Vanredno polaganje predmeta?
-
unstaplex
#1 Vanredno polaganje predmeta?
Zna li iko gdje se moze zavrsiti i gdje je najjeftinije za osobe ispod 18 godina? Imam malog rodjaka koji ima nekih zdravstvenih problema i ponavljao je razred 2 puta ali nije pao na godinu nego izgubio radi izostanaka iz skole iako su svi bili opravdani sa papirima (skola ga da kazem zeznula da ne budem vulgaran). Posto sam cuo da se preko Socijalnog zdravstvenog osiguranja mogu zavrsiti 2 godine (besplatno navodno) za osobe ispod 18 godina zanima me zna li iko mozda ista o tome?
Btw ako sam pogrijesio topic ne zamjerite ali nemam toliko vremena da trazim po forumu i gdje,sta i u koji podforum pripada.
Btw ako sam pogrijesio topic ne zamjerite ali nemam toliko vremena da trazim po forumu i gdje,sta i u koji podforum pripada.
- muminovic
#2 Re: Vanredno polaganje predmeta?
najjeftinije ti je u manjem BH entitetu.
-
unstaplex
#3 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Predpostavio sam ali gdje tacno najvise me zanima i otprilike neke cijene.
-
belfy
#5 Re: Vanredno polaganje predmeta?
posto kazes "ispod 18" vjerujem da je u pitanju srednja skola. mislim da u Kacunima imaju takvu (vanrednu). za druge ne bih znao, mada ima dosta price da i Siroki Brijeg organizuje te vrste nastave, a u zadnje vrijeme i sirom Federacije (u drugim mjestima)...unstaplex wrote:bumpz
-
unstaplex
#6 Re: Vanredno polaganje predmeta?
@belfy da,srednja skola,vanredna nastava posto decko nije u stanju da ide u skolu sto su i ljekari rekli,a sad cekati njegovu 18-u godinu i placati duplo vise (makar kako sam cuo) ispod 18-e godine moze preko zdravstva dvije godine da se zavrsi i onda vamo nece biti problem jos 1,2. Znas li slucajno ista vise? iako svakako hvala na odgovoru
- vješalica
#7 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Pricas uopsteno
Ne govoria koja je skola za koji profil zanimanja itd..da bi zi bilo ko mogao nesto ozbiljno reci
Ne govoria koja je skola za koji profil zanimanja itd..da bi zi bilo ko mogao nesto ozbiljno reci
- dječak sa šibicama
#8 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Ja znam za onaj skolski centar za odrasle u Sirokom, a u Ilijasu u masinskoj imas vanredno, 20 km po predmetu. Nije preskupo.
Mislim da i graficka na ilidzi ima vanredno, ali oni su skuplji.
Uglavnom dosta tih skola, posebno ove strucne, imaju vanredno ali skupi su. Ja znam da je Ilijas jeftin, i Kiseljak meni se cini, tamosnja srednja skola. Ali ne znam kakve su kod njih cijene.
Mislim da i graficka na ilidzi ima vanredno, ali oni su skuplji.
Uglavnom dosta tih skola, posebno ove strucne, imaju vanredno ali skupi su. Ja znam da je Ilijas jeftin, i Kiseljak meni se cini, tamosnja srednja skola. Ali ne znam kakve su kod njih cijene.
- dječak sa šibicama
#9 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Uostalom, era interneta, svaka skola ima svoju stranicu, proguglas, uzmes broj telefona i nazoves, trazis sekretaricu. Sve ce ti reci sto te zanima.
- Krokodajl
#10 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Mislim da svaka srednja škola nudi mogućnost vanrednog polaganja predmeta, mislim da to bude preko ljeta i 20 KM je po predmetu, eh sad, znam ljude koji su tako polagali zanate, za četverogodišnje škole nisam čuo da je neko tako završio u državnim školama što ne znači da nema.
Što se tiče ovih privatnih, ima taj centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg i oni održavaju te programe širom BiH ako se ne varam, eh za cijenu nisam siguran, ali mislim da je poskupo, ne znam ni kada se pohađa ni kada se polaže, ali vjerovatno se to da dogovoriti.
Što se tiče ovih privatnih, ima taj centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg i oni održavaju te programe širom BiH ako se ne varam, eh za cijenu nisam siguran, ali mislim da je poskupo, ne znam ni kada se pohađa ni kada se polaže, ali vjerovatno se to da dogovoriti.
- avetinja
#11 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Koliko ja znam, nisu nastava i ispiti samo preko ljeta. Vanredni učenici imaju ispite i nastavu za vrijeme redovne školske godine. Trebalo bi da svaka srednja škola nudi mogućnost vanrednog polaganja, pogotovo strukovne škole.
- dječak sa šibicama
#12 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Ne nudi svaka srednja skola tu opciju.
Ali dosta njih nudi, samo se cijene razlikuju. Neke skole obavezuju vanredne ucenike da moraju dolaziti na predavanja, i to se placa, dok u nekima vanredni ucenik samo obavi konzultacije sa profesorom, van nastave.
Negdje je ispit 20 km, negdje 30 ako se racuna usmeni i pismeni, kako gdje.
Rokovi polaganja su januar, mart i avgust, po nekom zakonu jelte. Mislim da vecina ne dopusta vanrednim da polazu vise od jednog razreda tokom jedne skolske godine, eventualno ako je rijec o razlici predmeta.
Ali dosta njih nudi, samo se cijene razlikuju. Neke skole obavezuju vanredne ucenike da moraju dolaziti na predavanja, i to se placa, dok u nekima vanredni ucenik samo obavi konzultacije sa profesorom, van nastave.
Rokovi polaganja su januar, mart i avgust, po nekom zakonu jelte. Mislim da vecina ne dopusta vanrednim da polazu vise od jednog razreda tokom jedne skolske godine, eventualno ako je rijec o razlici predmeta.
-
belfy
#13 Re: Vanredno polaganje predmeta?
pa, ne znam da li svaka skola uopste moze biti vanredna. tako da zavisi o kojem zanimanju/struci se radi. onda kada se sazna koje zanimanje/struka je u pitanju moze te se eventualno detaljnije uputiti. ovako naslijepo govoriti gdje postoji koja vanredna skola za svako zanimanje/struku u kojem dijelu drzave...je malo previse za traziti... no, ako trazis takav spisak, onda bi Federalno ministarstvo obrazovanja mozda bilo prava adresa i eventualno isto ministarstvo u RS.unstaplex wrote:@belfy da,srednja skola,vanredna nastava posto decko nije u stanju da ide u skolu sto su i ljekari rekli,a sad cekati njegovu 18-u godinu i placati duplo vise (makar kako sam cuo) ispod 18-e godine moze preko zdravstva dvije godine da se zavrsi i onda vamo nece biti problem jos 1,2. Znas li slucajno ista vise? iako svakako hvala na odgovoru
- banjaluka078
#14 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Znam osobu koja je završila srednju školu u Banjaluci po programu za obrazovanje odraslih u jednoj privatnoj srednjoj školi, ali nije mogao tek tako doći i ispolagati sve predmete, nego je morao prisustvovati nastavi. Ali znam da ide po skraćenom programu, jedna školska godina se završi za 4 mjeseca i odmah se prelazi u narednu. Koštalo je poprilično, kad se obračunala razlika predmeta, ono što je morao položiti ga je koštalo nešto preko 2000 KM.
Nisam čula da ijedna škola ovdje to organizuje tako da samo dođeš i ispolažeš hrpu predmeta, naročito ne za 20 KM po predmetu. Kod ovih su pravila možda opuštenija, jer se ne radi o srednjoj školi.
Nisam čula da ijedna škola ovdje to organizuje tako da samo dođeš i ispolažeš hrpu predmeta, naročito ne za 20 KM po predmetu. Kod ovih su pravila možda opuštenija, jer se ne radi o srednjoj školi.
- avetinja
#15 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Ako je u pitanju strukovna škola, mislim da ne postoji niti jedna koja će mu dati diplomu bez prisustva nastavi, barem na praktičnim časovima. Koja je škola u pitanju? Kao što neko reče, najbolje je da nazoveš školu i provjeriš. Tako ćeš dobiti najtačnije informacije.
- Edin H.
#16 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Joj kad se sjetim koliko su se Jare, a osobito Paja napatili da ispolazu ispite. 
- djevojka bez imena
#17 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Vecina skola u ks nudi mogucnost vanrednog polaganja ispita za tro i cetvorogodisnje skolovanje, tu su narocito 'aktivne' strukovne skole. Osim polaganja tj placanja za polaganje odredjenih predmeta placa se i upisnina koja je u ks od 40-50 KM. Strucni predmeti su 40 KM, opci variraju 20-30 KM.
-
unstaplex
#18 Re: Vanredno polaganje predmeta?
Iskreno decku je svejedno,treba mu 4 godine da se ispali odavde da ne bi morao tamo gdje ide ici od prve godinevješalica wrote:Pricas uopsteno
avetinja wrote:Ako je u pitanju strukovna škola, mislim da ne postoji niti jedna koja će mu dati diplomu bez prisustva nastavi, barem na praktičnim časovima. Koja je škola u pitanju? Kao što neko reče, najbolje je da nazoveš školu i provjeriš. Tako ćeš dobiti najtačnije informacije.
Ima ih koji daju diplome ali moras biti punoljetna osoba i tako to,decko je tek napunio 17,a sad cekati dok on napuni 18 moze mu proci prilika da se odseli da tako kazem. Zvao sam skole i isao cak uzivo pricati sa pedagogom/direktorom i u 3/5 skola kazu mora biti punoljetna osoba,a ova jedna skola nema tu nastavu NAVODNO kako sam shvatio osim ako se dijete ne skoluje u toj skoli i onda radi izostanaka da ide na polaganje i slicno,a zadnja skola kad sam pricao na telefon pedagog ili sekretar ne znam tacno s kim sam pricao mi je ispricao neku pricu Boze sacuvaj tako da nisam ni zelio da shvatim sta je rekao
Mozes li mi reci koja skola ako slucajno znas?dječak sa šibicama wrote:Ne nudi svaka srednja skola tu opciju.
Samo za 18+ raspitivao sam se vec. Samo odrasli mogu vanredno polagati (da plate ofc)djevojka bez imena wrote:Vecina skola u ks nudi mogucnost vanrednog polaganja ispita za tro i cetvorogodisnje skolovanje, tu su narocito 'aktivne' strukovne skole. Osim polaganja tj placanja za polaganje odredjenih predmeta placa se i upisnina koja je u ks od 40-50 KM. Strucni predmeti su 40 KM, opci variraju 20-30 KM.