Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Robot231

#1 Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by Robot231 »

Pozdrav, mojoj mami je umro otac i od notara je dobila "poziv za rociste za raspravljanje zaostavstine" (poziv na ostavinsku rasrpavu). U tom pozivu pise da je potrebno dostaviti vjencani list za bracnog druga ostavitelja (ostavitelj je Djed, a njegov bracni dug je Nana koja je umrla prije Djeda). Posto su oba roditelja moje mame umrla tj. ni jedan bracni partner vise nije ziv, mene zanima da li moja mama moze da izvadi vjencani list za bracnog druga ostavitelja?

? Moja mama je otisla u opstinu i pitala da joj daju vjencani list za njene roditelje, gdje su joj rekli da to nije potrebno za ostavinsku raspravu. Kasnije smo nazvali notara i notar je potvrdio da je vjencani list potrebno dostaviti bas kao sto i pise na pozivu za ostav. raspravu

Da li moja mama ima pravo da dobije taj vjencani list. Kako ona treba postupiti da dobije vjencani list?
Last edited by Robot231 on 08/02/2022 19:28, edited 1 time in total.
NediM17

#2 Re: Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by NediM17 »

Ne kontam šta će im vjenčani list ako su oba supružnika umrla. Brat i ja smo prije par godina imali ostavinsku iza mame, otac je umro davno prije mame, nikakav vjenčani list roditelja nam nisu tražili. Tražili su naše rodne listove da se vidi da nam je mati.
Ako već treba ne znam šta u matičnom uredu prave problem od toga.
Last edited by NediM17 on 08/02/2022 19:29, edited 1 time in total.
nednedjelja

#3 Re: Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by nednedjelja »

Opština treba da ti izda dokument koji tražiš, nije na šalteruši da vam drži predavanja šta vam treba ili ne treba.
Robot231

#4 Re: Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by Robot231 »

NediM17 wrote: 08/02/2022 19:26 Ne kontam šta će im vjenčani list ako su oba supružnika umrla. Brat i ja smo prije par godina imali ostavinsku iza mame, otac je umro davno prije mame, nikakav vjenčani list roditelja nam nisu tražili. Tražili su naše rodne listove da se vidi da nam je mati.
Ako već treba ne znam šta u matičnom uredu prave problem od toga.
Ne znam..Samo me zanima ima li moja mama zakonsko pravo da kod maticara izvadi vjencani list njenih preminulih roditelja? jer ako ima zakonsko pravo a maticar sutra ne bude htio dati taj dokumenat, onda cu se zaliti njegovom nadredjenom
Last edited by Robot231 on 08/02/2022 19:33, edited 1 time in total.
splinter

#5 Re: Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by splinter »

Naravno da ima pravo
Taj dokument se zove :izvod iz matične knjige vjenčanih za umrlo lice i izdaje ga matični ured tj općinska služba općine. Međutim treba provjeriti da li se taj dokument vadi u općini u kojoj je bilo vjenčanje ili je pokojnik bio prijavljen.
Iako je matična služba na nivou Federacije BiH uvezana u jedan, sistem, nekada ti bude opstrukcija.
nednedjelja

#6 Re: Vadjenje vjencanog lista umrle osobe

Post by nednedjelja »

Robot231 wrote: 08/02/2022 19:31
Ne znam..Samo me zanima ima li moja mama zakonsko pravo da kod maticara izvadi vjencani list njenih preminulih roditelja? jer ako ima zakonsko pravo a maticar sutra ne bude htio dati taj dokumenat, onda cu se zaliti njegovom nadredjenom
Daj nam sad info šta je bilo da znamo kad još neko upita. :mrgreen:
Post Reply