Valter komanduje Kinezima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...
Post Reply
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Valter komanduje Kinezima

Post by valterbranisarajevo » 30/07/2007 22:35

Valter komanduje Kinezima

M. MIRKOVIĆ, 30. jul 2007

Dok u Kini čak dvadeset scenarista ubrzano smišlja dogodovštine
harizmatičnog Valtera - ikone nebrojenih Kineza svih generacija, Velimir-Bata Živojinović u Srbiji privodi kraju pripreme za snimanje televizijske serije "Valter brani Sarajevo". Osim što je, po ugovoru koji je potpisao sa kineskim
producentima, zadužen za izbor kompletne glumačke i autorske ekipe, nekadašnji Valter će se pojaviti samo u ulozi naratora na početku svake epizode. Po želji ogromnog broja kineskih gledalaca, koji su se u anketi sprovedenoj preko svih sredstava javnog informisanja svi do jednog izjasnili za snimanje serije o kultnom Valteru, nastaće 35 epizoda od po 45 minuta. Finansijer je jedan bogataš dok je Bata sa naše strane angažovao filmsku radnu zajednicu "Viktorija" zbog velikog iskustva ove kuće sa koprodukcijama. Autorska prava već su otkupljena od porodica reditelja Hajrudina Krvavca i scenariste Đorđa Lebovića, a snimanje bi trebalo da počne čim scenaristi, kojima bi se po Batinoj želji pridružili i naši Gordan Mihić i Predrag Perišić, završe posao - najverovatnije
krajem godine. Režija serije će biti poverena Radivoju-Raši Andriću, a kineska strana zahteva da bude angažovan i jedan njihov reditelj, mada Bati nije baš najjasnije "šta bi on tu mogao da uradi i doprinese, ali neka im, kad već snimamo za njihove pare". Scenograf je Mile Jeremić, "jedini preživeli iz autorske ekipe filma".
- Jedini od svih glumaca iz filma koji može da se pojavi i u seriji, i to u istoj ulozi, jeste Rade Marković, koji je svojevrstan fenomen jer uopšte ne stari - kaže Velimir Živojinović. - Inače, likovi neće uopšte ličiti na one iz filma, a kao i u svakom dobrom filmu, i ovde postoje tri pozitivna lika i tri negativca. Valtera će igrati Nikola Kojo - on je sjajan glumac, ima harizmu, a i dosta je smršao, a "dobri" su i Milorad Mandić Manda i Marko Jeremić, dok nemačke oficire igraju Zoran Cvijanović, Bogoljub Mitić i Dragan Petrović, a lažnog Valtera Dragan Bjelogrlić. Tu su i Alek Rodić, Branka Katić, u nekadašnjoj ulozi Nede Spasojević, i Miljana Kravić. Svi glumci su prihvatili moju ponudu sa oduševljenjem, nisam razgovarao još jedino sa Brankom Katić.
REJTING
BATA kaže da je poslednjih godina u Kini malo opao rejting "Valtera", jednog od najgledanijih filmova svih vremena koji su Kinezi decenijama gledali svake Nove godine u ponoć, te da su sada tamo najgledanije srpske komedije, recimo u režiji Milana Jelića ("Moj tata na određeno vreme" iz 1982. godine), a to objašnjava time što im je blizak srpski humor. Upravo zato naš glumac je predložio Kinezima i snimanje humorističke serije u zajedničkoj produkciji, što je prihvaćeno.


TEMPO
- NEMOGUĆE je snimiti epizodu za tri dana, kao što planiraju kineski
producenti, ili to ide na uštrb kvaliteta - tvrdi Bata. - Oni tvrde da je to normalno, ukoliko se bude radilo po 15 do 18 sati dnevno, a ja kažem: "Da, dobro, a onda ovi što su radili 18 sati mogu pravo u grobnicu". Međutim, sve zavisi, jer kakav je naš narod, ako mu dobro platiš - radiće i 24 sata dnevno, pa onda Kinezi neće moći da izdrže.

Večernje novosti


Kada sam prvi put čuo za ovo mislio sam da od toga neće biti ništa. Međutim - drugovi Kinezi bi trebali skontati da je ovaj film neraskidivo vezan za Sarajevo. Kojem gradu će biti u Živojinovićevoj viziji upućeno Das ist Walter?

Totalno bez veze :(


Post Reply