Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post Reply
braca

#1 Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by braca »

Pošaljite svi dopis Poreznoj upravi: "Ne želim više financirati zločinačku Hrvatsku gospodarsku komoru"!!!

Tako kazu u Hrvatskoj:http://www.index.hr/vijesti/clanak/posa ... 32148.aspx

Za one koji ne znaju, Vanjskotrgovinsk komora BiH je ona institucija kojoj SVAKA firma koja se bavi businessom, odnosno uvozom i izvozom u BiH (i iz BiH) MORA da placa poreze i takse u nemalim iznosima, ovisno o prometu, to je 100, 200 nekada i vise KM mjesecno, sto je van pameti. Ja sam svjestan da iz svoga rada moramo da finansiramo dio novca za policiju, skolstvo, zdravstvo i za te svrhe sam spreman izdvojiti i vise novaca, no porez i HARAČ nekakvim komorama je prava otimacina tesko stecenog novca u uvjetima jadne privrede. Nasa firma nije clan nikakve Komore niti to zelimo biti jer ni na koji nacin ne doprinose nasem poslu, no takse moramo placati. U jednom trenutku smo odlucili na de placamo, ali Komore su cvrsto uvezane sa poreskim upravama koje ih podrzavaju (što li?) i ako ne platis jedan mjesec, odmah ti dolaze na vrata razno-razne poreske inspekcije koje izmisljaju prekrsaje i friziraju visoke kazne.

Isto su pricali i u Hrvatskoj, dok se nije otkrilo koje su MILIJARDE ukrali u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa ljudi, oni su UKRALI milijarde novca koje im je duzna uplacivati privreda po osnovu postojanja i djelovanja firmi, a Nadan Vidosevic je zivio kao najbolji africki kralj, sa ukradenom imovinom vecom i od najboljeg africkog kralja.

Zasto mi sa svojim novcem moramo da finansiramo plate, kozne garniture, Touarege i slike Mersada Berbera na zidovima Vanjskotrgovinske komore BiH? Ukinimo ih, odnosno ako zele da zive i postoje, nema problema, ali neka sebi nadju izvore prihoda i neka se skinu sa vrata nejake privrede BiH.
Last edited by braca on 06/03/2014 07:40, edited 1 time in total.
salik79

#2 Re: Vanjskotrgovonske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by salik79 »

Uvijek sam se pitao, kada mi stigne "obavijest o uvozima/izvozima" u datom periodu, po kojem osnovu sam duzan placati nekakve "obavijesti" koje nisu ni racun, nekoj ustanovi za koju ne bih ni znao da postoji da nije spomenutog nameta na pamet?! :-?
animus

#3 Re: Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by animus »

braca wrote:Pošaljite svi dopis Poreznoj upravi: "Ne želim više financirati zločinačku Hrvatsku gospodarsku komoru"!!!

Tako kazu u Hrvatskoj:http://www.index.hr/vijesti/clanak/posa ... 32148.aspx

Za one koji ne znaju, Vanjskotrgovinsk komora BiH je ona institucija kojoj SVAKA firma koja se bavi businessom, odnosno uvozom i izvozom u BiH (i iz BiH) MORA da placa poreze i takse u nemalim iznosima, ovisno o prometu, to je 100, 200 nekada i vise KM mjesecno, sto je van pameti. Ja sam svjestan da iz svoga rada moramo da finansiramo dio novca za policiju, skolstvo, zdravstvo i za te svrhe sam spreman izdvojiti i vise novaca, no porez i HARAČ nekakvim komorama je prava otimacina tesko stecenog novca u uvjetima jadne privrede. Nasa firma nije clan nikakve Komore niti to zelimo biti jer ni na koji nacin ne doprinose nasem poslu, no takse moramo placati. U jednom trenutku smo odlucili na de placamo, ali Komore su cvrsto uvezane sa poreskim upravama koje ih podrzavaju (što li?) i ako ne platis jedan mjesec, odmah ti dolaze na vrata razno-razne poreske inspekcije koje izmisljaju prekrsaje i friziraju visoke kazne.

Isto su pricali i u Hrvatskoj, dok se nije otkrilo koje su MILIJARDE ukrali u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa ljudi, oni su UKRALI milijarde novca koje im je duzna uplacivati privreda po osnovu postojanja i djelovanja firmi, a Nadan Vidosevic je zivio kao najbolji africki kralj, sa ukradenom imovinom vecom i od najboljeg africkog kralja.

Zasto mi sa svojim novcem moramo da finansiramo plate, kozne garniture, Touarege i slike Mersada Berbera na zidovima Vanjskotrgovinske komore BiH? Ukinimo ih, odnosno ako zele da zive i postoje, nema problema, ali neka sebi nadju izvore prihoda i neka se skinu sa vrata nejake privrede BiH.
Podrzavam apsolutno. Jos jedni koji sjede na grbaci. Pitanje je kako ih se rijesiti. Mozda je bila sansa na ovim plenumima da bude zahtjev da se ispita njihov rad I nacin finansiranja.
Danguba

#4 Re: Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by Danguba »

a sta se tek tamo radi ispod zita... :-)
animus

#5 Re: Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by animus »

koliko samo ima takvih institucija koje su svrha samo sebi. Stranke udomljavaju kadrove koji ce pljackati u njihovo ime. Ovo malo privrede mora sve to da finansira samo je pitanje do kada.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6 Re: Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by Entropio »

.
MMM1977

#7 Re: Vanjskotrgovinske i druge komore - OTIMACI NOVACA!

Post by MMM1977 »

Ja to ne plaćam niti namjeravam, makar morao na sud zbog toga.
Post Reply