Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seldzuk

#1 Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

Prema podacima Agencije za statistiku za 2010. godinu naš vanjskotrgovinski bilans je -6.520.699.000 KM. Uvoz je bio 13.616.204.000 KM, a izvoz 7.095.505.(http://www.bhas.ba/, na naslovnoj) Jednom je bilo na televiziji, ali ne znam ko je govorio, da se vanjskotrgovinski deficit polako smanjuje od 2000. do 2010.
Mada se primjećuje određeni pomak, mi još uvijek mnogo više izvozimo novac nego robu. Zato su nam potrebne tranše svjetske banke i MMF-a. Naša se politika slabo bavi traženjem novih tržišta, a i sami privrednici bi trebali na tome biti aktivniji. Dopovezali smo se EU, a tržišta u razvoju koja imaju veliki potencijal kao da i ne gledamo. Dok Azija cvijeta, a Amerika i EU u velikim problemima, mi i dalje blenemo u EU ko tele u šarena vrata.
Dok je BiH u eurointegracijama zadnji vagon u vozu, Hrvatska preko naših leđa goni naprijed.
Last edited by seldzuk on 18/10/2011 14:52, edited 1 time in total.
seldzuk

#2 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

Na ovu temu me potakao tekst sa b92 u kojem se analizira vanjskotrgovinski bilans Srbije pod naslovom "Slovence dnevno častimo milionom eura". Kod nas se o ovoj temi slabo piše. Koliko znam nama je deficit najveći sa Hrvatskom, ali cifre ne znam.
Kod nas inače o ekonomiji po novinama očiti pišu novinari, a ne ekonomisti. Tu bih samo izuzeo Dane i njihovu rubriku o ekonomiji koju uređuje onaj s naočalama, ne mogu da se sjetim imena.
seldzuk

#3 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

Evo i dokaza da niko kod nas ne razmišlja o azijskim tržištima:
http://www.komorabih.ba/index.php?optio ... Itemid=113
seldzuk

#4 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

I žive životinje uvozimo iz Hrvatske

26/07/2011
BiH i dalje najviše uvozi iz Hrvatske

Hrvatska je i u prvih šest mjeseci 2011. godine zadržala status najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Prema podacima objavljenim u Sarajevu, BiH je iz Hrvatske od siječnja do kraja lipnja uvezla robe u vrijednosti od gotovo milijardu i 65 milijuna konvertibilnih maraka (544,7 milijuna eura) dok je istodobno u Hrvatsku iz BiH izvezeno robe u vrijednosti 612 milijuna KM (313 milijuna eura). Njemačka je na drugom mjestu među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH a slijede Srbija, Italija i Slovenija.

U Hrvatskom izvozu u BiH najveću pojedinačnu stavku čine mineralna goriva kojih je na bosanskohercegovačkom tržištu u prvom polugodištu 2011. godine plasirano u vrijednosti od gotovo 412 milijuna KM (210 milijuna eura). Drugu najveću stavku među proizvodima koje Hrvatska izvozi u BiH čine prehrambeni proizvodi i žive životinje s udjelom od 214 milijuna KM (109 milijuna eura). (Hina/mš)

http://www.poslovni-savjetnik.com/trgov ... z-hrvatske
Država

#5 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by Država »

Ja se držim one: "Kupujmo domaće". Ponekad pomislim da pretjerujem, ali kod mene u korpi/kolicima mora biti preko 90% proizvoda domaće proizvodnje.

:bih:
Gray

#6 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by Gray »

seldzuk wrote:Prema podacima Agencije za statistiku za 2010. godinu naš vanjskotrgovinski bilans je -6.520.699.000 KM. Uvoz je bio 13.616.204.000 KM, a izvoz 7.095.505.(http://www.bhas.ba/, na naslovnoj) Jednom je bilo na televiziji, ali ne znam ko je govorio, da se vanjskotrgovinski deficit polako smanjuje od 2000. do 2010.
Mada se primjećuje određeni pomak, mi još uvijek mnogo više izvozimo novac nego robu. Zato su nam potrebne tranše svjetske banke i MMF-a. Naša se politika slabo bavi traženjem novih tržišta, a i sami privrednici bi trebali na tome biti aktivniji. Dopovezali smo se EU, a tržišta u razvoju koja imaju veliki potencijal kao da i ne gledamo. Dok Azija cvijeta, a Amerika i EU u velikim problemima, mi i dalje blenemo u EU ko tele u šarena vrata.
Dok je BiH u eurointegracijama zadnji vagon u vozu, Hrvatska preko naših leđa goni naprijed.

Eurointegracije nam još uvijek moraju biti prioritet, samo što mislim da se pogrešno gleda na to. Skoro svi kažu da ne trebamo u EU zato što će poklopiti našu proizvodnju i zato što nećemo moći biti konkurentni na tržištu, što je i tačno, ali nije najbitnije.

Mi realno nemamo puno velikih firmi nit proizvoda koji mogu potpuno ravnopravno parirati većini evropskih, ali sve i da nimalo više ne izvezemo u EU, nama EU treba biti prioritet jer bi imali stabilnost i potpuno otvoren pristup tom tržištu čime bi (uz rješenje drugih ptianja i bolju politiku) pokušali privući strane investitore i dovesti proizvodnju u BiH. Onda nije bitno ko je vlasnik firme, je li domaći ili strani, bitno je da je proizvodnja u BiH.

A i pored toga mi možemo nastaviti da svoje domaće proizvode plasiramo na druga tržišta, za to nam EU ne smeta, ali nam EU ipak treba biti prioritet.
detroit-mercy

#7 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by detroit-mercy »

seldzuk wrote:Evo i dokaza da niko kod nas ne razmišlja o azijskim tržištima:
Prvo se zapitaj, sta mi imamo ponuditi azijskim trzistima. Onda ce ti neki odgovori biti jasniji.
seldzuk

#8 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

detroit-mercy wrote:
seldzuk wrote:Evo i dokaza da niko kod nas ne razmišlja o azijskim tržištima:
Prvo se zapitaj, sta mi imamo ponuditi azijskim trzistima. Onda ce ti neki odgovori biti jasniji.
Možda nije baš najbolji primjer, ali čuj ovu situaciju: Tražio Turčin da kupi veće količine oraha. Hoće da je proizvedeno u BiH da ima hajra od tog Bošnjak i ova država. Nađe jednog Bošnju, odrade prvi šleper. Kaže Turčin: Super. Voljan sam dodatno uložiti da razvijamo proizvodnju. De mi pokaži plantažu. Međutim, plantaže nema, jer je Bošnjo uvezo neki radioaktivni iz Poljske ili odakle već. Vodio se onom našom da se pošteno ne može zaraditi. :-x
I tako mi tjeramo ljude koji bi investirali.
seldzuk

#9 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

Gray wrote:
seldzuk wrote:Prema podacima Agencije za statistiku za 2010. godinu naš vanjskotrgovinski bilans je -6.520.699.000 KM. Uvoz je bio 13.616.204.000 KM, a izvoz 7.095.505.(http://www.bhas.ba/, na naslovnoj) Jednom je bilo na televiziji, ali ne znam ko je govorio, da se vanjskotrgovinski deficit polako smanjuje od 2000. do 2010.

Eurointegracije nam još uvijek moraju biti prioritet, samo što mislim da se pogrešno gleda na to. Skoro svi kažu da ne trebamo u EU zato što će poklopiti našu proizvodnju i zato što nećemo moći biti konkurentni na tržištu, što je i tačno, ali nije najbitnije.

Mi realno nemamo puno velikih firmi nit proizvoda koji mogu potpuno ravnopravno parirati većini evropskih, ali sve i da nimalo više ne izvezemo u EU, nama EU treba biti prioritet jer bi imali stabilnost i potpuno otvoren pristup tom tržištu čime bi (uz rješenje drugih ptianja i bolju politiku) pokušali privući strane investitore i dovesti proizvodnju u BiH. Onda nije bitno ko je vlasnik firme, je li domaći ili strani, bitno je da je proizvodnja u BiH.

A i pored toga mi možemo nastaviti da svoje domaće proizvode plasiramo na druga tržišta, za to nam EU ne smeta, ali nam EU ipak treba biti prioritet.
EU je svakako prioritet i to ne poričem, ali se kod nas i vlast i mnogi drugi ponašaju kao da ne postoje te ekonomije u Aziji. Već de set godina se u svijetu za države u ekonomskom usponu spominje termin BRIK - Brazil, Rusija, Indija i Kina. Onda se tome dodaju Indonezija, Turska i Južna Afrika. Kod nas se na ekonomskim fakultetima o tome ne priča. :( Možda profesori misle da ako spomenu da se Turska ekonomski žestoko razvija, da će ih neko optužiti za islamski fundamentalizam. Bio sam u Istanbulu ovog ljeta. Jedno pola sata sam se vozio prilazeći Istanbulu - pored su bile sve same zgrade u izgradnji.
seldzuk

#10 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

Ima i situacija da Turčin u EU ima spremno tržište i da mu radi transporta odgovara da proizvodnja bude u BiH, ali mi smo tu jako kilavi, a oni još ne kontaju zapetljanost naše države - misle da je kod nas ko kod njih: dogovoriš se sa glavnim čovjekom i onda sve ide kako treba ići. Al' ne krepaj magarče dok trava naraste.
Tolika halabuka oko Tekije na vrelu Bune, a niko ne pita što su nam banke pokupovali Austrijanci, mljekare i još neke pogone Slovenci i Hrvati itd. Bošnjaci još imaju neki čudni kompleks kad su Turci u pitanju. Naš problem je što su generacije odgajane na srpskoj verziji historije - bolje smo znali o Ćele kuli nego o svim Bošnjačkim velikanima iz vremena Osmanskog carstva.
seldzuk

#11 Re: Vanjskotrgovinski bilans BiH ili Koga mi častimo parama?

Post by seldzuk »

A da ne spominjem da Srbija ima bolju ekonomsku saradnju sa Turskom nego mi sami.
Post Reply