa se narucite u Jagomir jer vi izgleda prokisnjavate i to dobro.
Ako su vama cuke i ljudi isti, ili cak cuke vrijednije od ljudi, onda ste stvarno za par posjeta odgovarajucim medicinskim ustanovama.
Ako su vama cuke i ljudi isti, ili cak cuke vrijednije od ljudi, onda ste stvarno za par posjeta odgovarajucim medicinskim ustanovama.
-
rookfash
#12 Re: Vas stav
posto si me nesto kao prozvao, valjda je red da ti kao odgovorim, jelte?zengi wrote:
Sta kazes Rookfash, haj' nam pojasni ovu vasu drevnu praksu i nadji makar jedno mjesto na svijetu od Ruande do Kambodje gdje se ovakve stvari rade. Da ti malo pomognem, sigurno znam da ovog nema na Obali Slonovace, Nikaragvi i Boliviji, pricao sa ljudima i kazu "sta ti mislis, da smo mi bas tolike zvijeri". A ja mislio posto ima u drevnom Visokom, ima garant i kod njih.
A nebi bilo ni lose da nam ti odguslas sad jednu o brizi za djecu, kako je to na zapadu, sta kaze zakon u drugim zemljama ili tako neku nebulozu. Slobodno ti opali, pojma mi nemamo sta se dogadja u svijetu tako da mozes slobodno da nam malo posolis pamet i naucis nam tom tvom humoru....
kao prvo, ja s tim gradom nemam nikakve veze, osim sto sam jednom u zivotu bio tamo i sto znam desetak divnih ljudi koji su porijeklom iz visokog ili i sada zive tamo. druga stvar, stvarno ne znam zasto imas predrasude prema odredjenim africkim nacijama. nebitno koje su rase ljudi oni su u biti isti kao i mi. to sto su njihove zemlje handrili evropljani pa su ostale manje razvijene je glupo da bude argument da ih opet neki "evropljanin" proglasava i/ili vrijedja da su divljaci, manje vrijedni ili manje inteligentni. trece, u ovom tvom nepovezanom postu uglavnom ne mogu da pohvatam bas cjelokupnu poentu, al vidim da i prema nekim od svojih zemljaka imas strasnih predrasuda, u konkretnom slucaju prema visocacima pa ih sve kolektivno proglasi svercerima, prevarantima, sihirbazima...eh sad cemu te predrasude i generalizacija, zbog ljubomore, gluposti, osjecaja neke nadrase, vise vrijednosti, to je drugi par rukava i nije tema nase danasnje emisije, nit me interesuje. slijedece, nije mi jasno odakle mi umiksa zapadnjacke zakone, brige o djeci i ostale kucine o kojima ja ni rijeci nisam rekao...moj stav je da sa ovim coporima pasa po gradovima imamo problem. volim zivotinje, imao sam kucne ljubimce svojevremeno, dok nisu umrli, sad nemam uslova za to. meni nije normalno da copori hodaju gradom, ponekog ujedu, stosta ostete, raznose smece itd. psi nisu tome krivi. problem su kao i obicno napravili ljudi. zakon koji je donijet je relativno dobar...dobro je da se psi masovno ne ubijaju kao nekad. dobro je i da su se udruge za zastitu zivotinja izborile za takav zakon. lose je sto su tu stale i ne tjeraju dalje da se zakon provede. lose je sto oni koje zakon obavezuje ne cine nista da se azili izgrade. a copori pasa se moraju skloniti sa ulica jer im tu nije mjesto. ja da imam vlast i rjesenje ja bih to rijesio na nacin sukladan zakonu i humanosti. nemam ni jedno ni drugo. i konacno, ovaj potez moze biti samo korak naprijed da opcinske vlasti konacno rijese problem i u interesu ljudi i pasa. ako sam dobro shvatio iz teksta psima je donijeta i hrana i voda, a vjerovatno je da dok su bili na "slobodi" nisu imali obezbijedjeno ni jedno ni drugo, te mi otud nije jasno otkud sad ovolika halabuka na ljude koji su odlucili da natjeraju glavonje koje cesu jaja, trose budzet i hebe im se za sve da rijese problem, a pri tome ni jedan pas nije ubijen, ustrijeljen kao tamo negdje u krajini, niti otrovan kao onomad na šipu u sarajevu itd. po mom misljenju potez uopste nije los i na najbezbolniji nacin moze dovesti do konacnog, prihvatljivog rjesenja. lijep pozdrav, over and out.
-
maxuz_svratila
#13 Re: Vas stav
Ako je ulica prirodno staniste psa ja onda stvarno ne znam sta im nije prirodno staniste....rookfash wrote:uzas!!! stid i sram da ih bude...trebali su ove fine umilne zivotinjice ostaviti na ulicama u njihovom prirodnom stanistu da se neometano krecu, zive i uzivaju, kake po parkovima, ganjaju mace, pa pokoju i rastrgaju, odvale i izgrizu kome karambolku, ujedu pokoje dijete il staricu (koji su se drznuli da im setnjom uzurpiraju zivotni prostor ulice, kojeg li bezobrazluka). jos su se drznuli da im ostave na tom parkingu i hranu i vodu sto se moze protumaciti kao beskrupulozan atak na psecu inteligenciju i otupljivanje njihovih zivotinjskih nagona za trazenjem vode i hrane u njihovom prirodnom okruzenju - gradskim ulicama...strahota!!! sram da vas je visocaci!
-
zengi
#14 Re: Vas stav
rookfash wrote:posto si me nesto kao prozvao, valjda je red da ti kao odgovorim, jelte?zengi wrote:
kao prvo, ja s tim gradom nemam nikakve veze, osim sto sam jednom u zivotu bio tamo i sto znam desetak divnih ljudi koji su porijeklom iz visokog ili i sada zive tamo. druga stvar, stvarno ne znam zasto imas predrasude prema odredjenim africkim nacijama. nebitno koje su rase ljudi oni su u biti isti kao i mi. to sto su njihove zemlje handrili evropljani pa su ostale manje razvijene je glupo da bude argument da ih opet neki "evropljanin" proglasava i/ili vrijedja da su divljaci, manje vrijedni ili manje inteligentni. trece, u ovom tvom nepovezanom postu uglavnom ne mogu da pohvatam bas cjelokupnu poentu, al vidim da i prema nekim od svojih zemljaka imas strasnih predrasuda, u konkretnom slucaju prema visocacima pa ih sve kolektivno proglasi svercerima, prevarantima, sihirbazima...eh sad cemu te predrasude i generalizacija, zbog ljubomore, gluposti, osjecaja neke nadrase, vise vrijednosti, to je drugi par rukava i nije tema nase danasnje emisije, nit me interesuje. slijedece, nije mi jasno odakle mi umiksa zapadnjacke zakone, brige o djeci i ostale kucine o kojima ja ni rijeci nisam rekao...moj stav je da sa ovim coporima pasa po gradovima imamo problem. volim zivotinje, imao sam kucne ljubimce svojevremeno, dok nisu umrli, sad nemam uslova za to. meni nije normalno da copori hodaju gradom, ponekog ujedu, stosta ostete, raznose smece itd. psi nisu tome krivi. problem su kao i obicno napravili ljudi. zakon koji je donijet je relativno dobar...dobro je da se psi masovno ne ubijaju kao nekad. dobro je i da su se udruge za zastitu zivotinja izborile za takav zakon. lose je sto su tu stale i ne tjeraju dalje da se zakon provede. lose je sto oni koje zakon obavezuje ne cine nista da se azili izgrade. a copori pasa se moraju skloniti sa ulica jer im tu nije mjesto. ja da imam vlast i rjesenje ja bih to rijesio na nacin sukladan zakonu i humanosti. nemam ni jedno ni drugo. i konacno, ovaj potez moze biti samo korak naprijed da opcinske vlasti konacno rijese problem i u interesu ljudi i pasa. ako sam dobro shvatio iz teksta psima je donijeta i hrana i voda, a vjerovatno je da dok su bili na "slobodi" nisu imali obezbijedjeno ni jedno ni drugo, te mi otud nije jasno otkud sad ovolika halabuka na ljude koji su odlucili da natjeraju glavonje koje cesu jaja, trose budzet i hebe im se za sve da rijese problem, a pri tome ni jedan pas nije ubijen, ustrijeljen kao tamo negdje u krajini, niti otrovan kao onomad na šipu u sarajevu itd. po mom misljenju potez uopste nije los i na najbezbolniji nacin moze dovesti do konacnog, prihvatljivog rjesenja. lijep pozdrav, over and out.
Suplja ti je komplet prica od pocetka, a prozvao sam te zbog toga sto jos pokusavas da budes simpatican i sarkastican na ovako glup nacin i to na ovako jednoj tragicnoj temi.
I sta sad, ti mene prozva (onako diskretno) kao nekog fasistu, sovinistu, rasistu, reakcionara, kompleksasa.... a ti si kao prosvjeceni, pametni, demokratski opredjeljen tip koji se slaze sa vezanjem bespomocnih kucica po parkingu. A zaptal' se ti Boga ti ikad kako je tim jadnim stvorenjima.
Evo zamisli prvo ovu situaciju.
Prvo te neki gad nabavi dok si jos tek mjesec dana star (sto rekli seljaci u visokom i drugdje "cim projede") da se njegovo dijete malo poigra sa tobom vukuci te za usi i rep. Onda te drze neko vrijeme negdje iza kuce (od 3 mjeseca pa do nekoliko godina) na lancu da smrdis u sopstvenom izmetu i jedes suh hljeb ili krompisku kalju dok im tvoj smrad ne postane nesnosan ili im zatrebadne mjesto da sloze okorke (otpad od drvene gradje). I onda te tako izbezumljenog jos stave u gepek i u sred noci te izbace u totalno nepoznat kraj pun auta, glupih i zlih ljudi, sihirbasa, svercera, nekultivisanih kretena koji hracu po ulicama i bacaju razne otpatke u rijeku.... kako bi se ti osjecao? I onda te jos neki isto tako ne kultivisani sihirbas sa coskastom glavom i zlog izraza na licu jos uhvati, odvuce i sveze negdje na neko parkiraliste. Izvini ako grijesim, mozda se ovakvi ljudi u Visokom jos smatraju animal lovers-ima ali svugdje drugo u svijetu ukljucujuci i Ruandu se to broji kao manijak. A ti imas traumu od ljudi jer te stalno sutaju i kamenjaju i kad god te vide naka debela zenturaca pod samijom vrišći "JOOOOJ UJEŠĆE MI MEMSUDAAAA, MEMSUDEEEEEEE BJEZI ETO ŠĆENETA UJEŠĆE TE. I ti sad svezan i svi nesto gledaju u tebe, ti ne kontas sta se govori i strasno se bojis sta ce sad sa tebe da urade. I sta kazes, to je tebi kao europljaninu i intelektualcu koji ima puno prijatelja iz Visokog (ovo dovoljno govori) sasvim ok i prigodan nacin da se vladajuce strukture natjeraju da rade. I to sta da rade? Da na brzinu nadju nekakvog rodjaka koji ima negdje nekih dunume vukojebine i da on na brzinu sklepa nekoliko boksova da bi se ovi jadnici nakon svih muka kroz koje su prosli sad jos stavili u te kaveze da tamo umiru od gladi, bolesti i dosade dok ne skoncaju. I to je tebi ok i ja sam kao rasista i reakcionar, a ti si kao neki pravo simpatican, sarkastican i moderan tip koji brine za dobrobit svih a posebno ljudi. Ma nemoj???? AAAA pa nisam te prepoznao jarane!!!!!
Vidis, da si malo procitao teme vezane za pse na ovom forumu ti bi vidio da se ja, ovako reakcionaran i iskompleksiran, konstantno borim protiv tih emancipovanih europejaca sa smislom za humor, punih izvanrednih ideja.
Ako budes citao te teme (a sumnjam da ces) vdjet ces da tamo svaka budala koja dodje da istresa svoje manijakalne ideje ima identicnu pricu (vise ili manje duhovitu ili zalosnu) koja ide ustaljenim redoslijedom kao i tvoja, znaci prvo ide volim ja zivotinje, pa onda ljudi su vazniji, pa onda sta ako ujede dijete, pa onda kako je to na zapadu, e onda se izgube i nemaju pojma da li se radi o psima, elektro motorima, krajnicama za golfa ili pricamo o golubovima... Ali, to ih ne sprjecava da se i dalje proseravaju jer zbog svoje urodjene nesvjesti ne kontaju da su se totalno izgubili.
Ovo tvoje tr-la-la o istoriji kolonijalizma te o diskriminaciji u vezi sa bojom i rasom i ti vidis da je suplja ali evo ipak da ti pojasnim jer ti ne kontas koliko ti je ova prica suplja iako mislis da kontas. Kontas?
To su zemlje u kojima se ubijalo na milione ljudi a ta tvoja prica o kolonijalizmu je identicna prici naseg Ratka Mladica jer po njegovom su Turci krivi (znaci kolonijalisti) pa se on zato sad nama sveti. I sad nisu krivi Ratko i njegovi cetnici, krive su te kolonijalne sile sto su u nasem slucju Turci. Tako da ima kod tebe izgleda neko opravdanje da zadjes po komsiluku i pokupis svoje prijatelje i odvedes ih u neki logor, ili ih kao sto je slucaj Ruande umlatis nekom palicom ili mačetom. kontas li ti Rookfash? Ma slabo izgleda ti ista kontas i zato tebi moj post izgleda nepovezan.
E fino mi nalijepismo jedan drugog ali sto ti rece "to nije tema ove emisije" pa hajde da se vratimo problemu u Visokom.
I hajd recimo ova tvoja taktika vezanja jadnih kucica na parkingu urodi plodom i opstinari stvarno nadju nekog rodjaka sa dunumima vukojebine i namjeste mu biznis zatvaranja i mucenja pasa za dobre pare iz budzeta.
I recimo, otvori taj rodjak to muciliste i klepa ti on 150km po psu i strpa on njih 100, 200, 500, 1000 komada u taj kazamat.... ali problem ne nestaje. Ne, ljudi nastavljaju da izbacuju pse na ulicu a mi i dalje trpamo. Sta ti mislis dokle bi ovo islo i kad bi ovaj problem konacno prestao da postoji? Evo vidio si sta se dogadja u Praci. Neki prevarant je otvorio tako privatni zatvor i tamo zatvara pse a mi to sve uredno placamo iz budzeta. I tako nakon nekoliko godina ispadne da mi imamo na desetine hiljada pasa u BiH za koje mi moramo da placamo, sto se ono kaze ni luk jeli...
Hajd dobro sto cemo placati ali da je makar tim psima dobro, nego cemo placati za njihovo mucenje. Znaci dobili smo soluciju koja nije dobra ni za ljude, ni za pse.
Hajd da vidim koja je tvoja vizija kako bi izgledao po tebi neki happy end i za ljude i za pse?
Samo kao malu ilustraciju sta se u stvari radi u tim azilima, za sta oni sluze i kako se to radi evo pogledaj ovaj klip. To su dva naj bolja bica u kompletnoj opstini koja su animal lovers u saradnji sa MZ, Muraijem, Av-mau i obicnim gradjanima proglasili agresivnim i poslali ih na dozivotnu robiju u Praču. Ovu crnu kuju su izbacili kod mene u park kad je imala mozda jedno 4-5 mjeseci i citav svoj zivot je provela tu u komsiluku. Djeca je vole, ona voli sve, vjerna je i poslusna i kad se okotila ljudi su joj pored njenih kucica privalili jos druge kucice i ona je na kraju jadinca brinula o 15 kucica.
Muto, ovaj sto pokusava da se usalta je godine proveo na lancu kod nekog katila i kad se razbolio, katil ga je izbacio u moj park i ja sam mislio da ce umrijeti. No medjutim, poslije par dobrih obroka, Muto se oporavio i on je bio tu u parku sljedece cetiri godine. Nikad nikog nisu ujeli ali su ih ipak proglasili agresivnim i poslali na dozivotnu. Sto je naj gore, sve to su uradili ljudi koji se kao zalazu za zastitu zivotinja.

- Pasiflora
#15 Re: Vas stav
joooj zengi
...
Na zalost - u pravu kao i uvijek.
-
zengi
#16 Re: Vas stav
A tako bih volio da nisam.... i da sve to ne vidim i ne razumijem....Pasiflora wrote:joooj zengi...
Ja sam Mutu jednom odveo na neki strani party. Muto (inace ne ustrasivi ratnik) umalo nije umro od soka a u jednom momentu sam na licu vidio da on misli da je mozda umro i da je to taj bolji svijet o kojem se prica. Svijet u kojem nema zenturaca, nema djece koja vrisce, nema kamenja, nema lanaca, nema animal loversa koji izdaju tvoje povjerenje i posalju te u konc logor, nema simpaticnih europejaca koji seru i svi te samo vole, miluju i ljube.
Postavljao sam ove slike vec negdje ali nije zgoreg da se jos jednom objave. Treba ustati pa reci Muto i Sjenka i njihov mali prijatelji Garo i Mala.
Moje napacene oči

Muto, Sjenka, Garo (portabl stidljivi vucijak) i Mala.

-
Cober
#17 Re: Vas stav
Bravo Zengi majstore, kao i obično udaraš u suštinu bez greške i perfektno..
-
MADMalice
#18 Re: Vas stav
Ovi psi na fotografijama su predivni!
A da ih humani gradjani malo udome...ne moraju se satrati oko hrane...pas jede sto i covjek...malo od svojih usta odvoji pa daj psu...imat ces barem iskrenog prijatelja dok god je ziv!
Ja po gradu na svakom cosku ostavljam im hrane, ako nesto jedem usput, a naidje lutalica ja mu dobacim. Da nemam dva psa i 3 macke povela bih nekog sebi kuci...ali se bojim ako jednom krenem da ih dovodim da cu za 10tak dana imati stacionar za pse.
Mene nikada niti jedna lutalice nije ujela. Ma koliko da su gladni samo prazno bulje u mene.
Gledam neki dan motaju se po carsiji oko ljudi sto su ko ludi navalili na cevape. Jedan narucio 2x po10 cevapa, ama niti jedan da baci psu. A dva-tri psa, samo setkaju mirno okolo. Dodje do tebe i gleda, da li ces ga pogledati. Malo sjedi ili stoji blizu stola i onda produzi dalje, a veliki su to psi. Da su imalo agresivni mogli bi pomesti sve sa svakog stola u tren oka, a da im niko nista ne moze.
Ja sam zato protiv svakog nasilja nad tim lutalicama. U mom se naselju zale kako ima bijesna zenka jer napada prolznike i kako je treba uspavati, a ona zapravo nije bijesna vec ima kucice. I svaka zenka je opsan kada joj se neko mota oko kucica, a djeca u ulici, pa i odrasli to stalno rade, naravno ne da ih nahrane vec da ih diraju i maltretiraju.I sada ce uspavati im majku, a sta ce s njima biti necu ni da pomisljam.
Kako samo ljudi mogu biti toliko okrutni?!
Zar je toliki problem napraviti nekoliko boxova negdje iznad grada...ta ne treba nista sem malo armature ili neke jace zice, zeljeznih cijevi i malo betoniranja. Kao sto rekoh psi mogu sve da jedu...pa neka narod ubuduce umjesto da nesto sto je malo stajalo bace u kontejner odnesu psima.
Naravno, u Bosni je najveci problem neimastina. I jos jedan nimalo manje vazan i zasluzan za ovakvu situaciju, a to je da gradjani koji zele imati psa masovno posezu za nekim rasnim psima koje placaju i po nekoliko stotina KM, da ne kazem hiljada. Ja znam da je danas moderno pohvaliti se kako imas rasnu zivotinju sa pedigreom i papirologijom i nagradama, ali svaki pas je za mene pas bez obzira na rasu. Ja sada imam dva rasna psa, ali i dalje se sjetim svog prethodno uginulog psa, mjesanca, kojeg sam u ratu negdje na ulici pokupila. Ako sam ga ja u ratu mogla hraniti i starati se za njega sto danas neko ne bi mogao pomoci nekog lutalicu. Za uzvrat ce dobiti samo obilje ljubavi. Nekoga ko ce uvijek biti tu bez obzira na sve. Za razliku od ljudi! I to sve dzaba!
Svima je tako jednostavan problem lutalica. Ajmo pozvati sintore ili ih pobiti lovackom i rijesen problem.
Nikom ni na kraj pameti nije da je to ubojstvo...danas pas...sutra covjek...kad to krene!
Jedini slucaj u kojm bi to odobrila bilo bi ako je bas stvarno mnogo agresivan tj. pati od tezeg bjsnila i nikako mu se ne moze pomoci. Ali na mnogo humaniji nacin, uspavljivanjem ili nesto sl.
Najbolje bi bilo da vlada donese neki zakon da se vise ne uvoze (brem na nekoliko godina) rasne vrste. Ono sto ima kod nas u uzgoju neka bude dovoljno...pa da se ove lutalice zbrinu.
A da ih humani gradjani malo udome...ne moraju se satrati oko hrane...pas jede sto i covjek...malo od svojih usta odvoji pa daj psu...imat ces barem iskrenog prijatelja dok god je ziv!
Ja po gradu na svakom cosku ostavljam im hrane, ako nesto jedem usput, a naidje lutalica ja mu dobacim. Da nemam dva psa i 3 macke povela bih nekog sebi kuci...ali se bojim ako jednom krenem da ih dovodim da cu za 10tak dana imati stacionar za pse.
Mene nikada niti jedna lutalice nije ujela. Ma koliko da su gladni samo prazno bulje u mene.
Gledam neki dan motaju se po carsiji oko ljudi sto su ko ludi navalili na cevape. Jedan narucio 2x po10 cevapa, ama niti jedan da baci psu. A dva-tri psa, samo setkaju mirno okolo. Dodje do tebe i gleda, da li ces ga pogledati. Malo sjedi ili stoji blizu stola i onda produzi dalje, a veliki su to psi. Da su imalo agresivni mogli bi pomesti sve sa svakog stola u tren oka, a da im niko nista ne moze.
Ja sam zato protiv svakog nasilja nad tim lutalicama. U mom se naselju zale kako ima bijesna zenka jer napada prolznike i kako je treba uspavati, a ona zapravo nije bijesna vec ima kucice. I svaka zenka je opsan kada joj se neko mota oko kucica, a djeca u ulici, pa i odrasli to stalno rade, naravno ne da ih nahrane vec da ih diraju i maltretiraju.I sada ce uspavati im majku, a sta ce s njima biti necu ni da pomisljam.
Kako samo ljudi mogu biti toliko okrutni?!
Zar je toliki problem napraviti nekoliko boxova negdje iznad grada...ta ne treba nista sem malo armature ili neke jace zice, zeljeznih cijevi i malo betoniranja. Kao sto rekoh psi mogu sve da jedu...pa neka narod ubuduce umjesto da nesto sto je malo stajalo bace u kontejner odnesu psima.
Naravno, u Bosni je najveci problem neimastina. I jos jedan nimalo manje vazan i zasluzan za ovakvu situaciju, a to je da gradjani koji zele imati psa masovno posezu za nekim rasnim psima koje placaju i po nekoliko stotina KM, da ne kazem hiljada. Ja znam da je danas moderno pohvaliti se kako imas rasnu zivotinju sa pedigreom i papirologijom i nagradama, ali svaki pas je za mene pas bez obzira na rasu. Ja sada imam dva rasna psa, ali i dalje se sjetim svog prethodno uginulog psa, mjesanca, kojeg sam u ratu negdje na ulici pokupila. Ako sam ga ja u ratu mogla hraniti i starati se za njega sto danas neko ne bi mogao pomoci nekog lutalicu. Za uzvrat ce dobiti samo obilje ljubavi. Nekoga ko ce uvijek biti tu bez obzira na sve. Za razliku od ljudi! I to sve dzaba!
Svima je tako jednostavan problem lutalica. Ajmo pozvati sintore ili ih pobiti lovackom i rijesen problem.
Nikom ni na kraj pameti nije da je to ubojstvo...danas pas...sutra covjek...kad to krene!
Jedini slucaj u kojm bi to odobrila bilo bi ako je bas stvarno mnogo agresivan tj. pati od tezeg bjsnila i nikako mu se ne moze pomoci. Ali na mnogo humaniji nacin, uspavljivanjem ili nesto sl.
Najbolje bi bilo da vlada donese neki zakon da se vise ne uvoze (brem na nekoliko godina) rasne vrste. Ono sto ima kod nas u uzgoju neka bude dovoljno...pa da se ove lutalice zbrinu.
-
zengi
#19 Re: Vas stav
E moja MadMalice, da je nama vise ljudi kao sto si ti sve bi u ovoj zemlji bilo super, ali nema.... zato nam nista u zivotu ne ide. Napravili smo horor od drustva i drzave u svakom pogledu.
Muto, Sjenka, Garo i Mala su definitivno bili naj bolja bica u komplet opstini, ali ih dusmani izdadose i poslase u kazamat. Bila je jedna grupa djece kojoj je glavna zanimacija bilo gadjati ih kamenjem i roditelji i citav komsiluk to vide i niko nista i opet su njih proglasili agresivnim mada nikad nikog nisu ujeli. Ovaj portable vucijak zvani Garo. Njemu je trebalo 6 mjeseci da skupi hrabrosti da mi pridje mada sam ga ja svaki dan hranio, eto toliku je traumu imao od ljudi.
Jedna od Bozijih zapovjesti je "ne svjedoci krivo", ali oni gledaju i opet svjedoce krivo... njihova djeca koju ja svojim ocima gledam kako ih gadjaju se kunu "nisam ja Allaha mi", kad ih pitam zasto to rade, a jos im kamenje u rukama.
Muto, Sjenka, Garo i Mala su definitivno bili naj bolja bica u komplet opstini, ali ih dusmani izdadose i poslase u kazamat. Bila je jedna grupa djece kojoj je glavna zanimacija bilo gadjati ih kamenjem i roditelji i citav komsiluk to vide i niko nista i opet su njih proglasili agresivnim mada nikad nikog nisu ujeli. Ovaj portable vucijak zvani Garo. Njemu je trebalo 6 mjeseci da skupi hrabrosti da mi pridje mada sam ga ja svaki dan hranio, eto toliku je traumu imao od ljudi.
Jedna od Bozijih zapovjesti je "ne svjedoci krivo", ali oni gledaju i opet svjedoce krivo... njihova djeca koju ja svojim ocima gledam kako ih gadjaju se kunu "nisam ja Allaha mi", kad ih pitam zasto to rade, a jos im kamenje u rukama.
-
zhara_06
#20 Re: Vas stav
Zengi lako je pričati tako,kad si napustio Mutu i ostalo društvo. Navikao si ih na sebe,i kad su te zavoljeli otišao si i ostavio si ih na ulici,tek tako... Ni trudio se nisi čak ni da ih obiđeš i bar im malo doneseš hrane ili bar ih pomaziš. I sad daješ sebi za pravo da nekoga nazivaš izdajicom?! Jedina izdajica ovdje si TI,jer ti si ih izdao uradivši to! Ako tebe tad nije bilo briga šta će biti sa njima,zašto se sad odjednom interesuješ? Svim "tvojim" psima je bilo bolje kad si ih napustio. Oni su preko zime imali šta da jedu,za razliku od mnogih,imali su gdje da se sklone. Ali ne samo preko zime,već i svo ovo vrijeme otkad si ih napustio dok nisu otišli u azil. To mogu dokazati i slike.

-
zengi
#21 Re: Vas stav
Nema smisla da se krijes iza nekog novog nicka. Znamo mi vrlo dobro ko si ti.
Bez bozira koliko ti pokusavala da prebacis krivicu na nekog drugog, nece ti uspjeti. Sta god da sam ja uradio to ne mijenja stvar. TI SI IH IZDALA I POSLALA U KONC LOGOR da tamo umiru sami u kavezu, bez ikoga ko ih voli.
Ove slike su ti sroga patetika i nista ne mjenjaju, naprotiv. Kako si im samo mogla pogledati u oci kad si to radila. Znam, lako je takvoj osobi kao sto si ti slagati samu sebe. Uradila si to kao za njihovo dobro. Koliko se sjecam, zvanicni razlog je bio "da im obezbjedis dostojanstven zivot", a u stvari si ih poslala jer su ti dosadili.
Molio sam te i preklinjao da to ne cinis i pokusavao ti objasniti da bi to za njih bio kraj jer su to psi koji su odrasli na ulici i nikad nisu bili po kavezima osim Mute koji je bio na lancu kod nekog slicnom tebi.
Ja sam te pse hranio 4 godine (a ti pet mjeseci maksimum), podigao tri okota, jedan sjenkin i dva od Male-ine mame. Šepa kako smo je zvali je pet dana nakon drugog okota bila otrovana pa smo ja i Sjenka podigli njene kucice.
Zato kazem, izdala si naj plemenitije bice u opstini punoj groznih papaka. Neka ti je to uvjek na pameti!!!
Sta kazes, to dokazuju i slike. E slikaj se sad sa svojom savjescu ako je imas makar trun i gledaj ove slike pa onda odi na razne portale i vidi kako psi tamo u kazamatu zive tj. umiru u groznim uslovima.
Ni u kom slucaju se ne pravdam tebi ali hocu samo da pojasnim novim forumasima.
Ja sam odselio i posto sam sa ulice vec pokupio 4 psa nije bilo sanse da povedem i ove. Ima li neko da drzi osam pasa? Ja ne znan nikoga.
Ako imas obraza da ista kazes igdje na ovom forumu onda bar pisi pod pravim nickom jer svakako znamo ko si i sta si, a ko nisi i sta nisi.... a ja mislim da bi bolje bilo da se ne javljas.
Bez bozira koliko ti pokusavala da prebacis krivicu na nekog drugog, nece ti uspjeti. Sta god da sam ja uradio to ne mijenja stvar. TI SI IH IZDALA I POSLALA U KONC LOGOR da tamo umiru sami u kavezu, bez ikoga ko ih voli.
Ove slike su ti sroga patetika i nista ne mjenjaju, naprotiv. Kako si im samo mogla pogledati u oci kad si to radila. Znam, lako je takvoj osobi kao sto si ti slagati samu sebe. Uradila si to kao za njihovo dobro. Koliko se sjecam, zvanicni razlog je bio "da im obezbjedis dostojanstven zivot", a u stvari si ih poslala jer su ti dosadili.
Molio sam te i preklinjao da to ne cinis i pokusavao ti objasniti da bi to za njih bio kraj jer su to psi koji su odrasli na ulici i nikad nisu bili po kavezima osim Mute koji je bio na lancu kod nekog slicnom tebi.
Ja sam te pse hranio 4 godine (a ti pet mjeseci maksimum), podigao tri okota, jedan sjenkin i dva od Male-ine mame. Šepa kako smo je zvali je pet dana nakon drugog okota bila otrovana pa smo ja i Sjenka podigli njene kucice.
Zato kazem, izdala si naj plemenitije bice u opstini punoj groznih papaka. Neka ti je to uvjek na pameti!!!
Sta kazes, to dokazuju i slike. E slikaj se sad sa svojom savjescu ako je imas makar trun i gledaj ove slike pa onda odi na razne portale i vidi kako psi tamo u kazamatu zive tj. umiru u groznim uslovima.
Ni u kom slucaju se ne pravdam tebi ali hocu samo da pojasnim novim forumasima.
Ja sam odselio i posto sam sa ulice vec pokupio 4 psa nije bilo sanse da povedem i ove. Ima li neko da drzi osam pasa? Ja ne znan nikoga.
Ako imas obraza da ista kazes igdje na ovom forumu onda bar pisi pod pravim nickom jer svakako znamo ko si i sta si, a ko nisi i sta nisi.... a ja mislim da bi bolje bilo da se ne javljas.
-
zhara_06
#22 Re: Vas stav
Eh ovako Zengi...kao prvo pod tuđim nickom se niko ne krije,jer ovo ne piše Luna kao što ti misliš,već njena kćerka. Ti nisi uopšte na Luninom nivou da bi se ona sa tobom raspravljala,ali zato ja hoću!
Kako te nije stid da TI nekoga osuđuješ? Odakle tebi to pravo? Da ti nekoga vrijeđaš i govoriš mu kakva je osoba,i to ovako,preko foruma. Ne poznaješ vjerovatno većinu ovih forumaša i ne vidim razlog zašto bi im se uopšte pravdao kao što si napisao (ako već nećeš nama). Mi smo pse poslali ondje gdje mi smatramo da im je najbolje. Mi lično ništa nemamo protiv azila,i mislimo da im je gore odlično. A tebi ako se ne sviđa,ti se fino otiđi gore pa ih usvoji pa ih onda vodi gdje misliš da će im biti bolje. Kažeš da je koncentracioni logor,zatvor?? A šta je onda onaj ćumez od metar sa metar u kome si ti držao svog dragog Zengija,i patio ga? Gore psi imaju barem mjesta i da trče i da prohodaju. Tvoj Zengi se nije mogao okrenuti u onom kavezu. Kažeš nisi mogao povesti sa sobom pse,nisi kao imao mjesta? Odakle ti onda mjesto za tog što si ga nedavno pokupio sa ulice? Zašto umjesto njega nisi otišao po Mutu,Sjenku ili Vučka/Garu? Zato što ti uopšte nije stalo,nije ti stalo ni sekunde...možeš ti prosipati šuplje po forumu i praviti se kao da ih voliš,ali svi iz ove ulice znaju koliko si tukao Mutu. Krvnički si ga udarao iz samo tebi poznatih razloga. Praviš se da voliš pse a nedavno si na jedan post na ovom forumu komentarisao da neki čovjek treba ubiti komšijinog psa bejzbolkom jer ulazi u njegovo dvorište. Eto koliko ih voliš. Eh pa kad ti tako vrijeđaš moju mamu,i ja tebi par stvari da kažem...Očito je da TI nemaš savjesti ni malo,a ne ona. Ovim ja završavam raspravu sa tobom...
Kako te nije stid da TI nekoga osuđuješ? Odakle tebi to pravo? Da ti nekoga vrijeđaš i govoriš mu kakva je osoba,i to ovako,preko foruma. Ne poznaješ vjerovatno većinu ovih forumaša i ne vidim razlog zašto bi im se uopšte pravdao kao što si napisao (ako već nećeš nama). Mi smo pse poslali ondje gdje mi smatramo da im je najbolje. Mi lično ništa nemamo protiv azila,i mislimo da im je gore odlično. A tebi ako se ne sviđa,ti se fino otiđi gore pa ih usvoji pa ih onda vodi gdje misliš da će im biti bolje. Kažeš da je koncentracioni logor,zatvor?? A šta je onda onaj ćumez od metar sa metar u kome si ti držao svog dragog Zengija,i patio ga? Gore psi imaju barem mjesta i da trče i da prohodaju. Tvoj Zengi se nije mogao okrenuti u onom kavezu. Kažeš nisi mogao povesti sa sobom pse,nisi kao imao mjesta? Odakle ti onda mjesto za tog što si ga nedavno pokupio sa ulice? Zašto umjesto njega nisi otišao po Mutu,Sjenku ili Vučka/Garu? Zato što ti uopšte nije stalo,nije ti stalo ni sekunde...možeš ti prosipati šuplje po forumu i praviti se kao da ih voliš,ali svi iz ove ulice znaju koliko si tukao Mutu. Krvnički si ga udarao iz samo tebi poznatih razloga. Praviš se da voliš pse a nedavno si na jedan post na ovom forumu komentarisao da neki čovjek treba ubiti komšijinog psa bejzbolkom jer ulazi u njegovo dvorište. Eto koliko ih voliš. Eh pa kad ti tako vrijeđaš moju mamu,i ja tebi par stvari da kažem...Očito je da TI nemaš savjesti ni malo,a ne ona. Ovim ja završavam raspravu sa tobom...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23 Re: Vas stav
pratim 

- Pasiflora
#24 Re: Vas stav
Boze sacuvaj.