Vadjenje pasoša

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ForzaZeljo

#1 Vadjenje pasoša

Post by ForzaZeljo »

pozdrav

Davno je bilo kad sam vadio pasoš pa sad iskreno veze nemam ni gdje se predaje, ni kako, ni šta mi treba pa ako ima neka duša od čoveka da mi to objasni bio bih i više nego zahvalan.
Čitao sam na oficijalnoj stranici mupa neke podatke, ali opet lakše je kad to neko fino objasni ko je nedavno to radio :p

hvala
Altsa

#2 Re: Vadjenje pasoša

Post by Altsa »

ForzaZeljo wrote:pozdrav

Davno je bilo kad sam vadio pasoš pa sad iskreno veze nemam ni gdje se predaje, ni kako, ni šta mi treba pa ako ima neka duša od čoveka da mi to objasni bio bih i više nego zahvalan.
Čitao sam na oficijalnoj stranici mupa neke podatke, ali opet lakše je kad to neko fino objasni ko je nedavno to radio :p

hvala
odes u CIPS gdje pripadasa prema opstini i tamo sve odradis a podignes pasos u policijskoj upravi preko puta kasarne marsal tito.
hakazvaka

#3 Re: Vadjenje pasoša

Post by hakazvaka »

Koliko mjeseci prije isteka se moze predati za novi pasos?
spreca

#4 Re: Vadjenje pasoša

Post by spreca »

hakazvaka wrote:Koliko mjeseci prije isteka se moze predati za novi pasos?
ja mislim da je pola godine......ako je ranije moras pisati neki zahtjev
ForzaZeljo

#5 Re: Vadjenje pasoša

Post by ForzaZeljo »

Meni je isteko prije 2 dana, tako da s tim nece biti problema.

Hvala na odgovorima
ultima_palabra

#6 Re: Vadjenje pasoša

Post by ultima_palabra »

spreca wrote:
Meni je isticao oko 20.oktobra, a predao sam 1.aprila... niko nije ništa pitao.
sabanof

#7 Re: Vadjenje pasoša

Post by sabanof »

spreca wrote:
Mozes da predas odmah cim dobijes novi, znaci nije bitno koliko ima do isteka.
spreca

#8 Re: Vadjenje pasoša

Post by spreca »

ultima_palabra wrote:
spreca wrote:
Meni je isticao oko 20.oktobra, a predao sam 1.aprila... niko nije ništa pitao.
jasam htio u aprilu raditi novi a istice mi u aprilu iduce godine jer imam problema zbog chipa slabo se cita i svejedno nisu htjeli ..jedino da pisem zahtjev i meni se nije dalo to pisati.....meni su rekli da moze pola godine prije isteka....ocito kod tebe nisu komplicrali za taj mjesec viska
spreca

#9 Re: Vadjenje pasoša

Post by spreca »

sabanof wrote:
spreca wrote:
nije tacno.....osim ako si ga izgubio onda ide proglasenje ne vazecim itd ili unistio ....inace nema logike
Danguba

#10 Re: Vadjenje pasoša

Post by Danguba »

oficijelno 30 dana prije isteka a podizanje gotovog 60 dana. ne prave probleme ali i mogu ako hoce pogotovu podizanje jer nakon 60 dana mogu sve da poniste.

ja nisam produzavao pasos od 2002 god. i u maju predao za novi. niko nije pravio probleme.
prosle godine produzio lk i vd tako da su mi ovaj put priznali i sliku i potpis sa lk tako da sam sve zavrsio za par minuta.
Danguba

#11 Re: Vadjenje pasoša

Post by Danguba »

spreca wrote:
sabanof wrote:
spreca wrote: ja mislim da je pola godine......ako je ranije moras pisati neki zahtjev
nije tacno.....osim ako si ga izgubio onda ide proglasenje ne vazecim itd ili unistio ....inace nema logike
tacno :D
s@mson

#12 Re: Vadjenje pasoša

Post by s@mson »

Novi pasoš se može izvaditi i godinu dana prije isteka starog, već je tako urađeno...
Evo dva primjera, za ulazak u Tursku pasoš mora važiti još 6 mjeseci od dana ulaska a za Veliku Britaniju pasoš mora važiti još 6 mjeseci nakon isteka vize, koja se takođe izdaje na 6 mjeseci, što znači da za odlazak u GB treba da bude najmanje još godinu dana važeći pasoš.
U zeničkom CIPS-u nisu tražili nikakvu izjavu već su me samo pitali ono kao što sam blesav da vadim novi pasoš jer ovaj vrijedi još više od godinu dana...
spreca

#13 Re: Vadjenje pasoša

Post by spreca »

s@mson wrote:Novi pasoš se može izvaditi i godinu dana prije isteka starog, već je tako urađeno...
Evo dva primjera, za ulazak u Tursku pasoš mora važiti još 6 mjeseci od dana ulaska a za Veliku Britaniju pasoš mora važiti još 6 mjeseci nakon isteka vize, koja se takođe izdaje na 6 mjeseci, što znači da za odlazak u GB treba da bude najmanje još godinu dana važeći pasoš.
U zeničkom CIPS-u nisu tražili nikakvu izjavu već su me samo pitali ono kao što sam blesav da vadim novi pasoš jer ovaj vrijedi još više od godinu dana...
zavisi od onoga ko radi ocito...a zakon kaze drugacije
dobar osjecaj

#14 Re: Vadjenje pasoša

Post by dobar osjecaj »

s@mson wrote:Novi pasoš se može izvaditi i godinu dana prije isteka starog, već je tako urađeno...
Meni je to nebuloza. Ne razumijem kako se uopste moze nesto tako tumaciti. Zasto bi vlasti druge zemlje zanimalo koliko jos vazi tvoj pasos nakon isteka dozvole za boravak kod njih? Odakle bi vukli to pravo da te uslovljavaju da zbog boravka kod njih mijenjas svoj pasos koji istice za izmedju 6 i 12 mjeseci u periodu koji je poslije isticanja dozvole za boravak kod njih???
Passport validity: Your passport should be in good condition and valid for a minimum period of 90 days from the date of your exit from Bosnia and Herzegovina.
Izvor: https://www.gov.uk/foreign-travel-advic ... quirements
noviclan

#15 Re: Vadjenje pasoša

Post by noviclan »

Altsa wrote:
ForzaZeljo wrote:pozdrav

hvala
odes u CIPS gdje pripadasa prema opstini i tamo sve odradis a podignes pasos u policijskoj upravi preko puta kasarne marsal tito.
druze ja sam sa općine Novo Sarajevo e je li ja moran ici obavezno u soping nebodere u CIPS ili moze se zahtjev predati i u marsalci hvala
ho oponopono

#16 Re: Vadjenje pasoša

Post by ho oponopono »

...jao zelim da imam tegobe ovakvog tipa... :pusi2:
perfect_guy

#17 Re: Vadjenje pasoša

Post by perfect_guy »

noviclan wrote:
druze ja sam sa općine Novo Sarajevo e je li ja moran ici obavezno u soping nebodere u CIPS ili moze se zahtjev predati i u marsalci hvala
bez cipsa, samo u mup i tamo sve završiš
neki

#18 Re: Vadjenje pasoša

Post by neki »

da li se moze putovati sa starim pasosom dok traje procedura izdavanja novog?
perfect_guy

#19 Re: Vadjenje pasoša

Post by perfect_guy »

neki wrote:da li se moze putovati sa starim pasosom dok traje procedura izdavanja novog?
da, ako se uklapa u rokove vezane za putovanje (šengen 3 mjeseca i to). Stari se poništava tek kad preuzmeš novi
Post Reply