Valtera su ubili nasi!
-
the the
#1 Valtera su ubili nasi!
U proslom se sistemu dogadjalo da se nekoj licnosti pravi na desetine spomenika, ali da je malo koji od njih zaista adekvatan. Tako je sagradjeno ko zna koliko spomenika Vladimiru Pericu Valteru, a da se nije mislilo o tome koliko oni zaista vrijede. Mozda su pravili tolike spomenike zbog toga sto su htjeli prikriti da su ga nasi ubili, jer je premnogo znao. Ja sam se svojevremeno bavila time i onda mi je poruceno da "ne cackam". On je bio velika licnost, znacajna za historiju ovog grada.
Dr. Vesna Museta-Asceric strucni saradnik Kantonalnog zavoda za zastitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijedja; BH DANI 114, 1999
Any coments? Iznenadjeni? Da li je neko znao za ovo?
Dr. Vesna Museta-Asceric strucni saradnik Kantonalnog zavoda za zastitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijedja; BH DANI 114, 1999
Any coments? Iznenadjeni? Da li je neko znao za ovo?
-
vesela
#4 Re: Valtera su ubili nasi!
nije jedini slucaj!...svaki sistem na ovaj nacin prikriva cinjenice, cesto od istorijskog znacaja...Prenj ti je dao dobar prijedlogthe the wrote: zbog toga sto su htjeli prikriti da su ga nasi ubili, jer je premnogo znao
-
Prenj
Samo naprijed, mnogobrojno clanstvo SDA ceka ko zapeta puska; to sto su bili ravnodusni kada se desio atentat na Sefera, ne znaci da se nece zainteresovati za Valtera.the the wrote:ne bi vjerovao da razmisljam o tom...samo bi mi tiraz bio vjerovatno manji od Danovih 50 miliona. i tu se lomim najvise
-
King Kikapu
znaci da bi i seferu dizali spomenike da im je poslo za rukom da ga skinu
- Fair Life
Za jedno pedesetak godina ce se znati, mada se sad pravimo blesavi, da su "nasi" koknuli Ljubijankica, kumovali rahmetli Turalicu... pokusali Chuperka, Sefera i... ma znas ti the the sve.Prenj wrote:Samo naprijed, mnogobrojno clanstvo SDA ceka ko zapeta puska; to sto su bili ravnodusni kada se desio atentat na Sefera, ne znaci da se nece zainteresovati za Valtera.the the wrote:ne bi vjerovao da razmisljam o tom...samo bi mi tiraz bio vjerovatno manji od Danovih 50 miliona. i tu se lomim najvise
-
Harrys
Da ti ne spadas u novoklepace istorije pa ti je Hitlerova SS-divizija bila "nasa".Tonny wrote:Kako nisu , pa i JNA je bila nasa...Harrys wrote:Mene bi vise interesovalo sta se misli pod ovo "nasi".
Citajuci "pisanja" nekih novoklepaca istorije,partizani kao da nisu bili nasi.
-
the the
Ma neznam, pomješao si me sa nekimFair Life wrote:Za jedno pedesetak godina ce se znati, mada se sad pravimo blesavi, da su "nasi" koknuli Ljubijankica, kumovali rahmetli Turalicu... pokusali Chuperka, Sefera i... ma znas ti the the sve.Prenj wrote:Samo naprijed, mnogobrojno clanstvo SDA ceka ko zapeta puska; to sto su bili ravnodusni kada se desio atentat na Sefera, ne znaci da se nece zainteresovati za Valtera.the the wrote:ne bi vjerovao da razmisljam o tom...samo bi mi tiraz bio vjerovatno manji od Danovih 50 miliona. i tu se lomim najvise
lista je i predugačka, neznam koliko je komandatata iz '92 ostalo zivih u Sarajevu, mozemo nabrajati mrtve bilo bi toga i previše.
Kad dr. Vesna Mušeta kaže naši vjerovatno misli Valterovi tj. komunisti ili partizani. Mi još uvijek slijedimo antifašističku ideju i pozicioniramo BiH kao zemlju pobjednicu nad fašizmom.
A pošto sam ja dio generacije koja je odrasla uz njegovu poznatu Odbranu Sarajeva 41-45 rado se svrstavam u grupu Valterovih.
- manijak1
Mora da je imao neke veze s Trockim
ili pak s Pekom Dapčevićem
helem bilo kako bilo ta je priča ubačena od buržoasko kontrarevolucionarnih "elemenata"
i "neprijateljskih špijuna"
i Zapada i Istoka
ali kad si već pokrenula temu onda iščačkaj do kraja ili se poklopi u haosu mahalaških priča
.
Ko je onda po tebi uklonio Johna Kennedy-a
( Osamin dedo ?
)
Ko je onda po tebi uklonio Johna Kennedy-a
-
the the
@Vesela. @Prenj. @manijak1:
Onda gledaj lafčino-ovo nije moj brainchild vec Dr Vesne Mušeta Aščerić. Dakle i pored vaše dobre sugestije i moje želje da postanem slavan(muški rod @manijak1), pravo prvenstva ima dr. Mušeta.
Mene fascinira činjenica da je prikrivanje nedjela uzrok stvaranja legende a ne stvaran doprinos čuvenog ilegalca. Da ga je kojim slučajem stvarno ubio neprijateljski minobacač kako tvrde službeni izvori jel to nikad ništa ne bi bilo od legende?
I to od kakve. Čitav jedan prostor je bio "zaražen" segmentima iz filma, ljudi su napamet znali cijele dijaloge, identifikacija Sarajlija je bila bazirana na ovom filmu. Ideja o neuništivom ilegalcu nas je sviju hranila, bio nam je ko najbolji jaran, odmah poslije Tita, nesebični drugovi koji su mu slijepo vjerovali....Legenda pretvorena u film, čist fikcija, naravno.
Medjutim elementi stvarnog dogadjaja su postojali, život ilegalca u Sarajevu nije bio lak nikako,ali to u tom filmu nismo mogli ni vidjeti ni osjetiti tu atmosferu. Ono što je fascinantno je da iako to nije bio cilj, to je dovelo do masovne adiction to Valter. Pojedinci i dan danas gledaju Valtera.
Članak sa početka posta je objavljen prije 7 godina. Nikakav odjek nije imao u javnosti. I dan danas legenda nepromijenjena živi.
Mene interesuje da li posjetioci ovog foruma znaju za ovo, i njihovi komentari na ovaj paradoks.
Dobronamjerne sugestije tipa napisi knjigu, ili eventualno legendo snimi novi Valter iako simpatični nisu dobro došli na ovom postu.
Onda gledaj lafčino-ovo nije moj brainchild vec Dr Vesne Mušeta Aščerić. Dakle i pored vaše dobre sugestije i moje želje da postanem slavan(muški rod @manijak1), pravo prvenstva ima dr. Mušeta.
Mene fascinira činjenica da je prikrivanje nedjela uzrok stvaranja legende a ne stvaran doprinos čuvenog ilegalca. Da ga je kojim slučajem stvarno ubio neprijateljski minobacač kako tvrde službeni izvori jel to nikad ništa ne bi bilo od legende?
I to od kakve. Čitav jedan prostor je bio "zaražen" segmentima iz filma, ljudi su napamet znali cijele dijaloge, identifikacija Sarajlija je bila bazirana na ovom filmu. Ideja o neuništivom ilegalcu nas je sviju hranila, bio nam je ko najbolji jaran, odmah poslije Tita, nesebični drugovi koji su mu slijepo vjerovali....Legenda pretvorena u film, čist fikcija, naravno.
Medjutim elementi stvarnog dogadjaja su postojali, život ilegalca u Sarajevu nije bio lak nikako,ali to u tom filmu nismo mogli ni vidjeti ni osjetiti tu atmosferu. Ono što je fascinantno je da iako to nije bio cilj, to je dovelo do masovne adiction to Valter. Pojedinci i dan danas gledaju Valtera.
Članak sa početka posta je objavljen prije 7 godina. Nikakav odjek nije imao u javnosti. I dan danas legenda nepromijenjena živi.
Mene interesuje da li posjetioci ovog foruma znaju za ovo, i njihovi komentari na ovaj paradoks.
Dobronamjerne sugestije tipa napisi knjigu, ili eventualno legendo snimi novi Valter iako simpatični nisu dobro došli na ovom postu.
Last edited by the the on 05/06/2006 10:31, edited 2 times in total.
- manijak1
Opet masoni ?Mene fascinira činjenica da je prikrivanje nedjela uzrok stvaranja legende
-
the the
@Prenj
U Zadnjoj SB Bata Živojinović priča da ga kinezi vole samo tako. Izgleda da hoće da mu dignu spomenik, ako već i nisu, kao on je Valter. A čovjek je samo glumio hrabrog ilegalca...i još ideološki bio na suprotnoj strani cijelo vrijeme rata kod nas...zar nije apsurd. A onda mi pade na pamet da je neka gospođa u Danima bir-vaktile dala izjavu da je Valter ubijen od strane naših jer je previše znao. Odem, nadjem postiram....
Svijet činjenica nisam oformio, komentarišem nastanak legende i značaj iste za ovo okruženje, postavlajući u relaciju sa rečenicom izgovorenom u jednom ozbiljnom javnom glasilu od strane ozbiljnog autoriteta na tom polju.
A ti, meščini da si malo ovo prelično shvatio. Možda da ove linije pošalješ na PM ili da odeš na neki chat, da nadješ druga za raspravu o svemu i ničemu?
U Zadnjoj SB Bata Živojinović priča da ga kinezi vole samo tako. Izgleda da hoće da mu dignu spomenik, ako već i nisu, kao on je Valter. A čovjek je samo glumio hrabrog ilegalca...i još ideološki bio na suprotnoj strani cijelo vrijeme rata kod nas...zar nije apsurd. A onda mi pade na pamet da je neka gospođa u Danima bir-vaktile dala izjavu da je Valter ubijen od strane naših jer je previše znao. Odem, nadjem postiram....
Svijet činjenica nisam oformio, komentarišem nastanak legende i značaj iste za ovo okruženje, postavlajući u relaciju sa rečenicom izgovorenom u jednom ozbiljnom javnom glasilu od strane ozbiljnog autoriteta na tom polju.
A ti, meščini da si malo ovo prelično shvatio. Možda da ove linije pošalješ na PM ili da odeš na neki chat, da nadješ druga za raspravu o svemu i ničemu?
-
the the
Ovo je staro 7 godina BH DANI 1999The_Fluid wrote:o tome se pricalo jos krajem sedamdesetih, no nikada niko nista nije uspio dokazati ili naci zivog svjedoka ili pisani trag da takvo sto se i desilo, a i svakih sedam osam godina neko ponovo da slicnu izjavu
- manijak1
Ma što je to što je previše znao ? Koalicija partizana i okupatora, možda ? Da Tito nije bio Tito već da je bio negov dvojnik koji je postavljen od strane Kominterne ( kao pravi Tito je zaginuo neđe u Španiji ) pa opet i pored toga je rekao Ne Staljinu ? .Ima li te priče iđe na mapi
Ili je predvidio da će Ranković ozvučiti svaku ćenifu na Dedinju ?
-
the the
Nemam pojma šta je to što je on mogao znati a da je bilo opasno po njega. Gospođa s početka teskta koja je pokušala da rasvijetli događaje je bila upozorena da ne ide dalje u tom pokušaju tako da neznamo šta je konkretno bilo to "previše". Kolokvijalno se kaže previše znao, jer postaje previše kad ugrožena strana više ne može da trpi toliko znanje.manijak1 wrote:Ma što je to što je previše znao ? Koalicija partizana i okupatora, možda ? Da Tito nije bio Tito već da je bio negov dvojnik koji je postavljen od strane Kominterne ( kao pravi Tito je zaginuo neđe u Španiji ) pa opet i pored toga je rekao Ne Staljinu ? .Ima li te priče iđe na mapi![]()
![]()
![]()