Vanjskotrgovinska komora

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
MMM1977
Posts: 1641
Joined: 15/07/2009 12:56

Vanjskotrgovinska komora

Post by MMM1977 » 22/08/2012 14:08

Za uvod u temu evo jednog teksta na temu.

Članarine koje pojedina preduzeća treba da plate Vanjskotrgovinskoj komori BiH premašuju milion maraka godišnje, što je, prema riječima privrednika, ogroman iznos koji većina njih ne može da izmiri, piše Glas Srpske.

Banjalučka Optima grupa, godišnje u prosjeku treba da plati milion maraka članarine Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Za protekle tri godine koliko ova grupa posluje u BiH treba da plate tri miliona maraka članarine.
Prvi zamjenik direktora Optima grupe Slavko Šćepanović kaže da je za njih neprihvatljivo da se plaćanje članarina vezuje za prihod ili za vrijednost uvoza.
- Mi uvozimo naftu koja je berzanska roba i koja u posljednje vrijeme stalno poskupljuje. Da je nafta na svjetskom tržištu bila duplo jeftinija mi bismo trebali da platimo duplo manju članarinu. Sa poskupljenjem nafte nama se povećava članarina što nema nikakve logike - naglasio je Šćepanović.
S druge strane, prema njegovim riječima VTK nije učinila ništa da ovo preduzeće, kao domaćeg proizvođača oslobodi plaćanja carinske evidencije pri uvozu.
- Za uvoz sirove nafte plaćali smo jedan odsto carinsku evidenciju na vrijednost uvoza, dok oni koji su uvozili derivate nisu plaćali ništa. Inicijativu da se izjednačimo sa uvoznicima nije podnijela VTK pa se postavlja pitanje zašto mi u stvari treba da plaćamo članarine, kazao je Šćepanović.
On je istakao da će Optima zajedno sa drugim privrednicima iz RS i FBiH tražiti da se na zajedničkom sastanku sa predstavnicima privrednih komora u BiH ovaj problem riješi.
- Privredna komora RS ima predviđenu mogućnost dogovora sa privrednicima i to smo i uradili tako da njima plaćamo razumnu cifru koja svima odgovara, istakao je Šćepanović.
On je dodao da Optima ima značajne investicije i da još uvijek radi sa gubicima te da ne može da izdvoji 1,16 miliona KM koliko za ovu godinu treba da plati članarine.
Vlasnik fabrike obuće Sanino Radovan Pazurević kaže da njegovo preduzeće treba da plati oko 50.000 maraka članarine iz ranijeg perioda, ali da ne planira da je plati, “jer je besmislen zakon po kome se nekome treba nešto platiti, a da za to ništa ne dobije”.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže da je zakonom o VTK utvrđena visina članarine i da ona iznosi jedan promil od vrijednosti uvoza ili dva promila na dohodak radnika.
- Ima mnogo preduzeća koja su izbjegavala da plate te obaveze smatrajući da ne treba da ih plaćaju tako da smo donijeli odluku da pokrenemo postupke protiv društava koja izbjegavaju svoje zakonske obaveze, odnosno za sada smo im poslali upozorenja, kazao je Bojić.
Zakonom obavezni članovi VTK su svi oni koji se bave vanjskotrgovinskim prometom. U VTK su istakli da članarina nije velika i da na uvoz od 100.000 KM iznosi stotinu maraka.
Budžet VTK iznosi oko sedam miliona maraka, a prosječna plata oko 1.400 maraka. U VTK je zaposleno 90 radnika.
Prema Odluci o članarini VTK BiH preduzeća koja obavljaju vanjskotrgovinski promet plaćaju članarinu od jednog promila na vrijednost uvezene robe iskazane u carinskoj deklaraciji. Banke, osiguravajuća društva i lica iz oblasti saobraćaja, građevinarstva plaćaju članarinu od dva promila na utvrđenu osnovicu.


Pošto i sam radim sa uvozom, od VTK sam dobio obavijest da sam dužan platiti određeni (ne baš mali) iznos na ime ove članarine, iako članstvo nisam tražio niti sam od VTK dobio bilo kakve usluge. Jasno mi je da zakon nalaže da se ovo plati, međutim, iz razgovora sa kolegama vidim da ovo niko ne plaća, pa reko da se ne pravim previše pametan :D

Da li još neko ima iskustva sa ovim i da li plaćate ovu članarinu?


The 51st State
Posts: 9560
Joined: 12/01/2008 12:06

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by The 51st State » 22/08/2012 14:48

parazitska organizacija, nametnuta za uhljebljenje raznoraznih "eksperata". ko je jednom uso recimo u zgradu feroelektro, pomislio bi da smo singapur koliko ih ima da "olaksavaju" privrednim subjektima aktivnosti na trecim trzistima...., elem zakonski zasticeni i prihodovani ko medjedi pa im se moze...

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by talić » 22/08/2012 18:28

Čuj kaže nije mnogo, godišnje se u BiH uveze roba u vrijednosti od 15 milijardi maraka pa je to iznos od 15 miliona.
Još veće sranje članarina turističke zajednice, niti si član niti imaš od njih kakve koristi a moraš platiti.

User avatar
phil manzanera
Posts: 691
Joined: 14/07/2005 12:26
Location: Sarajevo

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by phil manzanera » 22/08/2012 18:44

Novi zakon - DRUMSKO RAZBOJNISTVO - je obaveza placanje Vanjskotrgovinskoj komori 2% na bruto isplacene plate u svakoj firmi. Jasno bi mi bilo da je to za zdravstvo, policiju, skolstvo itd, no za Vanjskotrgovinsku komoru - koji ce qrac meni Vanjskotrgovinska komora, pa pljackaju nas na pravdi Boga. Prilikom svakog uvoza i za svaki uvoz moras im platiti harač! Placamo carinu po uvozu (to je OK), placamo PDV po uvozu (to je OK), no zasto harač Vanjskotrgovinskoj komori? Ocito je mi tu ne mozemo nista. Nije rjesnje opcija "necu platiti" jer ti ODMAH na poslovnu adresu dolazi inspekcija koja je uvezana sa pomenutim drumskim razbojnicima iz Vanjskotrgovacke komore i kada ti inspekcija dodje na vrata onda pocinje rock'n'roll i deranje (otimanje novaca) i zato su svi PRINUDJENI da iz potiha placaju sve sto im se/nam se odredi, bez pitanja da li to privreda i firme mogu podnijeti i da li mi to uopce zelimo placati.

Vanjskotrgovinska komora je vladina institucija i neka se financira iz budzeta/proracuna, a neka privredu ostave na miru.

Izracunajte kojiko je to 2% na bruto platu za neku prosjecnu firmu, evo neka firma ima 20 zaposlenih, neka je plata 1000 KM, sa doprinosima 1680 KM, znaci na svaku platu svaki mjesec 2% iznosi 33,60 KM puta 20 zaposelenih jest jednako 672 KM. KOME I ZASTO?????? I ovako je previse doprinosa sa akcentom na doprinose na platu koji iznose odvratnih cca 68% !!!

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by poznanik » 22/08/2012 19:30

Upravo juče razgovaram o VTK BiH, i identične zaključke donosim :D

Zna li neko možda ukupan broj zaposlenih - na svaki način radno aktivnih osoba smještenih u moderne kancelarije na ona tri sprata VTK BiH?

http://www.komorabih.ba/

User avatar
Ricken
Posts: 3887
Joined: 03/05/2011 23:00
Location: Tamo na jugu daleko od sjevera
Contact:

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by Ricken » 23/08/2012 10:27

Moja procjena je da ih ima izmešu 70 i 90. Međutim vrlo je upitno i kako se zapošljavanja vrše. Oni nisu u sklopu državnih institucija i nemaju nikakavu obavezu transparentnog zapošljavanja. A i javne nabavke koje provode su prilično smiješene i formalne jer je pitanje da li kao udruženje privrednika imaju obavzu provođenja javnih nabavki. Trenutno djeluju polulegalno jer je neki članovi skupštine po statutu u statusu penzionera nemogu obavljati te pozicije a upravo su ti članovi imenovali zadnje rukovodstvo komore. Pa tako recimo izvjesni Bruno Bojić je mislim predsjednik komore a po školskoj spremi je diplomirani menadžer nekog kvazi ekonomskog kursa sklepanog u Srbiji. Po zanimanju je zapadni hercegovac u punom kapacitetu. :D

User avatar
Ricken
Posts: 3887
Joined: 03/05/2011 23:00
Location: Tamo na jugu daleko od sjevera
Contact:

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by Ricken » 23/08/2012 11:10

phil manzanera wrote:Novi zakon - DRUMSKO RAZBOJNISTVO - je obaveza placanje Vanjskotrgovinskoj komori 2% na bruto isplacene plate u svakoj firmi. Jasno bi mi bilo da je to za zdravstvo, policiju, skolstvo itd, no za Vanjskotrgovinsku komoru - koji ce qrac meni Vanjskotrgovinska komora, pa pljackaju nas na pravdi Boga. Prilikom svakog uvoza i za svaki uvoz moras im platiti harač! Placamo carinu po uvozu (to je OK), placamo PDV po uvozu (to je OK), no zasto harač Vanjskotrgovinskoj komori? Ocito je mi tu ne mozemo nista. Nije rjesnje opcija "necu platiti" jer ti ODMAH na poslovnu adresu dolazi inspekcija koja je uvezana sa pomenutim drumskim razbojnicima iz Vanjskotrgovacke komore i kada ti inspekcija dodje na vrata onda pocinje rock'n'roll i deranje (otimanje novaca) i zato su svi PRINUDJENI da iz potiha placaju sve sto im se/nam se odredi, bez pitanja da li to privreda i firme mogu podnijeti i da li mi to uopce zelimo placati.

Vanjskotrgovinska komora je vladina institucija i neka se financira iz budzeta/proracuna, a neka privredu ostave na miru.

Izracunajte kojiko je to 2% na bruto platu za neku prosjecnu firmu, evo neka firma ima 20 zaposlenih, neka je plata 1000 KM, sa doprinosima 1680 KM, znaci na svaku platu svaki mjesec 2% iznosi 33,60 KM puta 20 zaposelenih jest jednako 672 KM. KOME I ZASTO?????? I ovako je previse doprinosa sa akcentom na doprinose na platu koji iznose odvratnih cca 68% !!!


Koliko znam ne radi se o 2 posto nego o 2 promila od bruto iz plaće. Znači ne cijela plaća nego se uključuju doprinosi na teret radnika.

User avatar
duboka_misao
Posts: 4331
Joined: 30/08/2008 15:08
Location: malta

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by duboka_misao » 23/08/2012 11:26

naplata im je isla dobro dok se za poslovnu vizu trebalo vaditi neko uvjerenje od VTK (kao da si clan sta li) oni su prvo trazili izmirivanje obaveza pa tek onda davali potvrdu , kako je uveden bezvizni rezim pushe foru skroz a neznam ni sta rade za tu clanarinu, nkad od njih fajde nikakve nismo imali, ali fakturu redovno ispostavljaju .

User avatar
Baby Jane
Posts: 1261
Joined: 01/09/2006 12:58

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by Baby Jane » 24/08/2012 01:09

Mene samo zanima, da li je neko nekad vidio neke koristi od tih silnih komora? Koja je njihova funkcija??

MMM1977
Posts: 1641
Joined: 15/07/2009 12:56

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by MMM1977 » 05/09/2012 00:39

Sve ste lijepo ispričali ali odgovora ni na mapi :D Platiti ili ne? Da li znate nekog da mu je inspekcija tražila konkretno ovo vezano za VTK ili oni, u nekoj sprezi, šalju inspekciju na klasično deranje. Dakle, što preciznije, da li znate da je neko platio neku kaznu konkretno zbog toga što nije platio ovu članarinu? Što se tiče svega ostalog čist sam 100% i ne bojim se inspekcije nimalo, mnogo sam ih preturio preko grbače već, ali ova članarina mi se nikako ne plaća. Klasični harač na harač.

User avatar
Ricken
Posts: 3887
Joined: 03/05/2011 23:00
Location: Tamo na jugu daleko od sjevera
Contact:

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by Ricken » 05/09/2012 19:07

MMM1977 wrote:Sve ste lijepo ispričali ali odgovora ni na mapi :D Platiti ili ne? Da li znate nekog da mu je inspekcija tražila konkretno ovo vezano za VTK ili oni, u nekoj sprezi, šalju inspekciju na klasično deranje. Dakle, što preciznije, da li znate da je neko platio neku kaznu konkretno zbog toga što nije platio ovu članarinu? Što se tiče svega ostalog čist sam 100% i ne bojim se inspekcije nimalo, mnogo sam ih preturio preko grbače već, ali ova članarina mi se nikako ne plaća. Klasični harač na harač.


Pa niko ti neće reći. Odrastao si dovoljno da preuzmeš sam odgovornost za svoje odluke. Tačno je da do sada nije bilo posljedica, ali nemože ti niko reći da neće u budučnosti. Koliko znam PU nije kažnjavala po ovom osnovu. Što opet nemora značiti da neće. VTK dosada nije pokretala sporove po ovom osnovu no kako im ide sve slabije po osnovu prikupljanja članarina nemora značiti da se neće dosjetiti.

zenicablues
Posts: 256
Joined: 20/11/2009 17:27

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by zenicablues » 11/12/2015 23:32

Hajde da malo osvježimo temu. Da li vaše firme plaćaju ovu obavezu,da li je VTK pokretala neke sudske postupke za naplatu ovog nameta, i da li neka inspekcija kontrolise plaćanje.

Clavis
Posts: 37
Joined: 06/10/2007 05:19
Location: KLjuc

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by Clavis » 14/12/2015 21:19

zenicablues wrote:Hajde da malo osvježimo temu. Da li vaše firme plaćaju ovu obavezu,da li je VTK pokretala neke sudske postupke za naplatu ovog nameta, i da li neka inspekcija kontrolise plaćanje.


Stiže komitentu neki dan koverta, čovjek likvidiro doo na koji ista glasi baj d vej, i okrenem ja broj telefona sa dna dopisa, javi se gospođa....reko tako dobili da platimo članarinu a likvidirani....veli ona posalji mi rjesenje,... Nego reko nisamo nista "formalno" poduzeli da postanemo članovi nikakvu aplikaciju nismo popunili nedade mi ni da završim "Gospodine registracijom za vanjskotrgovinsko poslovanje automatski ste član komore". (Uvježban odgovor očigledno)

Nego, bottom line do sad u praksi nisam imao da je PU zanimalo plaća li se to. Mislim da će ovi preko suda svoje tražiti kad im zakapi. Slična situacija je i sa "šumama" i turističkom, a uredbu o plastičnim kesama tregericama da i ne spominjem.


A i nije pravo da doo koji je uvezao dva stroja za vlastite potrebe i ovaj što se satra od izvoza plaćaju isto.

MMM1977
Posts: 1641
Joined: 15/07/2009 12:56

Re: Vanjskotrgovinska komora

Post by MMM1977 » 16/12/2015 02:31

Ja to ne placam niti mislim placati. Turistička taksa isto, prijetili tuzbom ali nikad nisu pokrenuli. Nek tuze, nek sud skine novac sa racuna ali ja im svojom voljom ne dam nista.

Post Reply