Jedino GP-Racing gume drze grip do ugla od 55 stepeni:

ma voznjom po normalnim cestama ga vala nikad ovoliko povaliti necesBrzaner wrote:Jest da je stvar treninga, ali ipak...
valjanje, odnosno povaljivanje motora je jako lagan zadatak prilikom voznje, dovoljno je stisnuti ga koljenima/nogama i ostalo samo dodje, tijelo prati putanju i nagib motora, naravno ne mozes biti krut pri tome, a poslije dolazi spustanje nize i nizeterapija wrote:90% sarajevskih "nazovi bikera" gologlavih u bermudama i papucama na preskupim makinjama svo svoje junastvo svode na turiranje i shaltanje od semafora do semafora.
Hajde neka se jedan od njih pohvali izderanim protekrima na koljenima ili laktovima.
Tada mu skidam kapu.
Jeste, ali na motoru koji je dizajniran za to.Yamahalac wrote:valjanje, odnosno povaljivanje motora je jako lagan zadatak prilikom voznje, dovoljno je stisnuti ga koljenima/nogama i ostalo samo dodje, tijelo prati putanju i nagib motora, naravno ne mozes biti krut pri tome, a poslije dolazi spustanje nize i nizeterapija wrote:90% sarajevskih "nazovi bikera" gologlavih u bermudama i papucama na preskupim makinjama svo svoje junastvo svode na turiranje i shaltanje od semafora do semafora.
Hajde neka se jedan od njih pohvali izderanim protekrima na koljenima ili laktovima.
Tada mu skidam kapu.
a za te tzv. "trkace" postoji prirodna selekcija

pa mislio sam da se to podrazumjevaDaysleepeR wrote:Jeste, ali na motoru koji je dizajniran za to.Yamahalac wrote:valjanje, odnosno povaljivanje motora je jako lagan zadatak prilikom voznje, dovoljno je stisnuti ga koljenima/nogama i ostalo samo dodje, tijelo prati putanju i nagib motora, naravno ne mozes biti krut pri tome, a poslije dolazi spustanje nize i nizeterapija wrote:90% sarajevskih "nazovi bikera" gologlavih u bermudama i papucama na preskupim makinjama svo svoje junastvo svode na turiranje i shaltanje od semafora do semafora.
Tada mu skidam kapu.
Dok na motorima koji nisu dizajnirani za navedenu operaciju, to bas i nije lako, te treba takvim ljudima skinuti kapu.
Evo ga nemože dalje
haha prirodna selekcijaYamahalac wrote:...
valjanje, odnosno povaljivanje motora je jako lagan zadatak prilikom voznje, dovoljno je stisnuti ga koljenima/nogama i ostalo samo dodje, tijelo prati putanju i nagib motora, naravno ne mozes biti krut pri tome, a poslije dolazi spustanje nize i nize
takodjer jako dobra stvar kod voznje u krivini je countersteeringterapija wrote:haha prirodna selekcijaYamahalac wrote:...
valjanje, odnosno povaljivanje motora je jako lagan zadatak prilikom voznje, dovoljno je stisnuti ga koljenima/nogama i ostalo samo dodje, tijelo prati putanju i nagib motora, naravno ne mozes biti krut pri tome, a poslije dolazi spustanje nize i nize
a za te tzv. "trkace" postoji prirodna selekcijaova ti je dobra.
Btw. nikada nisam vozio nista jace od skutera, tako da zapravo nemam pojma.
Ali gledao sam kako je Rossi u nekoj svojoj "skolskoj" emisiji objasnjavao naginjanje motora u krivini. Navodno je fol, da se tijelo i dupe prebaci pretezno na unutrasnju stranu. Izbacis unutrasnje koljeno sto dalje radi bolje kontrole. Pri tome se na motoru drzis vanjskom nogom tj. potkoljenicom a i centrifugalne sile pomazu da ne skliznes...
Samim ovim prebacivanjem tijela prema unutrasnjosti krivine, nema potrebe da se motor naginje opasno nisko da bi vozac dosao koljenom do asfalta, a i teziste je bolje rasporedjeno da se u krivinu udje sa vecom brzinom.
To se moze vidjeti i na fotografiji br.2 koju je postao Brzaner
Nisam mogao na brzinu da nađem sliku gdje se papa vuče po asfaltu tzv. "dragging", ali razumijemo seYamahalac wrote: pa mislio sam da se to podrazumjeva
ja sam v-maxa spustao do momenta dok mu ne pocne strugati nogara, ali nije mi to bila jedna od najpametnijih stvari u zivotu
:D
a da sam imao sad viska para pa da mu nabacim 17ke vec bi to bila druga prica
apsolutno se slazemDaysleepeR wrote:Nisam mogao na brzinu da nađem sliku gdje se papa vuče po asfaltu tzv. "dragging", ali razumijemo seYamahalac wrote: pa mislio sam da se to podrazumjeva
ja sam v-maxa spustao do momenta dok mu ne pocne strugati nogara, ali nije mi to bila jedna od najpametnijih stvari u zivotu
:D
a da sam imao sad viska para pa da mu nabacim 17ke vec bi to bila druga prica
Najdraže mi je vidjeti kad neko povali mrcinu od 500 kg do maksimuma i to desna pa lijeva, brzo kao da je od papira.
To je znanje, a sportski motori su pravljeni da sami padaju u krivini, iako svaka čast onima koji ih voze kako treba, nema gore stvari nego vidjeti zadnju gumu na sportskom motoru kako je istrošena samo po sredini
Od semafora do semafora
Mozda si mislio na ovo :Yamahalac wrote:
takodjer jako dobra stvar kod voznje u krivini je countersteering
to je kad si naget i onda recimo ako je lijeva krivina guvernalu okreces na desnu stranu, lagano naravno, a motor se sam dalje spusta
malo je zeznuto dok mozak ne iskljucis da ne misli da ces se skrsiti, ali poslije je jako interesantna stvar kad se savlada
eo primjer kako to izgleda i kako se radi
http://www.youtube.com/watch?v=FWb3lGjF928
bas sam mislio na toterapija wrote:Mozda si mislio na ovo :Yamahalac wrote:
takodjer jako dobra stvar kod voznje u krivini je countersteering
to je kad si naget i onda recimo ako je lijeva krivina guvernalu okreces na desnu stranu, lagano naravno, a motor se sam dalje spusta
malo je zeznuto dok mozak ne iskljucis da ne misli da ces se skrsiti, ali poslije je jako interesantna stvar kad se savlada
eo primjer kako to izgleda i kako se radi
http://www.youtube.com/watch?v=FWb3lGjF928
http://www.youtube.com/watch?v=najebjZCOE8
koliko sam ja razumio bez countersteering-a je jako tesko uopste zapoceti naginjanje u krivinu narocito pri vecim brzinama