Ovih dana me neugodno iznenadila posta .
Dobio sam neko obavjestenje od " Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine ", o neizmirenoj clanarini te iste.
Stvar je u tome da mala firmica sa kojom radim, uglavnom projektuje za zemlje iz EU-a.
I evo, kao stimulans izvozniku , imam tu cast da podjem placati ( opet ) neku dodatnu stvar. Malo sam sarkastican, ali
moje pitanje je , da li neko zna da li sam stvarno sad obavezan i to placati, zato sto veci dio racuna izdajem na firme iz inostranstva?
Zar ne bi to trebalo da me necim stimulisu sto sam izvoznik, dakle ucestvujem u popravljanju negativne trgovinske bilanse ove drzave, a ne jos da se neka "budibogsnama", drzavna agencija opet vjesa na mene ?
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine - clanstvo
Moderator: anex
-
frankie
- BiHusrcu88
#2 Re: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine - clanstvo
Ma ništa novo od državnih službi.Evo i moje preduzeće vrlo malo nikad ništa uvezli niti izvezli dobili smo to obavještenje da smo dužni platiti po nekom njihovom obračunu.Dosad jedino se plaćalo kao obaveza poslije sačinjenog godišnjeg obračuna.frankie wrote:Ovih dana me neugodno iznenadila posta .
Dobio sam neko obavjestenje od " Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine ", o neizmirenoj clanarini te iste.
Stvar je u tome da mala firmica sa kojom radim, uglavnom projektuje za zemlje iz EU-a.
I evo, kao stimulans izvozniku , imam tu cast da podjem placati ( opet ) neku dodatnu stvar. Malo sam sarkastican, ali
moje pitanje je , da li neko zna da li sam stvarno sad obavezan i to placati, zato sto veci dio racuna izdajem na firme iz inostranstva?
Zar ne bi to trebalo da me necim stimulisu sto sam izvoznik, dakle ucestvujem u popravljanju negativne trgovinske bilanse ove drzave, a ne jos da se neka "budibogsnama", drzavna agencija opet vjesa na mene ?
-
zara79
#3 Re: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine - clanstvo
BiHusrcu88 wrote:Ma ništa novo od državnih službi.Evo i moje preduzeće vrlo malo nikad ništa uvezli niti izvezli dobili smo to obavještenje da smo dužni platiti po nekom njihovom obračunu.Dosad jedino se plaćalo kao obaveza poslije sačinjenog godišnjeg obračuna.frankie wrote:Ovih dana me neugodno iznenadila posta .
I mojoj firmi je prije nekoliko dana stigla obavijest o "neizmirenoj članarini Vanjskotrgovinskoj komori" (zaduzenje na bruto plate za 1., 2., i 3. kvartal po 60,00KM). Dakle, radi nas četvero, radimo isključivo unutrašnji promet i sad me zanima koji je ovo vrag jer će na kraju godine biti još 240,00KM novog nameta?
- dinoo1898
#4 Re: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Herecegovine - clanstvo
To je članarina koju su bili dušni plaćati svi subjekti koji imaju "veze sa poslovanjem sa inostranstvom" ukratko, a oslobadjalo je se tako što se pisao zahtjev VTK-u. I do sada se to plaćalo nešto kao doprinos uz plaću i to 10 KM do nekog određenog iznosa (ne znam sada tačno) i do početka 2013. je to bio javni prihod koji se uplaćivao kao i svi drugi javni prihodi.
Međutim početkom 2013. godine je donešena nova odluka po kojoj je minimalna naknada 20,00 KM i raste u zavisnosti od godišnjeg prihoda, više nije javni prihod već se plaća na njihov račun, i da, svim firmama su došli obračuni koliko su dužni. Ne znam je li se iko žalio i je li uspio izmajmunisati da se to ne plaća?
odluka u cjelosti: http://www.feb.ba/odluka-o-clanarini-va ... 13-godinu/
Međutim početkom 2013. godine je donešena nova odluka po kojoj je minimalna naknada 20,00 KM i raste u zavisnosti od godišnjeg prihoda, više nije javni prihod već se plaća na njihov račun, i da, svim firmama su došli obračuni koliko su dužni. Ne znam je li se iko žalio i je li uspio izmajmunisati da se to ne plaća?
odluka u cjelosti: http://www.feb.ba/odluka-o-clanarini-va ... 13-godinu/