Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#26 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

Hey, experti kazu, ne ja i ti :-D
dok mi zivimo tamo gdje smo rodjeni ili tamo gdje moramo da zivimo, vidis sve najbolje prolazi pored nas

"Topnotch schools, good jobs, affordable housing, low crime, an active outdoor culture - yep, they're pretty much all here. Plymouth could have become just another Twin Cities suburb, but more than 50,000 jobs keep residents working there."
Dead Man Walking

#27 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by Dead Man Walking »

Pa ovi experti su sa MONEY.cnn.com, tako da je ocito lista pravljena po tom kriteriju. Al dzaba ti money, skole i sve ostalo ako 4 mjeseca ne mozes na ulicu izaci. :wink:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#28 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

jeste, ko voli nek izvoli, ali prosparitet se nikad nije vezao za klimu, Yankees su dobili rat protiv Juga, na primjer Skandinavske zemlje ili Kanada, itd. itd.
Dead Man Walking

#29 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by Dead Man Walking »

mislis wrote:
Dead Man Walking wrote:Pa ovi experti su sa MONEY.cnn.com, tako da je ocito lista pravljena po tom kriteriju. Al dzaba ti money, skole i sve ostalo ako 4 mjeseca ne mozes na ulicu izaci. :wink:
Sta ces na ulici ?
Kad bolje razmislim ne znam ni sam. Bolje se kretati klimatiziranim tunelima. :?
malizeleni

#30 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by malizeleni »

San Diego definitivno :) Hem dobra klima, hem fin grad, ne prevelik :)
Aerodrom je drama. Stojim punim benzin na onoj shellovoj pumpi, avion mi slijece 50m iznad glave :) Ludnica.
Downtown je extrica, Coronado odmah tu :) Ne znam, od ovih gradova sto sam posjetio sad u Cali, SD mi se najvise svidio.
corolla02

#31 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

malizeleni wrote:San Diego definitivno :) Hem dobra klima, hem fin grad, ne prevelik :)
Aerodrom je drama. Stojim punim benzin na onoj shellovoj pumpi, avion mi slijece 50m iznad glave :) Ludnica.
Downtown je extrica, Coronado odmah tu :) Ne znam, od ovih gradova sto sam posjetio sad u Cali, SD mi se najvise svidio.
Boga mi jarane, i ove letjelice danas nisu vise sigurne kao nekad, a pogotovo ako lete tako nisko iznad necije glave :run:
:D
tech10

#32 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by tech10 »

Evo frishke analize:

The Top 10 Unhappy Cities:

1. Portland, OR
2. St. Louis, MO
3. New Orleans, LA
4. Detroit, MI
5. Cleveland, OH
6. Jacksonville, FL
7. Las Vegas, NV
8. Nashville, TN
9. Cincinnati, OH
10. Atlanta, GA

izvor:
http://www.11alive.com/rss/rss_story.as ... yid=127628
corolla02

#33 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

tech10 wrote:Evo frishke analize:

The Top 10 Unhappy Cities:

1. Portland, OR
2. St. Louis, MO
3. New Orleans, LA
4. Detroit, MI
5. Cleveland, OH
6. Jacksonville, FL
7. Las Vegas, NV
8. Nashville, TN
9. Cincinnati, OH
10. Atlanta, GA

izvor:
http://www.11alive.com/rss/rss_story.as ... yid=127628
Joj jarane gdje me nadje, ja sam u Atlanti!
:(
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#34 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

cuj St. Louis :? pa odakle onda nasi toliki tamo :mrgreen: :razz:
salu na stranu, mislim da zadnje sto ce jedan imigrant ili drzavljanin SAD-a (narocito u ovoj krizi) gledati koji je grad anhepi, valjda ce gledat prvenstveno troskove zivota, a koliko ja znam u St. Louisu eto npr su dosta nizi nego u nekim drugim dijelovima SAD-a.
Btw citam jucer narod se masovno seli iz NYC-a. Nije ni NYC sto je nekada bio, unisti kriza ova sve

a za Atl sam imala uvijek nekako drugaciju sliku, da je lijep, siguran grad, a u zadnje vrijeme citam da je bas neka rupcaga zesca sa dosta kriminala
corolla02

#35 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:cuj St. Louis :? pa odakle onda nasi toliki tamo :mrgreen: :razz:
salu na stranu, mislim da zadnje sto ce jedan imigrant ili drzavljanin SAD-a (narocito u ovoj krizi) gledati koji je grad anhepi, valjda ce gledat prvenstveno troskove zivota, a koliko ja znam u St. Louisu eto npr su dosta nizi nego u nekim drugim dijelovima SAD-a.
Btw citam jucer narod se masovno seli iz NYC-a. Nije ni NYC sto je nekada bio, unisti kriza ova sve

a za Atl sam imala uvijek nekako drugaciju sliku, da je lijep, siguran grad, a u zadnje vrijeme citam da je bas neka rupcaga zesca sa dosta kriminala

Da upravu si, Atlanta je u osnovi uzas, nema posla, kriminal, los healthcare, welfare, i tako to
ladyblue18

#36 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

Znaci zaobilaziti Atl u sirokom luku.
a trenutno zaobilaziti SAD cijelu :mrgreen:
kriza je tamo bas udarila najzesce
corolla02

#38 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

pa ja Atlanta 17,
bas su pametni neki ovi sto pisu

a Portland, Detroit i Cleveland nista novo!
ladyblue18

#39 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

evo St.Louis ovdje prvi :-)
fakat ne kontam ako je situacija tamo bas tako losa a po ova zadnja dva linka jest, odakle toliki nas narod tamo.
A ipak statistici i ovakvim analizama se ne treba vjerovati uvijek :skoljka:
tempora

#40 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by tempora »

ladyblue18 wrote:
fakat ne kontam ako je situacija tamo bas tako losa a po ova zadnja dva linka jest, odakle toliki nas narod tamo.

Pa kada bi bi bilo po ovoj osnovi, emigranti bi masovno selili u recimo Norvesku jel ..... :?
corolla02

#41 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:
Pa znas kako su davno rekli, gdje got bosanac dodje.... :D

Salu na stranu ali ova istrazivanja su veoma objektivna, medjutim ona najcesce propuscaju da istaknu da u okviru veceg nekog grada ima dijelova koji bolje stoje a ima i gorih. Oni najcesce mjere to u vidu, zaposlenja, zarade, kriminala, wellfarea, napustanja skola (srednje skolci), maloljetne trudnoce i tako to. Naravno nije sve to tako crno kao sto je prikazano u ovim istrazivanjima. Imaj u vidu, da kad imas 5mil gradjana naravno da je delikvencija veca i manje sumogucnosti nego tamo od nekih 200hiljada
Pravilo ti je uglavnom da se zivi na periferiji koje najcesce nemaju autobuske linije jer na taj nacin se nizi sloj, kriminal, bolesti ne prenose u te dijelove. Dakle vecina nasih zivi na ovaj nacin. Takodjer, neko sa dobrom profesijom, gdje se moze lakse prosparirati i time da bira te bolje dijelove. Ja se slazem sa ovim gore da najcesce dobar prosparitet se veze za manje carsije. Medjutim, bolju edukaciju nude vece carsije pa se nekad ne mogu izbjeci, a ti mozes vozariti, i time ne zivjeti ne tamo. :run:
Sve ti se to svodi na bolje znati nego imati!
corolla02

#42 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

tempora wrote:
ladyblue18 wrote:

Pa kada bi bi bilo po ovoj osnovi, emigranti bi masovno selili u recimo Norvesku jel ..... :?
Jarane moj, samo da me je mogle zapasti Norveska,...
...ali ovako zivis i radis i volis tu gdje jesi!
ladyblue18

#43 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

corolla02 wrote:
ladyblue18 wrote:
Pa znas kako su davno rekli, gdje got bosanac dodje.... :D

Salu na stranu ali ova istrazivanja su veoma objektivna, medjutim ona najcesce propuscaju da istaknu da u okviru veceg nekog grada ima dijelova koji bolje stoje a ima i gorih. Oni najcesce mjere to u vidu, zaposlenja, zarade, kriminala, wellfarea, napustanja skola (srednje skolci), maloljetne trudnoce i tako to. Naravno nije sve to tako crno kao sto je prikazano u ovim istrazivanjima. Imaj u vidu, da kad imas 5mil gradjana naravno da je delikvencija veca i manje sumogucnosti nego tamo od nekih 200hiljada
Pravilo ti je uglavnom da se zivi na periferiji koje najcesce nemaju autobuske linije jer na taj nacin se nizi sloj, kriminal, bolesti ne prenose u te dijelove. Dakle vecina nasih zivi na ovaj nacin. Takodjer, neko sa dobrom profesijom, gdje se moze lakse prosparirati i time da bira te bolje dijelove. Ja se slazem sa ovim gore da najcesce dobar prosparitet se veze za manje carsije. Medjutim, bolju edukaciju nude vece carsije pa se nekad ne mogu izbjeci, a ti mozes vozariti, i time ne zivjeti ne tamo. :run:
Sve ti se to svodi na bolje znati nego imati!
Jest, ali vidis meni nije jasno, kako jedan St.Louis koji je za americke pojmove malen grad moze bit prvi na listi, pored jednog NYC-a, LA-a, Detroita... jer koliko ja znam u bas ovim gradovima cvjeta kriminal.
Ali vjerovatno kada se sagledaju sve stavke koje si naveo, jer poznajes to bolje od mene, onda i ima smisla nekog.

A sto se tice prosperiteta, zaposljena i ostalog, i ja se slazem da vise sansi ima u manjim mjestima, jer velegradi bez obzira sto mozda nude duplo vecu ponudu nekog posla imaju i mnogo vise zainteresovanih.

A kod Amerikanaca mislim da se vise svodi na bolje imati nego znati :-)
corolla02

#44 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

Vidis St.Louise sad sam pregledao je 16 po velicini u SAD, znaci nije tako mali, cirka 3mil.
Po meni, mislim da njegov polozaj dovodi do tog da je na vrhu ljestvice najneatraktivnijih carsija ovdje. Ako pogledas kartu onda ces lahko vidjeti da je on cvoriste/kapija za zapad, istok, kao i sjever i jug. Nisam bio tamo, ali vjerujem da je cestovno mnogo prometniji i povezaniji nego recimo jedna Atlanta koja je na dnu SAD, znaci nema znacajnijih puteva koji vode preko nje. Medjutim, Atlanta im aerodrom koji je koji je sa prometom medju prva tri u SAD zbog svoje blizine Latinskoj Americi.
A to se tice znajna, to je ovdje veome bitno jer ti je ono preduslov za imanje. Nezaboravi da ovdje nista nije palo sa neba, te da su Ameri jedna od najvrijednijih nacija u svijetu, samo sto su svoju naprednost relativno brzo stekli (nema rata, bogati sirovinom) te sad kad su na vrhuncu-znaci nema dalje, samo konzumiraju plodove svog minulog rada pa se ta slika cini kao oni mare za materijalom a ne znajem. Oni danas kupuju znaje i pamet (brain drain), od Kine, Japana, Evrope, ali nazalost nekad i osvajanjem.
Ali jedno je sigurno, znaje im je imperativ, a uz to ide i imanje.
ladyblue18

#45 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

Hmmm ne znadoh da je 16. po velicini, nije onda tako malo kako sam ja mislila, iako sam znala da ima oko 3 miliona.
Znam polozaj i sve to :mrgreen:
u svakom slucaju pametno to rezonujes i ima smisla sve :)

Ma ja sam malo vise u sali mislila ono za znanje, ali cinjenica jest da Amerikanci zaista ostavljaju utisak nepismenog i needukovanog naroda, njihov obrazovni sistem je poprilicno siromasan, ali sve to nadoknadjuju na drugim poljima, i bas kao sto kazes najvrijednija nacija na svijetu.
corolla02

#46 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

Znam i dobro je da se znamo saliti, to je onaj nas duh koji nam nisu unistili, a vala i dan nekako lakse izadje :D
Da, jesu im skole "drugacije" od nasih i to osnovna i srednja skola, ali kad odes na neki college ili univerzitet sve se mijenja, zaista traze da znas i da naucis nesto. Sad gdje ja studiram vecina mojih profesora imaju vlastite knjige o domenu njihove struke. Znas uvjek je prisutan taj osjecaj kompeticije/usporedjivanja medjusobnog, ja, ti, oni i tako to. Ovdje sa zavrsenim diplomom placaju te dosta vise nego dole kod nas, i mogucnosti da dalje napredujes, ali puno je prohtjeva s druge strane, brzo se to sve potrosi taj kapital i radi se puno vise nego dole kod nas ili negdje u Evropi. Ma cijela zemlja radi 24/7/365.
Sad ekonomija im je malo posustala i trenutno nema na trzistu nekih velikih inovacija, nema novih znacajnih imena koji bi bili novi Microsoft, Apple, Google, Yahoo, ili Motorolla.
Sad zasad je tako, a za sutra.....treba da se vidi, ali ti i dalje zivis i radis kako znas i umijes.
:)
ladyblue18

#47 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by ladyblue18 »

Iskreno, u Americi jedino sto ne mogu skontati je obrazovni sistem :D
Koliko ja skontah university je tek nivo naseg fakulteta, a college nesto izmedju...previse zbunjujuce za nas vamo :mrgreen:
jedino sto mi se svidja u svemu tome je sto sam biras predmete koje ces slusati, ah da je meni to :(

Vjerujem ja da oni dosta rade, ali opet mislim da ima i do toga kako sebi neko rasporedi vrijeme, koliko znam radno vrijeme tamo je od 9 do 5, znaci ima se vremena. Ono sto sam ja cula da ljudi tamo i kada rade prekovremeno to im se ne placa extra vec oni to rade kao da imaju jaci rezime :?

Kako god okrenes nama koji smo vamo je to sve poprilicno nerazumljivo, dok tamo sami ne dodjemo :mrgreen:

Sto se tice ekonomije trenutno, nigdje nije bajno, tamo je krenula kriza i mislim da je tamo i najjaca trenutno, kada se smiri tamo, doci ce u ostatak svijeta, mi mali cemo stradati i eto. Iako je i tamo pravo tesko, citala sam sinoc da je Ca na ivici bankrota :shock: :shock:

Helem, odosmo off :skoljka: :P
tech10

#48 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by tech10 »

Za prekovremene:
An employer who requires or permits an employee to work overtime is generally required to pay the employee premium pay for such overtime work. Employees covered by the Fair Labor Standards Act (FLSA) must receive overtime pay for hours worked in excess of 40 in a workweek of at least one and one-half times their regular rates of pay. The FLSA does not require overtime pay for work on Saturdays, Sundays, holidays, or regular days of rest, unless overtime hours are worked on such days.

Extra pay for working weekends or nights is a matter of agreement between the employer and the employee (or the employee's representative). The FLSA does not require extra pay for weekend or night work or double time pay.

Izvor: http://www.dol.gov/dol/topic/wages/overtimepay.htm
corolla02

#49 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

tech10 wrote:Za prekovremene:
An employer who requires or permits an employee to work overtime is generally required to pay the employee premium pay for such overtime work. Employees covered by the Fair Labor Standards Act (FLSA) must receive overtime pay for hours worked in excess of 40 in a workweek of at least one and one-half times their regular rates of pay. The FLSA does not require overtime pay for work on Saturdays, Sundays, holidays, or regular days of rest, unless overtime hours are worked on such days.

Extra pay for working weekends or nights is a matter of agreement between the employer and the employee (or the employee's representative). The FLSA does not require extra pay for weekend or night work or double time pay.

Izvor: http://www.dol.gov/dol/topic/wages/overtimepay.htm
Ma ti mora da radis za INS, pa imas ove sve informacije!
corolla02

#50 Re: Vas prijedlog - najbolji grad za zivjeti u USA

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:Iskreno, u Americi jedino sto ne mogu skontati je obrazovni sistem :D
Koliko ja skontah university je tek nivo naseg fakulteta, a college nesto izmedju...previse zbunjujuce za nas vamo :mrgreen:
jedino sto mi se svidja u svemu tome je sto sam biras predmete koje ces slusati, ah da je meni to :(

Vjerujem ja da oni dosta rade, ali opet mislim da ima i do toga kako sebi neko rasporedi vrijeme, koliko znam radno vrijeme tamo je od 9 do 5, znaci ima se vremena. Ono sto sam ja cula da ljudi tamo i kada rade prekovremeno to im se ne placa extra vec oni to rade kao da imaju jaci rezime :?

Kako god okrenes nama koji smo vamo je to sve poprilicno nerazumljivo, dok tamo sami ne dodjemo :mrgreen:

Sto se tice ekonomije trenutno, nigdje nije bajno, tamo je krenula kriza i mislim da je tamo i najjaca trenutno, kada se smiri tamo, doci ce u ostatak svijeta, mi mali cemo stradati i eto. Iako je i tamo pravo tesko, citala sam sinoc da je Ca na ivici bankrota :shock: :shock:

Helem, odosmo off :skoljka: :P
Nista to nije strasno ni zbunjujuce. Sve je na individualnoj osnovi.
Ovdje se rade i prve i druge pa cak negdje i trece smjene, neko bez posla a neko sa dva, tako da to od 9-5 je relativno mada i to postiji.
Sto se tice skole, ti odredjujes sve, po tvojoj volji kako ti pase, samo zavisi imas li dovoljno kredita da ostvaris to sto hoces. A ako ne onda prvo odatle polazis. College ti je dvije godine only a University je cetiri i vise godina. Znaci, Univerzitet je bolje imati zavrsen nego College. Uz sve to treba voditi racuna da je akreditiran University/College znaci opste priznat u SAD, jer mnogo tih collega i novih univerziteta nije priznato, tj. ne mozes glatko preci na neku drugu instituciju. Vidis ovdje, svi te vrebaju sa svih strana (otvoreni market), svi ti nude i moguce i nemoguce, a na tebi je da to izbjegnes i odaberes ono pravo. Treba malo zivaca ali i vremana da sve to slegne. Hey i ja sam lutao na pocetku ali eto sad mogu reci da sam stao na stabilne noge. Doduse ja sam ovdje vec 9 godina i sa starcima. Tako da mi je pri ruci uvjek bila pomoc. I am proud of my parents anyway. :D
Skolstvo je uglavnom isto ko dole kod nas, samo su ispiti rekao bi malo laksi nego dole, ali pored ispita imas svakodnevnu aktivnost plus bonus radove sto u skoli tako i kuci, pa se dosta tog nagomila.
Ekonomija ko ekonomija ide u ciklusima, cas dobro cas lose, ali ziva glava sve to predevera.
Caos i javi se....
Post Reply