Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Moderator: Benq
- valjuga
#51 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Pričam ja sa jaranom nedavno oko tih spectruma commodorea itd. I ono pričamo kako smo radili na računarima pa tek poslije internet,kad njegov sin inače 1997 godiste "Pa šta ste radili na kompjuteru bez interneta"???

-
febo_acm
#52 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Pravo pitanje bi bilo sta smo radili na kompjuteru bez operativnog sistema tipa pc sa ms dos 
- Tesla Edison
#53 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
E to su bila vremena. Malo Painta, malo ko muha bez glave lutaš po folderima, pa onda ako ima neka predinstalirana igrica igraš po cijeli dan. Poslije kada su se pojavili CD-ROM-ovi, mogao si na pijaci svašta naći i fino se zabaviti.febo_acm wrote:Pravo pitanje bi bilo sta smo radili na kompjuteru bez operativnog sistema tipa pc sa ms dos
-
febo_acm
#54 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Zato danas kada je u terminalu kucam copy *.png ili copy *.mp3 /desktop/new folder svi misle da sam haker 
- ruud
#55 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Hjoj đe me nađe... inače me slabo memorija služi al' i malehan sam bio da bi se sjetio..
Uglavnom anegdota je simpatična...
Moj najbolji prijatelj, u komšiluku, im'o neke rodbine u Holandiji i slali mu neke nintendo zafrkancije, i imao je neki PC.. nešto "staro"..
Godina je 2000., pred kraj... ja sam mater nekako izmolio ko dijete da i meni uzmu PC i ne znam ni dan danas šta bi materi da se toliko zavali, mislim da je to bio prvi i zadnji put
hvala joj svakako na svemu... uglavnom dobrih nekih, ja mislim još uvijek tada dojč, 2-2,5 milje marki..
Dođe tako i pc, strašno neko srebreno-sivo 'moderno' kućište... haos živi... zovnem ja odma svog brata-prijatelja, i velim ponesi nam igrica da se to instalira.. sjećam se da je igrica bila neka s helikopterima samo.. CD bio u nekom tvrdom kućištu, donja strana bila crna, uglavnom znao svak u raji da je to original
Ubacili je mi, nije prošlo ni par minuta instalacije riknu sve živo i ode u helać... sje*o se ja ko foka... nije mi trajao računar ni 2 sata u kompletu...
Helem, ko dijete, ja kontao CD explodirao.. međutim poslije neki čiko, majstor, ustanovio da se napojni kabal kako se centralna nabila previse prema "zadnjem dijelu radnog stola", suzbio i on je uzrokovo da to sve rukne!
trauma!
Uglavnom anegdota je simpatična...
Moj najbolji prijatelj, u komšiluku, im'o neke rodbine u Holandiji i slali mu neke nintendo zafrkancije, i imao je neki PC.. nešto "staro"..
Godina je 2000., pred kraj... ja sam mater nekako izmolio ko dijete da i meni uzmu PC i ne znam ni dan danas šta bi materi da se toliko zavali, mislim da je to bio prvi i zadnji put
Dođe tako i pc, strašno neko srebreno-sivo 'moderno' kućište... haos živi... zovnem ja odma svog brata-prijatelja, i velim ponesi nam igrica da se to instalira.. sjećam se da je igrica bila neka s helikopterima samo.. CD bio u nekom tvrdom kućištu, donja strana bila crna, uglavnom znao svak u raji da je to original
Ubacili je mi, nije prošlo ni par minuta instalacije riknu sve živo i ode u helać... sje*o se ja ko foka... nije mi trajao računar ni 2 sata u kompletu...
Helem, ko dijete, ja kontao CD explodirao.. međutim poslije neki čiko, majstor, ustanovio da se napojni kabal kako se centralna nabila previse prema "zadnjem dijelu radnog stola", suzbio i on je uzrokovo da to sve rukne!
trauma!
- Averus
#56 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Bogam' druže ja na MS DOS koristio Norton Commander, koji je bio nešto najbliže grafičkom interfejsu što se tad moglo naćiTESLA_EDISON wrote:E to su bila vremena. Malo Painta, malo ko muha bez glave lutaš po folderima, pa onda ako ima neka predinstalirana igrica igraš po cijeli dan. Poslije kada su se pojavili CD-ROM-ovi, mogao si na pijaci svašta naći i fino se zabaviti.febo_acm wrote:Pravo pitanje bi bilo sta smo radili na kompjuteru bez operativnog sistema tipa pc sa ms dos
Nakon toga se zabavio qBasic-om, pravio prevode za zmiju (Nibbles) i one majmune što se gađaju sa zgrade na zgradu
Kroz DOS sam igrao i F14 avione, Lotus Challenge trke, kao i more nekih tadašnjih igara koje se sad mogu igrati kroz browser, pa ponekad uletim čisto da se podsjetim na ljepše i jednostavnije dane.
A što febo kaže, jbt ja i dan danas na posu kad koristim cmd za neke operacije, ili napravim batch skriput, ljudi se ibrete
Najjače mi je kad se potrefi spor dan, pa mi mrsko raditi, a onda pustim dir /s *.* i ono šica dva-tri sata, a uđe mi korisnik i gleda konta šta li ovaj sad hakuje
-
febo_acm
#57 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Oj boze... Lotus
Znaci ja sam se ubijao sa tim. Ne znam kako sam to zaboravio.
-
dragan.s
#58 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Nisu svi bili moji, ali na njima sam radio.
- 1984. -ZX81 - prijatelj ih nabavljao iz Njemačke pa sam ga posudio da isprobam to čudo. Sjećam se one čuvene greške "Out of memory" jer je imao svega 1 KB RAM-a
- 1985. - ZX Spectrum, donio ilegalac u sobu u domu, lik je diplomirao na FTN-u na njemu uz neki sklop za sintezu glasa.
- 1986. Amstrad CPC 6128 - na faksu nabavili, imao je disketnu jedinicu od 3 inča (ne 3.5) i mogao se prešaltati na CPM, ranu verziju DOS-a. Ekstra mašina, na njemu je radio Turbo Pascal, prvi ozbiljni programski jezik koji sam naučio (Basic ne računam). Plus je radio i dbase, tada standard za baze podataka. Takođe su se relativno lako pisali programi u asembleru i ti programi su se dodavali kao komande.
1987. - Apple, ne znam koji model, imao dvije disketne od 5.25 inča, isto na faksu.
1989. - Commodore 64, moj prvi lični računar, poklon od rodice. Došao sa kasetofonom, ja dokupio 5,25 inča disketnu (1571). Razlika drastična u odnosu na kasetu. Tuklo se sve što se moglo naći od igrica. Svakih par mjeseci se mjenjali džojstici.
2003. - AMD Athlon 2500+, neka MSI ploča, zaboravio sam naziv, 512 MB RAM-a, best buy tada
etc...
- 1984. -ZX81 - prijatelj ih nabavljao iz Njemačke pa sam ga posudio da isprobam to čudo. Sjećam se one čuvene greške "Out of memory" jer je imao svega 1 KB RAM-a
- 1985. - ZX Spectrum, donio ilegalac u sobu u domu, lik je diplomirao na FTN-u na njemu uz neki sklop za sintezu glasa.
- 1986. Amstrad CPC 6128 - na faksu nabavili, imao je disketnu jedinicu od 3 inča (ne 3.5) i mogao se prešaltati na CPM, ranu verziju DOS-a. Ekstra mašina, na njemu je radio Turbo Pascal, prvi ozbiljni programski jezik koji sam naučio (Basic ne računam). Plus je radio i dbase, tada standard za baze podataka. Takođe su se relativno lako pisali programi u asembleru i ti programi su se dodavali kao komande.
1987. - Apple, ne znam koji model, imao dvije disketne od 5.25 inča, isto na faksu.
1989. - Commodore 64, moj prvi lični računar, poklon od rodice. Došao sa kasetofonom, ja dokupio 5,25 inča disketnu (1571). Razlika drastična u odnosu na kasetu. Tuklo se sve što se moglo naći od igrica. Svakih par mjeseci se mjenjali džojstici.
2003. - AMD Athlon 2500+, neka MSI ploča, zaboravio sam naziv, 512 MB RAM-a, best buy tada
etc...
- Tesla Edison
#59 Re: Vaš prvi računar-specifikacije i iskustva
Evo još malo historije