Vanbracna zajednica - pitanje
-
apacariz
#1 Vanbracna zajednica - pitanje
Zdravo!
Moja rodica je šehidska porodica. U ratu je ostala bez muža sa jednim djetetom. Ostvarila je pravo na porodičnu vojnu invalidninu. Prije tri godine je rodila dijete iz zdravstvenih razloga sa drugim čovjekom, sa kojim ne živi. Može li se to okarakterisati kao vanbračna zajednica i može li ostati bez porodične vojne invalidnine? Hvala.
Moja rodica je šehidska porodica. U ratu je ostala bez muža sa jednim djetetom. Ostvarila je pravo na porodičnu vojnu invalidninu. Prije tri godine je rodila dijete iz zdravstvenih razloga sa drugim čovjekom, sa kojim ne živi. Može li se to okarakterisati kao vanbračna zajednica i može li ostati bez porodične vojne invalidnine? Hvala.
Last edited by apacariz on 07/11/2009 15:27, edited 2 times in total.
-
legendo_moja
#2 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Zakon o Obitelji FBiH:
...
Član 3.
Vanbračna zajednica, u smislu ovog Zakona, jeste zajednica života žene i muškarca koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici sa drugom osobom, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.
...
Član 3.
Vanbračna zajednica, u smislu ovog Zakona, jeste zajednica života žene i muškarca koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici sa drugom osobom, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.
-
pjegica
#3 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Nisam sigurna, ali mislim da je vanbračna zajednica kada muškarac i žena žive zajedno, ali službeno nisu u braku. Ako ne žive skupa, onda nisu u zajdnici. Isprevite me ako griješim.
A za vojnu invalidninu bi ti najbolje bilo da potražiš neki zakon o tome pa vidiš kad se gubi a kad ne gubi.
A za vojnu invalidninu bi ti najbolje bilo da potražiš neki zakon o tome pa vidiš kad se gubi a kad ne gubi.
-
pokrenise
#4 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
A zašto bi ostala bez vojne invalidnine? To nešto na fazon onih vehabija u S. Koloniji koji kontrolišu šehidske porodice, odredjuju im šta smiju a šta ne i prijete im čak i da će ostati bez dodijeljenih stanova ukoliko bi one nastavile sa svojim životima i dovele drugog muškarca... Žalosno!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#5 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Upravo.legendo_moja wrote:Zakon o Obitelji FBiH:
...
Član 3.
Mislim da ne postoji osnov da ostane bez invalidnine.
-
rosegirl
#6 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
apacariz wrote:Zdravo!
-
apacariz
#7 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Da, iz zdravstvenih razloga. Bila je bolesna, doktori su joj rekli da mora roditi dijete, ili na operaciju. Ima sve nalaze iz zdravstvenih ustanova.
- bez_ideje
#8 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
a koja je to bolest ,ako smijem da pitam
I mislim da se to ne moze okarakterisat kao vanbracna zajednica
I mislim da se to ne moze okarakterisat kao vanbracna zajednica
-
apacariz
#9 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
U pitanju su "ženske bolesti". Stalna krvarenja. U pitanju je bila maternica.
-
Gospoda Ministarka
#10 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:43, edited 1 time in total.
- bez_ideje
#11 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Sto je najsmjesnije ,ovo nije prvi put da cujem da se radjanje djeteta preporucuje kao lijek za "zenske bolesti"
Jel upalilo bar ?
Jel upalilo bar ?
-
Gospoda Ministarka
#12 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:43, edited 1 time in total.
-
apacariz
#13 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Nadam se da ćete saznati
-
Gospoda Ministarka
#14 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:44, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#15 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
tema nisu "ženske bolesti"
bek tu tema ili ja biti the topic zamandaljiti
bek tu tema ili ja biti the topic zamandaljiti
-
Mr.Who
#16 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
Mislim da ne može.Znam jedan par koji već godinama živi zajedno.Čovjek joj je poginuo '92 i ostalo je dijete iza njega.Ona prima šehidsku penziju, radi (ima plaću oko milje i po) a i tip, koji živi sa njom, radi i prima oko milje plaću.Tako da mislim da joj ne mogu ništa po pitanju toga.Zdravo!
-
gaius
#17 Re: Vanbracna zajednica - pitanje
za vanbračnu zajednicu je konstitutivan element faktička zajednica života.. ako je samo rodila dijete, a ne žive skupa, onda nije riječ o vanbračnoj zajednici.. to s druge strane znači da nema ni nasljeđivanja..