Pošto i sam radim sa uvozom, od VTK sam dobio obavijest da sam dužan platiti određeni (ne baš mali) iznos na ime ove članarine, iako članstvo nisam tražio niti sam od VTK dobio bilo kakve usluge. Jasno mi je da zakon nalaže da se ovo plati, međutim, iz razgovora sa kolegama vidim da ovo niko ne plaća, pa reko da se ne pravim previše pametanČlanarine koje pojedina preduzeća treba da plate Vanjskotrgovinskoj komori BiH premašuju milion maraka godišnje, što je, prema riječima privrednika, ogroman iznos koji većina njih ne može da izmiri, piše Glas Srpske.
Banjalučka Optima grupa, godišnje u prosjeku treba da plati milion maraka članarine Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Za protekle tri godine koliko ova grupa posluje u BiH treba da plate tri miliona maraka članarine.
Prvi zamjenik direktora Optima grupe Slavko Šćepanović kaže da je za njih neprihvatljivo da se plaćanje članarina vezuje za prihod ili za vrijednost uvoza.
- Mi uvozimo naftu koja je berzanska roba i koja u posljednje vrijeme stalno poskupljuje. Da je nafta na svjetskom tržištu bila duplo jeftinija mi bismo trebali da platimo duplo manju članarinu. Sa poskupljenjem nafte nama se povećava članarina što nema nikakve logike - naglasio je Šćepanović.
S druge strane, prema njegovim riječima VTK nije učinila ništa da ovo preduzeće, kao domaćeg proizvođača oslobodi plaćanja carinske evidencije pri uvozu.
- Za uvoz sirove nafte plaćali smo jedan odsto carinsku evidenciju na vrijednost uvoza, dok oni koji su uvozili derivate nisu plaćali ništa. Inicijativu da se izjednačimo sa uvoznicima nije podnijela VTK pa se postavlja pitanje zašto mi u stvari treba da plaćamo članarine, kazao je Šćepanović.
On je istakao da će Optima zajedno sa drugim privrednicima iz RS i FBiH tražiti da se na zajedničkom sastanku sa predstavnicima privrednih komora u BiH ovaj problem riješi.
- Privredna komora RS ima predviđenu mogućnost dogovora sa privrednicima i to smo i uradili tako da njima plaćamo razumnu cifru koja svima odgovara, istakao je Šćepanović.
On je dodao da Optima ima značajne investicije i da još uvijek radi sa gubicima te da ne može da izdvoji 1,16 miliona KM koliko za ovu godinu treba da plati članarine.
Vlasnik fabrike obuće Sanino Radovan Pazurević kaže da njegovo preduzeće treba da plati oko 50.000 maraka članarine iz ranijeg perioda, ali da ne planira da je plati, “jer je besmislen zakon po kome se nekome treba nešto platiti, a da za to ništa ne dobije”.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže da je zakonom o VTK utvrđena visina članarine i da ona iznosi jedan promil od vrijednosti uvoza ili dva promila na dohodak radnika.
- Ima mnogo preduzeća koja su izbjegavala da plate te obaveze smatrajući da ne treba da ih plaćaju tako da smo donijeli odluku da pokrenemo postupke protiv društava koja izbjegavaju svoje zakonske obaveze, odnosno za sada smo im poslali upozorenja, kazao je Bojić.
Zakonom obavezni članovi VTK su svi oni koji se bave vanjskotrgovinskim prometom. U VTK su istakli da članarina nije velika i da na uvoz od 100.000 KM iznosi stotinu maraka.
Budžet VTK iznosi oko sedam miliona maraka, a prosječna plata oko 1.400 maraka. U VTK je zaposleno 90 radnika.
Prema Odluci o članarini VTK BiH preduzeća koja obavljaju vanjskotrgovinski promet plaćaju članarinu od jednog promila na vrijednost uvezene robe iskazane u carinskoj deklaraciji. Banke, osiguravajuća društva i lica iz oblasti saobraćaja, građevinarstva plaćaju članarinu od dva promila na utvrđenu osnovicu.
Da li još neko ima iskustva sa ovim i da li plaćate ovu članarinu?