Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sunshine16

#1 Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by sunshine16 »

Par godina sam protracila na jednom od fakulteta UNSA. Jednostavno mi nije islo, ma koliko se trudila, malo je bilo do moje volje, malo do profesora, ugl odustala sam. Sada radim, medjutim ja nemam namjeru da ostanem bez fakulteta, tako da mi ovaj posao i sluzi za to da bih sebi obezbijedila svoje novce kojima mogu da placam svoje skolovanje. Zato me zanima koji fakulteti u Sarajevu imaju vanredne studije? I da li bi bilo pametnije upisati fakultet u Travniku npr (da li su priznati ikako?)?
Last edited by sunshine16 on 07/10/2014 01:32, edited 1 time in total.
ELMauro

#2 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by ELMauro »

Univerzitet "Vitez" u Travniku, mnogo je pismeniji i organizovaniji od onog internacionalnog, a diploma vrijedi, čak je zdravstveni fakultet a ja mislim i informatički priznat i u Njemačkoj. Imam dosta prijatelja koji su se zaposliili sa tom diplomom. Jest da je cijena godine masna ali jebi ga, 2500 KM.
sunshine16

#3 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by sunshine16 »

ELMauro wrote:Univerzitet "Vitez" u Travniku, mnogo je pismeniji i organizovaniji od onog internacionalnog, a diploma vrijedi, čak je zdravstveni fakultet a ja mislim i informatički priznat i u Njemačkoj. Imam dosta prijatelja koji su se zaposliili sa tom diplomom. Jest da je cijena godine masna ali jebi ga, 2500 KM.
Cula sam da se godina moze platiti i u ratama, a meni bi to svakako bilo super.. samo da mogu da radim i da nisam obavezna na predavanjima ukoliko se drze radnim danima. :/ ali mi je bitno da je priznat, da znam da necu baciti novac.. hvala. :)
Olivander

#4 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by Olivander »

moraš prvo u osnovnu, piše se vanredni a ne vandredni :D
staradis

#5 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by staradis »

Olivander wrote:moraš prvo u osnovnu, piše se vanredni a ne vandredni :D
Odmori nas
Olivander

#6 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by Olivander »

šta god ti to značilo, uglavnom vjerovatno si ti za ove fakultete što treba samo dati pare i dobiti diplomu i degradirati ostale koju su pošteno išli na državne i učili trudili se i završili... i samo nemojte onu priču profesori ne daju da se završi hoće pare, to je davno propalo...
lajk

#7 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by lajk »

Olivander wrote:šta god ti to značilo, uglavnom vjerovatno si ti za ove fakultete što treba samo dati pare i dobiti diplomu i degradirati ostale koju su pošteno išli na državne i učili trudili se i završili... i samo nemojte onu priču profesori ne daju da se završi hoće pare, to je davno propalo...
Sad se auta kupuju,salju na putovanja i tak to :run:
Olivander

#8 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by Olivander »

ne znam šta da ti kažem, ja završio državni fakultet, nikad ni jednog problema s prof nisam imao...
lajk

#9 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by lajk »

Olivander wrote:ne znam šta da ti kažem, ja završio državni fakultet, nikad ni jednog problema s prof nisam imao...
Sve zavisi... :thumbup: :thumbup:
Olivander

#10 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by Olivander »

lajk wrote:
Olivander wrote:ne znam šta da ti kažem, ja završio državni fakultet, nikad ni jednog problema s prof nisam imao...
Mah, zavisi ba od studenta, imam mnogo prijatelja na raznim fakultetima i nikad mi se niko nije jadao da ih prof namjerno neće pustiti, možda i ima takvih, ali rijetki su, većinom je ba ako naučiš položit ćeš, ima profesora budala pa dođu zavale ispit i obore sve ali ne dešava se stalno... većina onih koje znam koji su se prebacili na privatni nisu uopšte htjeli da uče pa je lakše dat pare nego učiti
sunshine16

#11 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by sunshine16 »

oh moj Boze, moj zivot vise nema smisla :O :O ja sam zaista bila ubijedjena da se kaze "vandredni" hahaha. Ali hvala, cijenim to sto si mi ukazao na gresku. Bilo bi lijepo da to shvatimo kao lapsus calami, jer mi gore obrazi. :roll:

Druga stvar, nauci da budes malo prijatniji u komunikaciji sa ljudima. Nije toliko tesko biti ljubazan i odreci se sarkazma. Takodjer, nacin na koji ti pokusavas da se izdizes iznad osoba sa kojima komuniciras je zaista sramotan, jer to samo govori da nemas u sebi ni postovanja ni gram etickih ogranicenja. Tako da, djaba ti fakultet. ;-)
Treca stvar, tema je kroz naslov precizno definisana, pa ne vidim ko je tebe pitao da li si ti zavrsio drzavni fakultet niti kako si ga zavrsio. A sada cu malo da se spustim na tvoj nivo, pa da zakljucim da si zavrsio Politicke (sam izvuci pouku).

Moje pitanje je bilo - ponavljam: da li je pametnije upisati *vanredni* studij na UNSA ili neki privatni fakultet (koji cu svakako sama da platim, posteno zaradjenim novcem koji sam zaradila sama!!!). Vjerovatno bih, i ja, nastavila da studiram na drzavnom fakultetu na kojem sam bila do sada, da imam finansijske mogucnosti za to. Medjutim, buduci da na tehnickom fakultetu moram biti obavezna na nastavi pa ne mogu istovremeno i raditi, ostaje mi izbor izmedju vec navedenog, jer nemam namjeru ostati bez diplome.
Pasiflora

#12 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by Pasiflora »

Pogledaj ovo: http://study.ks.gov.ba/izbor/univerziteti/burch
Generalno sam protiv privatnih fakulteta, ali mislim da ovi pruzaju puno vise od ostali (ako vec placas).
I vrlo su nagodni oko placanja, kako sam cula.
lajk

#13 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by lajk »

Olivander wrote:
lajk wrote:
Mah, zavisi ba od studenta, imam mnogo prijatelja na raznim fakultetima i nikad mi se niko nije jadao da ih prof namjerno neće pustiti, možda i ima takvih, ali rijetki su, većinom je ba ako naučiš položit ćeš, ima profesora budala pa dođu zavale ispit i obore sve ali ne dešava se stalno... većina onih koje znam koji su se prebacili na privatni nisu uopšte htjeli da uče pa je lakše dat pare nego učiti
Zanima me jesil zavrsio po starom sistemu ili?
celeron

#14 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by celeron »

ELMauro wrote:Univerzitet "Vitez" u Travniku, mnogo je pismeniji i organizovaniji od onog internacionalnog, a diploma vrijedi, čak je zdravstveni fakultet a ja mislim i informatički priznat i u Njemačkoj. Imam dosta prijatelja koji su se zaposliili sa tom diplomom. Jest da je cijena godine masna ali jebi ga, 2500 KM.
Sve navedeno je tačno. Zasad organizuju i stručne prakse u Njemačkoj za navedene fakultete. Informatika je u Telekomu Njemačke s tim da je potrebno znanje jezika.

Ovaj Univerzitet bi generalno mogao postati konkurencija državnim. Ja lično ne vidim zašto neka privatna obrazovna ustanova ne bi mogla biti konkurentna. Ja sam završio državni po starom planu i imao sam problema sa dva profesora, tao da oni koju kažu kako ih nema nije tačno. Neki nemaju, ali ima onih i koji imaju (iako uče redovno).

Što se tiče plaćanja na Univerzitetu "Vitez" ja sam tu zavšio samo treću godinu, i plaćao sam u 5 rata po 500km. Bio redovan ili vanredan student, sistem studiranja je isti kao i na državnim.

P.S. Neko poteže pitanje, kakav je to fakultet koji se završava vikendom? Međutim, niko neće da kaže kako je uvijek postojao vanredni studij na državnim univerzitetima gdje se nastava izvodila isključivo vikendom.
staradis

#15 Re: Vandredni studiji na UNSA vs privatni fakulteti

Post by staradis »

Može li mi neko reci vise informacija o ovom američkom univerzitetu interesuje me ovaj MBA
Post Reply