Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
BANJALUKARAIFAISEN

#1 Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by BANJALUKARAIFAISEN »

U vanbracnoj sam zajednici sa zenom koja ima djecu iz prvog braka a ja dijete iz prvog braka .
Imamo zajednicko dijete rodjeno u toj zajednici.
Trenutno smo u veoma losim odnosima i prinudjen sam bio da sa svojim djetetom i zajednickim djetetom da izadjem iz kuce, koju sam sagradio prije odluke da zivimo zajedno, zbog stalnih razmirica i da djeca ne trpe.
Sta je moj problem
Zeli bih da je iselim iz kuce, sto ona naravno odbija, a neznam kako i da li postoji nacin da se to uradi, naravno ono sto je unijela u tu kucu mi ne trba, neka nosi sa sobom.
Ringhio

#2 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by Ringhio »

Igrajte remija u ispadanje...iz kuce.

Valjda znas igrat remija jbg ti.
insomnia78

#3 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by insomnia78 »

Ringhio wrote:Igrajte remija u ispadanje...iz kuce.

Valjda znas igrat remija jbg ti.
:D
BANJALUKARAIFAISEN

#4 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

PreLetach wrote:Na kome je kuca ?
na moje ime
betametazon

#5 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by betametazon »

mislim da je bitno koliko ste vremena proveli u vanvracnoj zajednici tj. nakon koliko se ona po zakonu smatra zvanicnom zajednicom (iskreno, ne znam ni cime se to dokazuje, vjerovatno svjedoci ili tako nesto...). A ako si kucu sagradio prije tog vremena onda ona nema s njom nista...ali ja sam pravni laik pa moje misljenje nije bas relevantno... :)
nightvision

#6 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by nightvision »

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf

Ne znam da li je bilo izmjena i/ili dopuna zakona u skorije vrijeme, to bi pravnici mogli reci, ali tu svakako sve lijepo pise kako se tretira vanbracna zajednica.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by Truba »

meni nije jasno zašto bi zakon tretirao vanbračnu zajednicu kad ljudi očito ne žele ništa potpisivati

fakat to ne kontam
zar je bitno ???
obično vele to je samo papir, još nije vrijeme i tako to...

to dobro koriste one kurvice manekenke kad se prikače debilima nogometašima
i moderne curice i momci
stoga ne znam ni što im treba zakon kad su sasma moderni i civilizirani za razliku od konzervi i tradicionalista :D

kaže nije se udavala a živjela s trojicom frajka :lol:
BANJALUKARAIFAISEN

#8 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Black swan wrote:meni nije jasno zašto bi zakon tretirao vanbračnu zajednicu kad ljudi očito ne žele ništa potpisivati

fakat to ne kontam
zar je bitno ???

i moderne curice i momci
stoga ne znam ni što im treba zakon kad su sasma moderni i civilizirani za razliku od konzervi i tradicionalista :D

Obadvoje smo iza sebe imali propale brakove, pa smo, na osnovu stecenog iskustva se dogovorili da zivimo zajedno bez potpisivanja ikakvih papira koji kada stvari krenu lose samo dodatno komplikuju (bar sam tako mislio u tom trenutku), dok nisu dosli problemi koji su iz mjeseca u mjesec postajali sve veci i veci i dok nije doslo do intrvencije suda.
Tek sad imam uvid u materiju vanbracne zajednice, koja u Bosni je samo pravni termin a prava za obe strane u zajednici u magli. Sve sto krenes da pokusas da se izboris za svoja prava udaras u zid neiformisanosti i niko od pravnih subjekata ne daje ti uvid sta dalje da radis i kako da zadrzis ono sto tebi pripada i sto si se sam namucio da to stvoris i obezbjedis.
Zato sam i postavio ovaj post da vidim ima li ko vise iskustava po ovom pitanju, ili ako je vec prosao kroz sve ovo pa da mi da savjet kako i sta da radim i kako da rijesim ovu muku na najbolji moguci nacin.
Tako da ovaj papir koji nije "potpisan" najvise odgovara licemernim i bezobraznim osobama koje koriste da prisvoje nesto sto po njima ne pripada i sto ni na koji nacin nisu ucestvovali u izgradnji istog.
Ne daj boze da samovoljno izbacis stvari doticnoj i kazes svako na svoju stranu, to se vec unaprijed zna, nikako ne dolazi u obzir.
Ali gdje su moja prava kao vlasnika???
colt

#9 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by colt »

BANJALUKARAIFAISEN wrote:
Black swan wrote:meni nije jasno zašto bi zakon tretirao vanbračnu zajednicu kad ljudi očito ne žele ništa potpisivati

fakat to ne kontam
zar je bitno ???

i moderne curice i momci

Obadvoje smo iza sebe imali propale brakove, pa smo, na osnovu stecenog iskustva se dogovorili da zivimo zajedno bez potpisivanja ikakvih papira koji kada stvari krenu lose samo dodatno komplikuju (bar sam tako mislio u tom trenutku), dok nisu dosli problemi koji su iz mjeseca u mjesec postajali sve veci i veci i dok nije doslo do intrvencije suda.
Tek sad imam uvid u materiju vanbracne zajednice, koja u Bosni je samo pravni termin a prava za obe strane u zajednici u magli. Sve sto krenes da pokusas da se izboris za svoja prava udaras u zid neiformisanosti i niko od pravnih subjekata ne daje ti uvid sta dalje da radis i kako da zadrzis ono sto tebi pripada i sto si se sam namucio da to stvoris i obezbjedis.
Zato sam i postavio ovaj post da vidim ima li ko vise iskustava po ovom pitanju, ili ako je vec prosao kroz sve ovo pa da mi da savjet kako i sta da radim i kako da rijesim ovu muku na najbolji moguci nacin.
Tako da ovaj papir koji nije "potpisan" najvise odgovara licemernim i bezobraznim osobama koje koriste da prisvoje nesto sto po njima ne pripada i sto ni na koji nacin nisu ucestvovali u izgradnji istog.
Ne daj boze da samovoljno izbacis stvari doticnoj i kazes svako na svoju stranu, to se vec unaprijed zna, nikako ne dolazi u obzir.
Kad za brakove postoji pravilo, kako, šta, ne vjerujem da oni vanbračni imaju veća prava odnosno u "najboljem slučaju" imaju ista prava. S obzirom da se braku dijeli samo ono što je stečeno, a ne zatečeno, onda u vanbračnom može biti samo isti slučaj. S obzirom da je žena došla u već izgrađeni objekat koji je ranije bio tvoj, nema šanse da može prisvojiti . .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by Truba »

BANJALUKARAIFAISEN wrote: Obadvoje smo iza sebe imali propale brakove, pa smo, na osnovu stecenog iskustva se dogovorili da zivimo zajedno bez potpisivanja ikakvih papira koji kada stvari krenu lose samo dodatno komplikuju (bar sam tako mislio u tom trenutku), dok nisu dosli problemi koji su iz mjeseca u mjesec postajali sve veci i veci i dok nije doslo do intrvencije suda.
nisam ja ništa direktno tebi pisao nego se općenito pitam
zašto zakon štiti ljude koji nisu htjeli potpisati "samo jedan papir" kako to vole reći
pa ljudi se nisu htjeli petljati u zakon da ne bi bilo komplikacija i sad odjednom nakon 3 godine kao automatski zakon počinje važiti fakat ne kontam

to je za njih papir... to je zastarjela isntitucija za konzervativce oni su moderni...
melbaa

#11 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by melbaa »

http://www.slobodnaevropa.org/content/v ... 70356.html

evo imamo novi zakon.... najbolje ti je da odes do advokata pa ce ti on reci sta i kako... da mi ovdje ne nagadjamo....
melbaa

#12 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by melbaa »

melbaa wrote:http://www.slobodnaevropa.org/content/v ... 70356.html

evo imamo novi zakon.... najbolje ti je da odes do advokata pa ce ti on reci sta i kako... da mi ovdje ne nagadjamo....
ono sto sam htjela reci:imamo novi zakon i treba u njemu vidjeti sta i kako je regulisano. iz ovog clanka mozemo vidjeti da su vanbracni partneri izjadnaceni u nasljedjivanju..... znaci nije ono sto tebe interesuje. imas dobrih advokata koji se bave porodicnim pravom....
LieToMe

#13 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by LieToMe »

Ama nema tu neke filozofije :roll: vanbracna zajednica "u nas" je uredjena porodicnim zakonom federacije bih isto kao i bracna (znaci svi segmenti, djeca, izdrzavanje vanbracnog partnera i podjela imovine - ono sto postavljaca teme najvise zanima)

Znaci, imovina koju su vanbracni partneri stekli radom u vanbracnoj zajednici smatra se njihovom vanbracnom stecevinom i na takvu imovinu primjenjuju se i sva pravila koja se odnose i na bracnu stecevinu.

sad mu treba samo pojasniti bracnu stecevinu :mrgreen:

Član 250.
Bračni partneri mogu imati bračnu stečevinu i posebnu imovinu.
a) Bračna stečevina
Član 251.
(1) Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine.
(2) Pokloni trećih osoba učinjeni za vrijeme trajanja bračne zajednice (u novcu, stvarima, pružanju pomoći radom i sl.) ulaze u bračnu stečevinu, bez obzira na to koji ih je bračni partner primio, ukoliko drukčije ne proizlazi iz namjene poklona ili se iz okolnosti u momentu davanja poklona može zaključiti da je poklonodavalac želio učiniti poklon samo jednom od bračnih partnera.
(3) Dobitak od igara na sreću je bračna stečevina.
(4) Prihodi od intelektualnog vlasništva ostvareni za vrijeme trajanja bračne zajednice su bračna stečevina.

c) Posebna imovina
Član 254.
(1) Imovina koju bračni partner ima u času sklapanja braka ostaje njegova posebna imovina.
(2) Posebna je i imovina koju za vrijeme trajanja bračne zajednice jedan bračni partner stekne po pravnom osnovu drukčijem od navedenog u članu 251. ovog Zakona.
BANJALUKARAIFAISEN

#14 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

LieToMe wrote:Ama nema tu neke filozofije :roll: vanbracna zajednica "u nas" je uredjena porodicnim zakonom federacije bih isto kao i bracna (znaci svi segmenti, djeca, izdrzavanje vanbracnog partnera i podjela imovine - ono sto postavljaca teme najvise zanima)

Znaci, imovina koju su vanbracni partneri stekli radom u vanbracnoj zajednici smatra se njihovom vanbracnom stecevinom i na takvu imovinu primjenjuju se i sva pravila koja se odnose i na bracnu stecevinu.

sad mu treba samo pojasniti bracnu stecevinu :mrgreen:

Član 250.
Bračni partneri mogu imati bračnu stečevinu i posebnu imovinu.
a) Bračna stečevina
Član 251.
(1) Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine.
(2) Pokloni trećih osoba učinjeni za vrijeme trajanja bračne zajednice (u novcu, stvarima, pružanju pomoći radom i sl.) ulaze u bračnu stečevinu, bez obzira na to koji ih je bračni partner primio, ukoliko drukčije ne proizlazi iz namjene poklona ili se iz okolnosti u momentu davanja poklona može zaključiti da je poklonodavalac želio učiniti poklon samo jednom od bračnih partnera.
(3) Dobitak od igara na sreću je bračna stečevina.
(4) Prihodi od intelektualnog vlasništva ostvareni za vrijeme trajanja bračne zajednice su bračna stečevina.

c) Posebna imovina
Član 254.
(1) Imovina koju bračni partner ima u času sklapanja braka ostaje njegova posebna imovina.
(2) Posebna je i imovina koju za vrijeme trajanja bračne zajednice jedan bračni partner stekne po pravnom osnovu drukčijem od navedenog u članu 251. ovog Zakona.
Jos jedno pitanje
kako kod vanbracne zajednice ustanoviti kada je bio period upoznavanja a kad se vodi datum uspostave vanbracne zajednice. Dakle, pojednostavljeno od kog trenutka se smatra da su ljudili stupili u vanbracnu zajednicu, da li je to trenutak useljavanja u neciji objekat ili nesto drugo, neko svjedocenje ili sl. Kod klasicnog braka to je famozno potpisivanje papira ali ovdje ne vidim termin koji objasnjava odnosno ozvanicava nastanak vanbracne zajednice, mozda rodjenje djeteta, jer ima ljudi koji zive zajedno kao podstanari a onda se upoznaju i rijese da zive zajedno nakon nekog perioda. Mislim, stvarno koji je to datum koji oznacava pocetak zaednickog zivota odnosno vanbracne zajednice. To zakonodavac nije definisao ili jeste?
korisnik.1

#15 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by korisnik.1 »

To se utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju posebno. Najčešće se počinje od mjesta prebivališta, dakle kad ste prijavili zajedničko mjesto prebivališta odnosno zaj. adresa boravišta, a uzimaju se u obzir sve činjenice, znači sve što bi moglo poslužiti kao dokaz može se prihvatiti, svjedočenja trećih osoba, i pisma i sms-ovi i sl.
U suštini ti nećeš imati nikakvih problema, jer si ti svoju kuću napravio prije stupanja u vanbračnu zajednicu, to je tvoja posebna stečevina. Dakle i da si se oženio sa njom, ona nema pravo na tu tvoju kuću, naravno, kuća mora biti UKNJIŽENA NA TEBE prije stupanja u brak/vanbračnu zajednicu.
Drinski

#16 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by Drinski »

ma kako bi se otklonile sumnje i sporovi, dio pravne zajednice smatra da treba regulisati vanbr.zajednicu, uvođenjem registr.partnerstva. to je dobro. e sada kako ce i pored tog instituta opet biti vanbr.zajednice /ljudi nece da se registruju/ to bi trebalo po meni smatratri obicnim svaleranjem.
MJAU - da

#17 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by MJAU - da »

Black swan wrote:
BANJALUKARAIFAISEN wrote: Obadvoje smo iza sebe imali propale brakove, pa smo, na osnovu stecenog iskustva se dogovorili da zivimo zajedno bez potpisivanja ikakvih papira koji kada stvari krenu lose samo dodatno komplikuju (bar sam tako mislio u tom trenutku), dok nisu dosli problemi koji su iz mjeseca u mjesec postajali sve veci i veci i dok nije doslo do intrvencije suda.
nisam ja ništa direktno tebi pisao nego se općenito pitam
zašto zakon štiti ljude koji nisu htjeli potpisati "samo jedan papir" kako to vole reći
pa ljudi se nisu htjeli petljati u zakon da ne bi bilo komplikacija i sad odjednom nakon 3 godine kao automatski zakon počinje važiti fakat ne kontam

to je za njih papir... to je zastarjela isntitucija za konzervativce oni su moderni...
Ti kao da imaš predrasude? Dobro si napisao. Rastaju se upravo takvi koji misle da je takav način života "moderan" i ništa drugo. Ja 10 godina živim u kako je zovu vanbračna zajednica i i dalje mislim da je to ispravan način života i ne mogu zamisliti da mi tamo neko čita prava i obaveze u mom PRIVATNOM životu.
MJAU - da

#18 Re: Vanbracna zajednica i raskidanje iste

Post by MJAU - da »

BANJALUKARAIFAISEN wrote:U vanbracnoj sam zajednici sa zenom koja ima djecu iz prvog braka a ja dijete iz prvog braka .
Imamo zajednicko dijete rodjeno u toj zajednici.
Trenutno smo u veoma losim odnosima i prinudjen sam bio da sa svojim djetetom i zajednickim djetetom da izadjem iz kuce, koju sam sagradio prije odluke da zivimo zajedno, zbog stalnih razmirica i da djeca ne trpe.
Sta je moj problem
Zeli bih da je iselim iz kuce, sto ona naravno odbija, a neznam kako i da li postoji nacin da se to uradi, naravno ono sto je unijela u tu kucu mi ne trba, neka nosi sa sobom.
Imali ste propale brakove pa ste "eksperimentisali" sa vanbračnom zajednicom, kao bajagi da vas ne bi zadesila ranija sudbina.
Pprocjeni sam je li to da ne kažem pametno, da se ne uvrijediš, ali zrelo imalo. Prihvati se odgovornosti i ne može ti niko uzeti to što si stekao ranije, ne brini se. Ali, to što ste napravili u "zajednici" morate ispoštovati najviše.
Post Reply