vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- testovi3
#1 vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
jel to stvarno ili samo da nakradu para
poceli su drotovi licno na vrata dostavljat rijesenja kojim se osoba poziva na vendredni ljekarski pregled ili ce mu bit oduzeta vozacka
u rijesenju pise da se ima pravo na zalbu na to rijeseenje ali da zalba ne odlaze rok rijesenja
da osoba licno snosi troskove zalbe 7km
i da licno snosi troskove ljekarskog pregleda
mislim da je rok mjesec dana da se to uradi ili oduzimaju vozacku
poceli su drotovi licno na vrata dostavljat rijesenja kojim se osoba poziva na vendredni ljekarski pregled ili ce mu bit oduzeta vozacka
u rijesenju pise da se ima pravo na zalbu na to rijeseenje ali da zalba ne odlaze rok rijesenja
da osoba licno snosi troskove zalbe 7km
i da licno snosi troskove ljekarskog pregleda
mislim da je rok mjesec dana da se to uradi ili oduzimaju vozacku
Last edited by testovi3 on 23/11/2012 19:51, edited 1 time in total.
- drndalo
#2 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
A po kojem osnovu traze vanredni ljekarski ?
- testovi3
#3 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
http://upload.slike.com/slike/N50dz.jpg
nije problem ljekarski to je lako uradit vec sta zele da postignu sa ovim
nije problem ljekarski to je lako uradit vec sta zele da postignu sa ovim
-
mentalist
#4 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
I mene interesuje razlog vanrednog ljekarskog. Kod mene otac treba da ide sldeće godine na, hajmo reći, vanredni ljekarski jer prelazi u "kritične" godine. Znam dosta starijih koji su radili ljekarski i produžili vozčku na još 3 godine, tako da ne treba dizati neki bauk oko toga. Ili imaju uvid u njegovu zdravstvenu istoriju??
-
Luftwaffe
#5 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
I u mene otac morao ići, jer je u penziji, i uzeli mu sve kategorije koje je imao, samo B ostavili.
- HardCore
#6 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
meni još ništa nisu uzeli, još sam mlad 
-
hzmo
#7 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
A sta je tu cudno, ljudi psihički obolili dobili penzije i logicno da se treba provjeriti mogu li i dalje posjedovati vozačku dozvolu. Mahom fasovali ptsp i sva ta čudesa.
- testovi3
#8 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
e te sto se prave budale da dobiju penziju njima i treba oduzet
glumi da je lud glup budala ili sta vec a ako si lud budala ti ne mozes da vozis
glumi da je lud glup budala ili sta vec a ako si lud budala ti ne mozes da vozis
-
goran16v
#9 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
Meni ovo lici na neke prve korake pravne drzave da razne istitucije razmjenjuju podatke i stvaraju jedinstvenu bazu, u ovom slucaju MUP-a i MIO/PIO, da ne bude vise MIO/PIO proglasio covjeka umanjeno radno sposobnim ili radno nesposobnim zbog, PTSP-a, SCH, fizisckog ili mentalnog ostecenja zdravlja, psihoza itd na osnovu cega ostvaruje beneficije, penzije itd ili krivicu neodgovornost a istovremeno taj isti uredno ima VD i vozi kao apsolutno zdrav covjek. E pa ne more i jedno i drugo...
Evo i na ovom pozivu pise da je neko 2003 isao na procjenu radne sposobnosti, dobio nalaz koji ocigledno pokazuje neki zdr. problem koji se kosi sa zdr. stanjem kandidata za vozaca, a da je 2004 dobio VD bez ogranicenja tj kao da je zdrav. Izgleda se se neko sjetio da "provjeri kroz sluzbenu evidenciju" tj da uporedi malo nalaze tih sa umanjenim radnim sposobnostima zbog zdr. problema sa onima koji imaju VD.
Sto se tice starosnih i sl pregleda to nisu vandredni. Na osnovu zdr. stanja vozaca i starosti izdaje se ljekarsko uvjerenje na kojem je navedeno da li je potrebna ljekarska kontrola i ako jeste koliko cesto. Na VD je upisano da li je obavezna kontrola ljekara, a interval odredjuje trajanje vozacke dozvole ako je kraci od 10 god. Mom ocu je mislim poslije 65. ljekarski svake 2 ili 5 god, nisam siguran, a meni je od 1. dana zbog male dioptrije bio obavezan ljekarski svakih 5 god koliko mi je i VD trajala i svakih 5 god sam isao na ljekarski do prosle godine kad mi je ukinuto ogranicenje tj obavezna ljekarske kontrole svakih 5 god, sad imam VD na 10 god i prilikom produzenja ne idem na ljekarsko. Vandredni pregledi su oni koje nadlezni organ trazi prije isteka VD ili predvidjenog pregleda.
Evo i na ovom pozivu pise da je neko 2003 isao na procjenu radne sposobnosti, dobio nalaz koji ocigledno pokazuje neki zdr. problem koji se kosi sa zdr. stanjem kandidata za vozaca, a da je 2004 dobio VD bez ogranicenja tj kao da je zdrav. Izgleda se se neko sjetio da "provjeri kroz sluzbenu evidenciju" tj da uporedi malo nalaze tih sa umanjenim radnim sposobnostima zbog zdr. problema sa onima koji imaju VD.
Sto se tice starosnih i sl pregleda to nisu vandredni. Na osnovu zdr. stanja vozaca i starosti izdaje se ljekarsko uvjerenje na kojem je navedeno da li je potrebna ljekarska kontrola i ako jeste koliko cesto. Na VD je upisano da li je obavezna kontrola ljekara, a interval odredjuje trajanje vozacke dozvole ako je kraci od 10 god. Mom ocu je mislim poslije 65. ljekarski svake 2 ili 5 god, nisam siguran, a meni je od 1. dana zbog male dioptrije bio obavezan ljekarski svakih 5 god koliko mi je i VD trajala i svakih 5 god sam isao na ljekarski do prosle godine kad mi je ukinuto ogranicenje tj obavezna ljekarske kontrole svakih 5 god, sad imam VD na 10 god i prilikom produzenja ne idem na ljekarsko. Vandredni pregledi su oni koje nadlezni organ trazi prije isteka VD ili predvidjenog pregleda.
- plucna mahramica
#10 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
Upravo tako... I kod ovih slucajeva, nece se ici na standardni ljekarski nego na vjestacenje da se utvrdi utjecaj evidentiranog stanja na sposobnost upravljanja odredjenom kategorijom.
- starii
#11 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
u bivsoj jugi oni koji su imali određene psihijatrijske dijagnoze nisu mogli upravljati vozilima ni imati vozacku dozvolu, a kod nas drzavu vode..helem ljekarski pregled lako se dobije a koda te neko i pregleda...
-
goran16v
#12 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Ja sem sjecam iz vremena vojnih obveznika, svi nesto SCH, PTSP, panicni strahovi, psihoze, svi nesto nesposobni, a kad je sranje proslo svi cudom izljeceni,svi zdravi za vozackog.starii wrote:u bivsoj jugi oni koji su imali određene psihijatrijske dijagnoze nisu mogli upravljati vozilima ni imati vozacku dozvolu, a kod nas drzavu vode..helem ljekarski pregled lako se dobije a koda te neko i pregleda...
- plucna mahramica
#13 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
helem... nije ljekarski i nece se tako lako rjesavati ovo pitanje (konacno).starii wrote:u bivsoj jugi oni koji su imali određene psihijatrijske dijagnoze nisu mogli upravljati vozilima ni imati vozacku dozvolu, a kod nas drzavu vode..helem ljekarski pregled lako se dobije a koda te neko i pregleda...
-
milojicabrzi
#14 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
heh, nije samo to... U bivsoj Jugi nije bilo tesko biti proglasen nesposobnim za vojsku. Dovoljni su bili ravni tabani, manje tjelesne deformacije ili ostecenja ili cak veca dioptrija, pa da se ne ode.goran16v wrote:Ja sem sjecam iz vremena vojnih obveznika, svi nesto SCH, PTSP, panicni strahovi, psihoze, svi nesto nesposobni, a kad je sranje proslo svi cudom izljeceni,svi zdravi za vozackog.
Medjutim, ljudi su se gurali da idu i da ne budu proglaseni nesposobnim, jer je drzava bila rigorozna, pa se tesko dobijao posao, prema logici-ako si bio nesposoban za vojsku, nisi sposoban ni za ozbiljniji i odgovorniji posao
Mislim da bi se sistemi i evidencije trebali uvezati, pogotovo za psihicke bolesnike. Licno znam par primjera, ljudi koji su lijeceni na psihijatriji po nekoliko mjeseci, a imaju vozacku kao da nikome nije nista...
-
goran16v
#15 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Pa u onoj drzavi, kao i u svakoj normalnoj drzavi isti papir je vazio za sve, ako si nesposoban za SNO za sluzenje vojske, onda si nesposoban i za PIO da budes radno sposoban i obratno, a sve to znaci da si nesposoban za SUP da bi imao VD.milojicabrzi wrote: heh, nije samo to... U bivsoj Jugi nije bilo tesko biti proglasen nesposobnim za vojsku. Dovoljni su bili ravni tabani, manje tjelesne deformacije ili ostecenja ili cak veca dioptrija, pa da se ne ode.
Medjutim, ljudi su se gurali da idu i da ne budu proglaseni nesposobnim, jer je drzava bila rigorozna, pa se tesko dobijao posao, prema logici-ako si bio nesposoban za vojsku, nisi sposoban ni za ozbiljniji i odgovorniji posao![]()
Mislim da bi se sistemi i evidencije trebali uvezati, pogotovo za psihicke bolesnike. Licno znam par primjera, ljudi koji su lijeceni na psihijatriji po nekoliko mjeseci, a imaju vozacku kao da nikome nije nista...
-
Lufter
#16 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Cuo sam za to i dogada se i u nasem gradu.
Moje misljenje je da je to samo jos jedan nacin punjenja budzeta da bi gospoda mogla nastaviti krasti kao i do sada, a jbga kasa se ispraznila pa moraju.
Ajd sve uredu oko pregleda da se ustanovi ko je sposoban za voznju ko nije, to ok.
Ali, da osoba licno snosi troskove zalbe 7km
i da licno snosi troskove ljekarskog pregleda"
je ocito regularno pljackanje naroda, kao i sa promjenom licnih karti, tablica, onih nepotrebnih vinjeta itd...
Sanader je mila majka sta se radi u BiH.
Moje misljenje je da je to samo jos jedan nacin punjenja budzeta da bi gospoda mogla nastaviti krasti kao i do sada, a jbga kasa se ispraznila pa moraju.
Ajd sve uredu oko pregleda da se ustanovi ko je sposoban za voznju ko nije, to ok.
Ali, da osoba licno snosi troskove zalbe 7km
i da licno snosi troskove ljekarskog pregleda"
je ocito regularno pljackanje naroda, kao i sa promjenom licnih karti, tablica, onih nepotrebnih vinjeta itd...
Sanader je mila majka sta se radi u BiH.
-
motorola01
#17 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
U pravu si sto se tice toga. Ako zahtjevaju vanredni pregled, oni ga trebaju platiti...
-
Lufter
#18 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Ma mi ljudi nismo svjesni sta nam ovi rade. Evo bas sinoc sa kolegama poslije posla komentarisemo, nezadovoljstvo naroda je ogromno, na svakom koraku svi se zale, nista nam ne nude i tjeraju nas da odemo iz BiH.
Vise je opste poznata stvar, sasvim javana da za bilo koji posao u BiH treba uletit pare. Evo pouzdano znam da je za posao u elektroprivredi ili slicoj instituciji cifra mita 20 000 KM !!!
Mada ovo nije povezano direktno sa temom, ima veze. Korupcija radi svoje a drzava puni budzete od jadnog naroda sa ovim i slicnim potezima, sramota.
Vise je opste poznata stvar, sasvim javana da za bilo koji posao u BiH treba uletit pare. Evo pouzdano znam da je za posao u elektroprivredi ili slicoj instituciji cifra mita 20 000 KM !!!
Mada ovo nije povezano direktno sa temom, ima veze. Korupcija radi svoje a drzava puni budzete od jadnog naroda sa ovim i slicnim potezima, sramota.
- donsedin
#19 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Ovo je hajd recimo "ok", al ko ti garantuje da ces ostat tu i kad platis, mozda dodje kakav babin sincic i hajmo mali.Lufter wrote:Ma mi ljudi nismo svjesni sta nam ovi rade. Evo bas sinoc sa kolegama poslije posla komentarisemo, nezadovoljstvo naroda je ogromno, na svakom koraku svi se zale, nista nam ne nude i tjeraju nas da odemo iz BiH.
-
zobb
#20 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Nije posteno da se ovako raja ucjenuje,bez obzira na sposobnost.Ako je neko invalid , mora platiti 150 km , pa na vjestacenje ili ima slucaja . odbije mu komisija invalidninu procentualno pa zadrzi vd, da bi ustedili drzavi troskove.Ovo je cista pljacka i otimacina.Znaci sve troskove snosi pojedinac, bez obzira sto drzava trazi procjenu.Ne nude nista,otimaju i otimaju.Makar za mjesecnu da daju ili na neki subvencionirani prevoz ako vec pljackaju i otimaju na ovakav nacin.
- sarajlija_ba
#21 Re: vandredni ljekarki pregled ili oduzimanje vozacke
Prema mišljenju svjetskih stručnjaka (!) PTSP ne utiče na upravljanje autom.
To je stara vijest u svijetu al' eto kod nas nikako da probije medijsku blokadu.
E sad, što se nekom dig'o da iskarinđa bivše borce (da im ga zavuče do jaja) ili da napuni kasu sa po 125 KM po osobi koju će pregledati, ili sa 7 KM po žalbi...to nas ne treba čuditi.
Pazi ovo, traži država da te pregleda i to da ti platiš 125 KM. Pa đe to ima majke ti
Po mom mišljenju ovim su se otvorila vrata za korupciju u Institutu za vještačenje jer će biti podmićivanja da se nekom borcu produži vozačka na 2-3 godine a da se doktorima uleti milja maruna.
I tako, svakih par godina po milja maruna a procjenjuje se da ima oko 800 oboljelih od PTSP-a u Sarajevu.
U Hrvatskoj su borci odjebali državu i rekli da ih ne diraju po ovom pitanju.
Kod nas, pošto imamo 983724589723489578945789375 boračkih udruženja izaći će na proteste oko 0,00000001 % boraca odnosno, ćuna ili preciznije, lijevo jaje od jednog borca da se pobuni.
Danas, ne da ne jedemo zlatnim kašikama nego trebamo biti sretni ako nam dozvole da operemo nečije auto...samo da nas prođe ćejf.
Najbolje je da peremo ova ministarska auta...jer nam možda dozvole i da stisnemo sirenu i zatrubimo kao nekad.
To je stara vijest u svijetu al' eto kod nas nikako da probije medijsku blokadu.
E sad, što se nekom dig'o da iskarinđa bivše borce (da im ga zavuče do jaja) ili da napuni kasu sa po 125 KM po osobi koju će pregledati, ili sa 7 KM po žalbi...to nas ne treba čuditi.
Pazi ovo, traži država da te pregleda i to da ti platiš 125 KM. Pa đe to ima majke ti
Po mom mišljenju ovim su se otvorila vrata za korupciju u Institutu za vještačenje jer će biti podmićivanja da se nekom borcu produži vozačka na 2-3 godine a da se doktorima uleti milja maruna.
I tako, svakih par godina po milja maruna a procjenjuje se da ima oko 800 oboljelih od PTSP-a u Sarajevu.
U Hrvatskoj su borci odjebali državu i rekli da ih ne diraju po ovom pitanju.
Kod nas, pošto imamo 983724589723489578945789375 boračkih udruženja izaći će na proteste oko 0,00000001 % boraca odnosno, ćuna ili preciznije, lijevo jaje od jednog borca da se pobuni.
Danas, ne da ne jedemo zlatnim kašikama nego trebamo biti sretni ako nam dozvole da operemo nečije auto...samo da nas prođe ćejf.
Najbolje je da peremo ova ministarska auta...jer nam možda dozvole i da stisnemo sirenu i zatrubimo kao nekad.
- Hemera
#22 Re: oduzimanje vozacke ili vandredni LJEKARSKI pregled
hzmo wrote:A sta je tu cudno, ljudi psihički obolili dobili penzije i logicno da se treba provjeriti mogu li i dalje posjedovati vozačku dozvolu. Mahom fasovali ptsp i sva ta čudesa.
vjerovatno neki i primaju razne vrste penzija sa raznim dfijagnozama a po vozackim su bez mahane
mislim za koga se utvrdi da je ok,da mu treba refundirati pare za pregled,za koga ne,ne treba